Lön utvecklingsingenjör, kemi 2024

- Lönestatistik för en utvecklingsingenjör, kemiVad tjänar en utvecklingsingenjör, kemi i månaden? Medellönen för 2024 är:

46 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 45600 kronor i yrket medan männen har en lön på 47900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 46800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som utvecklingsingenjör, kemi.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en utvecklingsingenjör, kemi i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 46800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en utvecklingsingenjör, kemi

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 280 kronor.

Dagslön för en utvecklingsingenjör, kemi

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2229 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en utvecklingsingenjör, kemi kvar i lön efter skatt? En utvecklingsingenjör, kemi får ut 31 914 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 46 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 075 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 498 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 30 kronor
Lönen efter skatt 31 914 kronor


Sök lediga jobb som utvecklingsingenjör, kemi

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som utvecklingsingenjör, kemi eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Skellefteå på Boliden Mineral AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
Planerare/Beredare

Ledigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Meet a Group international AB i Göteborg

Läs om jobbet
Hedemora
Processutvecklare

Ledigt jobb som processutvecklare, kemi på Jobbet.se Sverige AB i Hedemora

Läs om jobbet
Göteborg
Research engineer for chemical recycling on Tech company

Ledigt jobb som forskningsingenjör, kemi på Mat4green Tech AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en utvecklingsingenjör, kemi?

Vi har inga detaljer kring vad en utvecklingsingenjör, kemi jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utvecklar metoder och produkter inom kemi, kemiteknik, livsmedelsteknik m.m. Svarar för produktionsprocess och teknisk utveckling vid tillverkning av petroleumprodukter, kemikalier, kemiska och kemitekniska produkter, läkemedel, syntetiska material eller livsmedel. Ansvarar för kvalitets-, frisläpps- och slutkontroll av kemitekniska produkter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en utvecklingsingenjör, kemi i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för utvecklingsingenjör, kemi skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 46800 kronorÄr det lätt att få jobb som utvecklingsingenjör, kemi?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som utvecklingsingenjör, kemi.

Ungefär 3900 jobbar som civilingenjörer inom kemi och kemiteknik i landet, av dessa är cirka 45 procent kvinnor och 55 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för civilingenjörer inom kemi och kemiteknik det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för civilingenjörer inom kemi och kemiteknik kommer vara små till medelstora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som utvecklingsingenjör, kemi? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 45600 kronor som utvecklingsingenjör, kemi medan männens lön är 47900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som utvecklingsingenjör, kemi.

Lönestatistik för utvecklingsingenjör, kemi i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige45 900 kronor
Stockholm47 800 kronor
Östra Mellansverige45 900 kronor
Småland med öarna41 600 kronor
Sydsverige46 700 kronor
Västsverige45 800 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland47 100 kronor
Övre Norrland42 800 kronor


Hur många jobbar som utvecklingsingenjör, kemi i Sverige?

Det är totalt 3500 personer som idag är anställda som utvecklingsingenjör, kemi enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige3 500
Stockholm och Stockholms län630
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län830
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län190
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län640
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands150
Västerbottens och Norrbottens län280

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en utvecklingsingenjör, kemi i lön i månaden?

Medellönen för en utvecklingsingenjör, kemi är 46800 kronor.

Hur många jobbar som utvecklingsingenjör, kemi i Sverige?

Det finns 3500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en utvecklingsingenjör, kemi?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 45600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 47900 kronor.

Hur mycket betalar en utvecklingsingenjör, kemi i skatt?

En utvecklingsingenjör, kemi betalar i snitt 13603 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln utvecklingsingenjör, kemi in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som utvecklingsingenjör, kemi eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till utvecklingsingenjör, kemi

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Akustiker Lön för en Akustisk designer Lön för en Anläggningsingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Anläggningsplanerare Lön för en Applikationsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Applikationsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Bergsingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (elkraft), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Bilkonstruktör Lön för en Byggnadsingenjör, civilingenjör Lön för en Byggnadskonsult, civilingenjör Lön för en Civilingenjör, anläggning Lön för en Civilingenjör, bygg Lön för en Civilingenjör, bygg o anläggning Lön för en Civilingenjör, byggnadskonstruktion Lön för en Civilingenjör, datateknik, hårdvara Lön för en Civilingenjör, elektronik Lön för en Civilingenjör, elektroteknik Lön för en Civilingenjör, elkraft Lön för en Civilingenjör, energi Lön för en Civilingenjör, fordonsteknik Lön för en Civilingenjör, forskning inom bygg/anläggning Lön för en Civilingenjör, gruvteknik Lön för en Civilingenjör, informationsteknologi, hårdvara Lön för en Civilingenjör, kemi Lön för en Civilingenjör, kemiteknik Lön för en Civilingenjör, livsmedelsteknik Lön för en Civilingenjör, logistik Lön för en Civilingenjör, maskinteknik Lön för en Civilingenjör, metallurgi Lön för en Civilingenjör, rymdteknik Lön för en Civilingenjör, telekommunikation Lön för en Civilingenjör, textil, trä m.m. Lön för en Civilingenjör, VVS Lön för en Civilingenjör, väg och vattenbyggnad Lön för en Dataingenjör, (elektronik), civilingenjör Lön för en Dataingenjör, (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Elektronikingenjör, civilingenjör Lön för en Elektronikkonstruktör, civilingenjör Lön för en Elkraftingenjör, civilingenjör Lön för en Energiingenjör, civilingenjör Lön för en Energistrateg Lön för en Experimentingenjör, elektronik Lön för en Experimentingenjör, kemiteknik Lön för en Experimentingenjör, telekommunikation Lön för en Fartygskonstruktör Lön för en Flygingenjör, flygvapnet Lön för en Flygingenjör, industri Lön för en Flygplanskonstruktör Lön för en Forskare, mikroelektronik Lön för en Forskare, trafiksäkerhet Lön för en Forskningsingenjör, bygg Lön för en Forskningsingenjör, elektronik Lön för en Forskningsingenjör, elkraft Lön för en Forskningsingenjör, fysik Lön för en Forskningsingenjör, kemi Lön för en Forskningsingenjör, maskin Lön för en Forskningsingenjör, metallurgi Lön för en Forskningsingenjör, telekommunikation Lön för en Geotekniker Lön för en Gjuteriingenjör, civilingenjör Lön för en Granskningsingenjör, bygg Lön för en Granskningsingenjör, elektronik Lön för en Granskningsingenjör, telekommunikation Lön för en Gruvingenjör, civilingenjör Lön för en Hårdvarukonstruktör Lön för en Ingenjörsgeolog Lön för en Kemiingenjör, civilingenjör Lön för en Konstruktör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Konstruktör (elektronik), civilingenjör Lön för en Konstruktör, kemiteknik Lön för en Konstruktör, maskin, civilingenjör Lön för en Konsult, byggnads-, civilingenjör Lön för en Konsult, patent Lön för en Kvalitetskoordinator, bygg och anläggning Lön för en Kvalitetskoordinator, elektronik Lön för en Kvalitetskoordinator, elkraft Lön för en Kvalitetskoordinator, gruvteknik Lön för en Kvalitetskoordinator, kemiteknisk produktion Lön för en Kvalitetskoordinator, maskin- och fordonstillverkning Lön för en Kvalitetskoordinator, produktion av textil, trä m.m. Lön för en Kvalitetskoordinator, telekommunikation Lön för en Kvalitetskoordinator, väg och vatten Lön för en Kvalitetssamordnare, bygg och anläggning Lön för en Kvalitetssamordnare, elektronik Lön för en Kvalitetssamordnare, elkraft Lön för en Kvalitetssamordnare, gruvteknik Lön för en Kvalitetssamordnare, kemiteknisk produktion Lön för en Kvalitetssamordnare, maskin- och fordonstillverkning Lön för en Kvalitetssamordnare, produktion av textil, trä m.m. Lön för en Kvalitetssamordnare, telekommunikation Lön för en Kvalitetssamordnare, väg och vatten Lön för en Logistiker Lön för en Logistikingenjör Lön för en Logistikkonsult Lön för en Logistikutvecklare Lön för en Mariningenjör Lön för en Maskiningenjör, civilingenjör Lön för en Maskinkonstruktör, civilingenjör Lön för en Materialingenjör, metallurgi Lön för en Materialplanerare, civilingenjör Lön för en Materialstyrare Lön för en Materialstyrningsingenjör, maskin Lön för en Mekatronikingenjör Lön för en Metallograf Lön för en Metallurg Lön för en Monteringsingenjör, elektronik Lön för en Monteringsingenjör, telekommunikation Lön för en Patentingenjör Lön för en Patentkonsult Lön för en Patentombud Lön för en Planeringsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Planeringsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Planeringsingenjör, gruva/metallurgi Lön för en Processingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Processingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Processingenjör (elkraft), civilingenjör Lön för en Processingenjör (gruva/metallurgi), civilingenjör Lön för en Processingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Processingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Processingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Processutvecklare, kemiteknik Lön för en Produktionsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (gruva/metallurgi), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Produktionsutvecklare, elektronik Lön för en Produktionsutvecklare, telekommunikation Lön för en Produktutvecklare, bygg Lön för en Produktutvecklare, elektronik Lön för en Produktutvecklare, elkraft Lön för en Produktutvecklare, livsmedel Lön för en Produktutvecklare, maskin Lön för en Produktutvecklare, papper, textil, trä m.m. Lön för en Produktutvecklare, telekommunikation Lön för en Projekteringsingenjör, elkraft Lön för en Projektledare, maskinkonstruktör Lön för en Projektledare, utveckling nya fordon och motorer Lön för en Prospekteringsingenjör, civilingenjör Lön för en Radioingenjör Lön för en Rymdingenjör Lön för en Standardiseringsingenjör, elkraft Lön för en Standardiseringsingenjör, övrig Lön för en Supply chain manager Lön för en Svetsingenjör Lön för en Systemingenjör, styr/reglerteknik Lön för en Systemintegratör Lön för en Textilteknolog Lön för en Underhållsingenjör, elkraft Lön för en Utvecklingschef, elkraft Lön för en Utvecklingsingenjör, bygg Lön för en Utvecklingsingenjör, elektronik Lön för en Utvecklingsingenjör, elkraft Lön för en Utvecklingsingenjör, gruva/metallurgi Lön för en Utvecklingsingenjör, kemi Lön för en Utvecklingsingenjör, kemiteknik Lön för en Utvecklingsingenjör, maskin Lön för en Utvecklingsingenjör, telekommunikation Lön för en Utvecklingsingenjör, textil, trä m.m. Lön för en Valsverksingenjör, civilingenjör Lön för en Varumärkeshandläggare Lön för en Varumärkeskonsult Lön för en Vägprojektör
Skellefteå
Processchef till Anrikningsverket i Boliden
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Boliden Mineral AB i Skellefteå
Göteborg
Planerare/Beredare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Meet a Group international AB i Göteborg
Hedemora
Processutvecklare
Ledigt jobb som processutvecklare, kemi på Jobbet.se Sverige AB i Hedemora
Göteborg
Research engineer for chemical recycling on Tech company
Ledigt jobb som forskningsingenjör, kemi på Mat4green Tech AB i Göteborg
Göteborg
Junior Materialdeklarerare till Saab Surveillance
Ledigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Nexer Tech Talent AB i Göteborg
Jönköping
Product Compliance Specialist till Husqvarna Group!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kvalitet, kemiteknik på Academic Work Sweden AB i Jönköping
Stockholm
Life Science Konsult till Zozium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemi på Professionals Nord Rekrytering AB i Stockholm
Norrköping
Kvalitetsingenjör Foder & Livsmedel
Ledigt jobb som civilingenjör, kvalitet, kemiteknik på Lantmännen ek för i Norrköping
Göteborg
R&D - Electrolytes Additives Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskningsingenjör, kemi på NOVO Energy R&D AB i Göteborg
Stockholm
Forskare inom materialutveckling med kompetens i elektronmikroskopi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på SWERIM AB i Stockholm
Stockholm
GxP Koordinator / Quality Systems Coordinator till Valneva i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kvalitet, kemiteknik på Academic Resource AB i Stockholm
Karlstad
Processingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemi på Semcon Sweden AB i Karlstad
Uppsala
Projektledare till Fresenius Kabi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemi på QRIOS Minds AB i Uppsala
Stenungsund
Continuous Improvement Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processutvecklare, kemi på Nouryon Functional Chemicals AB i Stenungsund
Jönköping
Product Compliance Specialist till Husqvarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemiteknik på Framtiden i Sverige AB i Jönköping
Göteborg
Chemical Compliance Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemiteknik på Technogarden AB i Göteborg
Göteborg
Laboratory Engineer to one of our customer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Technogarden AB i Göteborg
Göteborg
Senior Konsult QA/QE/RA Medtech
Ledigt jobb som civilingenjör, kemi på Knightec AB i Göteborg
Lund
Sjukhuskemist med IT-inriktning till Klinisk kemi och farmakologi i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemi på REGION SKÅNE i Lund
Älvsbyn
Är du en engagerad kvalitetsingenjör bör du läsa den här brödtexten
Ledigt jobb som civilingenjör, kvalitet, kemiteknik på Polarbröd AB i Älvsbyn
Stockholm
Manufacturing Technology Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Northvolt Systems AB i Stockholm
Katrineholm
Processingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemi på Experis AB i Katrineholm
Stockholm
QA/RA Specialist inom medicinteknik, Mpya Sci & Tech
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kvalitet, kemiteknik på Mpya Sci & Tech AB i Stockholm
Falkenberg
Processingenjör till Vivab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Experis AB i Falkenberg
Kristianstad
Processingenjör till Malmberg Energy
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Malmberg Water AB i Kristianstad
Uppsala
Portfolio and Project Planner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemi på Q-Med AB i Uppsala
Lead Processingenjör inom stora omställningsprojekt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, process, kemiteknik på Nevita AB i
Göteborg
Processingenjör inom grön omställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, kemiteknik på Nevita AB i Göteborg
Gislaved
Materialutvecklare
Ledigt jobb som civilingenjör, kemi på Trioworld Smålandsstenar AB i Gislaved
Solna
Scientist, Protein Engineering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskningsingenjör, kemi på Cytiva Sweden AB i Solna