Vanliga frågor och svar om lön och jobb

Vilket yrke är populärast bland män och vilken ytbildningen leder direkt till jobb? Här får du svar på dom vanliga frågorna kring jobb och lön i landet.

Vilket jobb tjänar man mest som?

Det jobb som har ger den högsta medellönen i Sverige är chefer inom bank- och finans. I det yrket ligger ersättningen en bra bit över 100 000 kronor i månaden. Men du behöver både en bra utbildning i grunden till exempel som civilekonom och många års erfarenhet i branschen.

Här är sex jobb med den högsta lönen i Sverige

Vilket yrke är det vanligaste i Sverige?

Undersköterska är det jobbet som dom flesta jobbar som i Sverige. Det är över 100 000 personer som jobbar som det och kvinnor dominerar yrket totalt.

Här hittar du medellönen för Sveriges alla 8000 yrken

Vilket yrke är vanligast bland män?

Bland män är det kanske inte överraskande att ett tekniskt yrke ligger i toppen. Det vanligaste yrket är systemutvecklare eller utvecklare inom mjukvara.

Här hittar du medellönen för Sveriges alla 8000 yrken

Vad är medellönen i Sverige?

Om man räknar med alla anställda i Sverige oavsett yrke, kön, region och sektor så är medellönen 37 100 kronor. Men skillnaden mellan det lägst betalda yrket och det bästa betalda är mycket stort.

Här hittar du medellönen för Sveriges alla 8000 yrken

Vilket jobb i Sverige är sämst betalt

Den lägsta medellönen har du om du jobbar som marknadsundersökare. I det yrket är det dessutom ovanligt med fast anställda utan du jobbar ofta timmar på obekväm arbetstid.

Yrkena med den lägsta lönen i Sverige

Vilket yrke är det störst brist på i Sverige?

Vill du ha chans till jobb inom en snar framtid ska du utbilda dig till något yrke inom vård. Här är bristen stor och prognoserna säger att behovet kommer vara fortsatt stort.


Vad är minimilönen i Sverige?

I Sverige har vi ingen minimilön men ofta är din lägsta ersättning reglerad i ditt kollektivavtal.


Vilket yrke kan ge mig en hög lön utan utbildning?

Många typer av säljjobb med provisionsbaserad lön kan ge dig bra lön utan någon utbildning. Även jobb inom gruvnäringen kan ge dig en bra ersättning.


Vilka yrken ger bästa lön i förhållande till utbildning?

Pluggar du till ingenjör eller läkare startar du ofta din karriär på en ganska hög lönenivå.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Grundskollärare
Grundskolelärare

Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?