Lön kirurg - Lönestatistik för en kirurg 2023

Vad tjänar en kirurg i månaden? Medellönen är 83200 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 83100 kronor i yrket medan männen har en lön på 83300 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 88800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kirurg.


TopplistorVad tjänar en kirurg i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 83200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kirurg in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en kirurg?

Vi har inga detaljer kring vad en kirurg jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Undersöker patienter inom sin specialistkompetens, ställer diagnoser och gör behandlingsplaner. Utför operationer och andra behandlingar, utvecklar teorier och metoder m.m.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kirurg i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kirurg skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 85700 kronor

 • Kommunalanställd: 88800 kronor

 • Regionanställd 85000 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 77300 kronorHur stor chans är det att få jobb som kirurg?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som kirurg.

Ungefär 26800 jobbar som specialistläkare i landet, av dessa är cirka 50 procent kvinnor och 50 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för specialistläkare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för specialistläkare kommer vara mycket stora. Yrket kräver legitimation.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kirurg? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 83100 kronor som kirurg medan männens lön är 83300 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 70200 kronor76600 kronor
2015 71000 kronor79000 kronor
2016 72500 kronor77300 kronor
2017 75100 kronor80300 kronor
2018 74800 kronor79400 kronor
2019 77000 kronor80300 kronor
2020 77000 kronor81500 kronor
2021 83100 kronor83300 kronor

Lönestatistik för kirurg i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige79200
Stockholm77600
Östra Mellansverige83900
Småland med öarna83900
Sydsverige74300
Västsverige77600
Norra Mellansverige76600
Mellersta Norrland81000
Övre Norrland89700


Hur många jobbar som kirurg i Sverige?

Det är totalt 24600 personer som idag är anställda som kirurg enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige24600
Stockholm och Stockholms län6200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län3800
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1700
Blekinge och Skåne län4000
Hallands och Västra Götalands län5100
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1700
Västernorrlands och Jämtlands700
Västerbottens och Norrbottens län1300

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kirurg i lön i månaden?

Medellönen för en kirurg är 83200 kronor.

Hur många jobbar som kirurg i Sverige?

Det finns 24600 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kirurg eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kirurg

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Allergolog Lön för en Anestesiläkare Lön för en Anestesiolog Lön för en AT-läkare Lön för en Audiolog, medicinsk Lön för en Avdelningsläkare Lön för en Bakteriolog, klinisk Lön för en Barnkirurg Lön för en Barnläkare Lön för en Barnpsykiater Lön för en Cancerspecialist Lön för en Cytolog Lön för en Dermatolog Lön för en Distriktsläkare Lön för en Endokrinolog Lön för en Epidemiläkare Lön för en Epidemiolog Lön för en Farmakolog, klinisk Lön för en Foniater Lön för en Fysiolog, klinisk Lön för en Fältläkare Lön för en Företagsläkare Lön för en Försäkringsläkare Lön för en Förtroendeläkare Lön för en Gastroenterolog Lön för en Geriatriker Lön för en Gynekolog Lön för en Handkirurg Lön för en Hematolog Lön för en Hudläkare Lön för en Husläkare Lön för en Immunolog, klinisk Lön för en Infektionsläkare Lön för en Kardiolog Lön för en Kirurg Lön för en Klinisk bakteriolog Lön för en Klinisk cytolog Lön för en Klinisk farmakolog Lön för en Klinisk fysiolog Lön för en Klinisk immunolog Lön för en Klinisk neurofysiolog Lön för en Klinisk patolog Lön för en Klinisk virolog Lön för en Laboratorieläkare Lön för en Lungläkare Lön för en Läkarassistent Lön för en Läkare, allmänmedicinare Lön för en Läkare, allmänspecialist Lön för en Länsläkare Lön för en Narkosläkare Lön för en Nefrolog Lön för en Neurofysiolog Lön för en Neurokirurg Lön för en Neurolog Lön för en Obducent Lön för en Obstetriker Lön för en Onkolog Lön för en Ortoped Lön för en Ortopedkirurg Lön för en Patolog Lön för en Pediatriker Lön för en Plastikkirurg Lön för en Psykiater Lön för en Psykiatriker Lön för en Radiolog Lön för en Regementsläkare Lön för en Rehabiliteringsläkare Lön för en Reumatolog Lön för en Rättsläkare Lön för en Rättsmedicinare Lön för en Rättspsykiater Lön för en Röntgenläkare Lön för en Skolläkare Lön för en Skolöverläkare Lön för en Socialläkare Lön för en Socialmedicinare Lön för en Specialistläkare Lön för en ST-läkare Lön för en Thoraxkirurg Lön för en Underläkare Lön för en Urolog Lön för en Venereolog Lön för en Virolog, klinisk Lön för en Yrkesmedicinare Lön för en Ögonläkare Lön för en Öronläkare Lön för en Överläkare
Stockholm
Specialistläkare, Bemanning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på VårdföretagSe AB i Stockholm
Göteborg
Specialistläkare, Bemanning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på VårdföretagSe AB i Göteborg
Ludvika
Specialistläkare, Bemanning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på VårdföretagSe AB i Ludvika
Varberg
Specialistläkare - vill du vara med och utveckla den urologiska vården?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION HALLAND i Varberg
Sjöbo
Specialist i allmänmedicin till Vårdcentralen Sjöbo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION SKÅNE i Sjöbo
Vellinge
Specialist i allmänmedicin till Vårdcentralen Vellinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION SKÅNE i Vellinge
Göteborg
Vi söker skolläkare till alla våra skolområden på Grundskoleförvaltningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Stockholm
Medicinskt ledningsansvarig skolläkare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Stockholms kommun i Stockholm
Malmö
Gynekolog till Doktor.se Örestadskliniken, Malmö
Ledigt jobb som specialistläkare på Doktorse Nordic AB i Malmö
Helsingborg
Specialistläkare i allmänmedicin till Garnionsgatans Vårdcentral, Helsin...
Ledigt jobb som specialistläkare på Doktorse Nordic AB i Helsingborg
Norrtälje
Specialistläkare i allmänmedicin till Doktor.se Norrtälje Hälsocentral
Ledigt jobb som specialistläkare på Doktorse Nordic AB i Norrtälje
Ale
Specialistläkare i allmänmedicin till Doktor.se Adina Hälsan, Ale
Ledigt jobb som specialistläkare på Doktorse Nordic AB i Ale
Umeå
Specialistläkare sökes till psykiatriavdelning i Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Svea Work AB i Umeå
Umeå
Medicinsk chef, Barn- och ungdomspsykiatrin, Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION VÄSTERBOTTEN i Umeå
Norrköping
Allmänspecialist till Vårdcentralen Cityhälsan Centrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION ÖSTERGÖTLAND i Norrköping
Västervik
Specialist/överläkare minnesmottagningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION KALMAR LÄN i Västervik
Stockholm
Specialistläkare till BUP Skärholmen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Södertälje
Studierektor för ST-läkare sökes till Psykiatricentrum Södertälje
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på REGION STOCKHOLM i Södertälje
Grums
Medfind AB söker läkare till psykiatri i Värmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Grums
Sandviken
Medfind AB söker läkare till mottagning i Gävleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Sandviken
Bjuv
Medfind AB söker läkare till mottagning i Skåne
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Bjuv
Karlstad
Medfind AB söker läkare till avdelning i Värmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Karlstad
Norrköping
Medfind AB söker läkare till mottagning i Östergötland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Norrköping
Haninge
Medfind AB söker läkare till äldrevård i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Haninge
Jönköping
Medfind AB söker läkare till mottagning i Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Jönköping
Bollnäs
Medfind AB söker läkare till operation i Gävleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Bollnäs
Göteborg
Medfind AB söker läkare till mottagning i Västra Götaland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Göteborg
Gävle
Medfind AB söker läkare till avdelning i Gävleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Gävle
Gävle
Medfind AB söker läkare till operation i Gävleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Medfind AB i Gävle
Luleå
Akutläkare till akutmottagning i Luleå v. 25-35!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialistläkare på Vårdbron Sverige AB i Luleå