Lön flygplanskonstruktör 2023

- Lönestatistik för en flygplanskonstruktörVad tjänar en flygplanskonstruktör i månaden? Medellönen för 2023 är:

46 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 44600 kronor i yrket medan männen har en lön på 46700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 48600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som flygplanskonstruktör.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en flygplanskonstruktör i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 46200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en flygplanskonstruktör

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 277 kronor.

Dagslön för en flygplanskonstruktör

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2200 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en flygplanskonstruktör kvar i lön efter skatt? En flygplanskonstruktör får ut 31 493 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 46 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 968 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 426 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 29 kronor
Lönen efter skatt 31 493 kronor


Sök lediga jobb som flygplanskonstruktör

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som flygplanskonstruktör eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på Volvo Business Services AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
Thermal engineer at battery development

Ledigt jobb som utvecklingsingenjör, tillverkningsindustri på Volvo Business Services AB i Göteborg

Läs om jobbet
Malmö
Mekanikkonstruktör | Malmö

Ledigt jobb som civilingenjör, maskin på Experis AB i Malmö

Läs om jobbet
Linköping
Systemingenjör med fokus på krav

Ledigt jobb som processingenjör, maskin på Semcon Sweden AB i Linköping

Läs om jobbet

Vad gör en flygplanskonstruktör?

Vi har inga detaljer kring vad en flygplanskonstruktör jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utvecklar teorier, modeller och metoder inom tillverkningsindustri t.ex. maskin- och fordons­teknik. Leder projekt-, projekterings- och konstruktionsarbete som avser fordon, komponenter, maskiner och annan mekanisk utrustning samt värme-, vatten-, sanitets-, ventilations-, och kylsystem. Ansvarar för besiktning och kontroller. Utarbetar riktlinjer och metoder för kvalitetssäkring.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en flygplanskonstruktör i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för flygplanskonstruktör skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 48600 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 46100 kronorÄr det lätt att få jobb som flygplanskonstruktör?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som flygplanskonstruktör.

Ungefär 17900 jobbar som civilingenjörer inom maskinteknik i landet, av dessa är cirka 24 procent kvinnor och 76 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för civilingenjörer inom maskinteknik det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för civilingenjörer inom maskinteknik kommer vara stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som flygplanskonstruktör? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 44600 kronor som flygplanskonstruktör medan männens lön är 46700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som flygplanskonstruktör.

Lönestatistik för flygplanskonstruktör i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige45 400 kronor
Stockholm46 400 kronor
Östra Mellansverige46 900 kronor
Småland med öarna42 300 kronor
Sydsverige45 100 kronor
Västsverige44 900 kronor
Norra Mellansverige45 500 kronor
Mellersta Norrland43 400 kronor
Övre Norrland43 200 kronor


Hur många jobbar som flygplanskonstruktör i Sverige?

Det är totalt 15800 personer som idag är anställda som flygplanskonstruktör enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige15 800
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 900
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län1 800
Hallands och Västra Götalands län3 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 100
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län700

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en flygplanskonstruktör i lön i månaden?

Medellönen för en flygplanskonstruktör är 46200 kronor.

Hur många jobbar som flygplanskonstruktör i Sverige?

Det finns 15800 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en flygplanskonstruktör?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 44600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 46700 kronor.

Hur mycket betalar en flygplanskonstruktör i skatt?

En flygplanskonstruktör betalar i snitt 13423 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln flygplanskonstruktör in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som flygplanskonstruktör eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till flygplanskonstruktör

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Akustiker Lön för en Akustisk designer Lön för en Anläggningsingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Anläggningsplanerare Lön för en Applikationsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Applikationsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Bergsingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (elkraft), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Bilkonstruktör Lön för en Byggnadsingenjör, civilingenjör Lön för en Byggnadskonsult, civilingenjör Lön för en Civilingenjör, anläggning Lön för en Civilingenjör, bygg Lön för en Civilingenjör, bygg o anläggning Lön för en Civilingenjör, byggnadskonstruktion Lön för en Civilingenjör, datateknik, hårdvara Lön för en Civilingenjör, elektronik Lön för en Civilingenjör, elektroteknik Lön för en Civilingenjör, elkraft Lön för en Civilingenjör, energi Lön för en Civilingenjör, fordonsteknik Lön för en Civilingenjör, forskning inom bygg/anläggning Lön för en Civilingenjör, gruvteknik Lön för en Civilingenjör, informationsteknologi, hårdvara Lön för en Civilingenjör, kemi Lön för en Civilingenjör, kemiteknik Lön för en Civilingenjör, livsmedelsteknik Lön för en Civilingenjör, logistik Lön för en Civilingenjör, maskinteknik Lön för en Civilingenjör, metallurgi Lön för en Civilingenjör, rymdteknik Lön för en Civilingenjör, telekommunikation Lön för en Civilingenjör, textil, trä m.m. Lön för en Civilingenjör, VVS Lön för en Civilingenjör, väg och vattenbyggnad Lön för en Dataingenjör, (elektronik), civilingenjör Lön för en Dataingenjör, (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Elektronikingenjör, civilingenjör Lön för en Elektronikkonstruktör, civilingenjör Lön för en Elkraftingenjör, civilingenjör Lön för en Energiingenjör, civilingenjör Lön för en Energistrateg Lön för en Experimentingenjör, elektronik Lön för en Experimentingenjör, kemiteknik Lön för en Experimentingenjör, telekommunikation Lön för en Fartygskonstruktör Lön för en Flygingenjör, flygvapnet Lön för en Flygingenjör, industri Lön för en Flygplanskonstruktör Lön för en Forskare, mikroelektronik Lön för en Forskare, trafiksäkerhet Lön för en Forskningsingenjör, bygg Lön för en Forskningsingenjör, elektronik Lön för en Forskningsingenjör, elkraft Lön för en Forskningsingenjör, fysik Lön för en Forskningsingenjör, kemi Lön för en Forskningsingenjör, maskin Lön för en Forskningsingenjör, metallurgi Lön för en Forskningsingenjör, telekommunikation Lön för en Geotekniker Lön för en Gjuteriingenjör, civilingenjör Lön för en Granskningsingenjör, bygg Lön för en Granskningsingenjör, elektronik Lön för en Granskningsingenjör, telekommunikation Lön för en Gruvingenjör, civilingenjör Lön för en Hårdvarukonstruktör Lön för en Ingenjörsgeolog Lön för en Kemiingenjör, civilingenjör Lön för en Konstruktör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Konstruktör (elektronik), civilingenjör Lön för en Konstruktör, kemiteknik Lön för en Konstruktör, maskin, civilingenjör Lön för en Konsult, byggnads-, civilingenjör Lön för en Konsult, patent Lön för en Kvalitetskoordinator, bygg och anläggning Lön för en Kvalitetskoordinator, elektronik Lön för en Kvalitetskoordinator, elkraft Lön för en Kvalitetskoordinator, gruvteknik Lön för en Kvalitetskoordinator, kemiteknisk produktion Lön för en Kvalitetskoordinator, maskin- och fordonstillverkning Lön för en Kvalitetskoordinator, produktion av textil, trä m.m. Lön för en Kvalitetskoordinator, telekommunikation Lön för en Kvalitetskoordinator, väg och vatten Lön för en Kvalitetssamordnare, bygg och anläggning Lön för en Kvalitetssamordnare, elektronik Lön för en Kvalitetssamordnare, elkraft Lön för en Kvalitetssamordnare, gruvteknik Lön för en Kvalitetssamordnare, kemiteknisk produktion Lön för en Kvalitetssamordnare, maskin- och fordonstillverkning Lön för en Kvalitetssamordnare, produktion av textil, trä m.m. Lön för en Kvalitetssamordnare, telekommunikation Lön för en Kvalitetssamordnare, väg och vatten Lön för en Logistiker Lön för en Logistikingenjör Lön för en Logistikkonsult Lön för en Logistikutvecklare Lön för en Mariningenjör Lön för en Maskiningenjör, civilingenjör Lön för en Maskinkonstruktör, civilingenjör Lön för en Materialingenjör, metallurgi Lön för en Materialplanerare, civilingenjör Lön för en Materialstyrare Lön för en Materialstyrningsingenjör, maskin Lön för en Mekatronikingenjör Lön för en Metallograf Lön för en Metallurg Lön för en Monteringsingenjör, elektronik Lön för en Monteringsingenjör, telekommunikation Lön för en Patentingenjör Lön för en Patentkonsult Lön för en Patentombud Lön för en Planeringsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Planeringsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Planeringsingenjör, gruva/metallurgi Lön för en Processingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Processingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Processingenjör (elkraft), civilingenjör Lön för en Processingenjör (gruva/metallurgi), civilingenjör Lön för en Processingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Processingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Processingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Processutvecklare, kemiteknik Lön för en Produktionsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (gruva/metallurgi), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Produktionsutvecklare, elektronik Lön för en Produktionsutvecklare, telekommunikation Lön för en Produktutvecklare, bygg Lön för en Produktutvecklare, elektronik Lön för en Produktutvecklare, elkraft Lön för en Produktutvecklare, livsmedel Lön för en Produktutvecklare, maskin Lön för en Produktutvecklare, papper, textil, trä m.m. Lön för en Produktutvecklare, telekommunikation Lön för en Projekteringsingenjör, elkraft Lön för en Projektledare, maskinkonstruktör Lön för en Projektledare, utveckling nya fordon och motorer Lön för en Prospekteringsingenjör, civilingenjör Lön för en Radioingenjör Lön för en Rymdingenjör Lön för en Standardiseringsingenjör, elkraft Lön för en Standardiseringsingenjör, övrig Lön för en Supply chain manager Lön för en Svetsingenjör Lön för en Systemingenjör, styr/reglerteknik Lön för en Systemintegratör Lön för en Textilteknolog Lön för en Underhållsingenjör, elkraft Lön för en Utvecklingschef, elkraft Lön för en Utvecklingsingenjör, bygg Lön för en Utvecklingsingenjör, elektronik Lön för en Utvecklingsingenjör, elkraft Lön för en Utvecklingsingenjör, gruva/metallurgi Lön för en Utvecklingsingenjör, kemi Lön för en Utvecklingsingenjör, kemiteknik Lön för en Utvecklingsingenjör, maskin Lön för en Utvecklingsingenjör, telekommunikation Lön för en Utvecklingsingenjör, textil, trä m.m. Lön för en Valsverksingenjör, civilingenjör Lön för en Varumärkeshandläggare Lön för en Varumärkeskonsult Lön för en Vägprojektör
Göteborg
Function Owner / Function Developer within Braking & Vehicle Dynamics
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, maskin på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
Thermal engineer at battery development
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utvecklingsingenjör, tillverkningsindustri på Volvo Business Services AB i Göteborg
Malmö
Mekanikkonstruktör | Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, maskin på Experis AB i Malmö
Linköping
Systemingenjör med fokus på krav
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processingenjör, maskin på Semcon Sweden AB i Linköping
Malmö
Senior Mechanical Submarine Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, maskin på SAAB AB i Malmö
Örebro
Project Leader Industralization
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, produktion, maskin på Lantmännen Unibake Sweden AB i Örebro
Göteborg
Test Engineers to future assignments
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som provningsingenjör, maskin på Randstad AB i Göteborg
Norrköping
Är du vår nästa Underhållsingenjör/Tekniska delprojektledare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utvecklingsingenjör, maskin på Quattro Bemanning & Rekrytering AB i Norrköping
Göteborg
Senior CAE Simulation Engineer - Engine performance & combustion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utvecklingsingenjör, maskin på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
Spontanansökan för mekanikkonstruktörer!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, produktion, maskin på Alten Sverige AB i Göteborg
Göteborg
Are you a mechanical engineer, working in the Automotive sector?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utvecklingsingenjör, tillverkningsindustri på Alten Sverige AB i Göteborg
Göteborg
Driven Konstruktör till Undeko i Göteborg!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, maskin på Needo Recruitment West AB i Göteborg
Solna
Mechanical Design Engineer to Company within the Marine Industry
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, konstruktion, maskin på Friday Väst AB i Solna
Luleå
Continuous Improvement Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processingenjör, maskin på Baxter Medical AB i Luleå
Västerås
R&D Senior Engineer - NVH
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utvecklingsingenjör, tillverkningsindustri på ABB AB i Västerås
Västerås
Ingenjörer inom teknik | Västerås och Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, maskin på Manpower AB i Västerås
Linköping
Technical Product Manager - Airborne
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, produktion, maskin på SAAB AB i Linköping
Göteborg
System Verification Engineer within Electromobility
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, produktion, maskin på Volvo Business Services AB i Göteborg
Linköping
Flygprovingenjör för Gripen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som provningsingenjör, maskin på Framtiden i Sverige AB i Linköping
Göteborg
System Verification Engineer for Rig support within Electromobility
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, konstruktion, maskin på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
OBD Calibration Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, produktion, maskin på Volvo Business Services AB i Göteborg
Karlstad
Vill du jobba som kvalitetskoordinator inom projekt?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, tillverkningsindustri på Professionals Nord Rekrytering AB i Karlstad
Malmö
Ingenjörer till ILS Submarine på Saab Kockums
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, produktion, maskin på SAAB AB i Malmö
Malmö
Systemingenjör inom sensorsystem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, konstruktion, maskin på SAAB AB i Malmö
Linköping
Mjukvauutvecklare inbyggda system
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, energi på Akkodis Sweden AB i Linköping
Linköping
Design Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, tillverkningsindustri på Akkodis Sweden AB i Linköping
Västerås
Driftig civilingenjör med social kompetens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, maskin på Meet a Group international AB i Västerås
Göteborg
Applikationsingenjör till Toyota sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, tillverkningsindustri på Professionals Nord Rekrytering AB i Göteborg
Växjö
Teknisk projektledare till Smålandsregionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som projekteringsingenjör, maskin på Tech Recruitment i Södermanland AB i Växjö
Örnsköldsvik
Systemingenjör med ansvar för fordonens Eldkraftförmåga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, konstruktion, maskin på Bae Systems Hägglunds AB i Örnsköldsvik