Jobben med dom sämsta lönerna i Sverige

Medianlönen ligger på cirka 33 000 kronor i Sverige men jobbar du som lågutbildad i ett serviceyrke är risken att du har en betydligt lägre lön. Det är framför allt i deltidsjobb där unga är verksamma där dom sämsta ersättningarna finns. Det är ofta jobb med osäkra anställningar där du sällan har en fast månadslön.

Yrkena med den lägsta medellönen

Här är listan på jobben med den lägsta snittlönen i Sverige. Medellönerna är omräknade till heltid utan rörliga ersättningar och bonusar.


Responsive image

Kafébiträde

Även om du har ansvar för kassan och har obekväma arbetstider så är snittlönen som kafébiträde generellt väldigt låg. Yrket är vanligt bland skolungdomar eftersom du ofta kan jobba på helger och kvällar. Dessutom är det vanligt med att du får hoppa in och jobba med kort varsel vilket passar personer utan barn.

Responsive image

Bärplockare

Bärplockare är ett typiskt tillfälligt säsongsarbete utan fast anställning. Kollektivanslutna företag ger ofta en garanterad lön men ofta är den provisionsbaserad och du får betalt för det antal kilo du plockar. Det betyder att lönen kan variera mycket och inkomsten är mycket osäker.

Responsive image

Intervjuare och marknadsundersökare

En intervjudare eller marknadsundersökare jobbar ofta på ett call-center och ringer upp kunder för olika undersökningar. Oftas saknas någon typ av bonus och anställningen är ofta på timbasis på obekväma arbetstider. Ofta är det studenter eller personer utan egen familj som jobbar i yrket.

Responsive image

Au-pair och nanny

Som au-pair tar du hand om ett eller flera barn hemma hos en annan familj. Ofta ingår det enklare hushållsuppgifter som disk och tvätt i yrket. Ersättningen är vanligtvis mycket låg men mat och rum ingår ofta i lönen. Nackdelen är förstås att arbetsdagarna är långa och det kan vara svårt att vara ifrån jobbet. Många unga som vill resa dras till yrket eftersom det vanligvis innebär utlandsarbete.

Vanliga frågor och svar

Vilka yrken har den sämsta lönen i Sverige?

Det är i framför allt inom serviceyrken med låga krav på utbildning där dom låga medellönerna finns. Lägst lön har den som jobbar som au-pair, marknadsundersökare eller jobbar på kafé.


Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?


Grundskollärare
Grundskolelärare

Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.