Lön materialstyrare 2024

- Lönestatistik för en materialstyrareVad tjänar en materialstyrare i månaden? Medellönen för 2024 är:

44 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 42100 kronor i yrket medan männen har en lön på 45100 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 44500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som materialstyrare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en materialstyrare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 44000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en materialstyrare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 263 kronor.

Dagslön för en materialstyrare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2095 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en materialstyrare kvar i lön efter skatt? En materialstyrare får ut 29 951 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 44 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 578 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 160 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 28 kronor
Lönen efter skatt 29 951 kronor


Sök lediga jobb som materialstyrare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som materialstyrare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Skill Rekrytering & Bemanning AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Borås
Supply Chain Planner l Borås

Ledigt jobb som logistiker på Experis AB i Borås

Läs om jobbet
Mjölby
Design Methodology Engineer

Ledigt jobb som logistikingenjör på Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB i Mjölby

Läs om jobbet
Göteborg
Material Engineering Center Administrator needed in Gothenburg

Ledigt jobb som materialplanerare på Perido AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en materialstyrare?

Vi har inga detaljer kring vad en materialstyrare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utvecklar, leder, planerar och kontrollerar mate­rial- och informationsflöden och produktions­planering. Styr tillverkningsverksamhet och bedömer kostnadseffektivitet. Beslutar tillsammans med marknadsorganisation och kund om tidsplan och produktionsvolym. Planerar och beslutar om leverantörs- och transportkedjan, samt anläggnings- och systemplaner.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en materialstyrare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för materialstyrare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 44000 kronorÄr det lätt att få jobb som materialstyrare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som materialstyrare.

Ungefär 5000 jobbar som civilingenjörer inom logistik och produktionsplanering i landet, av dessa är cirka 36 procent kvinnor och 64 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för civilingenjörer inom logistik och produktionsplanering det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för civilingenjörer inom logistik och produktionsplanering kommer vara stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som materialstyrare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 42100 kronor som materialstyrare medan männens lön är 45100 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som materialstyrare.

Lönestatistik för materialstyrare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige44 300 kronor
Stockholm46 400 kronor
Östra Mellansverige41 200 kronor
Småland med öarna42 100 kronor
Sydsverige44 400 kronor
Västsverige47 000 kronor
Norra Mellansverige40 700 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som materialstyrare i Sverige?

Det är totalt 5700 personer som idag är anställda som materialstyrare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 700
Stockholm och Stockholms län1 600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län910
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län710
Blekinge och Skåne län850
Hallands och Västra Götalands län1 100
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en materialstyrare i lön i månaden?

Medellönen för en materialstyrare är 44000 kronor.

Hur många jobbar som materialstyrare i Sverige?

Det finns 5700 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en materialstyrare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 42100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 45100 kronor.

Hur mycket betalar en materialstyrare i skatt?

En materialstyrare betalar i snitt 12766 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln materialstyrare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som materialstyrare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till materialstyrare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Akustiker Lön för en Akustisk designer Lön för en Anläggningsingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Anläggningsplanerare Lön för en Applikationsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Applikationsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Bergsingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (elkraft), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Beräkningsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Bilkonstruktör Lön för en Byggnadsingenjör, civilingenjör Lön för en Byggnadskonsult, civilingenjör Lön för en Civilingenjör, anläggning Lön för en Civilingenjör, bygg Lön för en Civilingenjör, bygg o anläggning Lön för en Civilingenjör, byggnadskonstruktion Lön för en Civilingenjör, datateknik, hårdvara Lön för en Civilingenjör, elektronik Lön för en Civilingenjör, elektroteknik Lön för en Civilingenjör, elkraft Lön för en Civilingenjör, energi Lön för en Civilingenjör, fordonsteknik Lön för en Civilingenjör, forskning inom bygg/anläggning Lön för en Civilingenjör, gruvteknik Lön för en Civilingenjör, informationsteknologi, hårdvara Lön för en Civilingenjör, kemi Lön för en Civilingenjör, kemiteknik Lön för en Civilingenjör, livsmedelsteknik Lön för en Civilingenjör, logistik Lön för en Civilingenjör, maskinteknik Lön för en Civilingenjör, metallurgi Lön för en Civilingenjör, rymdteknik Lön för en Civilingenjör, telekommunikation Lön för en Civilingenjör, textil, trä m.m. Lön för en Civilingenjör, VVS Lön för en Civilingenjör, väg och vattenbyggnad Lön för en Dataingenjör, (elektronik), civilingenjör Lön för en Dataingenjör, (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Driftingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Elektronikingenjör, civilingenjör Lön för en Elektronikkonstruktör, civilingenjör Lön för en Elkraftingenjör, civilingenjör Lön för en Energiingenjör, civilingenjör Lön för en Energistrateg Lön för en Experimentingenjör, elektronik Lön för en Experimentingenjör, kemiteknik Lön för en Experimentingenjör, telekommunikation Lön för en Fartygskonstruktör Lön för en Flygingenjör, flygvapnet Lön för en Flygingenjör, industri Lön för en Flygplanskonstruktör Lön för en Forskare, mikroelektronik Lön för en Forskare, trafiksäkerhet Lön för en Forskningsingenjör, bygg Lön för en Forskningsingenjör, elektronik Lön för en Forskningsingenjör, elkraft Lön för en Forskningsingenjör, fysik Lön för en Forskningsingenjör, kemi Lön för en Forskningsingenjör, maskin Lön för en Forskningsingenjör, metallurgi Lön för en Forskningsingenjör, telekommunikation Lön för en Geotekniker Lön för en Gjuteriingenjör, civilingenjör Lön för en Granskningsingenjör, bygg Lön för en Granskningsingenjör, elektronik Lön för en Granskningsingenjör, telekommunikation Lön för en Gruvingenjör, civilingenjör Lön för en Hårdvarukonstruktör Lön för en Ingenjörsgeolog Lön för en Kemiingenjör, civilingenjör Lön för en Konstruktör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Konstruktör (elektronik), civilingenjör Lön för en Konstruktör, kemiteknik Lön för en Konstruktör, maskin, civilingenjör Lön för en Konsult, byggnads-, civilingenjör Lön för en Konsult, patent Lön för en Kvalitetskoordinator, bygg och anläggning Lön för en Kvalitetskoordinator, elektronik Lön för en Kvalitetskoordinator, elkraft Lön för en Kvalitetskoordinator, gruvteknik Lön för en Kvalitetskoordinator, kemiteknisk produktion Lön för en Kvalitetskoordinator, maskin- och fordonstillverkning Lön för en Kvalitetskoordinator, produktion av textil, trä m.m. Lön för en Kvalitetskoordinator, telekommunikation Lön för en Kvalitetskoordinator, väg och vatten Lön för en Kvalitetssamordnare, bygg och anläggning Lön för en Kvalitetssamordnare, elektronik Lön för en Kvalitetssamordnare, elkraft Lön för en Kvalitetssamordnare, gruvteknik Lön för en Kvalitetssamordnare, kemiteknisk produktion Lön för en Kvalitetssamordnare, maskin- och fordonstillverkning Lön för en Kvalitetssamordnare, produktion av textil, trä m.m. Lön för en Kvalitetssamordnare, telekommunikation Lön för en Kvalitetssamordnare, väg och vatten Lön för en Logistiker Lön för en Logistikingenjör Lön för en Logistikkonsult Lön för en Logistikutvecklare Lön för en Mariningenjör Lön för en Maskiningenjör, civilingenjör Lön för en Maskinkonstruktör, civilingenjör Lön för en Materialingenjör, metallurgi Lön för en Materialplanerare, civilingenjör Lön för en Materialstyrare Lön för en Materialstyrningsingenjör, maskin Lön för en Mekatronikingenjör Lön för en Metallograf Lön för en Metallurg Lön för en Monteringsingenjör, elektronik Lön för en Monteringsingenjör, telekommunikation Lön för en Patentingenjör Lön för en Patentkonsult Lön för en Patentombud Lön för en Planeringsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Planeringsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Planeringsingenjör, gruva/metallurgi Lön för en Processingenjör (bygg), civilingenjör Lön för en Processingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Processingenjör (elkraft), civilingenjör Lön för en Processingenjör (gruva/metallurgi), civilingenjör Lön för en Processingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Processingenjör (maskin), civilingenjör Lön för en Processingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Processutvecklare, kemiteknik Lön för en Produktionsingenjör (elektronik), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (gruva/metallurgi), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (kemiteknik), civilingenjör Lön för en Produktionsingenjör (telekommunikation), civilingenjör Lön för en Produktionsutvecklare, elektronik Lön för en Produktionsutvecklare, telekommunikation Lön för en Produktutvecklare, bygg Lön för en Produktutvecklare, elektronik Lön för en Produktutvecklare, elkraft Lön för en Produktutvecklare, livsmedel Lön för en Produktutvecklare, maskin Lön för en Produktutvecklare, papper, textil, trä m.m. Lön för en Produktutvecklare, telekommunikation Lön för en Projekteringsingenjör, elkraft Lön för en Projektledare, maskinkonstruktör Lön för en Projektledare, utveckling nya fordon och motorer Lön för en Prospekteringsingenjör, civilingenjör Lön för en Radioingenjör Lön för en Rymdingenjör Lön för en Standardiseringsingenjör, elkraft Lön för en Standardiseringsingenjör, övrig Lön för en Supply chain manager Lön för en Svetsingenjör Lön för en Systemingenjör, styr/reglerteknik Lön för en Systemintegratör Lön för en Textilteknolog Lön för en Underhållsingenjör, elkraft Lön för en Utvecklingschef, elkraft Lön för en Utvecklingsingenjör, bygg Lön för en Utvecklingsingenjör, elektronik Lön för en Utvecklingsingenjör, elkraft Lön för en Utvecklingsingenjör, gruva/metallurgi Lön för en Utvecklingsingenjör, kemi Lön för en Utvecklingsingenjör, kemiteknik Lön för en Utvecklingsingenjör, maskin Lön för en Utvecklingsingenjör, telekommunikation Lön för en Utvecklingsingenjör, textil, trä m.m. Lön för en Valsverksingenjör, civilingenjör Lön för en Varumärkeshandläggare Lön för en Varumärkeskonsult Lön för en Vägprojektör
Stockholm
Logistikadministratör till stort industriföretag i Sickla
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Stockholm
Borås
Supply Chain Planner l Borås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Experis AB i Borås
Mjölby
Design Methodology Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistikingenjör på Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB i Mjölby
Göteborg
Material Engineering Center Administrator needed in Gothenburg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialplanerare på Perido AB i Göteborg
Göteborg
Logisticplanner för sommarvikariat på Intersport
Ledigt jobb som logistiker på Intersport AB i Göteborg
Helsingborg
CC-vagns administratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Uniflex Sverige AB i Helsingborg
Stockholm
Delivery Roll Out Lead – Supply Planning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som supply chain manager/scm manager på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Upplands Väsby
Logistics Engineer (substitute employment)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Westpay AB i Upplands Väsby
Ljungby
Produktionsutvecklare till Wemo Automation AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialstyrare på Eterni Sweden AB i Ljungby
Göteborg
Senior Logistics Analyst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistikingenjör på Volvo Personvagnar AB i Göteborg
Jönköping
Produktionsutvecklare till Wemo Automation AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialstyrare på Eterni Sweden AB i Jönköping
Värnamo
Produktionsutvecklare till Wemo Automation AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialstyrare på Eterni Sweden AB i Värnamo
Växjö
Produktionsutvecklare till Wemo Automation AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialstyrare på Eterni Sweden AB i Växjö
Åre
Bussförare till Connect Bus i Åre Kommun!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Professionals Nord Rekrytering AB i Åre
Linköping
Logistics Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på SAAB AB i Linköping
Tibro
Mio söker demand planner!
Ledigt jobb som logistiker på Mio AB i Tibro
Uppsala
Supply Chain
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialplanerare på Randstad AB i Uppsala
Upplands Väsby
Skapa effektiva leveranslösningar som Logistikkoordinator!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Upplands Väsby
Sunne
Operational Planner
Ledigt jobb som materialplanerare på AB Tetra Pak i Sunne
German Payments & Risk Associate
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Jobs Europe AB i
Swedish-speaking Account Manager & Business Developer to cultural Malta!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Jobs Europe AB i
Stockholm
Analytiker inom driftsäkerhetsanalys
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Procruitment AB i Stockholm
Stockholm
SUPPLY CHAIN DEVELOPER
Ledigt jobb som logistiker på Jobbusters AB i Stockholm
Finspång
Logistisk planerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Unik Resurs i Sverige AB i Finspång
Norrköping
Planerare till stort bolag Finspång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Poolia Sverige AB i Norrköping
Umeå
Logistikutvecklare till Martin & Servera Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Martin & Servera AB i Umeå
Stockholm
Logistic Developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistikingenjör på Inmotion Technologies AB i Stockholm
Nässjö
Planner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialplanerare på Prysmian Group Sverige AB i Nässjö
Linköping
Erfaren planerare till Saab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Linköping
Malmö
Vi söker servicemedarbetare inom logistik till vår kund i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som logistiker på Yourstaff 365 AB i Malmö