Lön marknadsundersökare, intervjuare 2023

- Lönestatistik för en marknadsundersökare, intervjuareVad tjänar en marknadsundersökare, intervjuare i månaden? Medellönen för 2023 är:

22 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 23200 kronor i yrket medan männen har en lön på 21700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 26700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som marknadsundersökare, intervjuare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en marknadsundersökare, intervjuare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 22600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en marknadsundersökare, intervjuare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 135 kronor.

Dagslön för en marknadsundersökare, intervjuare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1076 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en marknadsundersökare, intervjuare kvar i lön efter skatt? En marknadsundersökare, intervjuare får ut 14 946 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 22 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 3 782 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 2 575 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 14 kronor
Lönen efter skatt 14 946 kronor


Sök lediga jobb som marknadsundersökare, intervjuare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som marknadsundersökare, intervjuare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Ängelholm på Informed Sources (Sverige) AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Intervjuare i hela landet

Ledigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Stockholm

Läs om jobbet
Klippan
Datainsamlare Klippan

Ledigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Informed Sources (Sverige) AB i Klippan

Läs om jobbet
Linköping
Telefonintervjuare

Ledigt jobb som telefonintervjuare på Meet a Group international AB i Linköping

Läs om jobbet

Vad gör en marknadsundersökare, intervjuare?

Vi har inga detaljer kring vad en marknadsundersökare, intervjuare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Intervjuar personer och hanterar svaren för marknads-, samhälls- och opinionsundersökningar.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en marknadsundersökare, intervjuare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för marknadsundersökare, intervjuare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 26700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 22000 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som marknadsundersökare, intervjuare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 23200 kronor som marknadsundersökare, intervjuare medan männens lön är 21700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som marknadsundersökare, intervjuare.

Lönestatistik för marknadsundersökare, intervjuare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige21 900 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige20 700 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige20 800 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som marknadsundersökare, intervjuare i Sverige?

Det är totalt 730 personer som idag är anställda som marknadsundersökare, intervjuare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige730
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län240
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län260
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en marknadsundersökare, intervjuare i lön i månaden?

Medellönen för en marknadsundersökare, intervjuare är 22600 kronor.

Hur många jobbar som marknadsundersökare, intervjuare i Sverige?

Det finns 730 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en marknadsundersökare, intervjuare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 23200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 21700 kronor.

Hur mycket betalar en marknadsundersökare, intervjuare i skatt?

En marknadsundersökare, intervjuare betalar i snitt 6370 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln marknadsundersökare, intervjuare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som marknadsundersökare, intervjuare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till marknadsundersökare, intervjuare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Abonnemangskontorist Lön för en Abonnentman Lön för en Affärsresekonsulent Lön för en Affärsresekonsult Lön för en Affärsresesäljare Lön för en Beställningsoperatör Lön för en Besöksbokare Lön för en Besöksintervjuare Lön för en Biljettkontrollant Lön för en Biljettör, resebyrå Lön för en Bokningsassistent, turistbyrå Lön för en Bokningschef, hotell Lön för en Bokningskontorist, hotell Lön för en Bokningssekreterare, resebyrå Lön för en Bokningstjänsteman, resebyrå Lön för en Callcenterpersonal, intervju Lön för en Callcenterpersonal, telefonpassning Lön för en Campingvärd Lön för en Charterresesäljare Lön för en Concierge Lön för en Expeditör, telefonist Lön för en Expeditör, telex Lön för en Flygreseförsäljare Lön för en Flygtrafikassistent Lön för en Foajéchef, teater Lön för en Fältintervjuare Lön för en Föreståndare, stugby Lön för en Föreståndare, vandrarhem Lön för en Försäljare, resor Lön för en Garantihandläggare Lön för en Hotellportier Lön för en Hotellreceptionist Lön för en Hotellvärd Lön för en Incheckare Lön för en Informationsassistent, miljöfrågor Lön för en Informationsassistent, produkter eller tjänster Lön för en Informationsassistent, trafikinformatör Lön för en Informatör, trafikinformation Lön för en Informatör, upplysningstjänst Lön för en Intervjuare, opinions- o. marknadsundersökning Lön för en Kommunikatör, kundtjänst callcenter Lön för en Konferensvärd Lön för en Kontorsreceptionist Lön för en Kontorstelefonist Lön för en Kundmottagare, övrig Lön för en Kundtjänstbiträde, butik Lön för en Kundtjänstbiträde, callcenter Lön för en Kursvärd Lön för en Marknadsundersökare, intervjuare Lön för en Markvärdinna Lön för en Mässvärd Lön för en Nattportier Lön för en Nattreceptionist Lön för en Portier Lön för en Prisinformationskontorist Lön för en Privatresesäljare Lön för en Radiotelefonist Lön för en Receptionist, hotell Lön för en Receptionist, kontor Lön för en Receptionist, telefonist Lön för en Receptionsansvarig, hotell Lön för en Receptionsansvarig, övrig Lön för en Reklamationshandläggare Lön för en Resebyråassistent Lön för en Resebyråsäljare Lön för en Resebyråtjänsteman, säljare Lön för en Reseförsäljare, resebyrå Lön för en Resehandläggare Lön för en Resekonsulent Lön för en Resekonsult Lön för en Resesäljare, resebyrå Lön för en Rikstelefonist Lön för en Sjukhusvärd Lön för en Sporthallsreceptionist Lön för en Sporthallsvärd Lön för en Stationsassistent, flyg Lön för en Studiovärd Lön för en Stugfogde Lön för en Stugvärd Lön för en Säljare, resebyrå Lön för en Säljledare, resebyrå Lön för en Taxitelefonist Lön för en Telefonintervjuare Lön för en Telefonist Lön för en Telegrafexpeditör Lön för en Telekommunikatör, kundtjänst callcenter Lön för en Trafikassistent, luftfart, passagerarservice Lön för en Trafikexpedient, flyg Lön för en Trafikexpeditör, flyg Lön för en Trafikinformatör Lön för en Trafikupplysare Lön för en Travel consultant Lön för en Travel counselor Lön för en Turistassistent Lön för en Turistbyråföreståndare Lön för en Turistbyråtjänsteman Lön för en Turistinformatör Lön för en Utlandstelefonist Lön för en Utställningsvärd Lön för en Vandrarhemsföreståndare Lön för en Vandrarhemsvärd Lön för en Värd, camping Lön för en Värd, sporthall Lön för en Värd, studio Lön för en Växelreceptionist Lön för en Växeltelefonist
Ängelholm
Datainsamlare Ängelholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Informed Sources (Sverige) AB i Ängelholm
Stockholm
Intervjuare i hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Stockholm
Klippan
Datainsamlare Klippan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Informed Sources (Sverige) AB i Klippan
Linköping
Telefonintervjuare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som telefonintervjuare på Meet a Group international AB i Linköping
Stockholm
Eventpersonal Solvalla 1-3/6
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Memu Svensk Mässbemanning AB i Stockholm
Stockholm
Är du student och vill ha ett flexibelt sommarjobb som intervjuare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Övertorneå
Intervjuare i Norrbotten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Övertorneå
Pajala
Intervjuare i Norrbotten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Pajala
Härjedalen
Intervjuare i Härjedalen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Härjedalen
Haparanda
Intervjuare i Norrbotten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Haparanda
Umeå
Intervjuare hos Ipsos Norm AB - Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Ipsos AB i Umeå
Norrköping
Intervjuare hos Ipsos Norm AB - Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Ipsos AB i Norrköping
Örebro
Intervjuare hos Ipsos Norm AB - Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Ipsos AB i Örebro
Malmö
Intervjuare hos Ipsos Norm AB - Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Ipsos AB i Malmö
Örebro
Intervjuare i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Örebro
Västerås
Intervjuare i Västerås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Västerås
Jönköping
Intervjuare i Småland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Jönköping
Umeå
Intervjuare i Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Umeå
Luleå
Intervjuare i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Luleå
Halmstad
Intervjuare i Halland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Halmstad
Lysekil
Intervjuare i Lysekil
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Lysekil
Linköping
Intervjuare i Östergötland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Linköping
Karlskrona
Intervjuare i Blekinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Karlskrona
Älvdalen
Intervjuare i Dalarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Älvdalen
Östersund
Intervjuare i hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Östersund
Hässleholm
Intervjuare i hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Hässleholm
Stockholm
Telefonintervjuare polska (jobba hemifrån)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som telefonintervjuare på Hubbster Group AB (publ) i Stockholm
Intervjuare i hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i
Karlskrona
Extrajobb som Mystery Shopper - Karlskrona-området
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Custitude AB i Karlskrona
Stockholm
Intervjuare i hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som intervjuare, opinionsundersökning på Norstat Sverige AB i Stockholm