Lön kurssekreterare 2024

- Lönestatistik för en kurssekreterareVad tjänar en kurssekreterare i månaden? Medellönen för 2024 är:

34 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 34000 kronor i yrket medan männen har en lön på 37100 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 43300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kurssekreterare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kurssekreterare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kurssekreterare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 209 kronor.

Dagslön för en kurssekreterare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1662 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kurssekreterare kvar i lön efter skatt? En kurssekreterare får ut 23 570 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 34 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 964 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 061 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 570 kronor


Sök lediga jobb som kurssekreterare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som kurssekreterare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Katrineholm på Sörmland Vatten och Avfall AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Karlstad
Fakultetsadministratör, vikariat

Ledigt jobb som utbildningsadministratör/studieadministratör på Karlstads Universitet i Karlstad

Läs om jobbet
Södertälje
Handläggare till välkänt bolag!

Ledigt jobb som servicehandläggare på Workz Sweden AB i Södertälje

Läs om jobbet
Solna
Kredithandläggare till Svea Bank

Ledigt jobb som servicehandläggare på Svea Bank AB i Solna

Läs om jobbet

Vad gör en kurssekreterare?

Vi har inga detaljer kring vad en kurssekreterare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat handläggningsarbete än inom 3351–3355. Exempel på arbetsuppgifter: Utfärdar föreskrifter, certifikat och tillstånd. Handlägger och förbereder ärenden, utreder och fattar beslut.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kurssekreterare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kurssekreterare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 32900 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 41600 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kurssekreterare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 34000 kronor som kurssekreterare medan männens lön är 37100 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kurssekreterare.

Lönestatistik för kurssekreterare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34 600 kronor
Stockholm37 400 kronor
Östra Mellansverige32 900 kronor
Småland med öarna31 700 kronor
Sydsverige33 300 kronor
Västsverige36 200 kronor
Norra Mellansverige31 300 kronor
Mellersta Norrland30 100 kronor
Övre Norrland31 500 kronor


Hur många jobbar som kurssekreterare i Sverige?

Det är totalt 15700 personer som idag är anställda som kurssekreterare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige15 700
Stockholm och Stockholms län5 500
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 700
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län690
Blekinge och Skåne län1 600
Hallands och Västra Götalands län2 400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län970
Västernorrlands och Jämtlands830
Västerbottens och Norrbottens län760

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kurssekreterare i lön i månaden?

Medellönen för en kurssekreterare är 34900 kronor.

Hur många jobbar som kurssekreterare i Sverige?

Det finns 15700 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kurssekreterare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 34000 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 37100 kronor.

Hur mycket betalar en kurssekreterare i skatt?

En kurssekreterare betalar i snitt 10046 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kurssekreterare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kurssekreterare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kurssekreterare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en A-kassehandläggare Lön för en Alkoholhandläggare Lön för en Baninspektör, järnväg Lön för en Befälhavare, kustbevakning Lön för en Besiktningsingenjör, bilprovning Lön för en Besiktningsingenjör, säkerhet Lön för en Besiktningsman, fordon Lön för en Besiktningsman, ventilation Lön för en Besiktningstekniker, bilprovningen Lön för en Besiktningstekniker, fordon Lön för en Bidragssekreterare, försäkringskassa Lön för en Bilbesiktningsingenjör Lön för en Bilbesiktningsman Lön för en Bilinspektör Lön för en Bilprovare Lön för en Biltestare Lön för en Brandingenjör Lön för en Brandinspektör Lön för en Brandskyddsingenjör Lön för en Brandskyddstekniker Lön för en Brandtekniker Lön för en Bygglovshandläggare Lön för en Byggnadsinspektör Lön för en Byggnadskontrollant Lön för en Byggnadslovshandläggare, byggnadsinspektör Lön för en Byråsekreterare, ospec Lön för en Deklarationsgranskare Lön för en Energiexpert Lön för en Energirådgivare Lön för en Energisparrådgivare Lön för en Fartygsinspektör Lön för en Fiskeriinspektör Lön för en Fiskerikontrollant Lön för en Flygsäkerhetskoordinator Lön för en Folkbokföringshandläggare Lön för en Fordonsingenjör, Trafikverket Lön för en Forskningsassistent, forskningsbiträde Lön för en Forskningsbiträde Lön för en Fortbildningssekreterare Lön för en Fukttekniker, besiktningsman Lön för en Förarprövare Lön för en Förbundskonsulent, intresseorganisation Lön för en Försäkringsbedömare, försäkringskassa Lön för en Försäkringshandläggare, försäkringskassa Lön för en Försäkringskassehandläggare Lön för en Försäkringskassetjänsteman Lön för en Försäkringskonsult, försäkringskassa Lön för en Försäkringsrådgivare, försäkringskassa Lön för en Försäkringssekreterare, försäkringskassa Lön för en Försäkringstjänsteman, försäkringskassa Lön för en Försäkringsutredare, försäkringskassa Lön för en Gruppchef, Tullverket Lön för en Gränstullassistent Lön för en Gränstullmästare Lön för en Handläggare, administrativ assistent Lön för en Handläggare, arbetslöshetskassa Lön för en Handläggare, bostadsbidrag Lön för en Handläggare, bygglov Lön för en Handläggare, försäkringskassa Lön för en Handläggare, socialbidrag Lön för en Handläggare, soft Lön för en Institutionssekreterare Lön för en Kanslisekreterare, administrativ assistent Lön för en Kassaföreståndare, A-kassa Lön för en Kassaredogörare, A-kassa Lön för en Klinisk prövningsassistent Lön för en Krogkontrollant Lön för en Kursadministratör Lön för en Kurssekreterare Lön för en Kustbevakningsassistent Lön för en Kustbevakningsinspektör Lön för en Kustbevakningstjänsteman Lön för en Kvalitetssäkrare, Tullverket Lön för en Luftfartsingenjör Lön för en Luftfartsinspektör Lön för en Nämndsekreterare Lön för en Omprövare, A-kassa Lön för en Pensionshandläggare Lön för en Protokollförare, riksdag Lön för en Prövningsassistent, klinisk Lön för en Rehabiliteringskonsult, försäkringskassa Lön för en Rehabiliteringssamordnare, försäkringskassa Lön för en Rehabiliteringssekreterare Lön för en Rehabiliteringsutredare Lön för en Rehabsamordnare Lön för en Restauranginspektör Lön för en Riksdagsstenograf Lön för en Riskingenjör, brandskydd Lön för en Servicehandläggare Lön för en Sjukkontrollant, försäkringskassa Lön för en Skatteaspirant Lön för en Skattehandläggare, övrig Lön för en Skeppsmätare Lön för en Skolsekreterare, administrativ assistent Lön för en Skyddsrumsinspektör Lön för en Socialassistent Lön för en Socialbidragshandläggare Lön för en Socialförsäkringstjänsteman Lön för en Softhandläggare Lön för en Strålskyddstekniker Lön för en Studieadministratör Lön för en Studieassistent Lön för en Studiekonsulent Lön för en Studieorganisatör Lön för en Studiesekreterare Lön för en Studiestödsutredare Lön för en Säkerhetsingenjör Lön för en Säkerhetsinspektör Lön för en Säkerhetsrådgivare, farligt gods Lön för en Taxeringsassistent Lön för en Taxeringsinspektör Lön för en Tillgänglighetskonsult Lön för en Tillståndsinspektör Lön för en Trafikinspektör Lön för en Tullaspirant Lön för en Tullassistent Lön för en Tullinformatör Lön för en Tullinspektör Lön för en Tullspecialist Lön för en Tulltjänsteman Lön för en Tulluppsyningsman Lön för en Utbildningsadministratör Lön för en Utbildningshandläggare Lön för en Utbildningssekreterare Lön för en Utredare, försäkringskassa Lön för en Utredningsassistent, socialtjänsten Lön för en Vakthavande befäl, Tullverket Lön för en Vapenhandläggare Lön för en Verksamhetsledare, studieförbund Lön för en Återbetalninghandläggare
Katrineholm
Kundservicehandläggare till Sörmland Vatten och Avfall AB
Ledigt jobb som servicehandläggare på Sörmland Vatten och Avfall AB i Katrineholm
Karlstad
Fakultetsadministratör, vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningsadministratör/studieadministratör på Karlstads Universitet i Karlstad
Södertälje
Handläggare till välkänt bolag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Workz Sweden AB i Södertälje
Solna
Kredithandläggare till Svea Bank
Ledigt jobb som servicehandläggare på Svea Bank AB i Solna
Örebro
Sommarjobb som servicehandläggare i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Statens Servicecenter i Örebro
Stockholm
AGE-handläggare
Ledigt jobb som servicehandläggare på Kollektivavtalsstift Trygghetsrådet i Stockholm
Trollhättan
Supportspecialister sökes till offentlig kund i Trollhättan!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Jurek Recruitment & Consulting AB i Trollhättan
Göteborg
Studievägledare, vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som studiekonsulent på Göteborgs Universitet i Göteborg
Gävle
Är du arbetssökande? Välkommen på Rekryteringsträff!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Clockwork Bemanning & Rekrytering AB i Gävle
Sandviken
Är du arbetssökande? Välkommen på Rekryteringsträff!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Clockwork Bemanning & Rekrytering AB i Sandviken
Stockholm
Utbildningssamordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningsadministratör/studieadministratör på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Huddinge
Servicerådgivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på BILIA AB i Huddinge
Eskilstuna
Samordnare till Studentcentrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningskoordinator på MÄLARDALENS UNIVERSITET i Eskilstuna
Botkyrka
Handläggarstöd till Utredning barn och unga 1-4
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Botkyrka kommun i Botkyrka
Uppsala
Amanuenser till EDU studenttorg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som studieadministratör på Uppsala Universitet i Uppsala
Gotland
Två amanuenser, studentcoacher, Campus Gotland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som studieadministratör på Uppsala Universitet i Gotland
Gotland
Timanställning, sommarjobb och kortare vikariat till PayEx
Ledigt jobb som servicehandläggare på PayEx Sverige AB i Gotland
Stockholm
Erfaren Forskningshandläggare
Ledigt jobb som utbildningshandläggare på Cancerfonden - Riksfören Mot Cancer i Stockholm
Mora
Jobbcoach/Handledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningshandläggare på Arena Personal Sverige AB i Mora
Projektledare för tvåårigt nutritionsprojekt
Ledigt jobb som projektledare, offentlig verksamhet på Ålands landskapsregering i
Järfälla
Sekreterare till sociala utskottet, socialförvaltningen.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nämndsekreterare på Järfälla kommun i Järfälla
Värmdö
Administratör/ receptionist vikaria
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som studieadministratör på Värmdö kommun i Värmdö
Sigtuna
Skoladministratör till Regnbågens skola (50%)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningsadministratör/studieadministratör på Sigtuna kommun i Sigtuna
Nässjö
Nämndsekreterare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nämndsekreterare på Nässjö kommun i Nässjö
Kalmar
Sommarjobb som servicehandläggare i Kalmar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Statens Servicecenter i Kalmar
Ystad
Servicehandläggare till Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Statens Servicecenter i Ystad
Helsingborg
Företagsrådgivare kompetensförsörjning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningshandläggare på Byggföretagen i Sverige Service AB i Helsingborg
Vetlanda
Administratör – Vetlanda Lärcentrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som studieadministratör på Vetlanda kommun i Vetlanda
Lerum
Studentmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som servicehandläggare på Lerums kommun i Lerum
Västerås
Technical Training Coordinator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningskoordinator på Hitachi Energy Sweden AB i Västerås