Lön brandingenjör 2023

- Lönestatistik för en brandingenjörVad tjänar en brandingenjör i månaden? Medellönen för 2023 är:

39 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 38700 kronor i yrket medan männen har en lön på 40500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 51100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som brandingenjör.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en brandingenjör i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 39900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en brandingenjör

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 239 kronor.

Dagslön för en brandingenjör

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1900 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en brandingenjör kvar i lön efter skatt? En brandingenjör får ut 27 076 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 39 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 851 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 665 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 25 kronor
Lönen efter skatt 27 076 kronor


Sök lediga jobb som brandingenjör

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som brandingenjör eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Malmö på Malmö kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Energioptimerare till Coor

Ledigt jobb som energirådgivare på Coor Service Management AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Energicontroller till Coor

Ledigt jobb som energideklarerare/energiexpert på Coor Service Management AB i Stockholm

Läs om jobbet
Göteborg
Servicetekniker till Securitas Technology, Göteborg!

Ledigt jobb som brandtekniker på Securitas Technology Sverige AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en brandingenjör?

Vi har inga detaljer kring vad en brandingenjör jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Inspekterar och besiktigar byggnader, anlägg­ningar m.m. Inspekterar brandskyddssystem. Informerar och ger råd vid ny- och ombyggnationer. Gör olycksutredningar och arbetar i operativ räddningstjänst i samband med räddningsinsatser.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en brandingenjör i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för brandingenjör skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 39800 kronor

 • Regionanställd 51100 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 40300 kronorÄr det lätt att få jobb som brandingenjör?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som brandingenjör.

Ungefär 3700 jobbar som brandingenjörer och byggnadsinspektörer i landet, av dessa är cirka 31 procent kvinnor och 69 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för brandingenjörer och byggnadsinspektörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för brandingenjörer och byggnadsinspektörer kommer vara små till medelstora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som brandingenjör? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 38700 kronor som brandingenjör medan männens lön är 40500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som brandingenjör.

Lönestatistik för brandingenjör i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige38 800 kronor
Stockholm42 500 kronor
Östra Mellansverige37 800 kronor
Småland med öarna37 500 kronor
Sydsverige41 100 kronor
Västsverige39 300 kronor
Norra Mellansverige37 600 kronor
Mellersta Norrland31 800 kronor
Övre Norrland41 400 kronor


Hur många jobbar som brandingenjör i Sverige?

Det är totalt 3200 personer som idag är anställda som brandingenjör enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige3 200
Stockholm och Stockholms län500
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län450
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län210
Blekinge och Skåne län390
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län200
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en brandingenjör i lön i månaden?

Medellönen för en brandingenjör är 39900 kronor.

Hur många jobbar som brandingenjör i Sverige?

Det finns 3200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en brandingenjör?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 38700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 40500 kronor.

Hur mycket betalar en brandingenjör i skatt?

En brandingenjör betalar i snitt 11541 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln brandingenjör in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som brandingenjör eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till brandingenjör

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en A-kassehandläggare Lön för en Alkoholhandläggare Lön för en Baninspektör, järnväg Lön för en Befälhavare, kustbevakning Lön för en Besiktningsingenjör, bilprovning Lön för en Besiktningsingenjör, säkerhet Lön för en Besiktningsman, fordon Lön för en Besiktningsman, ventilation Lön för en Besiktningstekniker, bilprovningen Lön för en Besiktningstekniker, fordon Lön för en Bidragssekreterare, försäkringskassa Lön för en Bilbesiktningsingenjör Lön för en Bilbesiktningsman Lön för en Bilinspektör Lön för en Bilprovare Lön för en Biltestare Lön för en Brandingenjör Lön för en Brandinspektör Lön för en Brandskyddsingenjör Lön för en Brandskyddstekniker Lön för en Brandtekniker Lön för en Bygglovshandläggare Lön för en Byggnadsinspektör Lön för en Byggnadskontrollant Lön för en Byggnadslovshandläggare, byggnadsinspektör Lön för en Byråsekreterare, ospec Lön för en Deklarationsgranskare Lön för en Energiexpert Lön för en Energirådgivare Lön för en Energisparrådgivare Lön för en Fartygsinspektör Lön för en Fiskeriinspektör Lön för en Fiskerikontrollant Lön för en Flygsäkerhetskoordinator Lön för en Folkbokföringshandläggare Lön för en Fordonsingenjör, Trafikverket Lön för en Forskningsassistent, forskningsbiträde Lön för en Forskningsbiträde Lön för en Fortbildningssekreterare Lön för en Fukttekniker, besiktningsman Lön för en Förarprövare Lön för en Förbundskonsulent, intresseorganisation Lön för en Försäkringsbedömare, försäkringskassa Lön för en Försäkringshandläggare, försäkringskassa Lön för en Försäkringskassehandläggare Lön för en Försäkringskassetjänsteman Lön för en Försäkringskonsult, försäkringskassa Lön för en Försäkringsrådgivare, försäkringskassa Lön för en Försäkringssekreterare, försäkringskassa Lön för en Försäkringstjänsteman, försäkringskassa Lön för en Försäkringsutredare, försäkringskassa Lön för en Gruppchef, Tullverket Lön för en Gränstullassistent Lön för en Gränstullmästare Lön för en Handläggare, administrativ assistent Lön för en Handläggare, arbetslöshetskassa Lön för en Handläggare, bostadsbidrag Lön för en Handläggare, bygglov Lön för en Handläggare, försäkringskassa Lön för en Handläggare, socialbidrag Lön för en Handläggare, soft Lön för en Institutionssekreterare Lön för en Kanslisekreterare, administrativ assistent Lön för en Kassaföreståndare, A-kassa Lön för en Kassaredogörare, A-kassa Lön för en Klinisk prövningsassistent Lön för en Krogkontrollant Lön för en Kursadministratör Lön för en Kurssekreterare Lön för en Kustbevakningsassistent Lön för en Kustbevakningsinspektör Lön för en Kustbevakningstjänsteman Lön för en Kvalitetssäkrare, Tullverket Lön för en Luftfartsingenjör Lön för en Luftfartsinspektör Lön för en Nämndsekreterare Lön för en Omprövare, A-kassa Lön för en Pensionshandläggare Lön för en Protokollförare, riksdag Lön för en Prövningsassistent, klinisk Lön för en Rehabiliteringskonsult, försäkringskassa Lön för en Rehabiliteringssamordnare, försäkringskassa Lön för en Rehabiliteringssekreterare Lön för en Rehabiliteringsutredare Lön för en Rehabsamordnare Lön för en Restauranginspektör Lön för en Riksdagsstenograf Lön för en Riskingenjör, brandskydd Lön för en Servicehandläggare Lön för en Sjukkontrollant, försäkringskassa Lön för en Skatteaspirant Lön för en Skattehandläggare, övrig Lön för en Skeppsmätare Lön för en Skolsekreterare, administrativ assistent Lön för en Skyddsrumsinspektör Lön för en Socialassistent Lön för en Socialbidragshandläggare Lön för en Socialförsäkringstjänsteman Lön för en Softhandläggare Lön för en Strålskyddstekniker Lön för en Studieadministratör Lön för en Studieassistent Lön för en Studiekonsulent Lön för en Studieorganisatör Lön för en Studiesekreterare Lön för en Studiestödsutredare Lön för en Säkerhetsingenjör Lön för en Säkerhetsinspektör Lön för en Säkerhetsrådgivare, farligt gods Lön för en Taxeringsassistent Lön för en Taxeringsinspektör Lön för en Tillgänglighetskonsult Lön för en Tillståndsinspektör Lön för en Trafikinspektör Lön för en Tullaspirant Lön för en Tullassistent Lön för en Tullinformatör Lön för en Tullinspektör Lön för en Tullspecialist Lön för en Tulltjänsteman Lön för en Tulluppsyningsman Lön för en Utbildningsadministratör Lön för en Utbildningshandläggare Lön för en Utbildningssekreterare Lön för en Utredare, försäkringskassa Lön för en Utredningsassistent, socialtjänsten Lön för en Vakthavande befäl, Tullverket Lön för en Vapenhandläggare Lön för en Verksamhetsledare, studieförbund Lön för en Återbetalninghandläggare
Malmö
Säkerhetstekniker (anläggningsskötare)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Malmö kommun i Malmö
Stockholm
Energioptimerare till Coor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som energirådgivare på Coor Service Management AB i Stockholm
Stockholm
Energicontroller till Coor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som energideklarerare/energiexpert på Coor Service Management AB i Stockholm
Göteborg
Servicetekniker till Securitas Technology, Göteborg!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Securitas Technology Sverige AB i Göteborg
Linköping
L&T söker Brandspecialist till Göteborg, Linköping och Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Lassila & Tikanoja FM AB i Linköping
Arvidsjaur
Brandinspektör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandinspektör på Arvidsjaurs kommun i Arvidsjaur
Östersund
Brandskyddstekniker- Östersund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Kraftsam Personal AB i Östersund
Älvdalen
Vi söker en vikarierande bygglovshandläggare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bygglovshandläggare på Älvdalens kommun i Älvdalen
Strängnäs
Brandinspektör/brandingenjör till Räddningstjänsten i Strängnäs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandinspektör på Strängnäs kommun i Strängnäs
WSP söker Brand-, Risk-, & Säkerhetskonsulter till hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandingenjör på Wsp Sverige AB i
Luleå
Brandingenjör sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandingenjör på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Luleå
Oskarshamn
Räddningstjänsten söker brandtekniker
Ledigt jobb som brandtekniker på RÄDDNINGSTJÄNSTEN SYDOST i Oskarshamn
Arjeplog
Brandinspektör
Ledigt jobb som brandinspektör på Arjeplogs kommun i Arjeplog
Botkyrka
Erfaren Brandskyddsmontör till Södertörns Brandtjänst
Ledigt jobb som brandtekniker på Tillväxt Botkyrka AB i Botkyrka
Botkyrka
Erfaren servicetekniker till Södertörns Brandtjänst
Ledigt jobb som brandingenjör på Tillväxt Botkyrka AB i Botkyrka
Östersund
Brand- och Säkerhetssamordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandingenjör på REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN i Östersund
Nässjö
Brandingenjör
Ledigt jobb som brandingenjör på Höglandets Räddningstjänstförbund i Nässjö
Finspång
Bygg- och miljöenheten söker byggnadsinspektör/bygglovhandläggare, visstid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bygglovshandläggare på Finspångs kommun i Finspång
Nyköping
Brandlarmstekniker till Schneider Electric i Nyköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Simplified Recruitment Sweden AB i Nyköping
Karlstad
Skyddsrumskontrollant - tidsbegränsad anställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsrumsinspektör på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb i Karlstad
Sollentuna
Brandtekniker/ Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Brandexperten Sverige AB i Sollentuna
Stockholm
Brandskyddstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Anticimex AB i Stockholm
Varberg
Underhållsingenjör Brand
Ledigt jobb som brandingenjör på Falck Räddningstjänst AB i Varberg
Malmö
Tillståndshandläggare till E.ON Energidistribution!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bygglovshandläggare på Academic Work Sweden AB i Malmö
Huddinge
SBA / Brandtekniker, Caverion - Huddinge Karolinska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandtekniker på Caverion Sverige AB i Huddinge
Lund
Byggnadsinspektör/tillsynshandläggare PBL
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsinspektör på Lunds kommun i Lund
Gävle
Blivande elmarknadsspecialist till Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som energideklarerare/energiexpert på Balkefors & Ponsiluoma AB i Gävle
Jönköping
Energikonsult till Ömangruppen i Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som energideklarerare/energiexpert på Ömangruppen Svenska AB i Jönköping
Danderyd
Noggrann Brandkonsult med sinne för detaljer som söker ny utmaning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandinspektör på Brandsäkra Norden AB i Danderyd
Växjö
Brandskyddskoordinator Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som brandinspektör på Securitas AB i Växjö