Lön försäkringssekreterare, försäkringskassa 2024

- Lönestatistik för en försäkringssekreterare, försäkringskassaVad tjänar en försäkringssekreterare, försäkringskassa i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31500 kronor i yrket medan männen har en lön på 32300 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 31700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som försäkringssekreterare, försäkringskassa.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en försäkringssekreterare, försäkringskassa i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en försäkringssekreterare, försäkringskassa

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 190 kronor.

Dagslön för en försäkringssekreterare, försäkringskassa

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1510 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en försäkringssekreterare, försäkringskassa kvar i lön efter skatt? En försäkringssekreterare, försäkringskassa får ut 21 327 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 396 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 674 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 327 kronor


Sök lediga jobb som försäkringssekreterare, försäkringskassa

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som försäkringssekreterare, försäkringskassa eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Skellefteå på Försäkringskassan. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Luleå
Försäkringshandläggare inom bostadsbidrag i Luleå

Ledigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Luleå

Läs om jobbet
Falun
Försäkringsutredare inom internationell vård i Falun

Ledigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Falun

Läs om jobbet
Gotland
Försäkringsutredare inom internationell vård i Visby

Ledigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Gotland

Läs om jobbet

Vad gör en försäkringssekreterare, försäkringskassa?

Vi har inga detaljer kring vad en försäkringssekreterare, försäkringskassa jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Handlägger, utreder och informerar samt fattar beslut om olika socialförsäkringar.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en försäkringssekreterare, försäkringskassa i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för försäkringssekreterare, försäkringskassa skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 31700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som försäkringssekreterare, försäkringskassa?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som försäkringssekreterare, försäkringskassa.

Ungefär 12000 jobbar som socialförsäkringshandläggare i landet, av dessa är cirka 80 procent kvinnor och 20 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för socialförsäkringshandläggare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för socialförsäkringshandläggare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som försäkringssekreterare, försäkringskassa? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31500 kronor som försäkringssekreterare, försäkringskassa medan männens lön är 32300 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som försäkringssekreterare, försäkringskassa.

Lönestatistik för försäkringssekreterare, försäkringskassa i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 900 kronor
Stockholm33 300 kronor
Östra Mellansverige31 200 kronor
Småland med öarna30 000 kronor
Sydsverige30 500 kronor
Västsverige31 000 kronor
Norra Mellansverige30 200 kronor
Mellersta Norrland29 500 kronor
Övre Norrland29 600 kronor


Hur många jobbar som försäkringssekreterare, försäkringskassa i Sverige?

Det är totalt 10300 personer som idag är anställda som försäkringssekreterare, försäkringskassa enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige10 300
Stockholm och Stockholms län1 500
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 400
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 400
Blekinge och Skåne län1 400
Hallands och Västra Götalands län2 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 000
Västernorrlands och Jämtlands730
Västerbottens och Norrbottens län710

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en försäkringssekreterare, försäkringskassa i lön i månaden?

Medellönen för en försäkringssekreterare, försäkringskassa är 31700 kronor.

Hur många jobbar som försäkringssekreterare, försäkringskassa i Sverige?

Det finns 10300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en försäkringssekreterare, försäkringskassa?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31500 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32300 kronor.

Hur mycket betalar en försäkringssekreterare, försäkringskassa i skatt?

En försäkringssekreterare, försäkringskassa betalar i snitt 9090 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln försäkringssekreterare, försäkringskassa in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som försäkringssekreterare, försäkringskassa eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till försäkringssekreterare, försäkringskassa

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en A-kassehandläggare Lön för en Alkoholhandläggare Lön för en Baninspektör, järnväg Lön för en Befälhavare, kustbevakning Lön för en Besiktningsingenjör, bilprovning Lön för en Besiktningsingenjör, säkerhet Lön för en Besiktningsman, fordon Lön för en Besiktningsman, ventilation Lön för en Besiktningstekniker, bilprovningen Lön för en Besiktningstekniker, fordon Lön för en Bidragssekreterare, försäkringskassa Lön för en Bilbesiktningsingenjör Lön för en Bilbesiktningsman Lön för en Bilinspektör Lön för en Bilprovare Lön för en Biltestare Lön för en Brandingenjör Lön för en Brandinspektör Lön för en Brandskyddsingenjör Lön för en Brandskyddstekniker Lön för en Brandtekniker Lön för en Bygglovshandläggare Lön för en Byggnadsinspektör Lön för en Byggnadskontrollant Lön för en Byggnadslovshandläggare, byggnadsinspektör Lön för en Byråsekreterare, ospec Lön för en Deklarationsgranskare Lön för en Energiexpert Lön för en Energirådgivare Lön för en Energisparrådgivare Lön för en Fartygsinspektör Lön för en Fiskeriinspektör Lön för en Fiskerikontrollant Lön för en Flygsäkerhetskoordinator Lön för en Folkbokföringshandläggare Lön för en Fordonsingenjör, Trafikverket Lön för en Forskningsassistent, forskningsbiträde Lön för en Forskningsbiträde Lön för en Fortbildningssekreterare Lön för en Fukttekniker, besiktningsman Lön för en Förarprövare Lön för en Förbundskonsulent, intresseorganisation Lön för en Försäkringsbedömare, försäkringskassa Lön för en Försäkringshandläggare, försäkringskassa Lön för en Försäkringskassehandläggare Lön för en Försäkringskassetjänsteman Lön för en Försäkringskonsult, försäkringskassa Lön för en Försäkringsrådgivare, försäkringskassa Lön för en Försäkringssekreterare, försäkringskassa Lön för en Försäkringstjänsteman, försäkringskassa Lön för en Försäkringsutredare, försäkringskassa Lön för en Gruppchef, Tullverket Lön för en Gränstullassistent Lön för en Gränstullmästare Lön för en Handläggare, administrativ assistent Lön för en Handläggare, arbetslöshetskassa Lön för en Handläggare, bostadsbidrag Lön för en Handläggare, bygglov Lön för en Handläggare, försäkringskassa Lön för en Handläggare, socialbidrag Lön för en Handläggare, soft Lön för en Institutionssekreterare Lön för en Kanslisekreterare, administrativ assistent Lön för en Kassaföreståndare, A-kassa Lön för en Kassaredogörare, A-kassa Lön för en Klinisk prövningsassistent Lön för en Krogkontrollant Lön för en Kursadministratör Lön för en Kurssekreterare Lön för en Kustbevakningsassistent Lön för en Kustbevakningsinspektör Lön för en Kustbevakningstjänsteman Lön för en Kvalitetssäkrare, Tullverket Lön för en Luftfartsingenjör Lön för en Luftfartsinspektör Lön för en Nämndsekreterare Lön för en Omprövare, A-kassa Lön för en Pensionshandläggare Lön för en Protokollförare, riksdag Lön för en Prövningsassistent, klinisk Lön för en Rehabiliteringskonsult, försäkringskassa Lön för en Rehabiliteringssamordnare, försäkringskassa Lön för en Rehabiliteringssekreterare Lön för en Rehabiliteringsutredare Lön för en Rehabsamordnare Lön för en Restauranginspektör Lön för en Riksdagsstenograf Lön för en Riskingenjör, brandskydd Lön för en Servicehandläggare Lön för en Sjukkontrollant, försäkringskassa Lön för en Skatteaspirant Lön för en Skattehandläggare, övrig Lön för en Skeppsmätare Lön för en Skolsekreterare, administrativ assistent Lön för en Skyddsrumsinspektör Lön för en Socialassistent Lön för en Socialbidragshandläggare Lön för en Socialförsäkringstjänsteman Lön för en Softhandläggare Lön för en Strålskyddstekniker Lön för en Studieadministratör Lön för en Studieassistent Lön för en Studiekonsulent Lön för en Studieorganisatör Lön för en Studiesekreterare Lön för en Studiestödsutredare Lön för en Säkerhetsingenjör Lön för en Säkerhetsinspektör Lön för en Säkerhetsrådgivare, farligt gods Lön för en Taxeringsassistent Lön för en Taxeringsinspektör Lön för en Tillgänglighetskonsult Lön för en Tillståndsinspektör Lön för en Trafikinspektör Lön för en Tullaspirant Lön för en Tullassistent Lön för en Tullinformatör Lön för en Tullinspektör Lön för en Tullspecialist Lön för en Tulltjänsteman Lön för en Tulluppsyningsman Lön för en Utbildningsadministratör Lön för en Utbildningshandläggare Lön för en Utbildningssekreterare Lön för en Utredare, försäkringskassa Lön för en Utredningsassistent, socialtjänsten Lön för en Vakthavande befäl, Tullverket Lön för en Vapenhandläggare Lön för en Verksamhetsledare, studieförbund Lön för en Återbetalninghandläggare
Skellefteå
Försäkringshandläggare inom bostadsbidrag i Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Skellefteå
Luleå
Försäkringshandläggare inom bostadsbidrag i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Luleå
Falun
Försäkringsutredare inom internationell vård i Falun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Falun
Gotland
Försäkringsutredare inom internationell vård i Visby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Gotland
Karlshamn
Försäkringshandläggare inom bostadsbidrag i Karlshamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Karlshamn
Falun
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Falun
Borlänge
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Borlänge
Mora
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Mora
Jönköping
Försäkringshandläggare inom underhållsstöd i Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Jönköping
Sundbyberg
Försäkringsutredare inom sjukersättning utland i Sundbyberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Sundbyberg
Gävle
Försäkringshandläggare inom bostadstillägg i Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Gävle
Göteborg
Försäkringshandläggare inom beräkning arbetsskador i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Göteborg
Täby
Administrativ assistent till Familjeenheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utredningsassistent på Täby kommun i Täby
Lidköping
Försäkringshandläggare inom underhållsstöd i Lidköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Lidköping
Lidköping
Försäkringshandläggare inom föräldraförsäkringen i Lidköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Lidköping
Örebro
Försäkringshandläggare inom föräldraförsäkringen i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Örebro
Karlskoga
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen med inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Karlskoga
Örebro
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen med inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Örebro
Sundsvall
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Sundsvall
Karlstad
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Karlstad
Lund
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Lund
Borlänge
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Borlänge
Falun
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Falun
Karlskoga
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Karlskoga
Örebro
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Örebro
Stockholm
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Stockholm
Umeå
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning fördjupad utredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Umeå
Kalmar
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen, inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Kalmar
Örnsköldsvik
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsutredare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Örnsköldsvik
Gävle
Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen inriktning stöd för återgång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare, försäkringskassa på Försäkringskassan i Gävle