Lön vårdadministratör, medicinsk sekreterare 2023

- Lönestatistik för en vårdadministratör, medicinsk sekreterareVad tjänar en vårdadministratör, medicinsk sekreterare i månaden? Medellönen för 2023 är:

28 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29000 kronor i yrket medan männen har en lön på 27800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 31300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som vårdadministratör, medicinsk sekreterare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en vårdadministratör, medicinsk sekreterare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 28900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en vårdadministratör, medicinsk sekreterare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 173 kronor.

Dagslön för en vårdadministratör, medicinsk sekreterare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1376 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en vårdadministratör, medicinsk sekreterare kvar i lön efter skatt? En vårdadministratör, medicinsk sekreterare får ut 19 363 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 28 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 899 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 336 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 363 kronor


Sök lediga jobb som vårdadministratör, medicinsk sekreterare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som vårdadministratör, medicinsk sekreterare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Falun på REGION DALARNA. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Ystad
Medicinsk sekreterare till Barn- och ungdomsmottagning i Ystad

Ledigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Ystad

Läs om jobbet
Växjö
Medicinsk sekreterare till Kirurgkliniken i Växjö

Ledigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION KRONOBERG i Växjö

Läs om jobbet
Stockholm
Medicinsk sekreterare till ny digital psykiatrimottagning

Ledigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på Aleris Psykiatri AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en vårdadministratör, medicinsk sekreterare?

Vi har inga detaljer kring vad en vårdadministratör, medicinsk sekreterare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Skriver och hanterar patientjournaler utifrån information från läkare eller annan vårdgivare. Sköter administration, remisshantering och tar emot patienter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en vårdadministratör, medicinsk sekreterare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för vårdadministratör, medicinsk sekreterare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 31300 kronor

 • Regionanställd 28400 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 30700 kronorÄr det lätt att få jobb som vårdadministratör, medicinsk sekreterare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som vårdadministratör, medicinsk sekreterare.

Ungefär 18800 jobbar som medicinska sekreterare och vårdadministratörer i landet, av dessa är cirka 98 procent kvinnor och 2 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för medicinska sekreterare och vårdadministratörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för medicinska sekreterare och vårdadministratörer kommer vara mycket stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som vårdadministratör, medicinsk sekreterare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29000 kronor som vårdadministratör, medicinsk sekreterare medan männens lön är 27800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som vårdadministratör, medicinsk sekreterare.

Lönestatistik för vårdadministratör, medicinsk sekreterare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 000 kronor
Stockholm29 500 kronor
Östra Mellansverige27 800 kronor
Småland med öarna28 000 kronor
Sydsverige28 100 kronor
Västsverige27 800 kronor
Norra Mellansverige27 100 kronor
Mellersta Norrland27 100 kronor
Övre Norrland27 300 kronor


Hur många jobbar som vårdadministratör, medicinsk sekreterare i Sverige?

Det är totalt 17900 personer som idag är anställda som vårdadministratör, medicinsk sekreterare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige17 900
Stockholm och Stockholms län2 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län3 100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 600
Blekinge och Skåne län2 800
Hallands och Västra Götalands län4 800
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 400
Västernorrlands och Jämtlands560
Västerbottens och Norrbottens län840

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en vårdadministratör, medicinsk sekreterare i lön i månaden?

Medellönen för en vårdadministratör, medicinsk sekreterare är 28900 kronor.

Hur många jobbar som vårdadministratör, medicinsk sekreterare i Sverige?

Det finns 17900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en vårdadministratör, medicinsk sekreterare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29000 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 27800 kronor.

Hur mycket betalar en vårdadministratör, medicinsk sekreterare i skatt?

En vårdadministratör, medicinsk sekreterare betalar i snitt 8253 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln vårdadministratör, medicinsk sekreterare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som vårdadministratör, medicinsk sekreterare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till vårdadministratör, medicinsk sekreterare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackordsuträknare Lön för en Administrativ assistent Lön för en Administratör, administrativ assistent Lön för en Administratör, allmänkontorist Lön för en Administratör, löner Lön för en Adresserare Lön för en Adresskontorist Lön för en Allmänkontorist Lön för en Annonsassistent Lön för en Annonskontrollant Lön för en Annonsmottagare Lön för en Annonssekreterare Lön för en Assistent, bostadsförmedling Lön för en Assistent, inköp, orderbehandling Lön för en Avlöningskontorist Lön för en Avlöningsuträknare Lön för en Backoffice-personal Lön för en Bemanningsassistent, schemaläggare Lön för en Beställningskontorist Lön för en Bokförare Lön för en Bokföringsassistent Lön för en Bokföringskontorist Lön för en Bostadsförmedlare Lön för en Bostadsuthyrare Lön för en Budgetassistent Lön för en Bygglovsassistent Lön för en Byråassistent, ospec Lön för en Dataregistrerare Lön för en Efterbehandlare, data Lön för en Ekonomiassistent Lön för en Ekonomikontorist Lön för en Expeditionsföreståndare, sjukvård Lön för en Expeditör, facklig organisation Lön för en Fakturakontorist Lön för en Fakturakontrollant Lön för en Fastighetsmäklarassistent Lön för en Frontofficepersonal Lön för en Förlagsassistent Lön för en Församlingssekreterare Lön för en Försäkringsassistent Lön för en Försäkringsmäklarassistent Lön för en Försäljningsadministratör Lön för en Försäljningsassistent Lön för en Försäljningssekreterare Lön för en Förvaltningsassistent Lön för en Hamnkassör Lön för en HR-assistent Lön för en Hålkortsstansare Lön för en Inköpsadministratör Lön för en Inköpsassistent Lön för en Inköpskontorist Lön för en Inköpssekreterare Lön för en Kanslibiträde Lön för en Kanslisekreterare, kontorssekreterare Lön för en Kanslist Lön för en Kassaförvaltare Lön för en Kassakontorist Lön för en Kassör, kontor Lön för en Klinikadministratör Lön för en Klinikassistent Lön för en Kliniksekreterare Lön för en Klockare Lön för en Kombinationskontorist Lön för en Kontorist, allround Lön för en Kontorist, bokföring, fakturering Lön för en Kontorist, maskinskrivare Lön för en Kontorist, ospec Lön för en Kontorsassistent Lön för en Kontorsbiträde, maskinskrivare Lön för en Kontorskassör Lön för en Kontorssekreterare Lön för en Kundansvarig, bostadsföretag Lön för en Kuverterare Lön för en Kyrkokassör Lön för en Kyrkoskrivare Lön för en Lantbrukskassör Lön för en Lägenhetsförmedlare Lön för en Lägenhetsuthyrare Lön för en Läkarsekreterare Lön för en Löneadministratör Lön för en Löneassistent Lön för en Löneförrättare Lön för en Lönehandläggare Lön för en Lönekontorist Lön för en Markassistent, kommun Lön för en Marknadsassistent Lön för en Maskinskrivare Lön för en Medicinsk sekreterare Lön för en Mäklarassistent, fastigheter Lön för en Mäklarassistent, försäkringar Lön för en Mäklarassistent, värdepapper Lön för en Offertkontorist Lön för en Områdesassistent Lön för en Ordbehandlare Lön för en Ordbehandlingskontorist Lön för en Orderadministratör, orderassistent Lön för en Orderassistent Lön för en Orderbevakare Lön för en Orderkontorist Lön för en Orderkontrollant Lön för en Ordermottagare Lön för en Patentassistent Lön för en Personaladministratör, personalredogörare Lön för en Personalassistent, personalredogörare Lön för en Personalkontorist Lön för en Personalredogörare Lön för en Personalsekreterare, personalredogörare Lön för en Planeringskontorist Lön för en PR-assistent Lön för en Privatsekreterare Lön för en Punktskriftskontorist Lön för en Redaktionsassistent Lön för en Redovisningsassistent Lön för en Redovisningskonsult, bokföring, fakturering Lön för en Redovisningskontorist Lön för en Registrator Lön för en Registrerare Lön för en Reklamassistent Lön för en Reklamsekreterare Lön för en Reskontrahandläggare Lön för en Sekreterare, kontor Lön för en Sekreterare Lön för en Skatteassistent Lön för en Skolassistent Lön för en Skolkanslist Lön för en Stansare, dataregistrering Lön för en Stansoperatör Lön för en Statistikassistent Lön för en Statistikkontorist Lön för en Stenograf Lön för en Störningshandläggare, bostadsföretag Lön för en Säljassistent Lön för en Säljsekreterare Lön för en Säljsupporter Lön för en Teamsekreterare, sjukvård Lön för en Traffic Lön för en Trafficman Lön för en Tullkontorist Lön för en Utbildningsassistent Lön för en Uthyrare, bostadsförmedlare Lön för en Verkstadskontorist Lön för en Vårdadministratör, medicinsk sekreterare Lön för en Övervakningskontorist
Falun
Medicinsk sekreterare BUP avdelning 68 och Akutteamet Falun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION DALARNA i Falun
Ystad
Medicinsk sekreterare till Barn- och ungdomsmottagning i Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Ystad
Växjö
Medicinsk sekreterare till Kirurgkliniken i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION KRONOBERG i Växjö
Stockholm
Medicinsk sekreterare till ny digital psykiatrimottagning
Ledigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på Aleris Psykiatri AB i Stockholm
Jönköping
Vårdadministratör/administrativ assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION JÖNKÖPINGS LÄN i Jönköping
Gällivare
Klinikassistent till medicinska sekreterarenheten, Gällivare sjukhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION NORRBOTTEN i Gällivare
Eskilstuna
Medicinsk sekreterare/vårdadministratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Malmö
Medicinsk sekreterare till Hjärtmottagning i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Malmö
Lund
Studentmedarbetare inom ämnesområdet pediatrik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på Lunds Universitet i Lund
Linköping
Vill du jobba som administratör på rättsmedicin i Linköping?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på Rättsmedicinalverket i Linköping
Falun
Medicinsk sekreterare, Akutkliniken i Falun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION DALARNA i Falun
Trelleborg
Medicinsk sekreterare till Rehabilitering- och stödenhet i Trelleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Trelleborg
Malmö
Administratör med chefsstödsuppdrag till Akutavdelning i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Malmö
Nyköping
Medicinsk sekreterare till Min Doktor Vårdcentral & BVC i Nyköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på MD International AB (publ) i Nyköping
Göteborg
Medicinsk sekreterare välkomnas till kirurgimottagningen Sahlgrenska!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Göteborg
Motala
Vårdadministratör till Vårdcentralen Lyckorna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION ÖSTERGÖTLAND i Motala
Göteborg
Medicinsk sekreterare sökes till kirurgavdelning 136 Sahlgrenska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Göteborg
Halmstad
Medicinsk sekreterare till Vårdadministrationen, Ögonmottagningen Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION HALLAND i Halmstad
Linköping
Vårdadministratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION ÖSTERGÖTLAND i Linköping
Eskilstuna
Medicinska sekreterare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Karlskrona
Vårdassistent till Ögonkliniken
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION BLEKINGE i Karlskrona
Hässleholm
Medicinsk sekreterare till vuxenpsykiatrimottagning i Hässleholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Hässleholm
Eskilstuna
Medicinsk sekreterare (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Malmö
Medicinsk sekreterare
Ledigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på Capio Sverige AB i Malmö
Karlskrona
Medicinsk sekreterare till kirurgkliniken, Karlskrona
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION BLEKINGE i Karlskrona
Trelleborg
Medicinsk sekreterare till Vårdcentralen Anderslöv
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Trelleborg
Gällivare
Medicinsk sekreterare till Medicinska sekreterarenheten, Gällivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION NORRBOTTEN i Gällivare
Ystad
Medicinsk sekreterare med chefsstödsuppdrag till Mobilt närsjukvårdsteam, Y
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION SKÅNE i Ystad
Stockholm
Läkarsekreterare sökes
Ledigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på MICHAEL GIRUS MEDICAL CONSULT AB i Stockholm
Luleå
Administratör rehabiliteringsmedicin mottagning Sunderby sjukhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkarsekreterare/vårdadmin/medicinsk sekreterare på REGION NORRBOTTEN i Luleå