Lön beställningskontorist 2024

- Lönestatistik för en beställningskontoristVad tjänar en beställningskontorist i månaden? Medellönen för 2024 är:

34 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33200 kronor i yrket medan männen har en lön på 35900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 34000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som beställningskontorist.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en beställningskontorist i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en beställningskontorist

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 204 kronor.

Dagslön för en beställningskontorist

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1619 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en beställningskontorist kvar i lön efter skatt? En beställningskontorist får ut 22 939 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 34 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 804 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 952 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 22 939 kronor


Sök lediga jobb som beställningskontorist

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som beställningskontorist eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Clevry Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Finspång
Logistisk projektledare sökes till Siemens Energy i Finspång!

Ledigt jobb som ordermottagare på Experis AB i Finspång

Läs om jobbet
Lund
Supply chain Compliance Coordinator!

Ledigt jobb som inköpsassistent på Gigstep AB i Lund

Läs om jobbet
Härryda
Administratör - Customer Operation Excellence till Haulotte Scandinavia

Ledigt jobb som ordermottagare på Ingenio Consulting Group AB i Härryda

Läs om jobbet

Vad gör en beställningskontorist?

Vi har inga detaljer kring vad en beställningskontorist jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Gör beställningar samt kontrollerar varor och fakturor. Granskar offerter och skriver ut inköpsorder. Sköter leverantörsregister och lagerlistor. Begär in offerter, pris och leverantörsuppgifter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en beställningskontorist i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för beställningskontorist skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 29500 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 34000 kronorÄr det lätt att få jobb som beställningskontorist?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som beställningskontorist.

Ungefär 7800 jobbar som inköps- och orderassistenter i landet, av dessa är cirka 66 procent kvinnor och 34 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för inköps- och orderassistenter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för inköps- och orderassistenter kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som beställningskontorist? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33200 kronor som beställningskontorist medan männens lön är 35900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som beställningskontorist.

Lönestatistik för beställningskontorist i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige32 500 kronor
Stockholm33 400 kronor
Östra Mellansverige32 800 kronor
Småland med öarna33 200 kronor
Sydsverige33 100 kronor
Västsverige31 500 kronor
Norra Mellansverige32 600 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som beställningskontorist i Sverige?

Det är totalt 7000 personer som idag är anställda som beställningskontorist enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige7 000
Stockholm och Stockholms län1 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län570
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län530
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en beställningskontorist i lön i månaden?

Medellönen för en beställningskontorist är 34000 kronor.

Hur många jobbar som beställningskontorist i Sverige?

Det finns 7000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en beställningskontorist?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 33200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 35900 kronor.

Hur mycket betalar en beställningskontorist i skatt?

En beställningskontorist betalar i snitt 9777 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln beställningskontorist in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som beställningskontorist eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till beställningskontorist

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackordsuträknare Lön för en Administrativ assistent Lön för en Administratör, administrativ assistent Lön för en Administratör, allmänkontorist Lön för en Administratör, löner Lön för en Adresserare Lön för en Adresskontorist Lön för en Allmänkontorist Lön för en Annonsassistent Lön för en Annonskontrollant Lön för en Annonsmottagare Lön för en Annonssekreterare Lön för en Assistent, bostadsförmedling Lön för en Assistent, inköp, orderbehandling Lön för en Avlöningskontorist Lön för en Avlöningsuträknare Lön för en Backoffice-personal Lön för en Bemanningsassistent, schemaläggare Lön för en Beställningskontorist Lön för en Bokförare Lön för en Bokföringsassistent Lön för en Bokföringskontorist Lön för en Bostadsförmedlare Lön för en Bostadsuthyrare Lön för en Budgetassistent Lön för en Bygglovsassistent Lön för en Byråassistent, ospec Lön för en Dataregistrerare Lön för en Efterbehandlare, data Lön för en Ekonomiassistent Lön för en Ekonomikontorist Lön för en Expeditionsföreståndare, sjukvård Lön för en Expeditör, facklig organisation Lön för en Fakturakontorist Lön för en Fakturakontrollant Lön för en Fastighetsmäklarassistent Lön för en Frontofficepersonal Lön för en Förlagsassistent Lön för en Församlingssekreterare Lön för en Försäkringsassistent Lön för en Försäkringsmäklarassistent Lön för en Försäljningsadministratör Lön för en Försäljningsassistent Lön för en Försäljningssekreterare Lön för en Förvaltningsassistent Lön för en Hamnkassör Lön för en HR-assistent Lön för en Hålkortsstansare Lön för en Inköpsadministratör Lön för en Inköpsassistent Lön för en Inköpskontorist Lön för en Inköpssekreterare Lön för en Kanslibiträde Lön för en Kanslisekreterare, kontorssekreterare Lön för en Kanslist Lön för en Kassaförvaltare Lön för en Kassakontorist Lön för en Kassör, kontor Lön för en Klinikadministratör Lön för en Klinikassistent Lön för en Kliniksekreterare Lön för en Klockare Lön för en Kombinationskontorist Lön för en Kontorist, allround Lön för en Kontorist, bokföring, fakturering Lön för en Kontorist, maskinskrivare Lön för en Kontorist, ospec Lön för en Kontorsassistent Lön för en Kontorsbiträde, maskinskrivare Lön för en Kontorskassör Lön för en Kontorssekreterare Lön för en Kundansvarig, bostadsföretag Lön för en Kuverterare Lön för en Kyrkokassör Lön för en Kyrkoskrivare Lön för en Lantbrukskassör Lön för en Lägenhetsförmedlare Lön för en Lägenhetsuthyrare Lön för en Läkarsekreterare Lön för en Löneadministratör Lön för en Löneassistent Lön för en Löneförrättare Lön för en Lönehandläggare Lön för en Lönekontorist Lön för en Markassistent, kommun Lön för en Marknadsassistent Lön för en Maskinskrivare Lön för en Medicinsk sekreterare Lön för en Mäklarassistent, fastigheter Lön för en Mäklarassistent, försäkringar Lön för en Mäklarassistent, värdepapper Lön för en Offertkontorist Lön för en Områdesassistent Lön för en Ordbehandlare Lön för en Ordbehandlingskontorist Lön för en Orderadministratör, orderassistent Lön för en Orderassistent Lön för en Orderbevakare Lön för en Orderkontorist Lön för en Orderkontrollant Lön för en Ordermottagare Lön för en Patentassistent Lön för en Personaladministratör, personalredogörare Lön för en Personalassistent, personalredogörare Lön för en Personalkontorist Lön för en Personalredogörare Lön för en Personalsekreterare, personalredogörare Lön för en Planeringskontorist Lön för en PR-assistent Lön för en Privatsekreterare Lön för en Punktskriftskontorist Lön för en Redaktionsassistent Lön för en Redovisningsassistent Lön för en Redovisningskonsult, bokföring, fakturering Lön för en Redovisningskontorist Lön för en Registrator Lön för en Registrerare Lön för en Reklamassistent Lön för en Reklamsekreterare Lön för en Reskontrahandläggare Lön för en Sekreterare, kontor Lön för en Sekreterare Lön för en Skatteassistent Lön för en Skolassistent Lön för en Skolkanslist Lön för en Stansare, dataregistrering Lön för en Stansoperatör Lön för en Statistikassistent Lön för en Statistikkontorist Lön för en Stenograf Lön för en Störningshandläggare, bostadsföretag Lön för en Säljassistent Lön för en Säljsekreterare Lön för en Säljsupporter Lön för en Teamsekreterare, sjukvård Lön för en Traffic Lön för en Trafficman Lön för en Tullkontorist Lön för en Utbildningsassistent Lön för en Uthyrare, bostadsförmedlare Lön för en Verkstadskontorist Lön för en Vårdadministratör, medicinsk sekreterare Lön för en Övervakningskontorist
Stockholm
Finsktalande Orderadministratör till välkänt bolag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Clevry Sweden AB i Stockholm
Finspång
Logistisk projektledare sökes till Siemens Energy i Finspång!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Experis AB i Finspång
Lund
Supply chain Compliance Coordinator!
Ledigt jobb som inköpsassistent på Gigstep AB i Lund
Härryda
Administratör - Customer Operation Excellence till Haulotte Scandinavia
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Ingenio Consulting Group AB i Härryda
Tranås
Kundsupportmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på HydSupply AB i Tranås
Uppsala
Purchasing and Project Coordinator to expanding Olink
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Academic Work Sweden AB i Uppsala
Uppsala
Order/kundsupport
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Sievi AB i Uppsala
Falun
Ekonomi/inköpsadministratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Wireless P2P Technologies AB i Falun
Linköping
Materialplanering/lagerstyrning, Saab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som beställningskontorist på SAAB AB i Linköping
Stockholm
E-handelsadministratör sökes till Scouterna
Ledigt jobb som inköpsassistent på Scouterna i Stockholm
Stockholm
Order & kundsupportmedarbetare - LEMO
Ledigt jobb som ordermottagare på Hero AB i Stockholm
Halmstad
Supply Chain Planner, Halmstad
Ledigt jobb som inköpsassistent på Lidl Sverige KB i Halmstad
Malmö
Orderadministratör till ABB i Malmö!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Malmö
Solna
DHL Freight söker: Procurement Co-ordinator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Dhl Freight (Sweden) AB i Solna
Karlskoga
Studentresurs Kund- & Inköpssupport
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Cambrex Karlskoga AB i Karlskoga
Stockholm
Inköps och orderassistent
Ledigt jobb som inköpsassistent på Swedish Fitness Trading AB i Stockholm
Stockholm
Orderkoordinator till Atlas Copco Compressor AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Clevry Sweden AB i Stockholm
Borås
Kvinnlig provmodell i strl. M sökes till RevolutionRace
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Borås
Borås
Manlig provmodell i strl. L sökes till RevolutionRace
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Borås
Vimmerby
Ordermottagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Vimmerby Bildemontering AB i Vimmerby
Stockholm
Dollarstore söker Masterdata/artikelkoordinator
Ledigt jobb som inköpsassistent på Svenska Storesupport Bemanning AB i Stockholm
Malmö
Inköpsassistent
Ledigt jobb som inköpsassistent på Roi Rekrytering Sverige AB i Malmö
Eskilstuna
Purchasing Assistant to CRTG Engineering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Academic Work Sweden AB i Eskilstuna
Stockholm
Administratör till världsledande företag inom tillverkning av CNC-maskiner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Ikett Personalpartner AB i Stockholm
Eskilstuna
Talent Program within Purchasing at Volvo CE
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Volvo Business Services AB i Eskilstuna
Borås
Kvinnlig provmodell i strl. S sökes till Nelly.com
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Borås
Stockholm
Inköpskonsult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpskontorist på AFRY AB i Stockholm
Finspång
Erfaren ordermottagare rekryteras till Mincon i Finspång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Finspång
Örebro
Lagermedarbetare med kundtjänstansvar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordermottagare på Stuckatur i Sverige AB i Örebro
Linköping
Inköpare till SGS i Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inköpsassistent på Clevry Sweden AB i Linköping