Lön utbildningsassistent 2024

- Lönestatistik för en utbildningsassistentVad tjänar en utbildningsassistent i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31700 kronor i yrket medan männen har en lön på 31500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 32700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som utbildningsassistent.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en utbildningsassistent i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en utbildningsassistent

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 190 kronor.

Dagslön för en utbildningsassistent

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1510 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en utbildningsassistent kvar i lön efter skatt? En utbildningsassistent får ut 21 327 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 396 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 674 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 327 kronor


Sök lediga jobb som utbildningsassistent

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 12 jobbannonser för lediga tjänster som utbildningsassistent eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Malung-Sälen på Malung-Sälens kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
EY Assistant to Malmo International School

Ledigt jobb som skolassistent på Malmö kommun i Malmö

Läs om jobbet
Kalmar
Praosamordnare

Ledigt jobb som skolassistent på Kalmar kommun i Kalmar

Läs om jobbet
Tjörn
Administratör till Skärhamns skola

Ledigt jobb som skolassistent på Tjörns kommun i Tjörn

Läs om jobbet

Vad gör en utbildningsassistent?

Vi har inga detaljer kring vad en utbildningsassistent jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Hanterar personal- och elevregister, diarieföring, arkivering, statistik, posthantering och frånvaro­hantering vid förskolor eller skolor. Beställer läromedel och förbrukningsmaterial. Assisterar förskolechef eller rektor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en utbildningsassistent i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för utbildningsassistent skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 31600 kronor

 • Regionanställd 30800 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 32700 kronorÄr det lätt att få jobb som utbildningsassistent?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som utbildningsassistent.

Ungefär 5900 jobbar som skolassistenter i landet, av dessa är cirka 92 procent kvinnor och 8 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för skolassistenter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för skolassistenter kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som utbildningsassistent? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31700 kronor som utbildningsassistent medan männens lön är 31500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som utbildningsassistent.

Lönestatistik för utbildningsassistent i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 900 kronor
Stockholm33 900 kronor
Östra Mellansverige30 100 kronor
Småland med öarna30 200 kronor
Sydsverige30 400 kronor
Västsverige31 000 kronor
Norra Mellansverige29 700 kronor
Mellersta Norrland29 700 kronor
Övre Norrland29 200 kronor


Hur många jobbar som utbildningsassistent i Sverige?

Det är totalt 5500 personer som idag är anställda som utbildningsassistent enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 500
Stockholm och Stockholms län870
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län910
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län570
Blekinge och Skåne län1 000
Hallands och Västra Götalands län1 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län520
Västernorrlands och Jämtlands210
Västerbottens och Norrbottens län260

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en utbildningsassistent i lön i månaden?

Medellönen för en utbildningsassistent är 31700 kronor.

Hur många jobbar som utbildningsassistent i Sverige?

Det finns 5500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en utbildningsassistent?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31500 kronor.

Hur mycket betalar en utbildningsassistent i skatt?

En utbildningsassistent betalar i snitt 9090 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln utbildningsassistent in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som utbildningsassistent eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till utbildningsassistent

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackordsuträknare Lön för en Administrativ assistent Lön för en Administratör, administrativ assistent Lön för en Administratör, allmänkontorist Lön för en Administratör, löner Lön för en Adresserare Lön för en Adresskontorist Lön för en Allmänkontorist Lön för en Annonsassistent Lön för en Annonskontrollant Lön för en Annonsmottagare Lön för en Annonssekreterare Lön för en Assistent, bostadsförmedling Lön för en Assistent, inköp, orderbehandling Lön för en Avlöningskontorist Lön för en Avlöningsuträknare Lön för en Backoffice-personal Lön för en Bemanningsassistent, schemaläggare Lön för en Beställningskontorist Lön för en Bokförare Lön för en Bokföringsassistent Lön för en Bokföringskontorist Lön för en Bostadsförmedlare Lön för en Bostadsuthyrare Lön för en Budgetassistent Lön för en Bygglovsassistent Lön för en Byråassistent, ospec Lön för en Dataregistrerare Lön för en Efterbehandlare, data Lön för en Ekonomiassistent Lön för en Ekonomikontorist Lön för en Expeditionsföreståndare, sjukvård Lön för en Expeditör, facklig organisation Lön för en Fakturakontorist Lön för en Fakturakontrollant Lön för en Fastighetsmäklarassistent Lön för en Frontofficepersonal Lön för en Förlagsassistent Lön för en Församlingssekreterare Lön för en Försäkringsassistent Lön för en Försäkringsmäklarassistent Lön för en Försäljningsadministratör Lön för en Försäljningsassistent Lön för en Försäljningssekreterare Lön för en Förvaltningsassistent Lön för en Hamnkassör Lön för en HR-assistent Lön för en Hålkortsstansare Lön för en Inköpsadministratör Lön för en Inköpsassistent Lön för en Inköpskontorist Lön för en Inköpssekreterare Lön för en Kanslibiträde Lön för en Kanslisekreterare, kontorssekreterare Lön för en Kanslist Lön för en Kassaförvaltare Lön för en Kassakontorist Lön för en Kassör, kontor Lön för en Klinikadministratör Lön för en Klinikassistent Lön för en Kliniksekreterare Lön för en Klockare Lön för en Kombinationskontorist Lön för en Kontorist, allround Lön för en Kontorist, bokföring, fakturering Lön för en Kontorist, maskinskrivare Lön för en Kontorist, ospec Lön för en Kontorsassistent Lön för en Kontorsbiträde, maskinskrivare Lön för en Kontorskassör Lön för en Kontorssekreterare Lön för en Kundansvarig, bostadsföretag Lön för en Kuverterare Lön för en Kyrkokassör Lön för en Kyrkoskrivare Lön för en Lantbrukskassör Lön för en Lägenhetsförmedlare Lön för en Lägenhetsuthyrare Lön för en Läkarsekreterare Lön för en Löneadministratör Lön för en Löneassistent Lön för en Löneförrättare Lön för en Lönehandläggare Lön för en Lönekontorist Lön för en Markassistent, kommun Lön för en Marknadsassistent Lön för en Maskinskrivare Lön för en Medicinsk sekreterare Lön för en Mäklarassistent, fastigheter Lön för en Mäklarassistent, försäkringar Lön för en Mäklarassistent, värdepapper Lön för en Offertkontorist Lön för en Områdesassistent Lön för en Ordbehandlare Lön för en Ordbehandlingskontorist Lön för en Orderadministratör, orderassistent Lön för en Orderassistent Lön för en Orderbevakare Lön för en Orderkontorist Lön för en Orderkontrollant Lön för en Ordermottagare Lön för en Patentassistent Lön för en Personaladministratör, personalredogörare Lön för en Personalassistent, personalredogörare Lön för en Personalkontorist Lön för en Personalredogörare Lön för en Personalsekreterare, personalredogörare Lön för en Planeringskontorist Lön för en PR-assistent Lön för en Privatsekreterare Lön för en Punktskriftskontorist Lön för en Redaktionsassistent Lön för en Redovisningsassistent Lön för en Redovisningskonsult, bokföring, fakturering Lön för en Redovisningskontorist Lön för en Registrator Lön för en Registrerare Lön för en Reklamassistent Lön för en Reklamsekreterare Lön för en Reskontrahandläggare Lön för en Sekreterare, kontor Lön för en Sekreterare Lön för en Skatteassistent Lön för en Skolassistent Lön för en Skolkanslist Lön för en Stansare, dataregistrering Lön för en Stansoperatör Lön för en Statistikassistent Lön för en Statistikkontorist Lön för en Stenograf Lön för en Störningshandläggare, bostadsföretag Lön för en Säljassistent Lön för en Säljsekreterare Lön för en Säljsupporter Lön för en Teamsekreterare, sjukvård Lön för en Traffic Lön för en Trafficman Lön för en Tullkontorist Lön för en Utbildningsassistent Lön för en Uthyrare, bostadsförmedlare Lön för en Verkstadskontorist Lön för en Vårdadministratör, medicinsk sekreterare Lön för en Övervakningskontorist
Malung-Sälen
Skoladministratör 75%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Malung-Sälens kommun i Malung-Sälen
Malmö
EY Assistant to Malmo International School
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Malmö kommun i Malmö
Kalmar
Praosamordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Kalmar kommun i Kalmar
Tjörn
Administratör till Skärhamns skola
Ledigt jobb som skolassistent på Tjörns kommun i Tjörn
Askersund
Skolintendent
Ledigt jobb som skolassistent på Askersunds kommun i Askersund
Linköping
Administratör, vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningsassistent på Linköpings Universitet i Linköping
Uppsala
Amanuens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Uppsala Universitet i Uppsala
Vallentuna
Vallentuna Friskola söker skoladministratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Vallentuna Friskola AB i Vallentuna
Ockelbo
Skolassistent med ansvar för vikariesamordning och caféverksamhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Ockelbo kommun i Ockelbo
Stockholm
Amanuens i Klassisk Fysik (2)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Stockholms Universitet i Stockholm
Stockholm
Amanuens i Fysik - Basår (2)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolassistent på Stockholms Universitet i Stockholm
Uppsala
Amanuenser till nätbaserad juridisk översiktskurs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utbildningsassistent på Uppsala Universitet i Uppsala