Lön marknadsassistent 2024

- Lönestatistik för en marknadsassistentVad tjänar en marknadsassistent i månaden? Medellönen för 2024 är:

35 500 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 34900 kronor i yrket medan männen har en lön på 36800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 35500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som marknadsassistent.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en marknadsassistent i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 35500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en marknadsassistent

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 213 kronor.

Dagslön för en marknadsassistent

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1690 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en marknadsassistent kvar i lön efter skatt? En marknadsassistent får ut 23 991 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 35 500 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 070 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 133 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 991 kronor


Sök lediga jobb som marknadsassistent

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som marknadsassistent eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Future People AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Sales Support Representative to Signup Software

Ledigt jobb som säljassistent på The Place AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Digital marknadsförare till Ecogain

Ledigt jobb som marknadsassistent på Ecogain AB i Stockholm

Läs om jobbet
Gislaved
Projektassistent

Ledigt jobb som säljassistent på J1 Bemanning AB i Gislaved

Läs om jobbet

Vad gör en marknadsassistent?

Vi har inga detaljer kring vad en marknadsassistent jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Bevakar och bereder marknads- och försälj­ningsärenden. Sköter administration för marknads- och försäljningsaktiviteter. Kontrollerar och redigerar texter. Bokar utrymme för annonser och kampanjer samt kontrollerar införande med avseende på tidpunkt, innehåll, plats, storlek och form. Sköter samordning mellan reklambyrå, tryckeri och medieföretag.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en marknadsassistent i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för marknadsassistent skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 33700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 35500 kronorÄr det lätt att få jobb som marknadsassistent?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som marknadsassistent.

Ungefär 11500 jobbar som marknads- och försäljningsassistenter i landet, av dessa är cirka 72 procent kvinnor och 28 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för marknads- och försäljningsassistenter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för marknads- och försäljningsassistenter kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som marknadsassistent? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 34900 kronor som marknadsassistent medan männens lön är 36800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som marknadsassistent.

Lönestatistik för marknadsassistent i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34 000 kronor
Stockholm35 300 kronor
Östra Mellansverige32 900 kronor
Småland med öarna35 000 kronor
Sydsverige33 600 kronor
Västsverige34 700 kronor
Norra Mellansverige29 500 kronor
Mellersta Norrland30 400 kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som marknadsassistent i Sverige?

Det är totalt 11600 personer som idag är anställda som marknadsassistent enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige11 600
Stockholm och Stockholms län3 400
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län500
Blekinge och Skåne län1 400
Hallands och Västra Götalands län3 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en marknadsassistent i lön i månaden?

Medellönen för en marknadsassistent är 35500 kronor.

Hur många jobbar som marknadsassistent i Sverige?

Det finns 11600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en marknadsassistent?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 34900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 36800 kronor.

Hur mycket betalar en marknadsassistent i skatt?

En marknadsassistent betalar i snitt 10226 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln marknadsassistent in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som marknadsassistent eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till marknadsassistent

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackordsuträknare Lön för en Administrativ assistent Lön för en Administratör, administrativ assistent Lön för en Administratör, allmänkontorist Lön för en Administratör, löner Lön för en Adresserare Lön för en Adresskontorist Lön för en Allmänkontorist Lön för en Annonsassistent Lön för en Annonskontrollant Lön för en Annonsmottagare Lön för en Annonssekreterare Lön för en Assistent, bostadsförmedling Lön för en Assistent, inköp, orderbehandling Lön för en Avlöningskontorist Lön för en Avlöningsuträknare Lön för en Backoffice-personal Lön för en Bemanningsassistent, schemaläggare Lön för en Beställningskontorist Lön för en Bokförare Lön för en Bokföringsassistent Lön för en Bokföringskontorist Lön för en Bostadsförmedlare Lön för en Bostadsuthyrare Lön för en Budgetassistent Lön för en Bygglovsassistent Lön för en Byråassistent, ospec Lön för en Dataregistrerare Lön för en Efterbehandlare, data Lön för en Ekonomiassistent Lön för en Ekonomikontorist Lön för en Expeditionsföreståndare, sjukvård Lön för en Expeditör, facklig organisation Lön för en Fakturakontorist Lön för en Fakturakontrollant Lön för en Fastighetsmäklarassistent Lön för en Frontofficepersonal Lön för en Förlagsassistent Lön för en Församlingssekreterare Lön för en Försäkringsassistent Lön för en Försäkringsmäklarassistent Lön för en Försäljningsadministratör Lön för en Försäljningsassistent Lön för en Försäljningssekreterare Lön för en Förvaltningsassistent Lön för en Hamnkassör Lön för en HR-assistent Lön för en Hålkortsstansare Lön för en Inköpsadministratör Lön för en Inköpsassistent Lön för en Inköpskontorist Lön för en Inköpssekreterare Lön för en Kanslibiträde Lön för en Kanslisekreterare, kontorssekreterare Lön för en Kanslist Lön för en Kassaförvaltare Lön för en Kassakontorist Lön för en Kassör, kontor Lön för en Klinikadministratör Lön för en Klinikassistent Lön för en Kliniksekreterare Lön för en Klockare Lön för en Kombinationskontorist Lön för en Kontorist, allround Lön för en Kontorist, bokföring, fakturering Lön för en Kontorist, maskinskrivare Lön för en Kontorist, ospec Lön för en Kontorsassistent Lön för en Kontorsbiträde, maskinskrivare Lön för en Kontorskassör Lön för en Kontorssekreterare Lön för en Kundansvarig, bostadsföretag Lön för en Kuverterare Lön för en Kyrkokassör Lön för en Kyrkoskrivare Lön för en Lantbrukskassör Lön för en Lägenhetsförmedlare Lön för en Lägenhetsuthyrare Lön för en Läkarsekreterare Lön för en Löneadministratör Lön för en Löneassistent Lön för en Löneförrättare Lön för en Lönehandläggare Lön för en Lönekontorist Lön för en Markassistent, kommun Lön för en Marknadsassistent Lön för en Maskinskrivare Lön för en Medicinsk sekreterare Lön för en Mäklarassistent, fastigheter Lön för en Mäklarassistent, försäkringar Lön för en Mäklarassistent, värdepapper Lön för en Offertkontorist Lön för en Områdesassistent Lön för en Ordbehandlare Lön för en Ordbehandlingskontorist Lön för en Orderadministratör, orderassistent Lön för en Orderassistent Lön för en Orderbevakare Lön för en Orderkontorist Lön för en Orderkontrollant Lön för en Ordermottagare Lön för en Patentassistent Lön för en Personaladministratör, personalredogörare Lön för en Personalassistent, personalredogörare Lön för en Personalkontorist Lön för en Personalredogörare Lön för en Personalsekreterare, personalredogörare Lön för en Planeringskontorist Lön för en PR-assistent Lön för en Privatsekreterare Lön för en Punktskriftskontorist Lön för en Redaktionsassistent Lön för en Redovisningsassistent Lön för en Redovisningskonsult, bokföring, fakturering Lön för en Redovisningskontorist Lön för en Registrator Lön för en Registrerare Lön för en Reklamassistent Lön för en Reklamsekreterare Lön för en Reskontrahandläggare Lön för en Sekreterare, kontor Lön för en Sekreterare Lön för en Skatteassistent Lön för en Skolassistent Lön för en Skolkanslist Lön för en Stansare, dataregistrering Lön för en Stansoperatör Lön för en Statistikassistent Lön för en Statistikkontorist Lön för en Stenograf Lön för en Störningshandläggare, bostadsföretag Lön för en Säljassistent Lön för en Säljsekreterare Lön för en Säljsupporter Lön för en Teamsekreterare, sjukvård Lön för en Traffic Lön för en Trafficman Lön för en Tullkontorist Lön för en Utbildningsassistent Lön för en Uthyrare, bostadsförmedlare Lön för en Verkstadskontorist Lön för en Vårdadministratör, medicinsk sekreterare Lön för en Övervakningskontorist
Stockholm
Extrajobb marknadsassistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Future People AB i Stockholm
Stockholm
Sales Support Representative to Signup Software
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på The Place AB i Stockholm
Stockholm
Digital marknadsförare till Ecogain
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Ecogain AB i Stockholm
Gislaved
Projektassistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på J1 Bemanning AB i Gislaved
Göteborg
Säljsupport färskvaror/måltidslösningar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på ICA Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Content Managers till globalt bolag inom modeindustrin!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Göteborg
Sommarjobba som Säljsupport på Kvdbil!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Meet a Group international AB i Göteborg
Södertälje
Business Support Manager, Sales & Marketing, Parts and Services Sales
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Scania CV AB i Södertälje
Kävlinge
Spontanansökan: Marknadsassistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Elify Energy Group AB i Kävlinge
Malung-Sälen
Marknadsassistent/Kommunikatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Stöten i Sälen AB i Malung-Sälen
Mark
Marknadskoordinator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Viskan Spa Sverige AB i Mark
Danderyd
"Vi söker en Områdesförsäljningschef till vårt team!"
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Piab AB i Danderyd
Stockholm
Associate Digital Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reklamassistent/reklamsekreterare på Precis Digital AB i Stockholm
Linköping
Studentambassadör till Xameras Linköpingskontor!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Xamera AB i Linköping
Göteborg
Working Student Marketing
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Beiersdorf AB i Göteborg
Sigtuna
Shop assistant
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på Scandinavian Service Partner AB i Sigtuna
Uppsala
Marketing Assistant with a graphic focus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Meet a Group international AB i Uppsala
Stockholm
Kommunikatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Envoi AB i Stockholm
Ludvika
Technical Sales Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Hitachi Energy Sweden AB i Ludvika
Göteborg
Sales assistant på deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på Academic Work Sweden AB i Göteborg
Stockholm
Mötesbokare på deltid till Sustainable Advantage!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Nordisktalande mötesbokare till Reliable AB!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Göteborg
Student
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Beiersdorf AB i Göteborg
Vimmerby
Marknadsassistent till Marknadsavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på AB Åbro Bryggeri i Vimmerby
Järfälla
Försäljare inom FM-tjänsten !
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Swedal Fastighet Service AB i Järfälla
Skellefteå
Marknadssupport! Vill du vara med och ta fram smarta lösningar för Brokk?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Wikan Personal AB i Skellefteå
Lund
Community Creator USA
Ledigt jobb som marknadsassistent på Roi Rekrytering Sverige AB i Lund
Stockholm
Säljande projektledare på deltid till Start-Up
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säljassistent på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Falkenberg
Marknadsföringsansvarig till Ammo Center
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som marknadsassistent på Today Consulting AB i Falkenberg
Varberg
Reservdelsmedarbetare / Verkstadsadministratör till Axima Veddige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäljningsassistent/säljadministratör på Axima AB i Varberg