Lön personaladministratör, personalredogörare 2024

- Lönestatistik för en personaladministratör, personalredogörareVad tjänar en personaladministratör, personalredogörare i månaden? Medellönen för 2024 är:

34 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 34400 kronor i yrket medan männen har en lön på 34200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 35800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som personaladministratör, personalredogörare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en personaladministratör, personalredogörare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en personaladministratör, personalredogörare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 205 kronor.

Dagslön för en personaladministratör, personalredogörare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1633 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en personaladministratör, personalredogörare kvar i lön efter skatt? En personaladministratör, personalredogörare får ut 23 150 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 34 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 857 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 988 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 23 150 kronor


Sök lediga jobb som personaladministratör, personalredogörare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som personaladministratör, personalredogörare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Enköping på Gn Tobacco Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
Lönechef

Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Malmö

Läs om jobbet
Solna
Payroll Specialist sökes!

Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Solna

Läs om jobbet
Stockholm
Lönespecialist med HR inriktning

Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en personaladministratör, personalredogörare?

Vi har inga detaljer kring vad en personaladministratör, personalredogörare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför löneberedningsrutiner och löpande löne­arbete. Hanterar anställningsformer och tillämpning av arbetsrätt och avtal i löneberedning, löneformer och lönedelar. Sammanställer underlag för statistik, pensions- och försäkringsärenden.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en personaladministratör, personalredogörare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för personaladministratör, personalredogörare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 32900 kronor

 • Kommunalanställd: 31300 kronor

 • Regionanställd 31000 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 35800 kronorÄr det lätt att få jobb som personaladministratör, personalredogörare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som personaladministratör, personalredogörare.

Ungefär 14500 jobbar som löne- och personaladministratörer i landet, av dessa är cirka 90 procent kvinnor och 10 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för löne- och personaladministratörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för löne- och personaladministratörer kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som personaladministratör, personalredogörare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 34400 kronor som personaladministratör, personalredogörare medan männens lön är 34200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som personaladministratör, personalredogörare.

Lönestatistik för personaladministratör, personalredogörare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 400 kronor
Stockholm36 000 kronor
Östra Mellansverige31 700 kronor
Småland med öarna32 200 kronor
Sydsverige33 500 kronor
Västsverige33 200 kronor
Norra Mellansverige31 300 kronor
Mellersta Norrland31 400 kronor
Övre Norrland31 000 kronor


Hur många jobbar som personaladministratör, personalredogörare i Sverige?

Det är totalt 13500 personer som idag är anställda som personaladministratör, personalredogörare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige13 500
Stockholm och Stockholms län3 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län980
Blekinge och Skåne län1 800
Hallands och Västra Götalands län2 400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 100
Västernorrlands och Jämtlands430
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en personaladministratör, personalredogörare i lön i månaden?

Medellönen för en personaladministratör, personalredogörare är 34300 kronor.

Hur många jobbar som personaladministratör, personalredogörare i Sverige?

Det finns 13500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en personaladministratör, personalredogörare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 34400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 34200 kronor.

Hur mycket betalar en personaladministratör, personalredogörare i skatt?

En personaladministratör, personalredogörare betalar i snitt 9867 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln personaladministratör, personalredogörare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som personaladministratör, personalredogörare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till personaladministratör, personalredogörare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackordsuträknare Lön för en Administrativ assistent Lön för en Administratör, administrativ assistent Lön för en Administratör, allmänkontorist Lön för en Administratör, löner Lön för en Adresserare Lön för en Adresskontorist Lön för en Allmänkontorist Lön för en Annonsassistent Lön för en Annonskontrollant Lön för en Annonsmottagare Lön för en Annonssekreterare Lön för en Assistent, bostadsförmedling Lön för en Assistent, inköp, orderbehandling Lön för en Avlöningskontorist Lön för en Avlöningsuträknare Lön för en Backoffice-personal Lön för en Bemanningsassistent, schemaläggare Lön för en Beställningskontorist Lön för en Bokförare Lön för en Bokföringsassistent Lön för en Bokföringskontorist Lön för en Bostadsförmedlare Lön för en Bostadsuthyrare Lön för en Budgetassistent Lön för en Bygglovsassistent Lön för en Byråassistent, ospec Lön för en Dataregistrerare Lön för en Efterbehandlare, data Lön för en Ekonomiassistent Lön för en Ekonomikontorist Lön för en Expeditionsföreståndare, sjukvård Lön för en Expeditör, facklig organisation Lön för en Fakturakontorist Lön för en Fakturakontrollant Lön för en Fastighetsmäklarassistent Lön för en Frontofficepersonal Lön för en Förlagsassistent Lön för en Församlingssekreterare Lön för en Försäkringsassistent Lön för en Försäkringsmäklarassistent Lön för en Försäljningsadministratör Lön för en Försäljningsassistent Lön för en Försäljningssekreterare Lön för en Förvaltningsassistent Lön för en Hamnkassör Lön för en HR-assistent Lön för en Hålkortsstansare Lön för en Inköpsadministratör Lön för en Inköpsassistent Lön för en Inköpskontorist Lön för en Inköpssekreterare Lön för en Kanslibiträde Lön för en Kanslisekreterare, kontorssekreterare Lön för en Kanslist Lön för en Kassaförvaltare Lön för en Kassakontorist Lön för en Kassör, kontor Lön för en Klinikadministratör Lön för en Klinikassistent Lön för en Kliniksekreterare Lön för en Klockare Lön för en Kombinationskontorist Lön för en Kontorist, allround Lön för en Kontorist, bokföring, fakturering Lön för en Kontorist, maskinskrivare Lön för en Kontorist, ospec Lön för en Kontorsassistent Lön för en Kontorsbiträde, maskinskrivare Lön för en Kontorskassör Lön för en Kontorssekreterare Lön för en Kundansvarig, bostadsföretag Lön för en Kuverterare Lön för en Kyrkokassör Lön för en Kyrkoskrivare Lön för en Lantbrukskassör Lön för en Lägenhetsförmedlare Lön för en Lägenhetsuthyrare Lön för en Läkarsekreterare Lön för en Löneadministratör Lön för en Löneassistent Lön för en Löneförrättare Lön för en Lönehandläggare Lön för en Lönekontorist Lön för en Markassistent, kommun Lön för en Marknadsassistent Lön för en Maskinskrivare Lön för en Medicinsk sekreterare Lön för en Mäklarassistent, fastigheter Lön för en Mäklarassistent, försäkringar Lön för en Mäklarassistent, värdepapper Lön för en Offertkontorist Lön för en Områdesassistent Lön för en Ordbehandlare Lön för en Ordbehandlingskontorist Lön för en Orderadministratör, orderassistent Lön för en Orderassistent Lön för en Orderbevakare Lön för en Orderkontorist Lön för en Orderkontrollant Lön för en Ordermottagare Lön för en Patentassistent Lön för en Personaladministratör, personalredogörare Lön för en Personalassistent, personalredogörare Lön för en Personalkontorist Lön för en Personalredogörare Lön för en Personalsekreterare, personalredogörare Lön för en Planeringskontorist Lön för en PR-assistent Lön för en Privatsekreterare Lön för en Punktskriftskontorist Lön för en Redaktionsassistent Lön för en Redovisningsassistent Lön för en Redovisningskonsult, bokföring, fakturering Lön för en Redovisningskontorist Lön för en Registrator Lön för en Registrerare Lön för en Reklamassistent Lön för en Reklamsekreterare Lön för en Reskontrahandläggare Lön för en Sekreterare, kontor Lön för en Sekreterare Lön för en Skatteassistent Lön för en Skolassistent Lön för en Skolkanslist Lön för en Stansare, dataregistrering Lön för en Stansoperatör Lön för en Statistikassistent Lön för en Statistikkontorist Lön för en Stenograf Lön för en Störningshandläggare, bostadsföretag Lön för en Säljassistent Lön för en Säljsekreterare Lön för en Säljsupporter Lön för en Teamsekreterare, sjukvård Lön för en Traffic Lön för en Trafficman Lön för en Tullkontorist Lön för en Utbildningsassistent Lön för en Uthyrare, bostadsförmedlare Lön för en Verkstadskontorist Lön för en Vårdadministratör, medicinsk sekreterare Lön för en Övervakningskontorist
Enköping
HR-generalist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Gn Tobacco Sweden AB i Enköping
Malmö
Lönechef
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Malmö
Solna
Payroll Specialist sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Solna
Stockholm
Lönespecialist med HR inriktning
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Stockholm
Göteborg
Löneadministratör på deltid till kund i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Bemannia Kontor AB i Göteborg
Lund
Lönekonsult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Lunds kommun i Lund
Göteborg
Administratör till Högsbotorps vård- och omsorgsboende samt korttidsenhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personaladministratör på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Göteborg
Payroll & HR administration Specialist till Enviro
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Göteborg
Västervik
HR- och löneadministratör (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personaladministratör på Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge i Västervik
Växjö
HR- och löneadministratör (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personaladministratör på Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge i Växjö
Kalmar
HR- och löneadministratör (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personaladministratör på Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge i Kalmar
Malmö
Bemanningsassistent sökes till StudentConsulting i Malmö!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Malmö
Kalmar
HR- och löneadministratör (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Meet a Group international AB i Kalmar
Göteborg
Chefsassistent till globalt bolag inom fordonsindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Adecco Sweden AB i Göteborg
Göteborg
Administratör till Institutionen Data- och informationsteknik, Chalmers
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personaladministratör på Chalmers Tekniska Högskola AB i Göteborg
Lund
Vikarierande HR-administratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personaladministratör på Lunds Universitet i Lund
Stockholm
Lönespecialist med kunskap i Flex HRM eller SD Worx
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Stockholm
HR Shared Service Consultant til SAS Scandinavian Airlines Danmark A/S
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i
Västerås
Konsultchefsassistent till Professionals Nord Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Professionals Nord Rekrytering AB i Västerås
Strängnäs
Konsultchefsassistent till Professionals Nord Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Professionals Nord Rekrytering AB i Strängnäs
Eskilstuna
Konsultchefsassistent till Professionals Nord Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Professionals Nord Rekrytering AB i Eskilstuna
Göteborg
HR project coordinator sökes till kund i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Adecco Sweden AB i Göteborg
Stockholm
Konsulter för löneuppdrag!
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Wise Professionals AB i Stockholm
Göteborg
Lönespecialist
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Svenska N'ergy AB i Göteborg
Stockholm
Löneadministratör till Swedtrack
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Meet a Group international AB i Stockholm
Stockholm
Löneadministratör till Swedtrack
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Rp Rekrytering Bemanning AB i Stockholm
Älmhult
Lönekonsulter till globalt företag | Älmhult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Manpower AB i Älmhult
Göteborg
Löneadministratör till konsultuppdrag
Ledigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på SJR in Sweden AB i Göteborg
Karlstad
Löneadministratör 80% till Valmet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som löneadministratör/lönekonsult på Poolia Sverige AB i Karlstad
Stockholm
Bemanningsassistent vid sidan av studier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-assistent på Performiq AB i Stockholm