Lön testledare, it 2023

- Lönestatistik för en testledare, itVad tjänar en testledare, it i månaden? Medellönen för 2023 är:

44 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 44300 kronor i yrket medan männen har en lön på 45200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 46200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som testledare, it.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en testledare, it i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 44900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en testledare, it

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 269 kronor.

Dagslön för en testledare, it

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2138 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en testledare, it kvar i lön efter skatt? En testledare, it får ut 30 582 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 44 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 738 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 269 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 28 kronor
Lönen efter skatt 30 582 kronor


Sök lediga jobb som testledare, it

Stockholm
QA specialist – Stockholm heltid

Ledigt jobb som systemtestare på Modernera AB i Stockholm

Läs om jobbet
Göteborg
Requirement Engineer Charging till Nexer

Ledigt jobb som systemtestare på Nexer AB i Göteborg

Läs om jobbet
Trollhättan
Agil testingenjör

Ledigt jobb som systemtestare på Intenso Teknikrekrytering AB i Trollhättan

Läs om jobbet

Vad gör en testledare, it?

Vi har inga detaljer kring vad en testledare, it jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar, utvecklar, dokumenterar och genomför tester på olika nivåer, från enskilda programvaror till hela system. Verifierar att program och system fungerar enligt användarkrav, fastställda riktlinjer och regelverk.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en testledare, it i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för testledare, it skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 46200 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 44600 kronorÄr det lätt att få jobb som testledare, it?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som testledare, it.

Ungefär 6900 jobbar som systemtestare och testledare i landet, av dessa är cirka 35 procent kvinnor och 65 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för systemtestare och testledare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för systemtestare och testledare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som testledare, it? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 44300 kronor som testledare, it medan männens lön är 45200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som testledare, it.

Lönestatistik för testledare, it i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige44 200 kronor
Stockholm47 100 kronor
Östra Mellansverige43 800 kronor
Småland med öarna41 700 kronor
Sydsverige40 400 kronor
Västsverige41 700 kronor
Norra Mellansverige45 600 kronor
Mellersta Norrland42 600 kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som testledare, it i Sverige?

Det är totalt 5600 personer som idag är anställda som testledare, it enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 600
Stockholm och Stockholms län2 300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län450
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län210
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län430
Västernorrlands och Jämtlands210
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en testledare, it i lön i månaden?

Medellönen för en testledare, it är 44900 kronor.

Hur många jobbar som testledare, it i Sverige?

Det finns 5600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en testledare, it?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 44300 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 45200 kronor.

Hur mycket betalar en testledare, it i skatt?

En testledare, it betalar i snitt 13035 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln testledare, it in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som testledare, it eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till testledare, it

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Tester - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Veritaz AB i
Stockholm
QA specialist – Stockholm heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Modernera AB i Stockholm
Göteborg
Requirement Engineer Charging till Nexer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Nexer AB i Göteborg
Trollhättan
Agil testingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Intenso Teknikrekrytering AB i Trollhättan
Lund
Test Engineer Safe City Test
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Axis Communications AB i Lund
Stockholm
Test Leader - 418104
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Alstom Transport AB i Stockholm
Senior testare PO Körkort
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Transportstyrelsen i
Linköping
Testledare/testare till Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Sogeti Sverige AB i Linköping
Göteborg
Test Lead till techbolag i expansionsfas
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Jobnet AB i Göteborg
Mölndal
Compliance Engineer till ledande techbolag inom hemautomation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Jobnet AB i Mölndal
Solna
Testare, Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Statens Skolverk i Solna
Tester - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Veritaz AB i
Jönköping
System Tester to Robotic R&D at Husqvarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Husqvarna AB i Jönköping
Jönköping
Junior System Tester to Robotic R&D at Husqvarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Husqvarna AB i Jönköping
Stockholm
Senior Testare sökes till Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Viva Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Teknisk testare inom ehandel till New Amsterdam
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Test Leader - Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Veritaz AB i
Solna
Test Automation Platform Engineer in Delivery Accelerator Tribe
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Skandinaviska Enskilda Banken AB i Solna
Stockholm
Testledare – Stockholm heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Modernera AB i Stockholm
Danderyd
Test Lead/Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Tobii AB i Danderyd
Göteborg
HMI Engineer - Automotive
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Kemizares AB i Göteborg
Göteborg
HIL Test Engineer to client in Gothenburg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Adecco Sweden AB i Göteborg
Test Engineer - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Veritaz AB i
Test Automator - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Veritaz AB i
Stockholm
Test Automation Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Netonyx AB i Stockholm
Stockholm
Hård-, och mjukvarutestare till Axema Access Control
Ledigt jobb som systemtestare på Ants Akademiskt Nätverk av Tekniska Studenter AB i Stockholm
Lund
QA-testare till Axis i Lund!
Ledigt jobb som systemtestare på Gigstep AB i Lund
Stockholm
Teamledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som testledare på Quest Consulting Sverige AB i Stockholm
Västerås
IS Process Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på ABB AB i Västerås
Växjö
Teknisk testare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemtestare på Softhouse Consulting AB i Växjö