Lön systemmanager - Lönestatistik för en systemmanager 2023

Vad tjänar en systemmanager i månaden? Medellönen är 48100 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46500 kronor i yrket medan männen har en lön på 48900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 49100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som systemmanager.


TopplistorVad tjänar en systemmanager i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln systemmanager in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en systemmanager?

Vi har inga detaljer kring vad en systemmanager jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ansvarar för och sköter IT-system som är i drift. Underhåller och förbättrar IT-system.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en systemmanager i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för systemmanager skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 44700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 49100 kronorHur stor chans är det att få jobb som systemmanager?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som systemmanager.

Ungefär 6100 jobbar som systemförvaltare i landet, av dessa är cirka 30 procent kvinnor och 70 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för systemförvaltare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för systemförvaltare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som systemmanager? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46500 kronor som systemmanager medan männens lön är 48900 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 39400 kronor40200 kronor
2015 40700 kronor41600 kronor
2016 41700 kronor42100 kronor
2017 42500 kronor43500 kronor
2018 45400 kronor44500 kronor
2019 44500 kronor45700 kronor
2020 44800 kronor47000 kronor
2021 46500 kronor48900 kronor

Lönestatistik för systemmanager i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46300
Stockholm49400
Östra Mellansverige44300
Småland med öarna42100
Sydsverige42200
Västsverige44700
Norra Mellansverige41700
Mellersta Norrland43600
Övre Norrland41200


Hur många jobbar som systemmanager i Sverige?

Det är totalt 5600 personer som idag är anställda som systemmanager enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5600
Stockholm och Stockholms län2700
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län270
Blekinge och Skåne län390
Hallands och Västra Götalands län720
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län310
Västernorrlands och Jämtlands230
Västerbottens och Norrbottens län170

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en systemmanager i lön i månaden?

Medellönen för en systemmanager är 48100 kronor.

Hur många jobbar som systemmanager i Sverige?

Det finns 5600 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som systemmanager eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till systemmanager

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Digital Product Owner for Global Plant Infrastructure
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Volvo Personvagnar AB i
Sollefteå
Applikationstekniker till Sollefteå Stadsnät
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Sollefteå kommun i Sollefteå
Göteborg
DevOps Engineer in Gothenburg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Randstad AB i Göteborg
Linköping
Förvaltningsledare IT med inriktning mot ärendehantering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på REGION ÖSTERGÖTLAND i Linköping
Mölndal
Systemansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Mölndals kommun i Mölndal
Skurup
Parts Inventory Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Swedish Agro Machinery AB i Skurup
Stockholm
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Stockholm
Sollefteå
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Sollefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Sollefteå
Norrköping
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Norrköping
Gävle
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Gävle
Eskilstuna
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Eskilstuna
Gävle
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Gävle
Eskilstuna
Systemförvaltare inom lön till Statens servicecenter - Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Statens Servicecenter i Eskilstuna
Mora
Systemförvaltare till Bild och funktionsmedicin, Mora
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på REGION DALARNA i Mora
Bjurholm
Systemförvaltare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Bjurholms kommun i Bjurholm
Gävle
Systemspecialist till IT-stödsystem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på REGION GÄVLEBORG i Gävle
Karlstad
Systemoperatör sökes till Allen Myrin AB!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Academic Work Sweden AB i Karlstad
Solna
Local Technical Consultant till IDEMIA i Kista
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Jurek Rekrytering & Bemanning AB i Solna
Stockholm
System Manager - Linux
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Avanti Rekrytering & Interim AB i Stockholm
Sundbyberg
Tjänsteansvarig Infrastruktur och Drift till Svenska kraftnät
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Svenska Kraftnät i Sundbyberg
Lund
Informatiker till enhet Informatik, verksamhetsområde utveckling, Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på REGION SKÅNE i Lund
Sundbyberg
Specialistkompetens nivå 5
Ledigt jobb som systemförvaltare på NXT Interim Stockholm AB i Sundbyberg
Stockholm
Komponentansvarig till Afa Försäkring
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Clevry Sweden AB i Stockholm
Stockholm
IT Service Manager Finance till Billerud
Ledigt jobb som systemansvarig på Wise IT AB i Stockholm
Finspång
Systemingenjör - Siemens Energy
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Finspång
Systemförvaltare till statistikproduktionen
Ledigt jobb som systemförvaltare på Skogsstyrelsen i
Södertälje
Service Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Scania CV AB i Södertälje
Engineering Manager for Cloud Foundation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Volvo Personvagnar AB i
Gotland
Systemförvaltare tandvårdens huvudjournalsystem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på REGION GOTLAND i Gotland
Karlskrona
Systemförvaltare till it-support, Karlskrona
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på REGION BLEKINGE i Karlskrona