Lön it-utredare 2024

- Lönestatistik för en it-utredareVad tjänar en it-utredare i månaden? Medellönen för 2024 är:

51 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 47100 kronor i yrket medan männen har en lön på 53500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 55300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som it-utredare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en it-utredare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 51600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en it-utredare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 309 kronor.

Dagslön för en it-utredare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2457 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en it-utredare kvar i lön efter skatt? En it-utredare får ut 35 191 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 51 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 926 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 6 078 kronor
Statlig skatt 88 kronor
Begravningsskatt 33 kronor
Lönen efter skatt 35 191 kronor


Sök lediga jobb som it-utredare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som it-utredare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Ants Akademiskt Nätverk av Tekniska Studenter AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Lösningsarkitekt till Matas Group

Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Ants Akademiskt Nätverk av Tekniska Studenter AB i Stockholm

Läs om jobbet
Lund
IT-arkitekt med intresse för helheten

Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Kraftringen Energi AB (Publ) i Lund

Läs om jobbet
Mechanical Designer – 10054

Ledigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i

Läs om jobbet

Vad gör en it-utredare?

Vi har inga detaljer kring vad en it-utredare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tar fram strategier för utveckling av IT-system. Ansvarar för företags och organisationers IT-struktur och ser till att IT används på ett effektivt sätt. Ansvarar för att den tekniska arkitekturen understödjer verksamhetens behov och krav.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en it-utredare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för it-utredare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 50600 kronor

 • Kommunalanställd: 41800 kronor

 • Regionanställd 43600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 55300 kronorÄr det lätt att få jobb som it-utredare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som it-utredare.

Ungefär 20400 jobbar som systemanalytiker och it-arkitekter i landet, av dessa är cirka 29 procent kvinnor och 71 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för systemanalytiker och it-arkitekter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för systemanalytiker och it-arkitekter kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som it-utredare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 47100 kronor som it-utredare medan männens lön är 53500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som it-utredare.

Lönestatistik för it-utredare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige49 500 kronor
Stockholm55 300 kronor
Östra Mellansverige44 100 kronor
Småland med öarna44 600 kronor
Sydsverige46 100 kronor
Västsverige47 600 kronor
Norra Mellansverige42 100 kronor
Mellersta Norrland44 400 kronor
Övre Norrland42 400 kronor


Hur många jobbar som it-utredare i Sverige?

Det är totalt 19600 personer som idag är anställda som it-utredare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige19 600
Stockholm och Stockholms län8 200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 900
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 000
Blekinge och Skåne län2 200
Hallands och Västra Götalands län3 300
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län670
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län590

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en it-utredare i lön i månaden?

Medellönen för en it-utredare är 51600 kronor.

Hur många jobbar som it-utredare i Sverige?

Det finns 19600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en it-utredare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 47100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 53500 kronor.

Hur mycket betalar en it-utredare i skatt?

En it-utredare betalar i snitt 15125 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln it-utredare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som it-utredare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till it-utredare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Stockholm
Integrationsarkitekt till Matas Group
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Ants Akademiskt Nätverk av Tekniska Studenter AB i Stockholm
Stockholm
Lösningsarkitekt till Matas Group
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Ants Akademiskt Nätverk av Tekniska Studenter AB i Stockholm
Lund
IT-arkitekt med intresse för helheten
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Kraftringen Energi AB (Publ) i Lund
Mechanical Designer – 10054
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Linköping
Systemingenjör Motorintegration
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på SAAB AB i Linköping
Stenungsund
Devops Manager för Hogias Azure-miljö
Ledigt jobb som infrastrukturarkitekt på Hogia Service AB i Stenungsund
Jönköping
ERP Analyst
Ledigt jobb som affärskonsult, it på Nefab AB i Jönköping
Uppsala
Enterprisearkitekt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på REGION UPPSALA i Uppsala
Enköping
Erfaren teknisk systemförvaltare till systemintegrationssektionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på Försvarsmakten i Enköping
Södertälje
Senior Solution Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Astrazeneca AB i Södertälje
Göteborg
Business Analyst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kravanalytiker på Biner Consulting AB i Göteborg
Enköping
Junior teknisk systemförvaltare till systemintegrationssektionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på Försvarsmakten i Enköping
Upplands-Bro
Business Analyst
Ledigt jobb som verksamhetskonsult, it på Professional Galaxy AB i Upplands-Bro
Norrköping
Tjänsteansvarig för datacenter och nätverk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som infrastrukturarkitekt på Norrköpings kommun i Norrköping
Stockholm
Lösningsarkitekt
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Techster Solutions AB i Stockholm
DevOps Engineer- 10051
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Stockholm
Business Consultant till Linde Gas
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verksamhetskonsult, it på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Construction EHS Manager – 10048
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Stockholm
Cyber Security IAM Analyst CoE
Ledigt jobb som metodanalytiker, it på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Södertälje
AI Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Scania CV AB i Södertälje
Luleå
Senior Processutvecklare – Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verksamhetskonsult, it på Modernera AB i Luleå
Upplands-Bro
Senior IT Analyst
Ledigt jobb som verksamhetskonsult, it på Professional Galaxy AB i Upplands-Bro
Lund
Network Technician
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Alfa Laval Technologies AB i Lund
IT Architect
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Institut Laue-Langevin (ILL) i
Solna
Lösningsarkitekt som vill digitalisera Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Arbetsförmedlingen i Solna
Stockholm
IT Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på AB Trav och Galopp i Stockholm
Rebuild and Vehicle Coordinator – 9965
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Project Manager- 9587
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Göteborg
IT Infrastrukturtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som infrastrukturarkitekt på Randstad AB i Göteborg
Nyköping
Senior Business Data Analyst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Vattenfall AB i Nyköping