Lön datakonsult, systemutveckling - Lönestatistik för en datakonsult, systemutveckling 2023

Vad tjänar en datakonsult, systemutveckling i månaden? Medellönen är 48600 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46700 kronor i yrket medan männen har en lön på 49200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 48900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som datakonsult, systemutveckling.


TopplistorVad tjänar en datakonsult, systemutveckling i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln datakonsult, systemutveckling in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en datakonsult, systemutveckling?

Vi har inga detaljer kring vad en datakonsult, systemutveckling jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Analyserar, designar och utvecklar IT-system eller delar av system. Utformar och utvecklar lösningar för programvara, applikationer, system och databaser.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en datakonsult, systemutveckling i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för datakonsult, systemutveckling skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43800 kronor

 • Kommunalanställd: 40900 kronor

 • Regionanställd 42600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 48900 kronorHur stor chans är det att få jobb som datakonsult, systemutveckling?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som datakonsult, systemutveckling.

Ungefär 79900 jobbar som mjukvaru- och systemutvecklare i landet, av dessa är cirka 19 procent kvinnor och 81 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för mjukvaru- och systemutvecklare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för mjukvaru- och systemutvecklare kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som datakonsult, systemutveckling? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46700 kronor som datakonsult, systemutveckling medan männens lön är 49200 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 39900 kronor41500 kronor
2015 40700 kronor42100 kronor
2016 41900 kronor43600 kronor
2017 43500 kronor43000 kronor
2018 43600 kronor44400 kronor
2019 45300 kronor45500 kronor
2020 44400 kronor47000 kronor
2021 46700 kronor49200 kronor

Lönestatistik för datakonsult, systemutveckling i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46500
Stockholm50100
Östra Mellansverige42800
Småland med öarna43000
Sydsverige43100
Västsverige44800
Norra Mellansverige42800
Mellersta Norrland43400
Övre Norrland41200


Hur många jobbar som datakonsult, systemutveckling i Sverige?

Det är totalt 86000 personer som idag är anställda som datakonsult, systemutveckling enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige86000
Stockholm och Stockholms län39000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län12000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2200
Blekinge och Skåne län9000
Hallands och Västra Götalands län17900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1700
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en datakonsult, systemutveckling i lön i månaden?

Medellönen för en datakonsult, systemutveckling är 48600 kronor.

Hur många jobbar som datakonsult, systemutveckling i Sverige?

Det finns 86000 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som datakonsult, systemutveckling eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till datakonsult, systemutveckling

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Luleå
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Luleå
Karlstad
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Karlstad
Göteborg
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Göteborg
Solna
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Solna
Trollhättan
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Trollhättan
Linköping
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Linköping
Sundsvall
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Sundsvall
Ludvika
Systemutvecklare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Ludvika
Örebro
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Örebro
Gävle
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Gävle
Lund
Nyexad mjukvaruutvecklare till Axis i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Lund
Borlänge
Unik IT-möjlighet: Ta övervakning till nästa nivå med Splunk!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Academic Work Sweden AB i Borlänge
Göteborg
JUNIOR JAVA DEVELOPER TILL SWISSLOG
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Academic Work Sweden AB i Göteborg
Göteborg
Continuous Integration DevOps Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Volvo Personvagnar AB i Göteborg
Göteborg
SW developer - SW doc & legal comp team
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Volvo Business Services AB i Göteborg
Botkyrka
Teknisk Projektledare inom IT-infrastruktur
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som projektledare, it på Addilon Professionals AB i Botkyrka
Södertälje
Efficient Transport Functions – Software Developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, systemutveckling på Scania CV AB i Södertälje
Stockholm
BI utvecklare - SQL Server och SSIS-paket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som databasutvecklare på Addilon Professionals AB i Stockholm
Gävle
Verksamhetsutvecklare med inriktning E-tjänstebyggande
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som databasutvecklare på Gävle kommun i Gävle
Stockholm
Aurora Innovation rekryterar Change, Release and Incident Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Poolia Sverige AB i Stockholm
Uppsala
Aurora Innovation rekryterar Change, Release and Incident Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Poolia Sverige AB i Uppsala
Stockholm
Utvecklare med GUI i fokus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Pensionsmyndigheten i Stockholm
Stockholm
SecDevOps till Knowit Secure Solutions
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Knowit AB (Publ) i Stockholm
Linköping
Become a Backend/Infrastructure Engineer in The Rainforest
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som backend-utvecklare på SAAB AB i Linköping
Stockholm
Software Engineer in AR/VR
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Arena Personal Sverige AB i Stockholm
Jönköping
Driven Embeddedutvecklare till spännande företag i Jönköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Professionals Nord Rekrytering AB i Jönköping
Mjölby
Full Stack Developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB i Mjölby
Fagersta
BI Developer – Finance
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på SECO Tools AB i Fagersta
Stockholm
Software developer with CI/CD knowledge
Ledigt jobb som mjukvaruutvecklare på Dek Technologies Sweden AB i Stockholm
Karlstad
Systemoperatör sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Framtiden i Sverige AB i Karlstad