Lön databasdesigner 2024

- Lönestatistik för en databasdesignerVad tjänar en databasdesigner i månaden? Medellönen för 2024 är:

48 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46700 kronor i yrket medan männen har en lön på 49200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 48900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som databasdesigner.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en databasdesigner i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en databasdesigner

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 291 kronor.

Dagslön för en databasdesigner

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2314 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en databasdesigner kvar i lön efter skatt? En databasdesigner får ut 33 176 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 48 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 394 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 716 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 31 kronor
Lönen efter skatt 33 176 kronor


Sök lediga jobb som databasdesigner

Online Ads Assessor - Dutch

Ledigt jobb som mjukvaruutvecklare på Jobs Europe AB i

Läs om jobbet
Karlskoga
Vill du felsöka framtidens teknik på Saab

Ledigt jobb som mjukvaruutvecklare på SAAB AB i Karlskoga

Läs om jobbet
Stockholm
Deploja söker en C# & .NET Utvecklare

Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Deploja AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en databasdesigner?

Vi har inga detaljer kring vad en databasdesigner jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Analyserar, designar och utvecklar IT-system eller delar av system. Utformar och utvecklar lösningar för programvara, applikationer, system och databaser.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en databasdesigner i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för databasdesigner skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43800 kronor

 • Kommunalanställd: 40900 kronor

 • Regionanställd 42600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 48900 kronorÄr det lätt att få jobb som databasdesigner?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som databasdesigner.

Ungefär 79900 jobbar som mjukvaru- och systemutvecklare i landet, av dessa är cirka 19 procent kvinnor och 81 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för mjukvaru- och systemutvecklare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för mjukvaru- och systemutvecklare kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som databasdesigner? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46700 kronor som databasdesigner medan männens lön är 49200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som databasdesigner.

Lönestatistik för databasdesigner i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46 500 kronor
Stockholm50 100 kronor
Östra Mellansverige42 800 kronor
Småland med öarna43 000 kronor
Sydsverige43 100 kronor
Västsverige44 800 kronor
Norra Mellansverige42 800 kronor
Mellersta Norrland43 400 kronor
Övre Norrland41 200 kronor


Hur många jobbar som databasdesigner i Sverige?

Det är totalt 86000 personer som idag är anställda som databasdesigner enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige86 000
Stockholm och Stockholms län39 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län12 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2 200
Blekinge och Skåne län9 000
Hallands och Västra Götalands län17 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 700
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en databasdesigner i lön i månaden?

Medellönen för en databasdesigner är 48600 kronor.

Hur många jobbar som databasdesigner i Sverige?

Det finns 86000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en databasdesigner?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 46700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 49200 kronor.

Hur mycket betalar en databasdesigner i skatt?

En databasdesigner betalar i snitt 14141 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln databasdesigner in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som databasdesigner eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till databasdesigner

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Online Data Analyst - Dutch
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Jobs Europe AB i
Online Ads Assessor - Dutch
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Jobs Europe AB i
Karlskoga
Vill du felsöka framtidens teknik på Saab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på SAAB AB i Karlskoga
Stockholm
Deploja söker en C# & .NET Utvecklare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Deploja AB i Stockholm
Umeå
Mjukvaruutvecklare till Tietoevry Umeå!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Academic Work Sweden AB i Umeå
Solna
Frontend developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Telia Company AB i Solna
Stockholm
IoT and Integration Specialist
Ledigt jobb som civilingenjör, systemutveckling på Flower Infrastructure Technologies AB i Stockholm
Stockholm
Looking for Service Now Project Manager in Stockholm Sweden
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som projektledare, it på Tech Mahindra Sweden AB i Stockholm
Göteborg
Junio integrationsingenjör till Saab!!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, systemutveckling på Friday Väst AB i Göteborg
Stockholm
Project Developer - Nordics
Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Flower Infrastructure Technologies AB i Stockholm
Stockholm
Software Engineer
Ledigt jobb som mjukvaruutvecklare på Flower Infrastructure Technologies AB i Stockholm
Stockholm
Data Engineer
Ledigt jobb som databasutvecklare på Flower Infrastructure Technologies AB i Stockholm
Göteborg
Senior Android Developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Volvo Business Services AB i Göteborg
Stockholm
Streaming Data Developer
Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Flower Infrastructure Technologies AB i Stockholm
Stockholm
Applikationsledare IT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som applikationskonsult på Transdev Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Deploja söker en Operativ Testledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Deploja AB i Stockholm
Partille
Photonics Engineer to Iloomina AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Tng Group AB i Partille
Norrköping
Apputvecklare IT-avdelningen, Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som applikationsutvecklare på Polismyndigheten i Norrköping
Linköping
Systemingenjör AFRY Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, systemutveckling på AFRY AB i Linköping
Stockholm
Deploja söker en Systemutvecklare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Deploja AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker en Fullstackutvecklare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som backend-utvecklare på Northab AB i Stockholm
Stockholm
Fullstack Software Engineer (Web/Backend)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Volvo Personvagnar AB i Stockholm
Norrköping
Projektledare till teknikorienterat företag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som projektledare, it på Quattro Bemanning & Rekrytering AB i Norrköping
Stockholm
Backend Design Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som backend-utvecklare på Swedium Global Services AB i Stockholm
Stockholm
UX Designer – Stora Företag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Swedbank AB i Stockholm
Stockholm
Javautvecklare till vårt Stockholmskontor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Frontwalker Group AB i Stockholm
Nacka
Chas söker utvecklare inom DevOps
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Chas Visual Management AB i Nacka
Nacka
Projektledare och andra specialister inom IT-Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som projektledare, it på Chas Visual Management AB i Nacka
Nacka
Bli en del av vårt .NET team
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Chas Visual Management AB i Nacka
Nacka
Chas söker Java-utvecklare som vill växa med oss!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Chas Visual Management AB i Nacka