Lön kravanalytiker, it - Lönestatistik för en kravanalytiker, it 2023

Vad tjänar en kravanalytiker, it i månaden? Medellönen är 51600 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 47100 kronor i yrket medan männen har en lön på 53500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 55300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kravanalytiker, it.


TopplistorVad tjänar en kravanalytiker, it i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 51600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kravanalytiker, it in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en kravanalytiker, it?

Vi har inga detaljer kring vad en kravanalytiker, it jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tar fram strategier för utveckling av IT-system. Ansvarar för företags och organisationers IT-struktur och ser till att IT används på ett effektivt sätt. Ansvarar för att den tekniska arkitekturen understödjer verksamhetens behov och krav.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kravanalytiker, it i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kravanalytiker, it skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 50600 kronor

 • Kommunalanställd: 41800 kronor

 • Regionanställd 43600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 55300 kronorHur stor chans är det att få jobb som kravanalytiker, it?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som kravanalytiker, it.

Ungefär 20400 jobbar som systemanalytiker och it-arkitekter i landet, av dessa är cirka 29 procent kvinnor och 71 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för systemanalytiker och it-arkitekter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för systemanalytiker och it-arkitekter kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kravanalytiker, it? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 47100 kronor som kravanalytiker, it medan männens lön är 53500 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 43200 kronor46000 kronor
2015 47600 kronor50000 kronor
2016 46000 kronor49800 kronor
2017 47100 kronor50700 kronor
2018 45000 kronor48900 kronor
2019 45000 kronor49900 kronor
2020 45700 kronor51100 kronor
2021 47100 kronor53500 kronor

Lönestatistik för kravanalytiker, it i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige49500
Stockholm55300
Östra Mellansverige44100
Småland med öarna44600
Sydsverige46100
Västsverige47600
Norra Mellansverige42100
Mellersta Norrland44400
Övre Norrland42400


Hur många jobbar som kravanalytiker, it i Sverige?

Det är totalt 19600 personer som idag är anställda som kravanalytiker, it enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige19600
Stockholm och Stockholms län8200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2900
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1000
Blekinge och Skåne län2200
Hallands och Västra Götalands län3300
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län670
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län590

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kravanalytiker, it i lön i månaden?

Medellönen för en kravanalytiker, it är 51600 kronor.

Hur många jobbar som kravanalytiker, it i Sverige?

Det finns 19600 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kravanalytiker, it eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kravanalytiker, it

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Stockholm
Solution Architect for ServiceNow platform
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Swedbank AB i Stockholm
Södertälje
System Analysts
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på Scania CV AB i Södertälje
Södertälje
Business IT Analyst for the CI-Machine
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metodanalytiker, it på Scania CV AB i Södertälje
Stockholm
Cloud Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som enterprise architect på Vattenfall AB i Stockholm
Jönköping
Mjukvaruarkitekt till världsledande företag i Jönköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på Professionals Nord Rekrytering AB i Jönköping
Senior Technical Coordinator - Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Göteborg
Geometric Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Volvo Business Services AB i Göteborg
Stockholm
Enterprisearkitektur med erfarenhet av API Plattformar, Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som enterprise architect på Shaya Solutions AB i Stockholm
Stockholm
Senior Splunk Specialist 1
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Nordea Bank Abp, Filial i Sverige i Stockholm
Stockholm
Lösningsarkitekt till PRI i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Tng Group AB i Stockholm
Stockholm
Solution Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på SANDVIK AB i Stockholm
Stockholm
Konsultchef till växande teknik- och designbyrå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verksamhetskonsult, it på Jobnet AB i Stockholm
Göteborg
ANALYTIKER
Ledigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på Jobbusters AB i Göteborg
Stockholm
Lösningsarkitekt till växande bolag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Jobnet AB i Stockholm
Örebro
Systemutvecklare med dataanalys inriktning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metodanalytiker, it på Transportstyrelsen i Örebro
Stockholm
Tjänsteansvarig samarbetsplattformar RK IT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Regeringskansliet i Stockholm
Umeå
Systemledare Automation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på ABB AB i Umeå
Göteborg
Enterprisearkitekt på domännivå för digital infrastruktur
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Göteborg
Enterprisearkitekt för Göteborgs Stad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Göteborg
Junior DevOps Engineer at Volvo Group Digital and IT Talent Program
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Framtiden i Sverige AB i Göteborg
Senior DevOps Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Volvo Personvagnar AB i
Stockholm
IT-Operations Manager till Nordlo i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Nordlo Stockholm City AB i Stockholm
Sundbyberg
IT-säkerhetsarkitekt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Svenska Kraftnät i Sundbyberg
Göteborg
System Design Engineer – ADAS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kravanalytiker på Explipro Group AB i Göteborg
Stockholm
Scrum Master and Tech Lead
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på SANDVIK AB i Stockholm
Österåker
Analytiker och programmerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på Stadsbelysning Sverige AB i Österåker
Senior Software Developer - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Göteborg
Service Delivery Manager - sökes till Connect
Ledigt jobb som verksamhetskonsult, it på Re Connect It i Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Cloud Engineer Operations till Ving!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Konsultuppdrag: Programledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verksamhetskonsult, it på Transformation Hub AB i Stockholm