Lön data warehouse specialist 2024

- Lönestatistik för en data warehouse specialistVad tjänar en data warehouse specialist i månaden? Medellönen för 2024 är:

48 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46700 kronor i yrket medan männen har en lön på 49200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 48900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som data warehouse specialist.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en data warehouse specialist i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en data warehouse specialist

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 291 kronor.

Dagslön för en data warehouse specialist

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2314 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en data warehouse specialist kvar i lön efter skatt? En data warehouse specialist får ut 33 176 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 48 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 394 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 716 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 31 kronor
Lönen efter skatt 33 176 kronor


Sök lediga jobb som data warehouse specialist

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som data warehouse specialist eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Sundbyberg på Skatteverket. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Sundbyberg
Specialist Windows Server

Ledigt jobb som gis-utvecklare på Skatteverket i Sundbyberg

Läs om jobbet
Sundbyberg
Senior Systemutvecklare Applikationsäkerhet

Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Skatteverket i Sundbyberg

Läs om jobbet
Sundbyberg
Integrationsspecialister

Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Skatteverket i Sundbyberg

Läs om jobbet

Vad gör en data warehouse specialist?

Vi har inga detaljer kring vad en data warehouse specialist jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Analyserar, designar och utvecklar IT-system eller delar av system. Utformar och utvecklar lösningar för programvara, applikationer, system och databaser.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en data warehouse specialist i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för data warehouse specialist skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43800 kronor

 • Kommunalanställd: 40900 kronor

 • Regionanställd 42600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 48900 kronorÄr det lätt att få jobb som data warehouse specialist?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som data warehouse specialist.

Ungefär 79900 jobbar som mjukvaru- och systemutvecklare i landet, av dessa är cirka 19 procent kvinnor och 81 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för mjukvaru- och systemutvecklare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för mjukvaru- och systemutvecklare kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som data warehouse specialist? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46700 kronor som data warehouse specialist medan männens lön är 49200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som data warehouse specialist.

Lönestatistik för data warehouse specialist i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46 500 kronor
Stockholm50 100 kronor
Östra Mellansverige42 800 kronor
Småland med öarna43 000 kronor
Sydsverige43 100 kronor
Västsverige44 800 kronor
Norra Mellansverige42 800 kronor
Mellersta Norrland43 400 kronor
Övre Norrland41 200 kronor


Hur många jobbar som data warehouse specialist i Sverige?

Det är totalt 86000 personer som idag är anställda som data warehouse specialist enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige86 000
Stockholm och Stockholms län39 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län12 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2 200
Blekinge och Skåne län9 000
Hallands och Västra Götalands län17 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 700
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en data warehouse specialist i lön i månaden?

Medellönen för en data warehouse specialist är 48600 kronor.

Hur många jobbar som data warehouse specialist i Sverige?

Det finns 86000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en data warehouse specialist?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 46700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 49200 kronor.

Hur mycket betalar en data warehouse specialist i skatt?

En data warehouse specialist betalar i snitt 14141 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln data warehouse specialist in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som data warehouse specialist eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till data warehouse specialist

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Sundbyberg
System developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Skatteverket i Sundbyberg
Sundbyberg
Specialist Windows Server
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som gis-utvecklare på Skatteverket i Sundbyberg
Sundbyberg
Senior Systemutvecklare Applikationsäkerhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Skatteverket i Sundbyberg
Sundbyberg
Integrationsspecialister
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Skatteverket i Sundbyberg
ServiceNow developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Skatteverket i
Linköping
Webbutvecklare till hett it-företag Linköping
Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Avenda Solutions AB i Linköping
Borlänge
Senior fullstackutvecklare (Vue.js, Node.js) – Borlänge heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Modernera AB i Borlänge
Stockholm
Fullstack-utvecklare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Multisoft AB i Stockholm
Stockholm
Projektledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som projektledare, it på Multisoft AB i Stockholm
Stockholm
Systemutvecklare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilingenjör, systemutveckling på Multisoft AB i Stockholm
Backend utvecklare hos Traino - Internship
Ledigt jobb som backend-utvecklare på Iskender Group AB i
SAP VIM Application Expert
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Volvo Personvagnar AB i
Erfaren Fullstackutvecklare – Digitalisera Offentlig Sektor med Open Source
Ledigt jobb som systemutvecklare/programmerare på ITSL Solutions AB i
Göteborg
Senior Software Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Volvo Business Services AB i Göteborg
Stockholm
Software Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på Volvo Personvagnar AB i Stockholm
Stockholm
Senior lösningsarkitekt automation – Stockholm heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Modernera AB i Stockholm
Software Developer - Telecom (Remote)
Ledigt jobb som mjukvaruutvecklare på Techster Solutions AB i
Stockholm
Product Designer
Ledigt jobb som användbarhetsdesigner på Voi Technology AB i Stockholm
Stockholm
C++ Senior Software Engineer
Ledigt jobb som backend-utvecklare på Xware AB i Stockholm
Malmö
Software/DevOps Engineer
Ledigt jobb som mjukvaruutvecklare på Techster Solutions AB i Malmö
Västerås
Thesis Work for Automated Container Set-Down on Ships
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på ABB AB i Västerås
Solna
Technical Director
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Nordomatic Property Technologies AB i Solna
Skellefteå
Senior Utvecklingsingenjör - Automationsstrateg till Boliden Gruvor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Wikan Personal AB i Skellefteå
Stockholm
IT System Manager - Energy Grids
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Vattenfall AB i Stockholm
IT project manager: Administration Division
Ledigt jobb som projektledare, it på Institut Laue-Langevin (ILL) i
Stockholm
IT-utvecklare - Java
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemutvecklare/programmerare på Aditro Logistics Staffing AB i Stockholm
Stockholm
Software Engineer for Warehouse Development
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mjukvaruutvecklare på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Vänersborg
Teknisk IT-projektledare inom säkerhet och infrastruktur
Ledigt jobb som projektledare, it på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i Vänersborg
Göteborg
Teknisk IT-projektledare inom drift och infrastruktur
Ledigt jobb som projektledare, it på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i Göteborg
Vänersborg
Teknisk IT-projektledare inom drift och infrastruktur
Ledigt jobb som projektledare, it på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i Vänersborg