Lön datasäkerhetsansvarig 2023

- Lönestatistik för en datasäkerhetsansvarigVad tjänar en datasäkerhetsansvarig i månaden? Medellönen för 2023 är:

52 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 53100 kronor i yrket medan männen har en lön på 52500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 53000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som datasäkerhetsansvarig.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en datasäkerhetsansvarig i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 52600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en datasäkerhetsansvarig

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 315 kronor.

Dagslön för en datasäkerhetsansvarig

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2505 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en datasäkerhetsansvarig kvar i lön efter skatt? En datasäkerhetsansvarig får ut 35 692 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 52 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 9 104 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 6 199 kronor
Statlig skatt 288 kronor
Begravningsskatt 33 kronor
Lönen efter skatt 35 692 kronor


Sök lediga jobb som datasäkerhetsansvarig

Android Developer - Malmo

Ledigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i

Läs om jobbet
Full Stack Developer - Neo 4j- Orebro, Sverige

Ledigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i

Läs om jobbet
Java Developer - Stockholm

Ledigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i

Läs om jobbet

Vad gör en datasäkerhetsansvarig?

Vi har inga detaljer kring vad en datasäkerhetsansvarig jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ansvarar för IT-säkerheten i företag och orga­nisationer. Gör risk- och sårbarhetsanalyser. Utformar säkerhetslösningar och IT-säkerhets­system utifrån verksamhetens behov.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en datasäkerhetsansvarig i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för datasäkerhetsansvarig skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 47600 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 53000 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som datasäkerhetsansvarig? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 53100 kronor som datasäkerhetsansvarig medan männens lön är 52500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som datasäkerhetsansvarig.

Lönestatistik för datasäkerhetsansvarig i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige49 700 kronor
Stockholm50 400 kronor
Östra Mellansverige46 500 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige51 100 kronor
Västsverige48 800 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som datasäkerhetsansvarig i Sverige?

Det är totalt 3200 personer som idag är anställda som datasäkerhetsansvarig enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige3 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län180
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en datasäkerhetsansvarig i lön i månaden?

Medellönen för en datasäkerhetsansvarig är 52600 kronor.

Hur många jobbar som datasäkerhetsansvarig i Sverige?

Det finns 3200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en datasäkerhetsansvarig?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 53100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 52500 kronor.

Hur mycket betalar en datasäkerhetsansvarig i skatt?

En datasäkerhetsansvarig betalar i snitt 15624 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln datasäkerhetsansvarig in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som datasäkerhetsansvarig eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till datasäkerhetsansvarig

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
AWS Developer - Malmo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Android Developer - Malmo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Full Stack Developer - Neo 4j- Orebro, Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Java Developer - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Enköping
1.IT-Försvarsförbandet söker Incidenthanterare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Försvarsmakten i Enköping
Malmö
Informationssäkerhetssamordnare till Regionservice Kansli i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på REGION SKÅNE i Malmö
Sundbyberg
Proaktiv och driven rådgivare inom IT-säkerhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Svenska Kraftnät i Sundbyberg
Göteborg
Senior cyber security engineer till innovativt techbolag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på Jobnet AB i Göteborg
Värmdö
Informationssäkerhetsansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Värmdö kommun i Värmdö
Stockholm
Information Security Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef på Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB i Stockholm
Java Developer - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Linköping
Cyber Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på Alten Sverige AB i Linköping
Örebro
Cyber Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på Alten Sverige AB i Örebro
Solna
Cyber Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef på AFRY AB i Solna
Malmö
Nyutexaminerad Cybersäkerhetsingenjör till SAAB Kockums!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Framtiden i Sverige AB i Malmö
Malmö
Specialist inom industriell cybersäkerhet till Defensify
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Mindment AB i Malmö
Malmö
Senior Pentestare till Defensify
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Mindment AB i Malmö
Malmö
Pentestare - Cybersecurity Engineer till Defensify
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Mindment AB i Malmö
Malmö
Senior Nätverkskonsult OT-säkerhet till Defensify
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Mindment AB i Malmö
Full Stack Developer - Orebro, Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Malmö
Säkerhetskoordinator till E.ON Corporate Security i Malmö!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsadministratör, it på Poolia Sverige AB i Malmö
IT Project Manager - Sundsvall, Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Veritaz AB i
Göteborg
JR profil inom Data Privacy till fordonsgigant
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Framtiden i Sverige AB i Göteborg
Göteborg
API Security Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
Senior OT Security Expert
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
Cyber Security Research Analyst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Volvo Business Services AB i Göteborg
Senior Pentestare med erfarenhet av Red Team Testing
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Sentor Managed Security Services AB i
Göteborg
Attack Surface Management Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
Operational Technology Security Governance Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Volvo Business Services AB i Göteborg
Göteborg
Cloud Security Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Volvo Business Services AB i Göteborg