Lön datasäkerhetsansvarig 2024

- Lönestatistik för en datasäkerhetsansvarigVad tjänar en datasäkerhetsansvarig i månaden? Medellönen för 2024 är:

52 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 53100 kronor i yrket medan männen har en lön på 52500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 53000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som datasäkerhetsansvarig.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en datasäkerhetsansvarig i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 52600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en datasäkerhetsansvarig

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 315 kronor.

Dagslön för en datasäkerhetsansvarig

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2505 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en datasäkerhetsansvarig kvar i lön efter skatt? En datasäkerhetsansvarig får ut 35 692 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 52 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 9 104 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 6 199 kronor
Statlig skatt 288 kronor
Begravningsskatt 33 kronor
Lönen efter skatt 35 692 kronor


Sök lediga jobb som datasäkerhetsansvarig

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som datasäkerhetsansvarig eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Falun på REGION DALARNA. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Data Center Operations Specialist

Ledigt jobb som datasäkerhetsansvarig på Nasdaq Stockholm AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Regeringskansliet söker en servertekniker med fokus på IT-säkerhet

Ledigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Regeringskansliet i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Cybersäkerhetsspecialister till den militära säkerhetstjänsten

Ledigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Försvarsmakten i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en datasäkerhetsansvarig?

Vi har inga detaljer kring vad en datasäkerhetsansvarig jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ansvarar för IT-säkerheten i företag och orga­nisationer. Gör risk- och sårbarhetsanalyser. Utformar säkerhetslösningar och IT-säkerhets­system utifrån verksamhetens behov.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en datasäkerhetsansvarig i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för datasäkerhetsansvarig skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 47600 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 53000 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som datasäkerhetsansvarig? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 53100 kronor som datasäkerhetsansvarig medan männens lön är 52500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som datasäkerhetsansvarig.

Lönestatistik för datasäkerhetsansvarig i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige49 700 kronor
Stockholm50 400 kronor
Östra Mellansverige46 500 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige51 100 kronor
Västsverige48 800 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som datasäkerhetsansvarig i Sverige?

Det är totalt 3200 personer som idag är anställda som datasäkerhetsansvarig enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige3 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län180
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en datasäkerhetsansvarig i lön i månaden?

Medellönen för en datasäkerhetsansvarig är 52600 kronor.

Hur många jobbar som datasäkerhetsansvarig i Sverige?

Det finns 3200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en datasäkerhetsansvarig?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 53100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 52500 kronor.

Hur mycket betalar en datasäkerhetsansvarig i skatt?

En datasäkerhetsansvarig betalar i snitt 15624 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln datasäkerhetsansvarig in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som datasäkerhetsansvarig eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till datasäkerhetsansvarig

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Falun
Dataskyddsombud
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på REGION DALARNA i Falun
Stockholm
Data Center Operations Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på Nasdaq Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Regeringskansliet söker en servertekniker med fokus på IT-säkerhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Regeringskansliet i Stockholm
Stockholm
Cybersäkerhetsspecialister till den militära säkerhetstjänsten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Försvarsmakten i Stockholm
Göteborg
Junior ingenjör inom Informationssäkerhet till Saab i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Friday Väst AB i Göteborg
Stockholm
It-säkerhetsspecialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef/it security manager på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb i Stockholm
Stockholm
Ansvarig för fokusområdet informationssäkerhet på Statens inköpscentral
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Kammarkollegiet i Stockholm
Luleå
Tullverket söker It-säkerhetspecialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på TULLVERKET i Luleå
Göteborg
Informationssäkerhetsspecialist till bolag inom cybersäkerhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef/it security manager på Jobnet AB i Göteborg
Linköping
IT-forensiker till regionalt IT-brottscentrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Polismyndigheten i Linköping
Sundbyberg
Sektionschef för identitets- och behörighetsstyrning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef/it security manager på Skatteverket i Sundbyberg
Göteborg
Cyber Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Integro Consulting AB i Göteborg
Uppsala
IT-säkerhetssamordnare till Svenska kyrkan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Academic Work Sweden AB i Uppsala
Värnamo
Cybersecurity Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef/it security manager på Bufab Sweden AB i Värnamo
Lund
Informationssäkerhetsspecialist på Skånes universitetssjukhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på REGION SKÅNE i Lund
Cyber Security Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetschef/it security manager på PRESIS KONSULT AB i
Malmö
Specialist inom OT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Mindment AB i Malmö
Stockholm
Erfaren RF-ingenjör med kunskaper om RÖS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-säkerhetstekniker på Säkerhetspolisen i Stockholm
Stockholm
Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på ConsultingIT Stockholm AB i Stockholm
Södertälje
Info-/Cyber-säkerhetsansvarig, Scania i Södertälje
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Tng Group AB i Södertälje
Ekerö
Kan du Signalskydd? Vi söker en signalskyddshandläggare/administratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsadministratör, it på Försvarsmakten i Ekerö
Uppsala
Erfaren IT-forensiker till Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-forensiker på Polismyndigheten i Uppsala
Karlskoga
IFS Projektledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på SAAB AB i Karlskoga
Lund
Riskanalysledare, informationssäkerhet till Digitalisering IT och MT i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på REGION SKÅNE i Lund
Stockholm
Senior Security Operations Developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Viaplay Group Sweden AB i Stockholm
Malmö
Dataskyddssamordnare till serviceförvaltningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som datasäkerhetsansvarig på Malmö kommun i Malmö
Södertälje
SERVICE MANAGER PAM TO SCANIA
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsadministratör, it på Nexer Recruit AB i Södertälje
Södertälje
IAM SPECIALIST TO SCANIA
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsanalytiker, it på Nexer Recruit AB i Södertälje
Stockholm
Cyber Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsansvarig, it på Incluso AB i Stockholm
Linköping
Spännande möjlighet: ILS Ingenjör till ledande försvarsföretag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsadministratör, it på Professionals Nord Rekrytering AB i Linköping