Lön dataanalytiker 2023

- Lönestatistik för en dataanalytikerVad tjänar en dataanalytiker i månaden? Medellönen för 2023 är:

51 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 47100 kronor i yrket medan männen har en lön på 53500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 55300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som dataanalytiker.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en dataanalytiker i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 51600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en dataanalytiker

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 309 kronor.

Dagslön för en dataanalytiker

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2457 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en dataanalytiker kvar i lön efter skatt? En dataanalytiker får ut 35 191 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 51 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 926 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 6 078 kronor
Statlig skatt 88 kronor
Begravningsskatt 33 kronor
Lönen efter skatt 35 191 kronor


Sök lediga jobb som dataanalytiker

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som dataanalytiker eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på Mölnlycke Health Care AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
HPC Infrastructure Engineer, atNorth, Göteborg

Ledigt jobb som infrastrukturarkitekt på Level Recruitment AB i Göteborg

Läs om jobbet
Göteborg
Systems Engineering Business Analyst till innovativt produktbolag

Ledigt jobb som systemarkitekt på Jobnet AB i Göteborg

Läs om jobbet
Danderyd
Senior Planner

Ledigt jobb som verksamhetskonsult, it på Articap AB i Danderyd

Läs om jobbet

Vad gör en dataanalytiker?

Vi har inga detaljer kring vad en dataanalytiker jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tar fram strategier för utveckling av IT-system. Ansvarar för företags och organisationers IT-struktur och ser till att IT används på ett effektivt sätt. Ansvarar för att den tekniska arkitekturen understödjer verksamhetens behov och krav.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en dataanalytiker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för dataanalytiker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 50600 kronor

 • Kommunalanställd: 41800 kronor

 • Regionanställd 43600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 55300 kronorÄr det lätt att få jobb som dataanalytiker?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som dataanalytiker.

Ungefär 20400 jobbar som systemanalytiker och it-arkitekter i landet, av dessa är cirka 29 procent kvinnor och 71 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för systemanalytiker och it-arkitekter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för systemanalytiker och it-arkitekter kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som dataanalytiker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 47100 kronor som dataanalytiker medan männens lön är 53500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som dataanalytiker.

Lönestatistik för dataanalytiker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige49 500 kronor
Stockholm55 300 kronor
Östra Mellansverige44 100 kronor
Småland med öarna44 600 kronor
Sydsverige46 100 kronor
Västsverige47 600 kronor
Norra Mellansverige42 100 kronor
Mellersta Norrland44 400 kronor
Övre Norrland42 400 kronor


Hur många jobbar som dataanalytiker i Sverige?

Det är totalt 19600 personer som idag är anställda som dataanalytiker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige19 600
Stockholm och Stockholms län8 200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 900
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 000
Blekinge och Skåne län2 200
Hallands och Västra Götalands län3 300
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län670
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län590

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en dataanalytiker i lön i månaden?

Medellönen för en dataanalytiker är 51600 kronor.

Hur många jobbar som dataanalytiker i Sverige?

Det finns 19600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en dataanalytiker?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 47100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 53500 kronor.

Hur mycket betalar en dataanalytiker i skatt?

En dataanalytiker betalar i snitt 15125 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln dataanalytiker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som dataanalytiker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till dataanalytiker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Göteborg
SuccessFactors Architect
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Mölnlycke Health Care AB i Göteborg
Göteborg
HPC Infrastructure Engineer, atNorth, Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som infrastrukturarkitekt på Level Recruitment AB i Göteborg
Göteborg
Systems Engineering Business Analyst till innovativt produktbolag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på Jobnet AB i Göteborg
Danderyd
Senior Planner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verksamhetskonsult, it på Articap AB i Danderyd
Göteborg
HPC Infrastructure Specialist, atNorth, Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som infrastrukturarkitekt på Level Recruitment AB i Göteborg
Göteborg
RPA-konsult till Vipetech
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Academic Work Sweden AB i Göteborg
Stockholm
RPA-konsult till Vipetech
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker Application Support Specialist till företag på Lindholmen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Mölndal
Cyber Security Consultant to NTT Security
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Academic Work Sweden AB i Mölndal
Örebro
Systemarkitekt till Tietoevry Tech Services AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på Academic Work Sweden AB i Örebro
Borlänge
Systemarkitekt till Tietoevry Tech Services AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på Academic Work Sweden AB i Borlänge
Göteborg
Cyber Security Architect på TechSeed
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Meet a Group international AB i Göteborg
Göteborg
Cyber Security Architect på TechSeed
Ledigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på TechSeed AB i Göteborg
Solna
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Solna
Enköping
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Enköping
Malmö
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Malmö
Skövde
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Skövde
Uppsala
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Uppsala
Göteborg
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Göteborg
Karlstad
Konsult inom Systems Management
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemanalytiker/systemutredare på AFRY AB i Karlstad
Power Apps & Dynamics consultant – 5410
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i
Stockholm
Business Data Analyst
Ledigt jobb som metodanalytiker, it på Auction Network Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Senior Infrastructure Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på MultiMind Bemanning AB i Stockholm
Linköping
Vi växer! Systemingenjör till Magna Electronics | Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemarkitekt på Experis AB i Linköping
Lund
ASIC Architect (739362)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Ericsson AB i Lund
Stockholm
Microsoft Cloud Engineer till Hertz
Ledigt jobb som infrastrukturarkitekt på First Rent A Car AB i Stockholm
Stockholm
Deploja söker en Senior IT - Arkitekt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Deploja AB i Stockholm
Engineering Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-arkitekt/lösningsarkitekt på Volvo Personvagnar AB i
Solna
Kravledare/ Kravspecialist till Samhällsnyttan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kravanalytiker på Sogeti Sverige AB i Solna
SAP Architect – 5411
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärskonsult, it på Veritaz AB i