Lön it-samordnare, systemförvaltare 2024

- Lönestatistik för en it-samordnare, systemförvaltareVad tjänar en it-samordnare, systemförvaltare i månaden? Medellönen för 2024 är:

48 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46500 kronor i yrket medan männen har en lön på 48900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 49100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som it-samordnare, systemförvaltare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en it-samordnare, systemförvaltare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en it-samordnare, systemförvaltare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 288 kronor.

Dagslön för en it-samordnare, systemförvaltare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2290 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en it-samordnare, systemförvaltare kvar i lön efter skatt? En it-samordnare, systemförvaltare får ut 32 826 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 48 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 305 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 655 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 30 kronor
Lönen efter skatt 32 826 kronor


Sök lediga jobb som it-samordnare, systemförvaltare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som it-samordnare, systemförvaltare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Umeå på Vattenfall AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Västerås
IT Systemförvaltare

Ledigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Västerås

Läs om jobbet
Luleå
IT Systemförvaltare

Ledigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Luleå

Läs om jobbet
Solna
IT Systemförvaltare

Ledigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Solna

Läs om jobbet

Vad gör en it-samordnare, systemförvaltare?

Vi har inga detaljer kring vad en it-samordnare, systemförvaltare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ansvarar för och sköter IT-system som är i drift. Underhåller och förbättrar IT-system.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en it-samordnare, systemförvaltare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för it-samordnare, systemförvaltare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 44700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 49100 kronorÄr det lätt att få jobb som it-samordnare, systemförvaltare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som it-samordnare, systemförvaltare.

Ungefär 6100 jobbar som systemförvaltare i landet, av dessa är cirka 30 procent kvinnor och 70 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för systemförvaltare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för systemförvaltare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som it-samordnare, systemförvaltare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46500 kronor som it-samordnare, systemförvaltare medan männens lön är 48900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som it-samordnare, systemförvaltare.

Lönestatistik för it-samordnare, systemförvaltare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46 300 kronor
Stockholm49 400 kronor
Östra Mellansverige44 300 kronor
Småland med öarna42 100 kronor
Sydsverige42 200 kronor
Västsverige44 700 kronor
Norra Mellansverige41 700 kronor
Mellersta Norrland43 600 kronor
Övre Norrland41 200 kronor


Hur många jobbar som it-samordnare, systemförvaltare i Sverige?

Det är totalt 5600 personer som idag är anställda som it-samordnare, systemförvaltare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 600
Stockholm och Stockholms län2 700
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län270
Blekinge och Skåne län390
Hallands och Västra Götalands län720
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län310
Västernorrlands och Jämtlands230
Västerbottens och Norrbottens län170

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en it-samordnare, systemförvaltare i lön i månaden?

Medellönen för en it-samordnare, systemförvaltare är 48100 kronor.

Hur många jobbar som it-samordnare, systemförvaltare i Sverige?

Det finns 5600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en it-samordnare, systemförvaltare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 46500 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 48900 kronor.

Hur mycket betalar en it-samordnare, systemförvaltare i skatt?

En it-samordnare, systemförvaltare betalar i snitt 13991 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln it-samordnare, systemförvaltare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som it-samordnare, systemförvaltare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till it-samordnare, systemförvaltare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Användbarhetsdesigner Lön för en Användbarhetsexpert Lön för en Applikationsingenjör, programmering Lön för en Applikationsprogrammerare Lön för en Applikationsspecialist Lön för en Applikationsutvecklare Lön för en Civilingenjör, systemutveckling Lön för en Configuration Manager/CM Lön för en Data Warehouse specialist Lön för en Dataanalytiker Lön för en Dataansvarig, systemförvaltare Lön för en Databasanalytiker Lön för en Databasdesigner Lön för en Databasprogrammerare Lön för en Databasutvecklare Lön för en Datakonsult applikationsprogrammerare Lön för en Datakonsult, databasutveckling Lön för en Datakonsult, it-säkerhet Lön för en Datakonsult, systemutveckling Lön för en Datakonsult, webb- och multimedia Lön för en Datalingvist Lön för en Dataprogrammerare Lön för en Datasamordnare, systemförvaltare Lön för en Datasäkerhetsanalytiker Lön för en Datasäkerhetsansvarig Lön för en Datasäkerhetschef Lön för en Designer, level, IT Lön för en Enterprice Architect Lön för en Forskare, IT Lön för en Förvaltningsansvarig, IT Lön för en Förvaltningsledare, IT Lön för en Infrastrukturarkitekt Lön för en IT projektledare applikationsprogrammerare Lön för en IT projektledare, databasutveckling Lön för en IT projektledare, it-säkerhet Lön för en IT projektledare, systemutveckling Lön för en IT projektledare, webb- och multimedia Lön för en IT-analytiker Lön för en IT-ansvarig, systemförvaltare Lön för en IT-arkitekt Lön för en IT-brottsutredare Lön för en IT-forensiker Lön för en IT-konsult applikationsprogrammerare Lön för en IT-konsult, databasutveckling Lön för en IT-konsult, it-säkerhet Lön för en IT-konsult, systemutveckling Lön för en IT-konsult, webb- och multimedia Lön för en IT-samordnare, systemförvaltare Lön för en IT-strateg Lön för en IT-säkerhetschef Lön för en IT-utredare Lön för en IT-utvecklare Lön för en Javautvecklare Lön för en Koncernarkitekt, IT Lön för en Konsult, data applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, data, databasutveckling Lön för en Konsult, data, it-säkerhet Lön för en Konsult, data, systemutveckling Lön för en Konsult, data, webb- och multimedia Lön för en Konsult, IT applikationsprogrammerare Lön för en Konsult, IT, databasutveckling Lön för en Konsult, IT, it-säkerhet Lön för en Konsult, IT, systemutveckling Lön för en Konsult, IT, webb- och multimedia Lön för en Kravanalytiker, IT Lön för en Kryptolog, dataspecialist Lön för en Lösningsarkitekt, IT Lön för en Metodanalytiker, data Lön för en Mjukvarudesigner Lön för en Mjukvaruingenjör Lön för en Mjukvarukonstruktör Lön för en Mjukvarutestare Lön för en Mjukvaruutvecklare Lön för en Processansvarig, ITIL Lön för en Programmerare, data Lön för en Programmerare, handheld games Lön för en Programmerare, konsolspel Lön för en Programmerare, mobilspel Lön för en Programmerare, onlinespel Lön för en Programmerare, PC-spel Lön för en Programmerare, web games Lön för en Programutvecklare Lön för en Programvarukonstruktör Lön för en Programvarutestare Lön för en Programvaruutvecklare Lön för en Projektledare, IT applikationsprogrammerare Lön för en Projektledare, IT, databasutveckling Lön för en Projektledare, IT, it-säkerhet Lön för en Projektledare, IT, programvaruutveckling Lön för en Projektledare, IT, systemutveckling Lön för en Projektledare, IT, webb- och multimedia Lön för en Projektledare, systemutveckling Lön för en Quality Assurance/Speltestare Lön för en Release manager, IT Lön för en Softwaredesigner Lön för en Spelutvecklare, IT Lön för en Systemanalytiker Lön för en Systemansvarig Lön för en Systemarkitekt Lön för en Systemchef Lön för en Systemdesigner Lön för en Systemerare Lön för en Systemexpert, IT Lön för en Systemförvaltare Lön för en Systemingenjör, data Lön för en Systemkonstruktör Lön för en Systemmanager Lön för en Systemprogrammerare Lön för en Systemtestare Lön för en Systemutredare Lön för en Systemutvecklare Lön för en Säkerhetsadministratör, IT Lön för en Säkerhetsanalytiker, IT Lön för en Säkerhetsansvarig, IT Lön för en Säkerhetsrådgivare, IT Lön för en Testledare, IT Lön för en Webbanalytiker Lön för en Webbprogrammerare Lön för en Webbutvecklare Lön för en Verksamhetsanalytiker, IT Lön för en Verksamhetsutvecklare, IT
Umeå
IT Systemförvaltare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Umeå
Västerås
IT Systemförvaltare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Västerås
Luleå
IT Systemförvaltare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Luleå
Solna
IT Systemförvaltare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Vattenfall AB i Solna
Linköping
Systemingenjör med inriktning Jas 39 Gripen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på SAAB AB i Linköping
Malmö
Studentuppdrag som supporttekniker för dig som brinner för IT!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Poolia Sverige AB i Malmö
Stockholm
Användarstöd IFS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Svenska Kraftnät i Stockholm
Stockholm
Serviceinriktad IT-samordnare till Hägersten-Älvsjö sdf
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Stockholms kommun i Stockholm
Västerås
Informationssäkerhetssamordnare till Stadsledningskontoret
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Västerås kommun i Västerås
Trelleborg
Verksamhetsutvecklare med digitalt fokus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Trelleborgs kommun i Trelleborg
Sundbyberg
Systemansvarig med fokus på datalagerlösning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Svenska Kraftnät i Sundbyberg
Sundbyberg
Systemansvarig med fokus på dataplattform för strömmande data
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Svenska Kraftnät i Sundbyberg
Kävlinge
Samordnare Socialpsykiatrin
Ledigt jobb som systemansvarig på Kävlinge kommun i Kävlinge
Stockholm
Affärsförvaltare IT
Ledigt jobb som systemförvaltare på Netjobs Group AB i Stockholm
Stockholm
Erfaren systemförvaltare till miljöförvaltningen
Ledigt jobb som systemförvaltare på Netjobs Group AB i Stockholm
Stockholm
IT-samordnare - skoladm. utbildningsförvaltningen
Ledigt jobb som it-samordnare på Netjobs Group AB i Stockholm
Stockholm
Systemägare till Sveriges Elgrossister
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Sista versen 82850 AB i Stockholm
Lund
Leveransansvarig för Utskrift som tjänst till Digitalisering IT och MT i Lu
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på REGION SKÅNE i Lund
Karlstad
Förvaltningsledare till Utveckling och användarstöd patientjournal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på REGION VÄRMLAND i Karlstad
Uppsala
Kvalitetssamordnare till Utvecklingsavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-samordnare på Uppsala kommun i Uppsala
Norrköping
Systemspecialist till personal och bemanningssystem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Kriminalvården i Norrköping
Sundbyberg
Product Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på Skatteverket i Sundbyberg
Malmö
Seeking Experienced Scrum Master to Lead Remote/Hybrid Agile Teams
Ledigt jobb som it-samordnare på IKOB AB i Malmö
Stockholm
Systemtekniker till Riksidrottsförbundet!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Ljusdal
Kom och jobba som Systemförvaltare inom omsorgen i Ljusdals kommun!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Ljusdals kommun i Ljusdal
Lund
Systemansvarig Business Intelligence till Digitalisering IT och MT i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på REGION SKÅNE i Lund
Lund
Systemansvarig Digitalisering IT och MT i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemansvarig på REGION SKÅNE i Lund
Eskilstuna
Systemförvaltare till hjälpmedelscentralen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Värmdö
Ekonom med systemförvaltningsansvar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Värmdö kommun i Värmdö
Solna
Tjänstedesigner/ service designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemförvaltare på Universitets- och Högskolerådet i Solna