Lön reservdelsförsäljare, butik 2024

- Lönestatistik för en reservdelsförsäljare, butikVad tjänar en reservdelsförsäljare, butik i månaden? Medellönen för 2024 är:

30 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29500 kronor i yrket medan männen har en lön på 31000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 30100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som reservdelsförsäljare, butik.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en reservdelsförsäljare, butik i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en reservdelsförsäljare, butik

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 180 kronor.

Dagslön för en reservdelsförsäljare, butik

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1433 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en reservdelsförsäljare, butik kvar i lön efter skatt? En reservdelsförsäljare, butik får ut 20 205 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 112 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 481 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 205 kronor


Sök lediga jobb som reservdelsförsäljare, butik

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som reservdelsförsäljare, butik eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Nordmaling på Systembolaget AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Härnösand
Sommarpersonal till Härnösand

Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Härnösand

Läs om jobbet
Värnamo
Butikssäljare thansen Värnamo deltid

Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på thansen AB i Värnamo

Läs om jobbet
Täby
Butiksmedarbetare

Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Södertälje Leksaks AB i Täby

Läs om jobbet

Vad gör en reservdelsförsäljare, butik?

Vi har inga detaljer kring vad en reservdelsförsäljare, butik jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer sällanköpsvaror i affärer, varuhus och andra försäljningsställen. Informerar kunder om varor och priser samt ger råd om användning och skötsel. Beställer, packar upp, prismärker, fyller på och tar betalt för varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en reservdelsförsäljare, butik i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för reservdelsförsäljare, butik skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 30100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som reservdelsförsäljare, butik?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som reservdelsförsäljare, butik.

Ungefär 103400 jobbar som butikssäljare inom fackhandel i landet, av dessa är cirka 61 procent kvinnor och 39 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för butikssäljare inom fackhandel det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för butikssäljare inom fackhandel kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som reservdelsförsäljare, butik? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29500 kronor som reservdelsförsäljare, butik medan männens lön är 31000 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som reservdelsförsäljare, butik.

Lönestatistik för reservdelsförsäljare, butik i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 000 kronor
Stockholm30 700 kronor
Östra Mellansverige30 000 kronor
Småland med öarna29 700 kronor
Sydsverige30 400 kronor
Västsverige29 700 kronor
Norra Mellansverige28 700 kronor
Mellersta Norrland28 400 kronor
Övre Norrland30 100 kronor


Hur många jobbar som reservdelsförsäljare, butik i Sverige?

Det är totalt 120200 personer som idag är anställda som reservdelsförsäljare, butik enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige120 200
Stockholm och Stockholms län31 700
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län5 500
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län22 400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län8 200
Västernorrlands och Jämtlands2 700
Västerbottens och Norrbottens län3 500

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en reservdelsförsäljare, butik i lön i månaden?

Medellönen för en reservdelsförsäljare, butik är 30100 kronor.

Hur många jobbar som reservdelsförsäljare, butik i Sverige?

Det finns 120200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en reservdelsförsäljare, butik?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29500 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31000 kronor.

Hur mycket betalar en reservdelsförsäljare, butik i skatt?

En reservdelsförsäljare, butik betalar i snitt 8612 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln reservdelsförsäljare, butik in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som reservdelsförsäljare, butik eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till reservdelsförsäljare, butik

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Nordmaling
Sommarpersonal till Nordmaling
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Nordmaling
Härnösand
Sommarpersonal till Härnösand
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Härnösand
Värnamo
Butikssäljare thansen Värnamo deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på thansen AB i Värnamo
Täby
Butiksmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Södertälje Leksaks AB i Täby
Umeå
Butikssäljare till Synsam Umeå Avion Shopping 75%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Synsam Group Sweden AB i Umeå
Linköping
SÄLJARE TILL JYSK LINKÖPING , SÄRSKILD VISSTIDSANSTÄLLNING DELTID
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Jysk AB i Linköping
Borås
Säsong Kakel/bygg 30 h/vecka
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Hornbach Byggmarknad AB i Borås
Karlskoga
Personbilsförsäljare till Toyota Karlskoga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Gunnar Virén Bil AB i Karlskoga
Falkenberg
Butikssäljare till Handelsträdgård
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Ålyckans Handelsträdgård AB i Falkenberg
Stockholm
Cykelmekaniker Kungsholmen Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Cykelverket Kungsholmen AB i Stockholm
Skövde
Butikssäljare till Skövde!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Telenor Sverige AB i Skövde
Oskarshamn
SÄLJARE TILL JYSK OSKARSHAMN, SÄRSKILD VISSTIDSANSTÄLLNING DELTID
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Jysk AB i Oskarshamn
Helsingborg
SÄLJARE TILL JYSK VÄLA HELSINGBORG SÄRSKILD VISSTIDSANSTÄLLNING DELTID
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Jysk AB i Helsingborg
Stockholm
Butikssäljare cykelbutik deltid/tim
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Cykelverket Kungsholmen AB i Stockholm
Jönköping
Ur&Penn i Jönköping söker butikssäljare på deltid!
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Ur & Penn AB i Jönköping
Göteborg
Elgiganten Phonehouse Nordstan söker sommarpersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Elgiganten AB i Göteborg
Luleå
Butikssäljare till Synsam Outlet Luleå 70%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Synsam Group Sweden AB i Luleå
Piteå
Ur&Penn i Piteå söker butikssäljare på deltid!
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Ur & Penn AB i Piteå
Göteborg
Butikssäljare på heltid till Nordstan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Telenor Sverige AB i Göteborg
Borlänge
Verkstadsansvarig föräldravikariat 100%
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Xxl Sport & Vildmark AB i Borlänge
Stockholm
Ledig tjänst som säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Retail Operations Biblioteksgatan i Stockholm AB i Stockholm
Uppsala
Snittblomsansvarig florist på Bellis Blomsterhandel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som florist på Bellis Blomsterhandel i Uppsala AB i Uppsala
Borås
Säsong Kakel/bygg Heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Hornbach Byggmarknad AB i Borås
Ystad
Sommarpersonal till Ystad
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Ystad
Skellefteå
Butikssäljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Randstad AB i Skellefteå
Åre
Butikssäljare till Swedish Match - Storlien
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på NRG Sweden AB i Åre
Mora
Varuhusmedarbetare sommarvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Jula AB i Mora
Karlskrona
Sommarpersonal till Amiralen Karlskrona
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Karlskrona
Huddinge
Säljare Helgextra/Semestervikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Kungsängen Produktion AB i Huddinge
Solna
Söker Butiksäljare!
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Uniqa pro AB i Solna