Lön försäljare, pressbyrå - Lönestatistik för en försäljare, pressbyrå 2023

Vad tjänar en försäljare, pressbyrå i månaden? Medellönen är 29400 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 30400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som försäljare, pressbyrå.


TopplistorVad tjänar en försäljare, pressbyrå i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln försäljare, pressbyrå in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en försäljare, pressbyrå?

Vi har inga detaljer kring vad en försäljare, pressbyrå jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer livsmedel, drycker och andra dagligvaror i affärer, livsmedelshallar, stormarknader och andra försäljningsställen. Beställer, packar upp, prismärker samt fyller på varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en försäljare, pressbyrå i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för försäljare, pressbyrå skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Hur stor chans är det att få jobb som försäljare, pressbyrå?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som försäljare, pressbyrå.

Prognosen för butikssäljare inom dagligvaruhandel är en total prognos för bensinstationspersonal, butikssäljare, dagligvaror. Ungefär 85600 jobbar som butikssäljare inom dagligvaruhandel i landet, av dessa är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för butikssäljare inom dagligvaruhandel det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för butikssäljare inom dagligvaruhandel kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som försäljare, pressbyrå? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som försäljare, pressbyrå medan männens lön är 30400 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 26300 kronor26600 kronor
2015 26600 kronor27000 kronor
2016 27500 kronor28000 kronor
2017 28500 kronor29100 kronor
2018 28800 kronor29800 kronor
2019 29700 kronor29400 kronor
2020 28500 kronor29300 kronor
2021 28900 kronor30400 kronor

Lönestatistik för försäljare, pressbyrå i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28800
Stockholm29800
Östra Mellansverige29100
Småland med öarna28300
Sydsverige27600
Västsverige28000
Norra Mellansverige29300
Mellersta Norrland29900
Övre Norrland28600


Hur många jobbar som försäljare, pressbyrå i Sverige?

Det är totalt 65200 personer som idag är anställda som försäljare, pressbyrå enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige65200
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2900
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län2600

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en försäljare, pressbyrå i lön i månaden?

Medellönen för en försäljare, pressbyrå är 29400 kronor.

Hur många jobbar som försäljare, pressbyrå i Sverige?

Det finns 65200 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som försäljare, pressbyrå eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till försäljare, pressbyrå

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Tranås
Försäljningschef Färskvaror
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Tranås Stormarknad AB i Tranås
Luleå
Säljare - Stora Coop Örnäset Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Coop Norrbotten Ekonomisk Fören i Luleå
Stockholm
Eventpersonal - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Norrköping
Säljuppdrag åt välkänd leverantör mot dagligvaruhandeln
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Svenska Storesupport Bemanning AB i Norrköping
Österåker
Deltidsanställning på ICA, Coop och Hemköp i Åkersbergaområdet
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Svenska Storesupport Bemanning AB i Österåker
Stockholm
Butiksmedarbetare förbutik - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Extraarbete som varuplockare - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Extraarbete som varuplockare - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Falun
Erfaren delikatess/ fisk medarbetare till Falun
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Falun
Stockholm
Delikatessmedarbetare med beställningsansvar till butik i Västerort
Ledigt jobb som charkuteriarbetare, butik på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Värnamo
Säljare BMW
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Holmgrens Bil AB i Värnamo
Eda
Sommarjobba hos oss på Snus By Gottebiten i Charlottenberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Gottebiten Strömstad AB i Eda
Uppsala
Extraarbete som varuplockare - Uppsala
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Uppsala
Eslöv
Varuhusmedarbetare, sommarvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Jula AB i Eslöv
Stockholm
Butiksmedarbetare i Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Skara
Medarbetare till vårt etableringsteam i Skara
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Skara
Uppsala
Butiksmedarbetare i Uppsala
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Uppsala
Härjedalen
Sommarjobba hos oss på Godisfabriken i Funäsdalen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Gottebiten Strömstad AB i Härjedalen
Norrköping
Säljare - Coop Bråddgatan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Coop Butiker & Stormarknader AB i Norrköping
Helsingborg
ICA Kvantum i Helsingborg söker matintresserad Kallskänka
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Svenska Storesupport Bemanning AB i Helsingborg
Uppsala
Säsongsmedarbetare - säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Bauhaus & Co KB i Uppsala
Växjö
Säljare till Pressbyrån Växjö Järnvägsstation
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på REITAN CONVENIENCE SWEDEN AB i Växjö
Norrköping
Gruppledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Jula AB i Norrköping
Norrtälje
ÖoB Norrtälje söker sommarvikarier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Öob AB i Norrtälje
Östersund
Lagerhaus söker säljare till vår butik i Östersund
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lagerhaus AB i Östersund
Östersund
Lagerhaus söker säljare till vår butik i Östersund
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lagerhaus AB i Östersund
Östersund
Lagerhaus söker säljare till vår butik i Östersund
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lagerhaus AB i Östersund
Butiksmedarbetare Willys Eskilstuna Folkesta (sommarjobb)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i
Orust
Butiksmedarbetare Mejeri/Kolnial ICA Varekil
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Varekilsboden AB i Orust
Göteborg
NU SÖKER VI SOMMARPERSONAL TILL VÅR BUTIK PÅ BACKAPLAN!
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Ahlberg-Dollarstore AB i Göteborg