Lön båtförsäljare - Lönestatistik för en båtförsäljare 2023

Vad tjänar en båtförsäljare i månaden? Medellönen är 30100 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29500 kronor i yrket medan männen har en lön på 31000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 30100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som båtförsäljare.


TopplistorVad tjänar en båtförsäljare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln båtförsäljare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en båtförsäljare?

Vi har inga detaljer kring vad en båtförsäljare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer sällanköpsvaror i affärer, varuhus och andra försäljningsställen. Informerar kunder om varor och priser samt ger råd om användning och skötsel. Beställer, packar upp, prismärker, fyller på och tar betalt för varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en båtförsäljare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för båtförsäljare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 30100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Hur stor chans är det att få jobb som båtförsäljare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som båtförsäljare.

Ungefär 103400 jobbar som butikssäljare inom fackhandel i landet, av dessa är cirka 61 procent kvinnor och 39 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för butikssäljare inom fackhandel det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för butikssäljare inom fackhandel kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som båtförsäljare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29500 kronor som båtförsäljare medan männens lön är 31000 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 24600 kronor26800 kronor
2015 25400 kronor27700 kronor
2016 26500 kronor28800 kronor
2017 27900 kronor29100 kronor
2018 28400 kronor29800 kronor
2019 29200 kronor30800 kronor
2020 29400 kronor31300 kronor
2021 29500 kronor31000 kronor

Lönestatistik för båtförsäljare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30000
Stockholm30700
Östra Mellansverige30000
Småland med öarna29700
Sydsverige30400
Västsverige29700
Norra Mellansverige28700
Mellersta Norrland28400
Övre Norrland30100


Hur många jobbar som båtförsäljare i Sverige?

Det är totalt 120200 personer som idag är anställda som båtförsäljare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige120200
Stockholm och Stockholms län31700
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län5500
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län22400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län8200
Västernorrlands och Jämtlands2700
Västerbottens och Norrbottens län3500

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en båtförsäljare i lön i månaden?

Medellönen för en båtförsäljare är 30100 kronor.

Hur många jobbar som båtförsäljare i Sverige?

Det finns 120200 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som båtförsäljare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till båtförsäljare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Stockholm
Sommarpersonal till Lindhagensgatan och Marieberg
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Stockholm
Trollhättan
Sommarpersonal till Trollhättan
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Trollhättan
Järfälla
Sommarpersonal till Hässelby
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Järfälla
Lund
Säljare till Lund
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Indiska 1901 AB i Lund
Växjö
Butikssäljare till Synsam
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Synsam Group Sweden AB i Växjö
Göteborg
Sommarvikarierande butikssäljare till Nordsjö Idé & Design Högsbo/Hisingen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Akzo Nobel Decorative Coatings AB i Göteborg
Uppsala
Försäljare med varugruppsansvar till Kvarnen Uppsala
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Systembolaget AB i Uppsala
Västerås
Butikssäljare till Malmbergs Elektriska i Västerås
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Svenska Storesupport Bemanning AB i Västerås
Kristinehamn
SemesterVikariat till Arken Zoo Kristinehamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Zoo Support Scandinavia AB i Kristinehamn
Gävle
Säljare till Arken Zoo Valbo, Gävle, behovsanställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Zoo Support Scandinavia AB i Gävle
Strömstad
Butikssäljare till New Yorker i Strömstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på New Yorker Sverige KB i Strömstad
Sollentuna
Hallvärd till Sollentuna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Sollentuna
Upplands-Bro
Hallvärd till Kungsängen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Upplands-Bro
Järfälla
Hallvärd till Järfälla!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Järfälla
Åre
Helg- och extrajobbare
Ledigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Intersport AB i Åre
Knivsta
Hallvärd till Knivsta!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Knivsta
Uppsala
Hallvärd till Uppsala!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Uppsala
Göteborg
Butikssäljare till Verner & Verner, Nordstan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på Verner & Verner Nordstan AB i Göteborg
Täby
Biladministratör till Leasingbolag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Svensk Autorekrytering AB i Täby
Stockholm
Biladministratör till Leasingbolag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Svensk Autorekrytering AB i Stockholm
Upplands-Bro
Annonsproducent sökes till vår kund i Bålsta!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Upplands-Bro
Stockholm
Annonsproducent sökes till bilåterförsäljare i Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Stockholm
Stockholm
Annonsproducent till Kista!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Stockholm
Upplands-Bro
Annonsproducent till Kungsängen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Upplands-Bro
Järfälla
Annonsproducent till Järfälla!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Järfälla
Upplands Väsby
Annonsproducent till Upplands Väsby!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Upplands Väsby
Täby
Ledningsaspirant till New Yorker i Täby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, fackhandel på New Yorker Sverige KB i Täby
Österåker
Hallvärd till Åkersberga!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Österåker
Sollentuna
Hallvärd till Sollentuna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Sollentuna
Täby
Hallvärd till Täby!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilförsäljare på Aura Personal AB i Täby