Lön apotekstekniker - Lönestatistik för en apotekstekniker 2023

Vad tjänar en apotekstekniker i månaden? Medellönen är 29400 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29800 kronor i yrket medan männen har en lön på 27900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 29400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som apotekstekniker.


TopplistorVad tjänar en apotekstekniker i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln apotekstekniker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en apotekstekniker?

Vi har inga detaljer kring vad en apotekstekniker jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ger råd om och säljer egenvårdsprodukter och receptfria läkemedel. Packar upp, prismärker samt fyller på varor i apotek. ”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en apotekstekniker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för apotekstekniker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 29400 kronorHur stor chans är det att få jobb som apotekstekniker?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som apotekstekniker.

Ungefär 4000 jobbar som apotekstekniker i landet, av dessa är cirka 83 procent kvinnor och 17 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för apotekstekniker det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för apotekstekniker kommer vara små till medelstora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som apotekstekniker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29800 kronor som apotekstekniker medan männens lön är 27900 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 25600 kronor24100 kronor
2015 26300 kronor25200 kronor
2016 26400 kronor26200 kronor
2017 27600 kronor27100 kronor
2018 28400 kronor27200 kronor
2019 28800 kronor26800 kronor
2020 28500 kronor26900 kronor
2021 29800 kronor27900 kronor

Lönestatistik för apotekstekniker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28200
Stockholm28900
Östra Mellansverige28500
Småland med öarna27300
Sydsverige26500
Västsverige28500
Norra Mellansverige26200
Mellersta Norrland28300
Övre Norrland26800


Hur många jobbar som apotekstekniker i Sverige?

Det är totalt 4400 personer som idag är anställda som apotekstekniker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige4400
Stockholm och Stockholms län2200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län510
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län200
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län300
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län210
Västernorrlands och Jämtlands110
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en apotekstekniker i lön i månaden?

Medellönen för en apotekstekniker är 29400 kronor.

Hur många jobbar som apotekstekniker i Sverige?

Det finns 4400 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som apotekstekniker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till apotekstekniker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Örkelljunga
Egenvårdsrådgivare till Apoteket X i Y
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Örkelljunga
Ljungby
Apoteksassistent till DOZ Apotek i Ljungby
Ledigt jobb som apoteksassistent på The We Select Company AB i Ljungby
Örebro
Säljledare till Apoteket Universitetssjukhuset i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Örebro
Helsingborg
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Väla i Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Helsingborg
Falköping
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Kronan i Falköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Falköping
Göteborg
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Centralen Express i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Göteborg
Västerås
Säljledare till Apoteket Kopparbergsvägen i Västerås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Västerås
Järfälla
Apotekstekniker med receptbehörighet till Kronans Apotek i Veddesta
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Kronans Apotek AB i Järfälla
Västerås
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Kopparbersgvägen i Västerås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Västerås
Skövde
Apotekstekniker till Commerce i Skövde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apotek Hjärtat AB i Skövde
Gävle
Sommarjobb på apoteksgruppen i Strömsbro, Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteksgruppen i Sverige AB i Gävle
Växjö
Säljansvarig Apotekstekniker till Apotek Hjärtat Tegnér
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apotek Hjärtat AB i Växjö
Timanställd Säljare till Kronans Apotek Öregrund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apoteksassistent på Kronans Apotek AB i
Nacka
Apotekstekniker till Kronans Apotek i Sickla Köpkvarter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Kronans Apotek AB i Nacka
Malmö
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Värnhemstorget i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Malmö
Haparanda
Apotekstekniker till Kronans Apotek i Haparanda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Kronans Apotek AB i Haparanda
Luleå
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Sunderby Sjukhus i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Luleå
Tidaholm
Egenvårdsrådgivare på timme till DOZ Apotek i Tidaholm
Ledigt jobb som apotekstekniker på The We Select Company AB i Tidaholm
Karlskoga
Sommarvikariat Tekniker till Hjärtat Ica Maxi Karlskoga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apotek Hjärtat AB i Karlskoga
Halmstad
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Hallarna i Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Halmstad
Stockholm
Assistenter till Läkemedelssupport
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apoteksassistent på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Leksand
Egenvårdsrådgivare till Apoteket Leksand
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Leksand
Stockholm
Säljledare till Apoteket Express Gullmarsplan i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Stockholm
Hjo
Apotekstekniker till Kronans Apotek i Hjo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Kronans Apotek AB i Hjo
Karlsborg
Apotekstekniker till Kronans Apotek i Karlsborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Kronans Apotek AB i Karlsborg
Gislaved
Apotekstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apotek Hjärtat AB i Gislaved
Gislaved
Egenvårdsrådgivare för sommarvikariat till Apoteket Gislaved
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket AB i Gislaved
Västerås
Tekniker-välkommen till bästa Kvantum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apotek Hjärtat AB i Västerås
Malmö
Apotekstekniker till Palm Apotek
Ledigt jobb som apotekstekniker på Palm Apotek AB i Malmö
Södertälje
Apotekstekniker med receptbehörighet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som apotekstekniker på Apoteket Gode Herden AB i Södertälje