Lön affärsbiträde, dagligvaror 2024

- Lönestatistik för en affärsbiträde, dagligvarorVad tjänar en affärsbiträde, dagligvaror i månaden? Medellönen för 2024 är:

29 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 30400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som affärsbiträde, dagligvaror.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en affärsbiträde, dagligvaror i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en affärsbiträde, dagligvaror

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 176 kronor.

Dagslön för en affärsbiträde, dagligvaror

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1400 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en affärsbiträde, dagligvaror kvar i lön efter skatt? En affärsbiträde, dagligvaror får ut 19 714 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 988 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 396 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 714 kronor


Sök lediga jobb som affärsbiträde, dagligvaror

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som affärsbiträde, dagligvaror eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Umeå på Traktören i Umeå AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Lund
Sommarjobb Butikssäljare Lund

Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Lidl Sverige KB i Lund

Läs om jobbet
Västerås
Sommarjobb som butikssäljare till OKQ8 Västerås Erikslund, deltid

Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på OK-Q8 AB i Västerås

Läs om jobbet
Malmö
Butiksmedarbetare chark, kött och ost

Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Malmö Stormarknad AB i Malmö

Läs om jobbet

Vad gör en affärsbiträde, dagligvaror?

Vi har inga detaljer kring vad en affärsbiträde, dagligvaror jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer livsmedel, drycker och andra dagligvaror i affärer, livsmedelshallar, stormarknader och andra försäljningsställen. Beställer, packar upp, prismärker samt fyller på varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en affärsbiträde, dagligvaror i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för affärsbiträde, dagligvaror skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som affärsbiträde, dagligvaror?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som affärsbiträde, dagligvaror.

Prognosen för butikssäljare inom dagligvaruhandel är en total prognos för bensinstationspersonal, butikssäljare, dagligvaror. Ungefär 85600 jobbar som butikssäljare inom dagligvaruhandel i landet, av dessa är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för butikssäljare inom dagligvaruhandel det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för butikssäljare inom dagligvaruhandel kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som affärsbiträde, dagligvaror? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som affärsbiträde, dagligvaror medan männens lön är 30400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som affärsbiträde, dagligvaror.

Lönestatistik för affärsbiträde, dagligvaror i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 800 kronor
Stockholm29 800 kronor
Östra Mellansverige29 100 kronor
Småland med öarna28 300 kronor
Sydsverige27 600 kronor
Västsverige28 000 kronor
Norra Mellansverige29 300 kronor
Mellersta Norrland29 900 kronor
Övre Norrland28 600 kronor


Hur många jobbar som affärsbiträde, dagligvaror i Sverige?

Det är totalt 65200 personer som idag är anställda som affärsbiträde, dagligvaror enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige65 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 900
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 600

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en affärsbiträde, dagligvaror i lön i månaden?

Medellönen för en affärsbiträde, dagligvaror är 29400 kronor.

Hur många jobbar som affärsbiträde, dagligvaror i Sverige?

Det finns 65200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en affärsbiträde, dagligvaror?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30400 kronor.

Hur mycket betalar en affärsbiträde, dagligvaror i skatt?

En affärsbiträde, dagligvaror betalar i snitt 8403 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln affärsbiträde, dagligvaror in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som affärsbiträde, dagligvaror eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till affärsbiträde, dagligvaror

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Umeå
Butiksmedarbetare Saluhall Delikatess/kallkök - automatiskt sparad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Traktören i Umeå AB i Umeå
Lund
Sommarjobb Butikssäljare Lund
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Lidl Sverige KB i Lund
Västerås
Sommarjobb som butikssäljare till OKQ8 Västerås Erikslund, deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på OK-Q8 AB i Västerås
Malmö
Butiksmedarbetare chark, kött och ost
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Malmö Stormarknad AB i Malmö
Sundsvall
Butiksmedarbetare (sommarjobb), Willys Sundsvall Birsta
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Sundsvall
Sotenäs
Säljare till Pressbyrån Kungshamn Busstation
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på REITAN CONVENIENCE SWEDEN AB i Sotenäs
Täby
Butiksmedarbetare (sommarjobb), Willys Täby Centrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Täby
Surahammar
Butiksmedarbetare (sommarjobb), Willys Surahammar Enbärsvägen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Surahammar
Österåker
Butiksmedarbetare - Extrajobb!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Dryckeskonsult Sverige AB i Österåker
Sollentuna
Butiksmedarbetare - Extrajobb!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Dryckeskonsult Sverige AB i Sollentuna
Sundbyberg
Butiksmedarbetare - Extrajobb!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Dryckeskonsult Sverige AB i Sundbyberg
Årjäng
Butikssäljare till Godisfabriken Töcksfors
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Gottebiten Strömstad AB i Årjäng
Boden
Häng med oss! Coop Harads söker sommarpersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Coop Norrbotten Ekonomisk Fören i Boden
Danderyd
Butikssäljare till OKQ8 Danderyd, behovsanställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på OK-Q8 AB i Danderyd
Ystad
Butiksmedarbetare (sommarjobb), Willys Ystad Öster
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Ystad
Malmö
Butiksmedarbetare, team färsk, Willys Malmö Emporia
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Malmö
Piteå
Butiksmedarbetare, team färsk, Willys Piteå Backcity
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Piteå
Västervik
Butiksmedarbetare (sommarjobb), Willys Västervik Södra Järnvägsg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Västervik
Jönköping
Butiksmedarbetare (sommarjobb), Willys Jönköping A6
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Jönköping
Skellefteå
Butiksmedarbetare i Skellefteå- Extrajobb!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Dryckeskonsult Sverige AB i Skellefteå
Mariestad
Butiksmedarbetare till Mariestad
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Dollarstore AB i Mariestad
Karlstad
Butiksmedarbetare med säljdriv
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Netonnet AB i Karlstad
Kramfors
Semestervikariat ICA Supermarket Rosen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Matbutiken i Årsunda AB i Kramfors
Stockholm
Butikssäljare till Martin & Servera Restaurangbutiker i Årsta, deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Martin & Servera AB i Stockholm
Örnsköldsvik
Brand Merchandiser -Borlänge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Retail24 Sweden AB i Örnsköldsvik
Borlänge
Brand Merchandiser -Borlänge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Retail24 Sweden AB i Borlänge
Stockholm
Butiksmedarbetare med truckkort sökes till dagligvaruhandeln
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Svenska Storesupport Bemanning AB i Stockholm
Karlskrona
Säljare ÖoB Karlskrona
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Öob AB i Karlskrona
Sommarvik på Kappahl Charlottenberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Kappahl Sverige AB i
Eskilstuna
Butiksbiträde New China Trading Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på New China Trading AB i Eskilstuna