Lön butikssäljare, pappersvaror 2024

- Lönestatistik för en butikssäljare, pappersvarorVad tjänar en butikssäljare, pappersvaror i månaden? Medellönen för 2024 är:

29 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 30400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som butikssäljare, pappersvaror.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en butikssäljare, pappersvaror i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en butikssäljare, pappersvaror

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 176 kronor.

Dagslön för en butikssäljare, pappersvaror

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1400 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en butikssäljare, pappersvaror kvar i lön efter skatt? En butikssäljare, pappersvaror får ut 19 714 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 988 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 396 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 714 kronor


Sök lediga jobb som butikssäljare, pappersvaror

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som butikssäljare, pappersvaror eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Varner Retail AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
Butiksmedarbetare - Delikatess/Tillverkning

Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Toftanäs Stormarknad AB i Malmö

Läs om jobbet
Karlstad
Butikssäljare Karlstad

Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Lidl Sverige KB i Karlstad

Läs om jobbet
Solna
Säljare till ICA Maxi Special Solna

Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på ICA Maxi Special AB i Solna

Läs om jobbet

Vad gör en butikssäljare, pappersvaror?

Vi har inga detaljer kring vad en butikssäljare, pappersvaror jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer livsmedel, drycker och andra dagligvaror i affärer, livsmedelshallar, stormarknader och andra försäljningsställen. Beställer, packar upp, prismärker samt fyller på varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en butikssäljare, pappersvaror i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för butikssäljare, pappersvaror skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som butikssäljare, pappersvaror?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som butikssäljare, pappersvaror.

Prognosen för butikssäljare inom dagligvaruhandel är en total prognos för bensinstationspersonal, butikssäljare, dagligvaror. Ungefär 85600 jobbar som butikssäljare inom dagligvaruhandel i landet, av dessa är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för butikssäljare inom dagligvaruhandel det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för butikssäljare inom dagligvaruhandel kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som butikssäljare, pappersvaror? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som butikssäljare, pappersvaror medan männens lön är 30400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som butikssäljare, pappersvaror.

Lönestatistik för butikssäljare, pappersvaror i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 800 kronor
Stockholm29 800 kronor
Östra Mellansverige29 100 kronor
Småland med öarna28 300 kronor
Sydsverige27 600 kronor
Västsverige28 000 kronor
Norra Mellansverige29 300 kronor
Mellersta Norrland29 900 kronor
Övre Norrland28 600 kronor


Hur många jobbar som butikssäljare, pappersvaror i Sverige?

Det är totalt 65200 personer som idag är anställda som butikssäljare, pappersvaror enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige65 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 900
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 600

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en butikssäljare, pappersvaror i lön i månaden?

Medellönen för en butikssäljare, pappersvaror är 29400 kronor.

Hur många jobbar som butikssäljare, pappersvaror i Sverige?

Det finns 65200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en butikssäljare, pappersvaror?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30400 kronor.

Hur mycket betalar en butikssäljare, pappersvaror i skatt?

En butikssäljare, pappersvaror betalar i snitt 8403 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln butikssäljare, pappersvaror in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som butikssäljare, pappersvaror eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till butikssäljare, pappersvaror

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Stockholm
Butikssäljare Junkyard Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Varner Retail AB i Stockholm
Malmö
Butiksmedarbetare - Delikatess/Tillverkning
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Toftanäs Stormarknad AB i Malmö
Karlstad
Butikssäljare Karlstad
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Lidl Sverige KB i Karlstad
Solna
Säljare till ICA Maxi Special Solna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på ICA Maxi Special AB i Solna
Halmstad
Butiksmedarbetare, team färsk, Willys Halmstad Söndrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Halmstad
Norrtälje
Säljare till Pressbyrån Hantverkaregatan, Norrtälje
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på REITAN CONVENIENCE SWEDEN AB i Norrtälje
Höganäs
Butik/Delikatess/Kassa
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Up-Hallen i Viken AB i Höganäs
Åtvidaberg
Butiksmedarbetare, team kolonial/e-handel, Willys Åtvidaberg C
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Åtvidaberg
Kiruna
Butikssäljare till OKQ8 Kiruna, heltid
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på OK Norrbotten Ek För i Kiruna
Härnösand
Butiksmedarbetare, kassa/checkout, Willys Härnösand Härnön
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Härnösand
Stockholm
Butiksmedarbetare, Hemköp Stockholm Torsplan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Hemköpskedjan AB i Stockholm
Trelleborg
Butikssäljare 75%, vikariat, Stadium Outlet Trelleborg
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Stadium AB i Trelleborg
Strömstad
Butikssäljare till Gottebiten Mellan, Nordby Shoppingcenter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Gottebiten Strömstad AB i Strömstad
Linköping
Teamchef färskvaror, Hemköp Linköping Tallboda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Hemköpskedjan AB i Linköping
Stockholm
Morgonpigg medarbetare till ICA Nära
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Wahlstedt Livs AB i Stockholm
Lund
ÖoB i Lund söker säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Öob AB i Lund
Haninge
Extrapersonal Butiksbiträde
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Bssk Fastigheter AB i Haninge
Karlstad
Butikssäljare till OKQ8 Våxnäs, Vikariat deltid NATT
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på OK Värmland Ek För i Karlstad
Jönköping
Organiserad och flexibel gympersonal till Jönköping sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Fitness 24Seven AB i Jönköping
Göteborg
Butiksmedarbetare, team färsk, Willys Göteborg Elisedal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Göteborg
Lagerhaus söker säljare till vår butik på Frölunda Torg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Lagerhaus AB i
Malmö
Engagerad gymvärd till Malmö Lilla torg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Fitness 24Seven AB i Malmö
Järfälla
Nischat Säljproffs!
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Kruttunnan Sverige AB i Järfälla
Lund
Säljledare Kolonial till ICA Kvantum Malmborgs Clemenstorget i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Rosénssons Consulting AB i Lund
Håbo
Butikssäljare - Bålsta
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Lidl Sverige KB i Håbo
Pajala
Säljare - Coop Pajala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Coop Norrbotten Ekonomisk Fören i Pajala
Malmö
Engagerad och organiserad Gympersonal sökes till Malmö Värnhem!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Fitness 24Seven AB i Malmö
Kalmar
Engagerad gympersonal till Karlskrona sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Fitness 24Seven AB i Kalmar
Helsingborg
Butiksbiträde (HBG)
Ledigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på Snabb Jobb Sverige AB i Helsingborg
Örebro
Butiksbiträde New China Trading
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare, dagligvaror/medarbetare, dagligvaror på New China Trading AB i Örebro