Lön charkarbetare, försäljning livsmedel 2023

- Lönestatistik för en charkarbetare, försäljning livsmedelVad tjänar en charkarbetare, försäljning livsmedel i månaden? Medellönen för 2023 är:

29 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 30400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som charkarbetare, försäljning livsmedel.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en charkarbetare, försäljning livsmedel i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en charkarbetare, försäljning livsmedel

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 176 kronor.

Dagslön för en charkarbetare, försäljning livsmedel

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1400 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en charkarbetare, försäljning livsmedel kvar i lön efter skatt? En charkarbetare, försäljning livsmedel får ut 19 714 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 988 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 396 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 714 kronor


Sök lediga jobb som charkarbetare, försäljning livsmedel

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som charkarbetare, försäljning livsmedel eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Järfälla på Geraldine Market AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Delikatessmedarbetare med beställningsansvar till butik i Västerort

Ledigt jobb som charkuteriarbetare, butik på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Säljchef Kolonial till ICA butik i Västerort

Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Försäljningsledare Kolonial till Stora Coop i Västerort

Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en charkarbetare, försäljning livsmedel?

Vi har inga detaljer kring vad en charkarbetare, försäljning livsmedel jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer livsmedel, drycker och andra dagligvaror i affärer, livsmedelshallar, stormarknader och andra försäljningsställen. Beställer, packar upp, prismärker samt fyller på varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en charkarbetare, försäljning livsmedel i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för charkarbetare, försäljning livsmedel skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som charkarbetare, försäljning livsmedel?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som charkarbetare, försäljning livsmedel.

Prognosen för butikssäljare inom dagligvaruhandel är en total prognos för bensinstationspersonal, butikssäljare, dagligvaror. Ungefär 85600 jobbar som butikssäljare inom dagligvaruhandel i landet, av dessa är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för butikssäljare inom dagligvaruhandel det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för butikssäljare inom dagligvaruhandel kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som charkarbetare, försäljning livsmedel? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som charkarbetare, försäljning livsmedel medan männens lön är 30400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som charkarbetare, försäljning livsmedel.

Lönestatistik för charkarbetare, försäljning livsmedel i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 800 kronor
Stockholm29 800 kronor
Östra Mellansverige29 100 kronor
Småland med öarna28 300 kronor
Sydsverige27 600 kronor
Västsverige28 000 kronor
Norra Mellansverige29 300 kronor
Mellersta Norrland29 900 kronor
Övre Norrland28 600 kronor


Hur många jobbar som charkarbetare, försäljning livsmedel i Sverige?

Det är totalt 65200 personer som idag är anställda som charkarbetare, försäljning livsmedel enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige65 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 900
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 600

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en charkarbetare, försäljning livsmedel i lön i månaden?

Medellönen för en charkarbetare, försäljning livsmedel är 29400 kronor.

Hur många jobbar som charkarbetare, försäljning livsmedel i Sverige?

Det finns 65200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en charkarbetare, försäljning livsmedel?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30400 kronor.

Hur mycket betalar en charkarbetare, försäljning livsmedel i skatt?

En charkarbetare, försäljning livsmedel betalar i snitt 8403 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln charkarbetare, försäljning livsmedel in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som charkarbetare, försäljning livsmedel eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till charkarbetare, försäljning livsmedel

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affärsbiträde, dagligvaror Lön för en Affärsbiträde, fackhandel Lön för en Affärsbiträde, videobutik Lön för en Affärsföreståndare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Affärsidkare Lön för en Affärsinnehavare, (fackhandel och dagligvaror), säljande Lön för en Antikvariatsbiträde Lön för en Antikvitetshandlare Lön för en Apoteksassistent Lön för en Apoteksbiträde Lön för en Apotekstekniker Lön för en Arbetsledare, butik (dagligvaror) Lön för en Arbetsledare, butik (fackhandel) Lön för en Avdelningschef, försäljning dagligvaror Lön för en Avdelningschef, försäljning fackhandel Lön för en Avdelningschef, partihandel Lön för en Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning Lön för en Bensinmacksbiträde Lön för en Bensinmacksföreståndare Lön för en Bensinstationsarbetare Lön för en Bensinstationsbiträde Lön för en Bensinstationsföreståndare Lön för en Bilförsäljare Lön för en Biluthyrare Lön för en Blomsterbindare Lön för en Blomsterdekoratör Lön för en Blomsterhandlare Lön för en Bokhandelsbiträde Lön för en Bokhandelsmedhjälpare Lön för en Bokhandlare Lön för en Butiksbiträde, dagligvaror Lön för en Butiksbiträde, fackhandel Lön för en Butikschef (dagligvaror), säljande Lön för en Butikschef (fackhandel), säljande Lön för en Butiksföreståndare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksföreståndare (fackhandel), säljande Lön för en Butiksinnehavare (dagligvaror), säljande Lön för en Butiksinnehavare (fackhandel), säljande Lön för en Butikssäljare, blommor m.m Lön för en Butikssäljare, böcker Lön för en Butikssäljare, dagligvaror Lön för en Butikssäljare, el, tele, elektronik Lön för en Butikssäljare, fackhandel Lön för en Butikssäljare, fotoartiklar Lön för en Butikssäljare, färghandel Lön för en Butikssäljare, kosmetika Lön för en Butikssäljare, livsmedelsaffär Lön för en Butikssäljare, musikaffär Lön för en Butikssäljare, pappersvaror Lön för en Butikssäljare, sport, leksaker Lön för en Butikssäljare, Systembolaget Lön för en Butikssäljare, textil, sko, läder Lön för en Butikssäljare, tobaksvaror m.m. Lön för en Butikssäljare, ur, optik, guldvaror Lön för en Butikssäljare, zoologisk affär Lön för en Båtförsäljare Lön för en Båtuthyrare Lön för en Caféföreståndare Lön för en Charkarbetare, försäljning livsmedel Lön för en Charkuteribiträde, försäljning livsmedel Lön för en Charkuterist, försäljning livsmedel Lön för en Cykeluthyrare Lön för en Delikatessbiträde Lön för en Detaljhandlare (fackhandel och dagligvaror) Lön för en Expedit, dagligvaror Lön för en Expedit, fackhandel Lön för en Expedit, varuhus Lön för en Filmuthyrare Lön för en Fiskförsäljare Lön för en Fiskmästare, fiskhandlare Lön för en Florist Lön för en Floristbiträde Lön för en Fordonsuthyrare Lön för en Fotobiträde, butik Lön för en Fotoförsäljare Lön för en Fotosäljare Lön för en Frimärkshandlare Lön för en Fruktansvarig Lön för en Färghandelsbiträde Lön för en Färskvaruchef Lön för en Föreståndare, bensinstation Lön för en Försäljare, bil Lön för en Försäljare, butiksbiträde, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, båt Lön för en Försäljare, fackhandel Lön för en Försäljare, Hemglass Lön för en Försäljare, kläder Lön för en Försäljare, maskiner, byggnadsvaror Lön för en Försäljare, möbler, husgeråd Lön för en Försäljare, ospec detaljhandel Lön för en Försäljare, pressbyrå Lön för en Försäljare, proffsmarknad Lön för en Försäljare, yrkesbutik Lön för en Husvagnsförsäljare Lön för en Hyresförmedlare Lön för en Juvelerarbiträde Lön för en Järnhandelsbiträde Lön för en Järnhandlare Lön för en Kaféföreståndare Lön för en Kaféägare Lön för en Kanotuthyrare Lön för en Kassaledare Lön för en Kioskinnehavare Lön för en Kioskägare Lön för en Klädförsäljare Lön för en Kläduthyrare Lön för en Köpman Lön för en Lastbilssäljare Lön för en Leasingadministratör Lön för en Leasingchef Lön för en Livsmedelsbiträde Lön för en Mackbiträde Lön för en Maskinuthyrare Lön för en Mynthandlare Lön för en Möbelförsäljare Lön för en Möbelhandlare Lön för en Optikerassistent Lön för en Optikerbiträde Lön för en Optometriassistent Lön för en Optometritekniker Lön för en Representant, uthyrning Lön för en Reservdelsförsäljare, butik Lön för en Servicebiträde, bensinstation Lön för en Serviceman, bensinstation Lön för en Shop Controller Lön för en Skiduthyrare Lön för en Skoförsäljare Lön för en Solarieföreståndare Lön för en Solarievärd Lön för en Stormarknadsbiträde Lön för en Stuguthyrare Lön för en Säljare, bil, båt, husvagn Lön för en Uthyrare, varor o. produkter Lön för en Videouthyrare
Järfälla
Butikssäljare/Medarbetare
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Geraldine Market AB i Järfälla
Stockholm
Delikatessmedarbetare med beställningsansvar till butik i Västerort
Ledigt jobb som charkuteriarbetare, butik på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Säljchef Kolonial till ICA butik i Västerort
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Försäljningsledare Kolonial till Stora Coop i Västerort
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Försäljningsledare Kött och chark till Stora Coop i västerort
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Västerås
Varuplockare för helgarbete i Västerås
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Västerås
Eskilstuna
Varuplockare för helgarbete i Eskilstuna
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Eskilstuna
Örnsköldsvik
Extraarbete som varuplockare - Örnsköldsvik
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Örnsköldsvik
Stockholm
Butiksmedarbetare i Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Skara
Medarbetare till vårt etableringsteam i Skara
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Skara
Uppsala
Delikatessmedarbetare Uppsala
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Uppsala
Stockholm
Vill du arbeta med mat på heltid, sök till vår delikatess utbildning!
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Eventpersonal - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Butiksmedarbetare förbutik - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Extraarbete som varuplockare - Stockholm
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lex-Man i Stockholm AB i Stockholm
Ystad
SOMMARJOBB: Butiksmedarbetare Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Dryckeskonsult Sverige AB i Ystad
Tomelilla
SOMMARJOBB: Butiksmedarbetare Tomelilla
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Dryckeskonsult Sverige AB i Tomelilla
Markaryd
Vi söker butiksmedarbetare till uppdrag i Strömsnäsbruk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Personaluthyrning, Logistik & Service Anderstorp i Markaryd
Assisterande Säljledare Västervik
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Lidl Sverige KB i
Göteborg
Svenssons i Saluhallen söker medarbetare.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Meet a Group international AB i Göteborg
Stockholm
Butiksmedarbetare, Hemköp Stockholm Vällingby C (extrapersonal)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Willy:S AB i Stockholm
Vallentuna
Distriktsansvarig säljare Blomsterboda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Meet a Group international AB i Vallentuna
Linköping
Sommarjobb Butikskonsulent/Merchandiser i Gävle/Sandviken
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Sweden In-Store Marketing AB i Linköping
Malmö
Receptionist till Nordic Wellness Malmö
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Sportlife M W AB i Malmö
Arvika
Extrapersonal vid behov - Stora Coop Styckåsen
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Coop Värmland Ekonomisk fören i Arvika
Järfälla
Säljledare Sport, Löpning & Träning
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Xxl Sport & Vildmark AB i Järfälla
Göteborg
Arbeta extra som butiksmedarbetare i Göteborg
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Svenska Storesupport Bemanning AB i Göteborg
Sunne
Semestervikarier - Coop Sunne
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Coop Värmland Ekonomisk fören i Sunne
Karlskrona
Säljare inom DVH Blekinge
Ledigt jobb som butikssäljare/medarbetare, dagligvaror på Sales Support Sweden AB i Karlskrona
Malmö
Butiksmedarbetare - Delikatess
Ledigt jobb som charkuteriarbetare, butik på Toftanäs Stormarknad AB i Malmö