Lön personalassistent, personalhandläggare 2024

- Lönestatistik för en personalassistent, personalhandläggareVad tjänar en personalassistent, personalhandläggare i månaden? Medellönen för 2024 är:

44 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 44300 kronor i yrket medan männen har en lön på 46700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 46400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som personalassistent, personalhandläggare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en personalassistent, personalhandläggare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 44900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en personalassistent, personalhandläggare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 269 kronor.

Dagslön för en personalassistent, personalhandläggare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2138 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en personalassistent, personalhandläggare kvar i lön efter skatt? En personalassistent, personalhandläggare får ut 30 582 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 44 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 738 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 269 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 28 kronor
Lönen efter skatt 30 582 kronor


Sök lediga jobb som personalassistent, personalhandläggare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som personalassistent, personalhandläggare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Malmö på Peopleprovide AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Talent Aquisition Partner

Ledigt jobb som researcher, rekrytering på OK-Q8 AB i Stockholm

Läs om jobbet
Örnsköldsvik
Sommarjobba via PN i sommar!

Ledigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Professionals Nord Rekrytering AB i Örnsköldsvik

Läs om jobbet
Skellefteå
Sommarjobba via PN i sommar!

Ledigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Professionals Nord Rekrytering AB i Skellefteå

Läs om jobbet

Vad gör en personalassistent, personalhandläggare?

Vi har inga detaljer kring vad en personalassistent, personalhandläggare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar och organiserar rekrytering, utveckling, omplacering och avveckling av personal. Upprättar personalbudget och utbildningsplaner. Deltar i förhandlingar om löner, anställningsvillkor samt tolkar och informerar om arbetsrättsliga lagar och avtal.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en personalassistent, personalhandläggare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för personalassistent, personalhandläggare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43000 kronor

 • Kommunalanställd: 40500 kronor

 • Regionanställd 41800 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 46400 kronorÄr det lätt att få jobb som personalassistent, personalhandläggare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som personalassistent, personalhandläggare.

Ungefär 21000 jobbar som personal- och hr-specialister i landet, av dessa är cirka 78 procent kvinnor och 22 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för personal- och hr-specialister det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för personal- och hr-specialister kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som personalassistent, personalhandläggare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 44300 kronor som personalassistent, personalhandläggare medan männens lön är 46700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som personalassistent, personalhandläggare.

Lönestatistik för personalassistent, personalhandläggare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige43 300 kronor
Stockholm46 600 kronor
Östra Mellansverige42 400 kronor
Småland med öarna40 000 kronor
Sydsverige41 100 kronor
Västsverige43 200 kronor
Norra Mellansverige39 600 kronor
Mellersta Norrland39 800 kronor
Övre Norrland38 900 kronor


Hur många jobbar som personalassistent, personalhandläggare i Sverige?

Det är totalt 20900 personer som idag är anställda som personalassistent, personalhandläggare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige20 900
Stockholm och Stockholms län7 400
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 300
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län3 400
Hallands och Västra Götalands län3 800
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 200
Västernorrlands och Jämtlands430
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en personalassistent, personalhandläggare i lön i månaden?

Medellönen för en personalassistent, personalhandläggare är 44900 kronor.

Hur många jobbar som personalassistent, personalhandläggare i Sverige?

Det finns 20900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en personalassistent, personalhandläggare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 44300 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 46700 kronor.

Hur mycket betalar en personalassistent, personalhandläggare i skatt?

En personalassistent, personalhandläggare betalar i snitt 13035 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln personalassistent, personalhandläggare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som personalassistent, personalhandläggare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till personalassistent, personalhandläggare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Administrativ konsult Lön för en Administrativ rationaliserare Lön för en Administrativ utvecklare Lön för en Administratör, handläggare/utredare, intresseorganisation Lön för en Administratör, handläggare/utredare, offentlig förvaltning Lön för en Administratör, personalvetare Lön för en Affärsutvecklare Lön för en Akademisekreterare Lön för en Ambassadsekreterare Lön för en Antagningshandläggare Lön för en Antagningssekreterare, utbildning Lön för en Arbetsmarknadshandläggare Lön för en Arbetsmarknadssamordnare Lön för en Arbetsmarknadssekreterare Lön för en Arkivutredare, fastighetsrättslig Lön för en Asylhandläggare Lön för en Attaché Lön för en AU-chef Lön för en AU-utredare Lön för en Bankinspektör Lön för en Biståndshandläggare, SIDA Lön för en Bostadsingenjör, länsbostadsnämnd Lön för en Byggnadsråd Lön för en Byrådirektör, ospec Lön för en Byråingenjör Lön för en Byråinspektör Lön för en Controller, personal Lön för en Departementssekreterare Lön för en Dövblindkonsulent Lön för en Dövkonsulent Lön för en EU-kontrollant, övrig Lön för en EU-samordnare Lön för en Fackombudsman Lön för en Filmcensor Lön för en FM-konsult Lön för en Folkhälsoutvecklare Lön för en Fritidsintendent Lön för en Fögderisekreterare Lön för en Förbundssekreterare Lön för en Föreningskonsulent Lön för en Företagskonsulent Lön för en Företagskonsult Lön för en Förhandlingsombudsman Lön för en Handikappkonsulent Lön för en Handläggare, utredare, offentlig förvaltning Lön för en Headhunter Lön för en HR-expert Lön för en HR-konsult Lön för en HR-specialist Lön för en Hälso- och sjukvårdsstrateg Lön för en Hälsoplanerare Lön för en Inspektör, Socialstyrelsen Lön för en Jämställdhetsstrateg Lön för en Kanslisekreterare, övrig Lön för en Klimatstrateg Lön för en Kommittésekreterare Lön för en Kommunhandläggare Lön för en Kommunsekreterare Lön för en Kompetensmäklare Lön för en Kompetensutvecklare Lön för en Konsulent, hörselskadade Lön för en Konsulent, rörelsehindrade Lön för en Konsulent, synskadade Lön för en Konsult, administrativ Lön för en Konsult, företags- Lön för en Konsult, HR Lön för en Konsult, management- Lön för en Konsult, organisations- Lön för en Konsult, outplacement- Lön för en Konsult, PA Lön för en Konsult, rekryterings- Lön för en Konsult, relocation service Lön för en Konsult, verksamhets- Lön för en Konsumentvägledare Lön för en Kontorsrationaliserare Lön för en Kulturassistent, handläggare/utredare, offentlig förvaltning Lön för en Kulturassistent, utredare, handläggare, intresseorg. Lön för en Kulturintendent, offentlig förvaltning Lön för en Kultursekreterare Lön för en Kvalitetskoordinator, forskning Lön för en Kvalitetskoordinator, organisationsutveckling Lön för en Kvalitetsrevisor Lön för en Kvalitetssamordnare, forskning Lön för en Kvalitetssamordnare, organisationsutveckling Lön för en Landsbygdsutvecklare Lön för en Landstingssekreterare Lön för en Lantbruksråd Lön för en Lobbyist, organisation Lön för en Länsbildningskonsulent Lön för en Länshälsovårdskonsulent Lön för en Löneingenjör Lön för en Lönespecialist Lön för en Managementkonsult Lön för en Miljöhandläggare (natur), offentlig förvaltning Lön för en Miljöstrateg Lön för en Naturvårdare, administratör Lön för en Näringslivskonsulent Lön för en Näringslivskonsult Lön för en Näringslivssekreterare Lön för en Ombudsman Lön för en Omvårdnadsutvecklare Lön för en Organisationskonsult Lön för en Organisationssekreterare, intresseorganisation Lön för en Organisationssekreterare, offentlig förvaltning Lön för en Organisationsutvecklare Lön för en Outplacementkonsult Lön för en PA-konsult Lön för en Partiombudsman Lön för en Personaladministratör, personalhandläggare Lön för en Personalassistent, personalhandläggare Lön för en Personalcontroller Lön för en Personalhandläggare Lön för en Personalkonsulent Lön för en Personalkonsult Lön för en Personalman Lön för en Personalplanerare, personalhandläggare Lön för en Personalrekryterare Lön för en Personalsamordnare Lön för en Personalsekreterare, personalhandläggare Lön för en Personalstrateg Lön för en Personalutvecklare Lön för en Personalvetare Lön för en Personalvårdskonsulent Lön för en Planerare, offentlig förvaltning Lön för en Planeringssekreterare, kommun, landsting Lön för en Politisk sekreterare Lön för en Projektledare, affärsutveckling Lön för en Regulatorisk handläggare Lön för en Rekryterare Lön för en Rekryteringsansvarig Lön för en Rekryteringskonsult Lön för en Rekryteringsledare Lön för en Researcher, rekrytering Lön för en Retail Management Lön för en Samhällsplanerare Lön för en Sekreterare, politisk Lön för en Skattehandläggare, specialistkompetens Lön för en Skolsekreterare, handläggare Lön för en Stabskonsulent Lön för en Statsinspektör Lön för en Styrelseledamot, organisation Lön för en Styrelseledamot, staten Lön för en Synkonsulent Lön för en Taxeringsintendent Lön för en Trafikplanerare, offentlig förvaltning Lön för en Turistintendent Lön för en Turistsekreterare Lön för en Utbildningsmäklare Lön för en Utredare, företag Lön för en Utredare, handläggare, kommun Lön för en Utredare, handläggare, landsting Lön för en Utredare, handläggare, staten Lön för en Utredare, intresseorganisation Lön för en Utredare, offentlig förvaltning Lön för en Utredningssekreterare, intresseorganisation Lön för en Utredningssekreterare, offentlig förvaltning Lön för en Verksamhetsanalytiker, organisationsutveckling Lön för en Verksamhetscontroller Lön för en Verksamhetskonsult Lön för en Vårdutvecklare Lön för en Äldre- och handikappsekreterare Lön för en Överförmyndare
Malmö
HR-Administratör & Office Manager för längre konsultuppdrag till kund i ...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Peopleprovide AB i Malmö
Stockholm
Talent Aquisition Partner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som researcher, rekrytering på OK-Q8 AB i Stockholm
Örnsköldsvik
Sommarjobba via PN i sommar!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Professionals Nord Rekrytering AB i Örnsköldsvik
Skellefteå
Sommarjobba via PN i sommar!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Professionals Nord Rekrytering AB i Skellefteå
Umeå
Sommarjobba via PN i sommar!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Professionals Nord Rekrytering AB i Umeå
Halmstad
Stf HR-chef/stf avdelningschef till Luftvärnsregementet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-konsult/pa-konsult på Försvarsmakten i Halmstad
Stockholm
Associate Talent Acquisition Partner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som researcher, rekrytering på Cambio Healthcare Systems AB i Stockholm
Oxelösund
SSAB - Employer Branding Specialist - HR Development
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på SSAB Emea AB i Oxelösund
Lund
HR Rewards Specialist - Compensation & Rewards
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Sway Sourcing Sweden AB i Lund
Österåker
Bemanningsassistenter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personalutvecklare på Österåkers kommun i Österåker
Örebro
Framtidens rekryterare i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Framtiden i Sverige AB i Örebro
Bjuv
HR-partner
Ledigt jobb som hr-konsult/pa-konsult på Bjuvs kommun i Bjuv
Södertälje
Volkswagen Finans Sverige AB söker en HR Business Partner
Ledigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Volkswagen Finans Sverige AB i Södertälje
Stockholm
HR Ansvarig till Litra, Stockholm eller Göteborg
Ledigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Jerrie AB i Stockholm
Motala
Studentmedarbetare HR
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Motala kommun i Motala
Kalmar
HR-generalist till Dina Försäkringar Syd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-konsult/pa-konsult på NearYou Sverige AB i Kalmar
Kalmar
Learning & Development Lead
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personalutvecklare på Meet a Group international AB i Kalmar
Stockholm
IMY rekryterar två HR-specialister
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Integritetsskyddsmyndigheten i Stockholm
Jönköping
Rekryterare till Sesol!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Sesol AB i Jönköping
Malmö
HR-strateg med fokus på datadriven HR-analys till Koncernkontoret i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på REGION SKÅNE i Malmö
Malmö
Vi söker chef från bemanning och rekrytering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Grit Academy AB i Malmö
Stockholm
HR-specialist till Stockholm sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Bemannia Kontor AB i Stockholm
Göteborg
HR-specialist till VECTOR Sweden Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Andara Group AB i Göteborg
Båstad
HR Digital Manager - Lindab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på A Hub AB i Båstad
Sigtuna
HR generalist till distrikt Uppsala/Västerås med placering på Arlanda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-konsult/pa-konsult på SAMHALL AB i Sigtuna
Göteborg
Talent Acquisition Specialist på TechSeed
Ledigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på TechSeed AB i Göteborg
Malmö
Rekryterare ( Malmö )
Ledigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Snabb Jobb Sverige AB i Malmö
Strängnäs
Zäkra Leveranser söker rekryterare i Strängnäs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rekryterare/rekryteringskonsult på Zäkra Leveranser i Sverige AB i Strängnäs
Stockholm
HR-generalist till HR-Direkt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-konsult/pa-konsult på Försvarsmakten i Stockholm
Ovanåker
People & Culture Business Partner for Svenska Fönster
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hr-specialist/hr-advisor på Experis AB i Ovanåker