Lön organisationssekreterare, intresseorganisation 2023

- Lönestatistik för en organisationssekreterare, intresseorganisationVad tjänar en organisationssekreterare, intresseorganisation i månaden? Medellönen för 2023 är:

42 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 41200 kronor i yrket medan männen har en lön på 44700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 45200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som organisationssekreterare, intresseorganisation.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en organisationssekreterare, intresseorganisation i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 42400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en organisationssekreterare, intresseorganisation

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 254 kronor.

Dagslön för en organisationssekreterare, intresseorganisation

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2019 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en organisationssekreterare, intresseorganisation kvar i lön efter skatt? En organisationssekreterare, intresseorganisation får ut 28 829 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 42 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 294 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 967 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 27 kronor
Lönen efter skatt 28 829 kronor


Sök lediga jobb som organisationssekreterare, intresseorganisation

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som organisationssekreterare, intresseorganisation eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Regeringskansliet. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Östersund
SSPF-koordinator

Ledigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Östersunds kommun i Östersund

Läs om jobbet
Lund
Trafikhandläggare - Mobilitetssamordnare, Klostergården

Ledigt jobb som samhällsplanerare på Lunds kommun i Lund

Läs om jobbet
Huddinge
Handläggare, bostadsanpassning

Ledigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Huddinge kommun i Huddinge

Läs om jobbet

Vad gör en organisationssekreterare, intresseorganisation?

Vi har inga detaljer kring vad en organisationssekreterare, intresseorganisation jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar, utreder och handlägger ärenden inom offentlig sektor, företag och organisationer. Utarbetar rapporter, utredningar m.m. Utformar direktiv och förordningar samt utövar tillsyn.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en organisationssekreterare, intresseorganisation i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för organisationssekreterare, intresseorganisation skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 42800 kronor

 • Kommunalanställd: 38200 kronor

 • Regionanställd 44400 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 45200 kronorÄr det lätt att få jobb som organisationssekreterare, intresseorganisation?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som organisationssekreterare, intresseorganisation.

Ungefär 60700 jobbar som utredare och kvalificerade handläggare i landet, av dessa är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för utredare och kvalificerade handläggare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för utredare och kvalificerade handläggare kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som organisationssekreterare, intresseorganisation? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 41200 kronor som organisationssekreterare, intresseorganisation medan männens lön är 44700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som organisationssekreterare, intresseorganisation.

Lönestatistik för organisationssekreterare, intresseorganisation i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige41 100 kronor
Stockholm45 200 kronor
Östra Mellansverige38 800 kronor
Småland med öarna37 200 kronor
Sydsverige39 000 kronor
Västsverige39 800 kronor
Norra Mellansverige37 700 kronor
Mellersta Norrland37 400 kronor
Övre Norrland37 000 kronor


Hur många jobbar som organisationssekreterare, intresseorganisation i Sverige?

Det är totalt 56900 personer som idag är anställda som organisationssekreterare, intresseorganisation enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige56 900
Stockholm och Stockholms län22 200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län9 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län3 000
Blekinge och Skåne län5 800
Hallands och Västra Götalands län7 500
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län4 100
Västernorrlands och Jämtlands2 400
Västerbottens och Norrbottens län2 700

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en organisationssekreterare, intresseorganisation i lön i månaden?

Medellönen för en organisationssekreterare, intresseorganisation är 42400 kronor.

Hur många jobbar som organisationssekreterare, intresseorganisation i Sverige?

Det finns 56900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en organisationssekreterare, intresseorganisation?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 41200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 44700 kronor.

Hur mycket betalar en organisationssekreterare, intresseorganisation i skatt?

En organisationssekreterare, intresseorganisation betalar i snitt 12288 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln organisationssekreterare, intresseorganisation in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som organisationssekreterare, intresseorganisation eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till organisationssekreterare, intresseorganisation

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Administrativ konsult Lön för en Administrativ rationaliserare Lön för en Administrativ utvecklare Lön för en Administratör, handläggare/utredare, intresseorganisation Lön för en Administratör, handläggare/utredare, offentlig förvaltning Lön för en Administratör, personalvetare Lön för en Affärsutvecklare Lön för en Akademisekreterare Lön för en Ambassadsekreterare Lön för en Antagningshandläggare Lön för en Antagningssekreterare, utbildning Lön för en Arbetsmarknadshandläggare Lön för en Arbetsmarknadssamordnare Lön för en Arbetsmarknadssekreterare Lön för en Arkivutredare, fastighetsrättslig Lön för en Asylhandläggare Lön för en Attaché Lön för en AU-chef Lön för en AU-utredare Lön för en Bankinspektör Lön för en Biståndshandläggare, SIDA Lön för en Bostadsingenjör, länsbostadsnämnd Lön för en Byggnadsråd Lön för en Byrådirektör, ospec Lön för en Byråingenjör Lön för en Byråinspektör Lön för en Controller, personal Lön för en Departementssekreterare Lön för en Dövblindkonsulent Lön för en Dövkonsulent Lön för en EU-kontrollant, övrig Lön för en EU-samordnare Lön för en Fackombudsman Lön för en Filmcensor Lön för en FM-konsult Lön för en Folkhälsoutvecklare Lön för en Fritidsintendent Lön för en Fögderisekreterare Lön för en Förbundssekreterare Lön för en Föreningskonsulent Lön för en Företagskonsulent Lön för en Företagskonsult Lön för en Förhandlingsombudsman Lön för en Handikappkonsulent Lön för en Handläggare, utredare, offentlig förvaltning Lön för en Headhunter Lön för en HR-expert Lön för en HR-konsult Lön för en HR-specialist Lön för en Hälso- och sjukvårdsstrateg Lön för en Hälsoplanerare Lön för en Inspektör, Socialstyrelsen Lön för en Jämställdhetsstrateg Lön för en Kanslisekreterare, övrig Lön för en Klimatstrateg Lön för en Kommittésekreterare Lön för en Kommunhandläggare Lön för en Kommunsekreterare Lön för en Kompetensmäklare Lön för en Kompetensutvecklare Lön för en Konsulent, hörselskadade Lön för en Konsulent, rörelsehindrade Lön för en Konsulent, synskadade Lön för en Konsult, administrativ Lön för en Konsult, företags- Lön för en Konsult, HR Lön för en Konsult, management- Lön för en Konsult, organisations- Lön för en Konsult, outplacement- Lön för en Konsult, PA Lön för en Konsult, rekryterings- Lön för en Konsult, relocation service Lön för en Konsult, verksamhets- Lön för en Konsumentvägledare Lön för en Kontorsrationaliserare Lön för en Kulturassistent, handläggare/utredare, offentlig förvaltning Lön för en Kulturassistent, utredare, handläggare, intresseorg. Lön för en Kulturintendent, offentlig förvaltning Lön för en Kultursekreterare Lön för en Kvalitetskoordinator, forskning Lön för en Kvalitetskoordinator, organisationsutveckling Lön för en Kvalitetsrevisor Lön för en Kvalitetssamordnare, forskning Lön för en Kvalitetssamordnare, organisationsutveckling Lön för en Landsbygdsutvecklare Lön för en Landstingssekreterare Lön för en Lantbruksråd Lön för en Lobbyist, organisation Lön för en Länsbildningskonsulent Lön för en Länshälsovårdskonsulent Lön för en Löneingenjör Lön för en Lönespecialist Lön för en Managementkonsult Lön för en Miljöhandläggare (natur), offentlig förvaltning Lön för en Miljöstrateg Lön för en Naturvårdare, administratör Lön för en Näringslivskonsulent Lön för en Näringslivskonsult Lön för en Näringslivssekreterare Lön för en Ombudsman Lön för en Omvårdnadsutvecklare Lön för en Organisationskonsult Lön för en Organisationssekreterare, intresseorganisation Lön för en Organisationssekreterare, offentlig förvaltning Lön för en Organisationsutvecklare Lön för en Outplacementkonsult Lön för en PA-konsult Lön för en Partiombudsman Lön för en Personaladministratör, personalhandläggare Lön för en Personalassistent, personalhandläggare Lön för en Personalcontroller Lön för en Personalhandläggare Lön för en Personalkonsulent Lön för en Personalkonsult Lön för en Personalman Lön för en Personalplanerare, personalhandläggare Lön för en Personalrekryterare Lön för en Personalsamordnare Lön för en Personalsekreterare, personalhandläggare Lön för en Personalstrateg Lön för en Personalutvecklare Lön för en Personalvetare Lön för en Personalvårdskonsulent Lön för en Planerare, offentlig förvaltning Lön för en Planeringssekreterare, kommun, landsting Lön för en Politisk sekreterare Lön för en Projektledare, affärsutveckling Lön för en Regulatorisk handläggare Lön för en Rekryterare Lön för en Rekryteringsansvarig Lön för en Rekryteringskonsult Lön för en Rekryteringsledare Lön för en Researcher, rekrytering Lön för en Retail Management Lön för en Samhällsplanerare Lön för en Sekreterare, politisk Lön för en Skattehandläggare, specialistkompetens Lön för en Skolsekreterare, handläggare Lön för en Stabskonsulent Lön för en Statsinspektör Lön för en Styrelseledamot, organisation Lön för en Styrelseledamot, staten Lön för en Synkonsulent Lön för en Taxeringsintendent Lön för en Trafikplanerare, offentlig förvaltning Lön för en Turistintendent Lön för en Turistsekreterare Lön för en Utbildningsmäklare Lön för en Utredare, företag Lön för en Utredare, handläggare, kommun Lön för en Utredare, handläggare, landsting Lön för en Utredare, handläggare, staten Lön för en Utredare, intresseorganisation Lön för en Utredare, offentlig förvaltning Lön för en Utredningssekreterare, intresseorganisation Lön för en Utredningssekreterare, offentlig förvaltning Lön för en Verksamhetsanalytiker, organisationsutveckling Lön för en Verksamhetscontroller Lön för en Verksamhetskonsult Lön för en Vårdutvecklare Lön för en Äldre- och handikappsekreterare Lön för en Överförmyndare
Stockholm
Försvarsråd vid svenska EU-representationen i Bryssel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Regeringskansliet i Stockholm
Östersund
SSPF-koordinator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Östersunds kommun i Östersund
Lund
Trafikhandläggare - Mobilitetssamordnare, Klostergården
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som samhällsplanerare på Lunds kommun i Lund
Huddinge
Handläggare, bostadsanpassning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Huddinge kommun i Huddinge
Solna
Utredare inom epidemiologisk övervakning, juni 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Folkhälsomyndigheten i Solna
Solna
Utredare inom epidemiologisk övervakning, mars 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Folkhälsomyndigheten i Solna
Stockholm
Nationell organisering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ombudsman på Unga Örnars Riksförbund i Stockholm
Solna
Utredare utbildningsområdet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Statens Skolverk i Solna
Piteå
Handläggare till Samhällsbyggnad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Piteå kommun i Piteå
Göteborg
Utredare mot hedersrelaterat våld och förtyck samt våld mot barn och unga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg
Göteborg
Utredare mot hedersrelaterat våld och förtyck samt våld mot barn och unga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg
Stockholm
Handläggare till Internationella Samverkanssektionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Försvarsmakten i Stockholm
Karlstad
Kommunikativ utvärderare med inriktning informationssäkerhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb i Karlstad
Göteborg
Utredare med inriktning våldsförebyggande
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg
Gotland
Arkivhandläggare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på REGION GOTLAND i Gotland
Stockholm
Utvärderare av samhällets civila beredskap och hantering av olyckor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb i Stockholm
Helsingborg
Förhandlare till Helsingborgskontor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som juridisk ombudsman på Hyresgästföreningen i Helsingborg
Göteborg
Handläggare till myndighet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Poolia Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Färdtjänsthandläggare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kommunhandläggare på Stockholms kommun i Stockholm
Nyköping
Projektledare till kompetensutveckling inom Strategiska planen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Länsstyrelsen i Södermanlands län i Nyköping
Stockholm
Executive Administrative Assistant to Major International Bank
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Administratör på deltid med service i fingerspetsarna till unik verksamhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolsekreterare på Fören Hillel i Stockholm
Stockholm
IVO:s Upplysningstjänst söker vikarie med bakgrund inom hälso- och sjukvård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Inspektionen För Vård och Omsorg i Stockholm
Stockholm
Regulatory Expert
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som regulatorisk handläggare på Swedbank AB i Stockholm
Stockholm
Utredare till Micasa Fastigheter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Micasa Fastigheter i Stockholm AB i Stockholm
Göteborg
Utredare med inriktning våldsförebyggande
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg
Stockholm
Utredare | Botkyrka | Manpower
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Manpower AB i Stockholm
Gotland
Instruktör Fordonsprogrammet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undervisningsråd på REGION GOTLAND i Gotland
Linköping
Erfaren handläggare till NFC i Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Polismyndigheten i Linköping
Lidingö
Utredare inom civilt försvar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som handläggare/utredare, offentlig förvaltning på Lidingö kommun i Lidingö