Lön receptarie 2024

- Lönestatistik för en receptarieVad tjänar en receptarie i månaden? Medellönen för 2024 är:

39 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 38700 kronor i yrket medan männen har en lön på 40900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 39100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som receptarie.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en receptarie i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 39000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en receptarie

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 234 kronor.

Dagslön för en receptarie

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1857 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en receptarie kvar i lön efter skatt? En receptarie får ut 26 445 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 39 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 691 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 556 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 25 kronor
Lönen efter skatt 26 445 kronor


Sök lediga jobb som receptarie

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som receptarie eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Apoteket AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Värmdö
Farmaceut - sommarvikarie

Ledigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Värmdö

Läs om jobbet
Enköping
Farmaceut

Ledigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Enköping

Läs om jobbet
Västerås
Läkemedelsansvarig

Ledigt jobb som läkemedelsansvarig receptarie på Apoteket AB i Västerås

Läs om jobbet

Vad gör en receptarie?

Vi har inga detaljer kring vad en receptarie jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Bereder, expedierar, marknadsför och kvalitetskontrollerar läkemedel inom exempelvis apotek, läkemedelsindustri och sjukhus. Ger råd om läkemedel och hälsa.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en receptarie i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för receptarie skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd 37600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 39100 kronorÄr det lätt att få jobb som receptarie?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som receptarie.

Prognosen för farmaceuter är en total prognos för receptarier, apotekare. Ungefär 6600 jobbar som farmaceuter i landet, av dessa är cirka 87 procent kvinnor och 13 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för farmaceuter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för farmaceuter kommer vara små till medelstora. Yrket kräver legitimation.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som receptarie? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 38700 kronor som receptarie medan männens lön är 40900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som receptarie.

Lönestatistik för receptarie i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige38 200 kronor
Stockholm38 900 kronor
Östra Mellansverige38 500 kronor
Småland med öarna37 700 kronor
Sydsverige37 400 kronor
Västsverige36 300 kronor
Norra Mellansverige37 200 kronor
Mellersta Norrland36 700 kronor
Övre Norrland37 700 kronor


Hur många jobbar som receptarie i Sverige?

Det är totalt 4500 personer som idag är anställda som receptarie enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige4 500
Stockholm och Stockholms län2 300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län580
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län210
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län470
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län140
Västernorrlands och Jämtlands120
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en receptarie i lön i månaden?

Medellönen för en receptarie är 39000 kronor.

Hur många jobbar som receptarie i Sverige?

Det finns 4500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en receptarie?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 38700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 40900 kronor.

Hur mycket betalar en receptarie i skatt?

En receptarie betalar i snitt 11272 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln receptarie in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som receptarie eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till receptarie

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anaplastolog Lön för en Ansiktsprotetiker Lön för en Audiolog, teknisk Lön för en Audiologiingenjör Lön för en Bioanalytiker Lön för en Biomedicinsk analytiker Lön för en BMA (Biomedicinsk analytiker) Lön för en Cytodiagnostiker Lön för en Cytologassistent Lön för en Dentaltekniker Lön för en Farmaceut, receptarie Lön för en Fiskeriassistent Lön för en Forensiker, biomedicinsk analytiker Lön för en Forskningslaborant, fysik Lön för en Forskningslaborant, kemi Lön för en Frökontrollant, laboratorium Lön för en Fysiologassistent Lön för en Fysiologassistent, laborant Lön för en Fältkontrollant Lön för en Försöksassistent, jordbruk, trädgård Lön för en Försökstekniker, skogsbruk Lön för en Försökstekniker, trädgårdsodling Lön för en Försökstekniker, vattenbruk Lön för en Försökstekniker, växtodling Lön för en Geologassistent Lön för en Guldtekniker Lön för en Histopatologiassistent Lön för en Hjälpmedelsingenjör Lön för en Hydrologassistent Lön för en Hörselingenjör Lön för en Hörseltekniker Lön för en Hörselvårdsingenjör Lön för en Hörselvårdstekniker Lön för en Instrumentingenjör, fysik Lön för en Instrumentingenjör, fysikaliskt lab. Lön för en Klinikingenjör Lön för en Kobolt-kromtekniker Lön för en Laborant, fysik Lön för en Laborant, kemi Lön för en Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium Lön för en Laboratorieassistent, sjukvårdslaboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, frökontroll Lön för en Laboratorieföreståndare, sjukhus Lön för en Laboratorieingenjör, fysik Lön för en Laboratorieingenjör, kemi Lön för en Laboratorietandtekniker Lön för en Laboratorietekniker, fysik Lön för en Laboratorietekniker, kemi Lön för en Materialprovare, fysik Lön för en Mediciningenjör Lön för en Medicintekniker Lön för en Medicinteknisk ingenjör Lön för en Meteorologassistent, SMHI Lön för en Mikroskopist Lön för en Mättekniker, fysik Lön för en Mättekniker, kemi Lön för en Ortopedingenjör Lön för en Ortopedmekaniker Lön för en Ortopedtekniker Lön för en Ototekniker Lön för en Perfusionist Lön för en Porslinstekniker Lön för en Protesingenjör Lön för en Protesmakare Lön för en Protestekniker Lön för en Receptarie Lön för en Rehabiliteringsingenjör Lön för en Röntgentekniker Lön för en Sjukhusingenjör Lön för en Sjukhustandtekniker Lön för en Sjukhustekniker Lön för en Tandtekniker Lön för en Ultraljudprovare
Stockholm
Farmaceut - sommarvikarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Stockholm
Värmdö
Farmaceut - sommarvikarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Värmdö
Enköping
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Enköping
Västerås
Läkemedelsansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkemedelsansvarig receptarie på Apoteket AB i Västerås
Västerås
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Västerås
Falkenberg
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Falkenberg
Norrköping
Farmaceut till Apotek Hjärtat ICA Maxi Norrköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apotek Hjärtat AB i Norrköping
Alingsås
Farmaceut till Apotek Hjärtat ICA Maxi Alingsås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apotek Hjärtat AB i Alingsås
Vaxholm
Farmaceut med LMA-behörighet till Kronans Apotek i Vaxholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkemedelsansvarig receptarie på Kronans Apotek AB i Vaxholm
Sundbyberg
Farmaceut till Kronans Apotek i Hallonbergen Centrum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Kronans Apotek AB i Sundbyberg
Trollhättan
Varuansvarig farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Trollhättan
Kristianstad
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Kristianstad
Trollhättan
Läkemedelansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkemedelsansvarig receptarie på Apoteket AB i Trollhättan
Enköping
Teamledare kväll/helg till Kronans Apoteks Distansapotek i Enköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Kronans Apotek AB i Enköping
Heby
Farmaceut till e-handel i Morgongåva, omgående-sista augusti!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Vårdbron Sverige AB i Heby
Lidingö
Farmaceut till e-handel på Lidingö, omgående-sista augusti!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Vårdbron Sverige AB i Lidingö
Härnösand
Apotekschef
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Härnösand
Kungsbacka
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Kungsbacka
Härnösand
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Härnösand
Kungsbacka
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Kungsbacka
Vetlanda
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Vetlanda
Örebro
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Örebro
Gävle
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Gävle
Västervik
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Västervik
Vadstena
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Vadstena
Ödeshög
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Ödeshög
Eskilstuna
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Eskilstuna
Borås
Receptarie till Sjukvårdsapotek VGR SÄS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Borås
Stockholm
Farmaceut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som receptarie på Apoteket AB i Stockholm
Stockholm
Läkemedelsansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkemedelsansvarig receptarie på Apoteket AB i Stockholm