Lön instrumentingenjör, fysikaliskt lab. 2024

- Lönestatistik för en instrumentingenjör, fysikaliskt lab.Vad tjänar en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i månaden? Medellönen för 2024 är:

37 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 36300 kronor i yrket medan männen har en lön på 38600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 38400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som instrumentingenjör, fysikaliskt lab..


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 37300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en instrumentingenjör, fysikaliskt lab.

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 223 kronor.

Dagslön för en instrumentingenjör, fysikaliskt lab.

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1776 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. kvar i lön efter skatt? En instrumentingenjör, fysikaliskt lab. får ut 25 253 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 37 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 389 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 351 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 25 253 kronor


Sök lediga jobb som instrumentingenjör, fysikaliskt lab.

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som instrumentingenjör, fysikaliskt lab. eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Karlstad på SGS Analytics Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Linköping
Laborant till nattavdelning mikrobiologi på SGS

Ledigt jobb som laborant, biologi på SGS Analytics Sweden AB i Linköping

Läs om jobbet
Stockholm
Läkemedelstekniker

Ledigt jobb som laborant, biologi på QRIOS Minds AB i Stockholm

Läs om jobbet
Linköping
Ta chansen och bli miljökonsult hos Miljömätarna i Linköping!

Ledigt jobb som mättekniker, kemi på Academic Work Sweden AB i Linköping

Läs om jobbet

Vad gör en instrumentingenjör, fysikaliskt lab.?

Vi har inga detaljer kring vad en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför experiment, analys- och kontrollarbete vid kemisk och fysikaliskt industri- eller forskningslaboratorium. Kontrollerar, testar och analyserar råvaror och produkter. Assisterar vid utformning och utförande av experiment.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för instrumentingenjör, fysikaliskt lab. skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 34800 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 38300 kronorÄr det lätt att få jobb som instrumentingenjör, fysikaliskt lab.?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som instrumentingenjör, fysikaliskt lab..

Ungefär 9700 jobbar som laboratorieingenjörer i landet, av dessa är cirka 50 procent kvinnor och 50 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för laboratorieingenjörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för laboratorieingenjörer kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som instrumentingenjör, fysikaliskt lab.? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 36300 kronor som instrumentingenjör, fysikaliskt lab. medan männens lön är 38600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som instrumentingenjör, fysikaliskt lab..

Lönestatistik för instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige36 400 kronor
Stockholm37 100 kronor
Östra Mellansverige33 600 kronor
Småland med öarna36 800 kronor
Sydsverige37 300 kronor
Västsverige39 300 kronor
Norra Mellansverige35 800 kronor
Mellersta Norrland36 400 kronor
Övre Norrland34 200 kronor


Hur många jobbar som instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i Sverige?

Det är totalt 9100 personer som idag är anställda som instrumentingenjör, fysikaliskt lab. enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige9 100
Stockholm och Stockholms län2 200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län580
Blekinge och Skåne län1 400
Hallands och Västra Götalands län1 500
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län450
Västernorrlands och Jämtlands230
Västerbottens och Norrbottens län670

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i lön i månaden?

Medellönen för en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. är 37300 kronor.

Hur många jobbar som instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i Sverige?

Det finns 9100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en instrumentingenjör, fysikaliskt lab.?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 36300 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 38600 kronor.

Hur mycket betalar en instrumentingenjör, fysikaliskt lab. i skatt?

En instrumentingenjör, fysikaliskt lab. betalar i snitt 10764 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln instrumentingenjör, fysikaliskt lab. in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som instrumentingenjör, fysikaliskt lab. eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till instrumentingenjör, fysikaliskt lab.

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anaplastolog Lön för en Ansiktsprotetiker Lön för en Audiolog, teknisk Lön för en Audiologiingenjör Lön för en Bioanalytiker Lön för en Biomedicinsk analytiker Lön för en BMA (Biomedicinsk analytiker) Lön för en Cytodiagnostiker Lön för en Cytologassistent Lön för en Dentaltekniker Lön för en Farmaceut, receptarie Lön för en Fiskeriassistent Lön för en Forensiker, biomedicinsk analytiker Lön för en Forskningslaborant, fysik Lön för en Forskningslaborant, kemi Lön för en Frökontrollant, laboratorium Lön för en Fysiologassistent Lön för en Fysiologassistent, laborant Lön för en Fältkontrollant Lön för en Försöksassistent, jordbruk, trädgård Lön för en Försökstekniker, skogsbruk Lön för en Försökstekniker, trädgårdsodling Lön för en Försökstekniker, vattenbruk Lön för en Försökstekniker, växtodling Lön för en Geologassistent Lön för en Guldtekniker Lön för en Histopatologiassistent Lön för en Hjälpmedelsingenjör Lön för en Hydrologassistent Lön för en Hörselingenjör Lön för en Hörseltekniker Lön för en Hörselvårdsingenjör Lön för en Hörselvårdstekniker Lön för en Instrumentingenjör, fysik Lön för en Instrumentingenjör, fysikaliskt lab. Lön för en Klinikingenjör Lön för en Kobolt-kromtekniker Lön för en Laborant, fysik Lön för en Laborant, kemi Lön för en Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium Lön för en Laboratorieassistent, sjukvårdslaboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, frökontroll Lön för en Laboratorieföreståndare, sjukhus Lön för en Laboratorieingenjör, fysik Lön för en Laboratorieingenjör, kemi Lön för en Laboratorietandtekniker Lön för en Laboratorietekniker, fysik Lön för en Laboratorietekniker, kemi Lön för en Materialprovare, fysik Lön för en Mediciningenjör Lön för en Medicintekniker Lön för en Medicinteknisk ingenjör Lön för en Meteorologassistent, SMHI Lön för en Mikroskopist Lön för en Mättekniker, fysik Lön för en Mättekniker, kemi Lön för en Ortopedingenjör Lön för en Ortopedmekaniker Lön för en Ortopedtekniker Lön för en Ototekniker Lön för en Perfusionist Lön för en Porslinstekniker Lön för en Protesingenjör Lön för en Protesmakare Lön för en Protestekniker Lön för en Receptarie Lön för en Rehabiliteringsingenjör Lön för en Röntgentekniker Lön för en Sjukhusingenjör Lön för en Sjukhustandtekniker Lön för en Sjukhustekniker Lön för en Tandtekniker Lön för en Ultraljudprovare
Karlstad
Laborant till SGS i Karlstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på SGS Analytics Sweden AB i Karlstad
Linköping
Laborant till nattavdelning mikrobiologi på SGS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på SGS Analytics Sweden AB i Linköping
Stockholm
Läkemedelstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på QRIOS Minds AB i Stockholm
Linköping
Ta chansen och bli miljökonsult hos Miljömätarna i Linköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mättekniker, kemi på Academic Work Sweden AB i Linköping
Umeå
Inled en karriär som miljökonsult hos ILEMA
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mättekniker, kemi på A Hub AB i Umeå
Jönköping
Laboratorietekniker till Eurofins Milk Testing!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Eurofins National Service Center Sweden AB i Jönköping
Linköping
Laboratorietekniker till ASM Foods i Mjölby!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Adecco Sweden AB i Linköping
Stockholm
Forskningsingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorieingenjör, kemi på Karolinska Inst i Stockholm
Solna
Forskningsingenjör inom DNA-analys
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på Kungliga Tekniska Högskolan i Solna
Göteborg
Laboratorieingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorieingenjör, kemi på Rhodsig Laboratory AB i Göteborg
Sundsvall
Laboratory Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorieingenjör, kemi på Nouryon Functional Chemicals AB i Sundsvall
Avesta
R&D Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskningslaborant, fysik på Outokumpu Stainless AB i Avesta
Varberg
Arbete med mätteknik och materialhantering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mättekniker, fysik på Nuvia Nordic AB i Varberg
Solna
Forskningsingenjör / Laboratorie-koordinator inom genteknologi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på Kungliga Tekniska Högskolan i Solna
Stockholm
Laboratory Technician / Laboratorietekniker Atlas Antibodies
Ledigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Atlas Antibodies AB i Stockholm
Technicien de laboratoire - Service chromatographie liquide (H/F)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Eurofins National Service Center Sweden AB i
Stockholm
Laboratorieingenjör QC till läkemedelsföretag i Solna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorieingenjör, kemi på Academic Resource AB i Stockholm
Stockholm
Labbtekniker för framtida uppdrag hos Life Science företag i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Academic Resource AB i Stockholm
Stockholm
Laboratorieingenjör till PCR för framtida uppdrag på läkemedelsföretag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på Academic Resource AB i Stockholm
Linköping
Laboranter till droganalyssektionen NFC
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, kemi på Polismyndigheten i Linköping
Stockholm
Laboratorieingenjör QC med HPLC och kemi fokus till läkemedelsföretag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorieingenjör, kemi på Academic Resource AB i Stockholm
Karlskrona
Mätberedare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mättekniker, fysik på SAAB AB i Karlskrona
Stockholm
Laboratorieassistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Stockholms Universitet i Stockholm
Trollhättan
Laborant inom kemiteknik till GKN Aerospace
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, kemi på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Trollhättan
Trollhättan
Beredare inom materialteknik till GKN Aerospace
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som materialprovare, fysik på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Trollhättan
Göteborg
Laboratorieingenjör till Swedish Match
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorieingenjör, kemi på Mpya Sci & Tech AB i Göteborg
Mjölby
Laboratorietekniker till ASM Foods i Mjölby!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laboratorietekniker, kemi på Adecco Sweden AB i Mjölby
Hällefors
Laborant Hällefors - vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, biologi på Spendrups Bryggeri AB i Hällefors
Linköping
Laboranter till avdelningen Bränsle, SGS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som laborant, kemi på SGS Analytics Sweden AB i Linköping
Göteborg
Instrumentingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som instrumentingenjör, fysik på AFRY AB i Göteborg