Lön dentaltekniker 2024

- Lönestatistik för en dentalteknikerVad tjänar en dentaltekniker i månaden? Medellönen för 2024 är:

36 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33800 kronor i yrket medan männen har en lön på 37600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 40400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som dentaltekniker.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en dentaltekniker i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 36100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en dentaltekniker

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 216 kronor.

Dagslön för en dentaltekniker

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1719 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en dentaltekniker kvar i lön efter skatt? En dentaltekniker får ut 24 412 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 36 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 176 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 206 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 24 412 kronor


Sök lediga jobb som dentaltekniker

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 26 jobbannonser för lediga tjänster som dentaltekniker eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Hudiksvall på REGION GÄVLEBORG. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
Protestekniker

Ledigt jobb som tandtekniker på Nordentic AB i Malmö

Läs om jobbet
Huddinge
Tandtekniker

Ledigt jobb som tandtekniker på Monika Dental AB i Huddinge

Läs om jobbet
Västerås
Ortopedskotekniker till Aktiv Ortopedteknik

Ledigt jobb som ortopedtekniker på Otto Bock Scandinavia AB i Västerås

Läs om jobbet

Vad gör en dentaltekniker?

Vi har inga detaljer kring vad en dentaltekniker jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tillverkar tandställning, tandprotes och annan tandersättning. Analyserar behov och önskemål samt utformar och tillverkar ortoped- och hörseltekniska hjälpmedel m.m.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en dentaltekniker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för dentaltekniker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 40400 kronor

 • Regionanställd 37700 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 35000 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som dentaltekniker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33800 kronor som dentaltekniker medan männens lön är 37600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som dentaltekniker.

Lönestatistik för dentaltekniker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34 700 kronor
Stockholm36 200 kronor
Östra Mellansverige34 400 kronor
Småland med öarna32 600 kronor
Sydsverige35 000 kronor
Västsverige32 400 kronor
Norra Mellansverige35 500 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland34 100 kronor


Hur många jobbar som dentaltekniker i Sverige?

Det är totalt 4200 personer som idag är anställda som dentaltekniker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige4 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län580
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län170

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en dentaltekniker i lön i månaden?

Medellönen för en dentaltekniker är 36100 kronor.

Hur många jobbar som dentaltekniker i Sverige?

Det finns 4200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en dentaltekniker?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 33800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 37600 kronor.

Hur mycket betalar en dentaltekniker i skatt?

En dentaltekniker betalar i snitt 10405 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln dentaltekniker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som dentaltekniker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till dentaltekniker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anaplastolog Lön för en Ansiktsprotetiker Lön för en Audiolog, teknisk Lön för en Audiologiingenjör Lön för en Bioanalytiker Lön för en Biomedicinsk analytiker Lön för en BMA (Biomedicinsk analytiker) Lön för en Cytodiagnostiker Lön för en Cytologassistent Lön för en Dentaltekniker Lön för en Farmaceut, receptarie Lön för en Fiskeriassistent Lön för en Forensiker, biomedicinsk analytiker Lön för en Forskningslaborant, fysik Lön för en Forskningslaborant, kemi Lön för en Frökontrollant, laboratorium Lön för en Fysiologassistent Lön för en Fysiologassistent, laborant Lön för en Fältkontrollant Lön för en Försöksassistent, jordbruk, trädgård Lön för en Försökstekniker, skogsbruk Lön för en Försökstekniker, trädgårdsodling Lön för en Försökstekniker, vattenbruk Lön för en Försökstekniker, växtodling Lön för en Geologassistent Lön för en Guldtekniker Lön för en Histopatologiassistent Lön för en Hjälpmedelsingenjör Lön för en Hydrologassistent Lön för en Hörselingenjör Lön för en Hörseltekniker Lön för en Hörselvårdsingenjör Lön för en Hörselvårdstekniker Lön för en Instrumentingenjör, fysik Lön för en Instrumentingenjör, fysikaliskt lab. Lön för en Klinikingenjör Lön för en Kobolt-kromtekniker Lön för en Laborant, fysik Lön för en Laborant, kemi Lön för en Laboratorieassistent, mikrobiologiskt laboratorium Lön för en Laboratorieassistent, sjukvårdslaboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, frökontroll Lön för en Laboratorieföreståndare, sjukhus Lön för en Laboratorieingenjör, fysik Lön för en Laboratorieingenjör, kemi Lön för en Laboratorietandtekniker Lön för en Laboratorietekniker, fysik Lön för en Laboratorietekniker, kemi Lön för en Materialprovare, fysik Lön för en Mediciningenjör Lön för en Medicintekniker Lön för en Medicinteknisk ingenjör Lön för en Meteorologassistent, SMHI Lön för en Mikroskopist Lön för en Mättekniker, fysik Lön för en Mättekniker, kemi Lön för en Ortopedingenjör Lön för en Ortopedmekaniker Lön för en Ortopedtekniker Lön för en Ototekniker Lön för en Perfusionist Lön för en Porslinstekniker Lön för en Protesingenjör Lön för en Protesmakare Lön för en Protestekniker Lön för en Receptarie Lön för en Rehabiliteringsingenjör Lön för en Röntgentekniker Lön för en Sjukhusingenjör Lön för en Sjukhustandtekniker Lön för en Sjukhustekniker Lön för en Tandtekniker Lön för en Ultraljudprovare
Hudiksvall
Hörselvårdstekniker till hörcentralen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hörselvårdstekniker på REGION GÄVLEBORG i Hudiksvall
Malmö
Protestekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som tandtekniker på Nordentic AB i Malmö
Huddinge
Tandtekniker
Ledigt jobb som tandtekniker på Monika Dental AB i Huddinge
Västerås
Ortopedskotekniker till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedtekniker på Otto Bock Scandinavia AB i Västerås
Solna
Ortopedtekniker till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedtekniker på Otto Bock Scandinavia AB i Solna
Stockholm
Ortopedtekniker/Ortopedingenjör till ORTOPEDIA
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Ortopedia Ortopedteknik AB i Stockholm
Eskilstuna
Ortopedtekniker (vikariat) till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedtekniker på Otto Bock Scandinavia AB i Eskilstuna
Västerås
Ortopedingenjörer till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Västerås
Luleå
Ortopedingenjör till Sunderby Sjukhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på REGION NORRBOTTEN i Luleå
Trollhättan
Ortopedingenjör till ortopedteknik!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Trollhättan
Stockholm
Tandteknik med kunskop inom CAD/CAM sökes
Ledigt jobb som tandtekniker på Dental Lab Scandinavia AB i Stockholm
Linköping
Ortopedingenjör till TeamOlmed Linköping
Ledigt jobb som ortopedingenjör på Össur Nordic AB i Linköping
Sundsvall
Hörselvårdstekniker till Tekniska hörselvårdsenheten, Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hörselvårdstekniker på REGION VÄSTERNORRLAND i Sundsvall
Malmö
Ortopedteknisk patientmottagare till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Malmö
Sundsvall
Legitimerad Ortopedingenjörer till Ortopedteknik, Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på REGION VÄSTERNORRLAND i Sundsvall
Kristianstad
Ortopedteknisk patientmottagare till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Kristianstad
Gällivare
Tandtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som tandtekniker på Norrtand AB i Gällivare
Ystad
Vi söker nu en protestekniker till vår avdelning för avtagbart
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som tandtekniker på Nordentic Dental Technology AB i Ystad
Eskilstuna
Ortopedingenjörer till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Eskilstuna
Falun
Ortopedingenjörer till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Falun
Östersund
Ortopedingenjör till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Östersund
Uppsala
Ortopedingenjör till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Uppsala
Solna
Ortopedingenjör till Aktiv Ortopedteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ortopedingenjör på Otto Bock Scandinavia AB i Solna
Stockholm
Ortopedingenjör till TeamOlmed SÖS
Ledigt jobb som ortopedingenjör på Össur Nordic AB i Stockholm
Huddinge
Ortopedingenjör till TeamOlmed Huddinge/Södertälje
Ledigt jobb som ortopedingenjör på Össur Nordic AB i Huddinge
Solna
Ortopedingenjör till TeamOlmed Barn&Ungdom Solna
Ledigt jobb som ortopedingenjör på Össur Nordic AB i Solna