Lön kabelfabriksarbetare 2023

- Lönestatistik för en kabelfabriksarbetareVad tjänar en kabelfabriksarbetare i månaden? Medellönen för 2023 är:

30 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28400 kronor i yrket medan männen har en lön på 30600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 30000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kabelfabriksarbetare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kabelfabriksarbetare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kabelfabriksarbetare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 180 kronor.

Dagslön för en kabelfabriksarbetare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1429 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kabelfabriksarbetare kvar i lön efter skatt? En kabelfabriksarbetare får ut 20 135 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 094 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 469 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 135 kronor


Sök lediga jobb som kabelfabriksarbetare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som kabelfabriksarbetare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Studentconsulting Sweden AB (Publ). Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Mölndal
Montörer till Skylotec Nordic AB!

Ledigt jobb som elektronikmontör på Academic Work Sweden AB i Mölndal

Läs om jobbet
Göteborg
Elektronikmontör till bolag inom laserteknik

Ledigt jobb som elmontör på Academic Work Sweden AB i Göteborg

Läs om jobbet
Ystad
Tekniker/Montör - Ystad

Ledigt jobb som elmontör på Btp Sweden AB i Ystad

Läs om jobbet

Vad gör en kabelfabriksarbetare?

Vi har inga detaljer kring vad en kabelfabriksarbetare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Sätter i seriemässig tillverkning samman el- och teleutrustning genom att t.ex. skruva, löda och svetsa.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kabelfabriksarbetare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kabelfabriksarbetare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 30000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som kabelfabriksarbetare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som kabelfabriksarbetare.

Prognosen för montörer inom tillverkning är en total prognos för fordonsmontörer, övriga montörer, montörer, metall-, gummi- och plastprodukter, montörer, träprodukter, montörer, elektrisk och elektronisk utrustning. Ungefär 51500 jobbar som montörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 23 procent kvinnor och 77 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för montörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för montörer inom tillverkning kommer vara små till medelstora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kabelfabriksarbetare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28400 kronor som kabelfabriksarbetare medan männens lön är 30600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kabelfabriksarbetare.

Lönestatistik för kabelfabriksarbetare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 700 kronor
Stockholm29 300 kronor
Östra Mellansverige27 800 kronor
Småland med öarna28 600 kronor
Sydsverige28 300 kronor
Västsverige30 400 kronor
Norra Mellansverige29 800 kronor
Mellersta Norrland26 200 kronor
Övre Norrland26 500 kronor


Hur många jobbar som kabelfabriksarbetare i Sverige?

Det är totalt 13600 personer som idag är anställda som kabelfabriksarbetare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige13 600
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 900
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 400
Blekinge och Skåne län1 200
Hallands och Västra Götalands län3 100
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 400
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kabelfabriksarbetare i lön i månaden?

Medellönen för en kabelfabriksarbetare är 30000 kronor.

Hur många jobbar som kabelfabriksarbetare i Sverige?

Det finns 13600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kabelfabriksarbetare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30600 kronor.

Hur mycket betalar en kabelfabriksarbetare i skatt?

En kabelfabriksarbetare betalar i snitt 8582 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kabelfabriksarbetare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kabelfabriksarbetare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kabelfabriksarbetare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackumulatorarbetare Lön för en Airbagmontör Lön för en Avsynare, elkrafttekn. produkter Lön för en Avsynare, el-tele Lön för en Batteriarbetare Lön för en Bilarbetare, montering Lön för en Bilbyggare Lön för en Bilmonterare Lön för en Bilmontör, tillverkning Lön för en Bilmotormontör Lön för en Borstbinderiarbetare, maskin Lön för en Bussmontör Lön för en Chassimontör Lön för en Cykelmontör Lön för en Dieselmontör Lön för en Däckbytare Lön för en Däckdubbare Lön för en Däckmontör Lön för en Däckreparatör Lön för en Däckserviceman Lön för en Elektronikmontör, tillverkning Lön för en Ellindare, tillverkning Lön för en Elmontör, tillverkning Lön för en Elprovare Lön för en Fibertekniker, tillverkning Lön för en Flygmotormontör Lön för en Flygplansbyggare Lön för en Flygplansmontör Lön för en Fläktmontör, tillverkning Lön för en Fordonsinredare Lön för en Fordonsmontör Lön för en Fönsterbyggare Lön för en Fönstermontör, tillverkning Lön för en Fönstertillverkare Lön för en Glödlampsfabriksarbetare Lön för en Hopsättare, elkraft Lön för en Hopsättare, el-tele Lön för en Hopsättare, metall Lön för en Hopsättare, plast Lön för en Hopsättare, snickeri Lön för en Hopsättare, trä Lön för en Husvagnsmontör Lön för en Inredningsmontör Lön för en Justerare, motorer Lön för en Kabelfabriksarbetare Lön för en Kabelmaskinoperatör Lön för en Kabeloperatör, tillverkning Lön för en Kabelsyare Lön för en Kablagemontör Lön för en Karossbyggare Lön för en Kretskortsmontör Lön för en Kretskortsprovare Lön för en Lastbilsbyggare Lön för en Lastbilsmontör Lön för en Lastvagnsmontör Lön för en Lödare, kretskort Lön för en Markismontör, tillverkning Lön för en Maskinlindare, reparation Lön för en Maskinmontör, tillverkning Lön för en Maskinoperatör, datachip Lön för en Montör, fordon Lön för en Montör, gummiprodukter Lön för en Montör, metallprodukter Lön för en Montör, motorsågar Lön för en Montör, papprodukter Lön för en Montör, permobilar Lön för en Montör, plastprodukter Lön för en Montör, scooter (hopsättning, ej tillverkn.) Lön för en Montör, textilprodukter Lön för en Montör, tillverkning el-teleprodukter Lön för en Montör, tryckerimaskiner, tillverkning Lön för en Montör, träprodukter Lön för en Motorbyggare Lön för en Motorinstallatör Lön för en Motorjusterare Lön för en Motormontör Lön för en Motorprovare Lön för en Möbelmontör, tillverkning Lön för en Mönsterkortsoperatör Lön för en Penselmakare, maskin Lön för en Persiennmontör Lön för en Persienntillverkare Lön för en Plastmontör Lön för en Pumpmontör, tillverkning Lön för en Robotmontör, tillverkning Lön för en Seriehopsättare, metall Lön för en Spollindare, svagström Lön för en Turbinmontör, tillverkning Lön för en Vagnmontör Lön för en Verkstadsmontör, tillverkning Lön för en Vitvarumontör, tillverkning Lön för en Växellådsmontör
Stockholm
Vi söker erfarna personer för tekniska roller inför kommande uppdrag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som montör, el- och teleutrustning på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Stockholm
Mölndal
Montörer till Skylotec Nordic AB!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elektronikmontör på Academic Work Sweden AB i Mölndal
Göteborg
Elektronikmontör till bolag inom laserteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Academic Work Sweden AB i Göteborg
Ystad
Tekniker/Montör - Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Btp Sweden AB i Ystad
Osby
Montör inom el och elektronik till kund i Älmhult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Eterni Sweden AB i Osby
Älmhult
Montör inom el och elektronik till kund i Älmhult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Eterni Sweden AB i Älmhult
Västerås
Erfaren elskåpsmontör sökes i Västerås!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Libera i Sverige AB i Västerås
Norrköping
Elmontör till tillverkande företag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Arena Personal Sverige AB i Norrköping
Åtvidaberg
Vi söker montörer och truckförare till Scanfil!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elektronikmontör på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Åtvidaberg
Sandviken
Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elektronikmontör på Syntronic AB i Sandviken
Helsingborg
Junior Elingenjör / Elkonstruktör - Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elektronikmontör på Kraftsam Rekrytering & Bemanning AB i Helsingborg
Linköping
Elmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Tekniska Verken Linköping Nät AB i Linköping
Motala
Hissmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som montör, el- och teleutrustning på Kraftsam Personal AB i Motala
Motala
Resande Hissmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som montör, el- och teleutrustning på Kraftsam Rekrytering & Bemanning AB i Motala
Östersund
Montör Elskåp | Östersund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på Manpower AB i Östersund
Örebro
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Örebro
Växjö
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Växjö
Skövde
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Skövde
Norrköping
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Norrköping
Malmö
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Malmö
Linköping
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Linköping
Lidköping
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Lidköping
Karlstad
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Karlstad
Jönköping
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Jönköping
Helsingborg
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Helsingborg
Halmstad
Vi söker resemontörer till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Halmstad
Södertälje
Elmätartekniker till Eltel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Södertälje
Piteå
Montörer till Eltel i norr
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Piteå
Åtvidaberg
Montör | Rimforsa
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som montör, el- och teleutrustning på Lernia Bemanning AB i Åtvidaberg
Luleå
Montörer till Eltel i norr
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elmontör på MTX Rekrytering & Bemanning AB i Luleå