Lön fordonsmontör 2024

- Lönestatistik för en fordonsmontörVad tjänar en fordonsmontör i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29600 kronor i yrket medan männen har en lön på 31200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 33100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som fordonsmontör.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en fordonsmontör i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en fordonsmontör

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 186 kronor.

Dagslön för en fordonsmontör

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1476 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en fordonsmontör kvar i lön efter skatt? En fordonsmontör får ut 20 836 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 272 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 590 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 836 kronor


Sök lediga jobb som fordonsmontör

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som fordonsmontör eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Kraftsam Rekrytering & Bemanning AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Osby
Fordonsmontör!

Ledigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Osby

Läs om jobbet
Hässleholm
Fordonsmontör!

Ledigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Hässleholm

Läs om jobbet
Älmhult
Fordonsmontör!

Ledigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Älmhult

Läs om jobbet

Vad gör en fordonsmontör?

Vi har inga detaljer kring vad en fordonsmontör jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Monterar i seriemässig tillverkning större och mindre komponenter till maskiner, motorer och fordon genom att t.ex. skruva, svetsa, löda, nita eller limma.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en fordonsmontör i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för fordonsmontör skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som fordonsmontör?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som fordonsmontör.

Prognosen för montörer inom tillverkning är en total prognos för fordonsmontörer, övriga montörer, montörer, metall-, gummi- och plastprodukter, montörer, träprodukter, montörer, elektrisk och elektronisk utrustning. Ungefär 51500 jobbar som montörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 23 procent kvinnor och 77 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för montörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för montörer inom tillverkning kommer vara små till medelstora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som fordonsmontör? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29600 kronor som fordonsmontör medan männens lön är 31200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som fordonsmontör.

Lönestatistik för fordonsmontör i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 600 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna28 000 kronor
Sydsverige26 700 kronor
Västsverige33 000 kronor
Norra Mellansverige28 500 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland32 900 kronor


Hur många jobbar som fordonsmontör i Sverige?

Det är totalt 5600 personer som idag är anställda som fordonsmontör enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 600
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län1 600
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en fordonsmontör i lön i månaden?

Medellönen för en fordonsmontör är 31000 kronor.

Hur många jobbar som fordonsmontör i Sverige?

Det finns 5600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en fordonsmontör?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31200 kronor.

Hur mycket betalar en fordonsmontör i skatt?

En fordonsmontör betalar i snitt 8881 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln fordonsmontör in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som fordonsmontör eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till fordonsmontör

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackumulatorarbetare Lön för en Airbagmontör Lön för en Avsynare, elkrafttekn. produkter Lön för en Avsynare, el-tele Lön för en Batteriarbetare Lön för en Bilarbetare, montering Lön för en Bilbyggare Lön för en Bilmonterare Lön för en Bilmontör, tillverkning Lön för en Bilmotormontör Lön för en Borstbinderiarbetare, maskin Lön för en Bussmontör Lön för en Chassimontör Lön för en Cykelmontör Lön för en Dieselmontör Lön för en Däckbytare Lön för en Däckdubbare Lön för en Däckmontör Lön för en Däckreparatör Lön för en Däckserviceman Lön för en Elektronikmontör, tillverkning Lön för en Ellindare, tillverkning Lön för en Elmontör, tillverkning Lön för en Elprovare Lön för en Fibertekniker, tillverkning Lön för en Flygmotormontör Lön för en Flygplansbyggare Lön för en Flygplansmontör Lön för en Fläktmontör, tillverkning Lön för en Fordonsinredare Lön för en Fordonsmontör Lön för en Fönsterbyggare Lön för en Fönstermontör, tillverkning Lön för en Fönstertillverkare Lön för en Glödlampsfabriksarbetare Lön för en Hopsättare, elkraft Lön för en Hopsättare, el-tele Lön för en Hopsättare, metall Lön för en Hopsättare, plast Lön för en Hopsättare, snickeri Lön för en Hopsättare, trä Lön för en Husvagnsmontör Lön för en Inredningsmontör Lön för en Justerare, motorer Lön för en Kabelfabriksarbetare Lön för en Kabelmaskinoperatör Lön för en Kabeloperatör, tillverkning Lön för en Kabelsyare Lön för en Kablagemontör Lön för en Karossbyggare Lön för en Kretskortsmontör Lön för en Kretskortsprovare Lön för en Lastbilsbyggare Lön för en Lastbilsmontör Lön för en Lastvagnsmontör Lön för en Lödare, kretskort Lön för en Markismontör, tillverkning Lön för en Maskinlindare, reparation Lön för en Maskinmontör, tillverkning Lön för en Maskinoperatör, datachip Lön för en Montör, fordon Lön för en Montör, gummiprodukter Lön för en Montör, metallprodukter Lön för en Montör, motorsågar Lön för en Montör, papprodukter Lön för en Montör, permobilar Lön för en Montör, plastprodukter Lön för en Montör, scooter (hopsättning, ej tillverkn.) Lön för en Montör, textilprodukter Lön för en Montör, tillverkning el-teleprodukter Lön för en Montör, tryckerimaskiner, tillverkning Lön för en Montör, träprodukter Lön för en Motorbyggare Lön för en Motorinstallatör Lön för en Motorjusterare Lön för en Motormontör Lön för en Motorprovare Lön för en Möbelmontör, tillverkning Lön för en Mönsterkortsoperatör Lön för en Penselmakare, maskin Lön för en Persiennmontör Lön för en Persienntillverkare Lön för en Plastmontör Lön för en Pumpmontör, tillverkning Lön för en Robotmontör, tillverkning Lön för en Seriehopsättare, metall Lön för en Spollindare, svagström Lön för en Turbinmontör, tillverkning Lön för en Vagnmontör Lön för en Verkstadsmontör, tillverkning Lön för en Vitvarumontör, tillverkning Lön för en Växellådsmontör
Stockholm
Servicetekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Kraftsam Rekrytering & Bemanning AB i Stockholm
Osby
Fordonsmontör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Osby
Hässleholm
Fordonsmontör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Hässleholm
Älmhult
Fordonsmontör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Älmhult
Markaryd
Fordonsmontör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Markaryd
Falkenberg
Fordonstekniker till Euromaster i Falkenberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Euromaster AB i Falkenberg
Stockholm
Montör bilinredningar och elektronik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Auxante AB i Stockholm
Uddevalla
Fordonsanpassare till Bewa Intraf
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Bahusia Personalförmedling AB i Uddevalla
Örebro
Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Best Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Örebro
Norrköping
Personlig Servicetekniker sökes till Norrköping
Ledigt jobb som fordonsmontör på Tage Rejmes Bil AB i Norrköping
Botkyrka
Lackea AB söker Demontör/Montör
Ledigt jobb som fordonsmontör på Tillväxt Botkyrka AB i Botkyrka
Södertälje
Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Scania CV AB i Södertälje
Linköping
Saab söker Mätinstallatörer till sin Gripenproduktion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som flygplansmontör på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Linköping
Göteborg
Fordonselektriker - Tunga fordon/maskiner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på AB Bemanningskontoret Rt i Sverige i Göteborg
Göteborg
Montörer sökes till fordonsindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på AB Bemanningskontoret Rt i Sverige i Göteborg
Falkenberg
Fordonsmontörer till Ätran
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Jobandtalent Sweden AB i Falkenberg
Stockholm
Montörer sökes till kund för bemanningsuppdrag! - Kungsängen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Fordonsakademin Sverige AB i Stockholm
Haninge
Fordonsmontör sökes till MilDef
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Aura Personal AB i Haninge
Huddinge
Installationstekniker sökes till Celab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Aura Personal AB i Huddinge
Huddinge
Fordonsmontör sökes till Celab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Aura Personal AB i Huddinge
Haninge
Installationstekniker sökes till MilDef
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Aura Personal AB i Haninge
Falkenberg
Vi söker fordonsmontör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Falkenberg
Halmstad
Vi söker fordonsmontör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Halmstad
Malmö
Montörer sökes till fordonsindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Uniflex Sverige AB i Malmö
Uppvidinge
TopWork söker Fordonsmontörer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Uppvidinge
Alvesta
Montörer med fordonskunskaper sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Alvesta
Växjö
Vi söker Fordonsmontörer!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på TopWork Sverige AB i Växjö
Skövde
Nu söker vi montörer till Aurobay i Skövde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Jovi Konsult AB i Skövde
Markaryd
Fordonsmontör till Konecranes i Markaryd!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Jobandtalent Sweden AB i Markaryd
Falkenberg
Fordonsmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Ikett Personalpartner AB i Falkenberg