Lön bilmonterare 2023

- Lönestatistik för en bilmonterareVad tjänar en bilmonterare i månaden? Medellönen för 2023 är:

31 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29600 kronor i yrket medan männen har en lön på 31200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 33100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som bilmonterare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en bilmonterare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en bilmonterare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 186 kronor.

Dagslön för en bilmonterare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1476 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en bilmonterare kvar i lön efter skatt? En bilmonterare får ut 20 836 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 272 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 590 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 836 kronor


Sök lediga jobb som bilmonterare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som bilmonterare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stenungsund på Lernia Bemanning AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
Verkstadsmedarbetare sökes till Volvo Bil!

Ledigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Göteborg

Läs om jobbet
Nyköping
Motorbyggare till Volvo i Flen

Ledigt jobb som motorbyggare på Randstad AB i Nyköping

Läs om jobbet
Södertälje
⭐️Montörer i Södertälje se hit!⭐️

Ledigt jobb som motormontör på Prodea Personal AB i Södertälje

Läs om jobbet

Vad gör en bilmonterare?

Vi har inga detaljer kring vad en bilmonterare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Monterar i seriemässig tillverkning större och mindre komponenter till maskiner, motorer och fordon genom att t.ex. skruva, svetsa, löda, nita eller limma.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en bilmonterare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för bilmonterare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som bilmonterare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som bilmonterare.

Prognosen för montörer inom tillverkning är en total prognos för fordonsmontörer, övriga montörer, montörer, metall-, gummi- och plastprodukter, montörer, träprodukter, montörer, elektrisk och elektronisk utrustning. Ungefär 51500 jobbar som montörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 23 procent kvinnor och 77 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för montörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för montörer inom tillverkning kommer vara små till medelstora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som bilmonterare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29600 kronor som bilmonterare medan männens lön är 31200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som bilmonterare.

Lönestatistik för bilmonterare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 600 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna28 000 kronor
Sydsverige26 700 kronor
Västsverige33 000 kronor
Norra Mellansverige28 500 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland32 900 kronor


Hur många jobbar som bilmonterare i Sverige?

Det är totalt 5600 personer som idag är anställda som bilmonterare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 600
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län1 600
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en bilmonterare i lön i månaden?

Medellönen för en bilmonterare är 31000 kronor.

Hur många jobbar som bilmonterare i Sverige?

Det finns 5600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en bilmonterare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31200 kronor.

Hur mycket betalar en bilmonterare i skatt?

En bilmonterare betalar i snitt 8881 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln bilmonterare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som bilmonterare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till bilmonterare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackumulatorarbetare Lön för en Airbagmontör Lön för en Avsynare, elkrafttekn. produkter Lön för en Avsynare, el-tele Lön för en Batteriarbetare Lön för en Bilarbetare, montering Lön för en Bilbyggare Lön för en Bilmonterare Lön för en Bilmontör, tillverkning Lön för en Bilmotormontör Lön för en Borstbinderiarbetare, maskin Lön för en Bussmontör Lön för en Chassimontör Lön för en Cykelmontör Lön för en Dieselmontör Lön för en Däckbytare Lön för en Däckdubbare Lön för en Däckmontör Lön för en Däckreparatör Lön för en Däckserviceman Lön för en Elektronikmontör, tillverkning Lön för en Ellindare, tillverkning Lön för en Elmontör, tillverkning Lön för en Elprovare Lön för en Fibertekniker, tillverkning Lön för en Flygmotormontör Lön för en Flygplansbyggare Lön för en Flygplansmontör Lön för en Fläktmontör, tillverkning Lön för en Fordonsinredare Lön för en Fordonsmontör Lön för en Fönsterbyggare Lön för en Fönstermontör, tillverkning Lön för en Fönstertillverkare Lön för en Glödlampsfabriksarbetare Lön för en Hopsättare, elkraft Lön för en Hopsättare, el-tele Lön för en Hopsättare, metall Lön för en Hopsättare, plast Lön för en Hopsättare, snickeri Lön för en Hopsättare, trä Lön för en Husvagnsmontör Lön för en Inredningsmontör Lön för en Justerare, motorer Lön för en Kabelfabriksarbetare Lön för en Kabelmaskinoperatör Lön för en Kabeloperatör, tillverkning Lön för en Kabelsyare Lön för en Kablagemontör Lön för en Karossbyggare Lön för en Kretskortsmontör Lön för en Kretskortsprovare Lön för en Lastbilsbyggare Lön för en Lastbilsmontör Lön för en Lastvagnsmontör Lön för en Lödare, kretskort Lön för en Markismontör, tillverkning Lön för en Maskinlindare, reparation Lön för en Maskinmontör, tillverkning Lön för en Maskinoperatör, datachip Lön för en Montör, fordon Lön för en Montör, gummiprodukter Lön för en Montör, metallprodukter Lön för en Montör, motorsågar Lön för en Montör, papprodukter Lön för en Montör, permobilar Lön för en Montör, plastprodukter Lön för en Montör, scooter (hopsättning, ej tillverkn.) Lön för en Montör, textilprodukter Lön för en Montör, tillverkning el-teleprodukter Lön för en Montör, tryckerimaskiner, tillverkning Lön för en Montör, träprodukter Lön för en Motorbyggare Lön för en Motorinstallatör Lön för en Motorjusterare Lön för en Motormontör Lön för en Motorprovare Lön för en Möbelmontör, tillverkning Lön för en Mönsterkortsoperatör Lön för en Penselmakare, maskin Lön för en Persiennmontör Lön för en Persienntillverkare Lön för en Plastmontör Lön för en Pumpmontör, tillverkning Lön för en Robotmontör, tillverkning Lön för en Seriehopsättare, metall Lön för en Spollindare, svagström Lön för en Turbinmontör, tillverkning Lön för en Vagnmontör Lön för en Verkstadsmontör, tillverkning Lön för en Vitvarumontör, tillverkning Lön för en Växellådsmontör
Stenungsund
Vi söker montörer till Wallhamn på Tjörn!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Stenungsund
Göteborg
Verkstadsmedarbetare sökes till Volvo Bil!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Göteborg
Nyköping
Motorbyggare till Volvo i Flen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som motorbyggare på Randstad AB i Nyköping
Södertälje
⭐️Montörer i Södertälje se hit!⭐️
Ledigt jobb som motormontör på Prodea Personal AB i Södertälje
Södertälje
mekaniker eftermontering nya bilar
Ledigt jobb som fordonsmontör på Pima Bemanning & Rekrytering AB i Södertälje
Skövde
Montörer sökes till fordonsindustrin i Skövde (20 jobb)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Skövde
Skövde
Är du nästa stjärna till vår kund inom fordonsindustrin?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Skövde
Huddinge
Däckmontör till Segeltorp
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Starfinder AB i Huddinge
Upplands Väsby
Däckmontör till Upplands Väsby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Starfinder AB i Upplands Väsby
Örebro
Montör sökes till Epiroc
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Örebro
Helsingborg
Fordonsmontör till kund i Båstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Jobandtalent People Sweden AB i Helsingborg
Halmstad
Verktygsvan talang sökes till kund i Halmstad!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Jobandtalent People Sweden AB i Halmstad
Halmstad
Vi söker fordonsmontörer till kund i Halmstad!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Halmstad
Göteborg
Behovspersonal hos våra fordonskunder
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Aditro Logistics Staffing AB i Göteborg
Göteborg
Montör Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Aditro Logistics Staffing AB i Göteborg
Laxå
Fordonsmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Ikett Personalpartner AB i Laxå
Landskrona
Erfaren montör sökes för omgående start
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som motormontör på Uniflex Sverige AB i Landskrona
Karlskrona
Lernia rekryterar produktionsmedarbetare till Dynapac i Karlskrona!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Karlskrona
Laholm
Lackerare sökes till Kund i Laholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Jobandtalent People Sweden AB i Laholm
Vara
Hydraulikmontör till Floby Rescue
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på AB Effektiv Borås i Vara
Herrljunga
Fordonsmontör till Floby Rescue
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på AB Effektiv Borås i Herrljunga
Uppsala
Montör/Bilplåtslagare
Ledigt jobb som fordonsmontör på Ls Jobbet AB i Uppsala
Göteborg
Vi söker montörer inom fordonsindustrin i Göteborg!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Göteborg
Göteborg
Lastbilsmontör till Joab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Konsultia AB i Göteborg
Ulricehamn
Montör sökes till Botek Systems AB i Ulricehamn!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Nr.1 Personalpartner AB i Ulricehamn
Göteborg
Montörer sökes till fordonsindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på AB Bemanningskontoret Rt i Sverige i Göteborg
Upplands Väsby
Däckmontör till Upplands Väsby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Starfinder AB i Upplands Väsby
Göteborg
Extrajobb som montör till Volvo Cars i Göteborg!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Göteborg
Göteborg
Fordonsmontörer till Volvo Cars i Göteborg!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Göteborg
Borås
Kompetensskiftet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonsmontör på Lernia Bemanning AB i Borås