Lön auktoriserad fastighetsvärderare 2024

- Lönestatistik för en auktoriserad fastighetsvärderareVad tjänar en auktoriserad fastighetsvärderare i månaden? Medellönen för 2024 är:

48 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46700 kronor i yrket medan männen har en lön på 51000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 48900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som auktoriserad fastighetsvärderare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en auktoriserad fastighetsvärderare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en auktoriserad fastighetsvärderare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 289 kronor.

Dagslön för en auktoriserad fastighetsvärderare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2300 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en auktoriserad fastighetsvärderare kvar i lön efter skatt? En auktoriserad fastighetsvärderare får ut 32 966 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 48 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 341 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 680 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 31 kronor
Lönen efter skatt 32 966 kronor


Sök lediga jobb som auktoriserad fastighetsvärderare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 28 jobbannonser för lediga tjänster som auktoriserad fastighetsvärderare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Försvarsmakten. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Vänersborg
Ekonom - vikariat

Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Vänersborgs kommun i Vänersborg

Läs om jobbet
Stockholm
Driven Produktionssamordnare till Flyg- & Rymdmateriel

Ledigt jobb som produktionsekonom på Försvarets Materielverk i Stockholm

Läs om jobbet
Överkalix
Överkalix kommun söker ekonom

Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Överkalix kommun i Överkalix

Läs om jobbet

Vad gör en auktoriserad fastighetsvärderare?

Vi har inga detaljer kring vad en auktoriserad fastighetsvärderare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat ekonomiskt specialistarbete än inom 2411–2415. Exempel på arbetsuppgifter: Budget- och skuldrådgivning, fastighetsvärdering m.m.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en auktoriserad fastighetsvärderare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för auktoriserad fastighetsvärderare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43600 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 48900 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som auktoriserad fastighetsvärderare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46700 kronor som auktoriserad fastighetsvärderare medan männens lön är 51000 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som auktoriserad fastighetsvärderare.

Lönestatistik för auktoriserad fastighetsvärderare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46 800 kronor
Stockholm51 500 kronor
Östra Mellansverige43 900 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige39 200 kronor
Västsverige44 700 kronor
Norra Mellansverige36 700 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland38 200 kronor


Hur många jobbar som auktoriserad fastighetsvärderare i Sverige?

Det är totalt 6900 personer som idag är anställda som auktoriserad fastighetsvärderare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6 900
Stockholm och Stockholms län3 600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län1 100
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län160

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en auktoriserad fastighetsvärderare i lön i månaden?

Medellönen för en auktoriserad fastighetsvärderare är 48300 kronor.

Hur många jobbar som auktoriserad fastighetsvärderare i Sverige?

Det finns 6900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en auktoriserad fastighetsvärderare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 46700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 51000 kronor.

Hur mycket betalar en auktoriserad fastighetsvärderare i skatt?

En auktoriserad fastighetsvärderare betalar i snitt 14051 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln auktoriserad fastighetsvärderare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som auktoriserad fastighetsvärderare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till auktoriserad fastighetsvärderare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Accounting controller Lön för en Aktieanalytiker Lön för en Aktieförvaltare Lön för en Auktoriserad fastighetsvärderare Lön för en Auktoriserad revisor Lön för en Bankkamrer Lön för en Budgetkamrer Lön för en Budgetplanerare Lön för en Budgetrådgivare Lön för en Budgetsekreterare Lön för en Business analyst Lön för en Business controller Lön för en Börsanalytiker Lön för en Chefsekonom Lön för en Controller Lön för en Controller, accounting Lön för en Controller, business Lön för en Controller, financial Lön för en Drätselkamrer Lön för en Ekonometriker Lön för en Ekonomiansvarig, civilekonom Lön för en Ekonomiintendent Lön för en Ekonomikonsult Lön för en Fastighetsanalytiker Lön för en Fastighetsekonom, värdering och analys Lön för en Fastighetsrådgivare Lön för en Fastighetsvärderare, auktoriserad Lön för en Financial controller Lön för en Finansanalytiker Lön för en Finansekonom Lön för en Finansiell rådgivare Lön för en Finanskonsult Lön för en Fondförvaltare Lön för en Fondkommissionär Lön för en Förbundskassör Lön för en Företagsekonomisk rådgivare Lön för en Företagsrådgivare Lön för en Förvaltningsekonom, offentlig förvaltning Lön för en Godkänd revisor Lön för en Hamnkamrer Lön för en Hälsoekonom Lön för en Internrevisor Lön för en Investment manager Lön för en IT-revisor Lön för en Kamrer, bank Lön för en Kamrer, ospec Lön för en Kapitalförvaltare Lön för en Kommunkamrer Lön för en Kommunrevisor Lön för en Koncerncontroller Lön för en Konsult, ekonomi Lön för en Konsult, finans- Lön för en Kontroller Lön för en Landstingsrevisor Lön för en Lotskamrer Lön för en Länsrevisor Lön för en Makroanalytiker Lön för en Miljöekonom Lön för en Nationalekonom Lön för en Omvärldsanalytiker Lön för en Placeringsrådgivare Lön för en Portföljförvaltare Lön för en Projektledare, fastighetsekonom Lön för en Redovisningsansvarig, civilekonom Lön för en Revisor, auktoriserad Lön för en Revisor, godkänd Lön för en Revisor, ospec Lön för en Riskanalytiker Lön för en Riskmanager Lön för en Ränteanalytiker Lön för en Samhällsekonom Lön för en Skatterevisor Lön för en Skolkamrer Lön för en Socialkamrer Lön för en Stadskamrerare Lön för en Stadsrevisor Lön för en Styrelseledamot, företag Lön för en Styrelseordförande, företag, utan chefshierarki Lön för en Taxeringsrevisor Lön för en Trader
Stockholm
Handläggare – infrastruktur / fastighetsbestånd Rikshemvärnsstaben
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Försvarsmakten i Stockholm
Vänersborg
Ekonom - vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Vänersborgs kommun i Vänersborg
Stockholm
Driven Produktionssamordnare till Flyg- & Rymdmateriel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som produktionsekonom på Försvarets Materielverk i Stockholm
Överkalix
Överkalix kommun söker ekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Överkalix kommun i Överkalix
Pajala
EKONOM
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Pajala M Fl Socknars Allm.Skog i Pajala
Rättvik
Redovisningsekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Rättviks kommun i Rättvik
Växjö
Ekonom
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Linnéuniversitetet i Växjö
Finspång
Finance Professional Additive Manufacturing
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som produktionsekonom på Siemens Energy AB i Finspång
Karlstad
Systemutvecklare – nätverk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Karlstads Energi AB i Karlstad
Karlstad
Ekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Karlstads kommun i Karlstad
Trollhättan
Ekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Trollhättans kommun i Trollhättan
Rättvik
Fastighetsekonom/controller
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Rättviks Fastigheter AB i Rättvik
Uddevalla
Ekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Uddevalla kommun i Uddevalla
Stockholm
Konsultstöd Ekonomi
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Centio Consulting Group AB i Stockholm
Göteborg
Credit Analyst - Real Estate
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Aros Kapital AB i Göteborg
Nässjö
Redovisningsstrateg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Nässjö kommun i Nässjö
Göteborg
Ekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Göteborgs Universitet i Göteborg
Strömstad
Ekonom till Barn- och utbildningsförvaltningen
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Strömstads kommun i Strömstad
Säffle
Förvaltningsekonom
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Säffle kommun i Säffle
Umeå
Ekonom till enheten UCCB
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Umeå Universitet i Umeå
Uddevalla
Fastighetsuthyrare till Västra Götaland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Tech Recruitment i Södermanland AB i Uddevalla
Stockholm
Ekonomihandläggare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Stockholms Universitet i Stockholm
Stockholm
Kundansvarig Ekonom till Stockholm!
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på Bredablick Förvaltning i Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Ekonomer till Marin Amfibie, Stöd och Bas
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsekonom på Försvarets Materielverk i Stockholm
Göteborg
Fastighetsvärderare till Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Svefa AB i Göteborg
Stockholm
Redovisningsekonom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som produktionsekonom på Randstad AB i Stockholm
Jönköping
Fastighetsvärderare till Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsekonom på Svefa AB i Jönköping
Stockholm
Head of Treasury
Ledigt jobb som förvaltningsekonom på H2GS AB i Stockholm