Lön snickare, byggnads- - Lönestatistik för en snickare, byggnads- 2023

Vad tjänar en snickare, byggnads- i månaden? Medellönen är 35500 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31700 kronor i yrket medan männen har en lön på 35500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 35500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som snickare, byggnads-.


TopplistorVad tjänar en snickare, byggnads- i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 35500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln snickare, byggnads- in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en snickare, byggnads-?

Vi har inga detaljer kring vad en snickare, byggnads- jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Bygger och uppför träkonstruktioner inom husbyggnad, anläggning eller gruva. Bygger formar inför betonggjutning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en snickare, byggnads- i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för snickare, byggnads- skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 32700 kronor

 • Kommunalanställd: 31500 kronor

 • Regionanställd 30800 kronor

 • Privatanställd arbetare 35500 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Hur stor chans är det att få jobb som snickare, byggnads-?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som snickare, byggnads-.

Ungefär 48500 jobbar som träarbetare och snickare i landet, av dessa är cirka 1 procent kvinnor och 99 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för träarbetare och snickare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för träarbetare och snickare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som snickare, byggnads-? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31700 kronor som snickare, byggnads- medan männens lön är 35500 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor30200 kronor
2015 0 kronor31000 kronor
2016 29500 kronor31400 kronor
2017 29100 kronor32000 kronor
2018 28600 kronor32300 kronor
2019 29900 kronor32800 kronor
2020 29700 kronor34300 kronor
2021 31700 kronor35500 kronor

Lönestatistik för snickare, byggnads- i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34300
Stockholm34400
Östra Mellansverige31200
Småland med öarna32200
Sydsverige34600
Västsverige35800
Norra Mellansverige34600
Mellersta Norrland31800
Övre Norrland33300


Hur många jobbar som snickare, byggnads- i Sverige?

Det är totalt 59700 personer som idag är anställda som snickare, byggnads- enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige59700
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en snickare, byggnads- i lön i månaden?

Medellönen för en snickare, byggnads- är 35500 kronor.

Hur många jobbar som snickare, byggnads- i Sverige?

Det finns 59700 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som snickare, byggnads- eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till snickare, byggnads-

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anläggare, markarbeten, VA m.m Lön för en Anläggningsarbetare, markarbeten, VA m.m. Lön för en Anläggningsdykare Lön för en Armerare, bygg och anläggning Lön för en Asfaltarbetare, asfaltläggning Lön för en Asfaltisolerare Lön för en Asfaltläggare Lön för en Banarbetare, järnväg Lön för en Banreparatör Lön för en Bantekniker Lön för en Beläggningsarbetare Lön för en Betongarbetare, bygg och anläggning Lön för en Betongarmerare Lön för en Betongborrare Lön för en Betongdemolerare Lön för en Betongelementmontör Lön för en Betonghåltagare Lön för en Betongsprutare Lön för en Blästrare, fasadarbeten Lön för en Byggnadsarbetare, allround Lön för en Byggnadsarbetare, ospec Lön för en Byggnadssnickare Lön för en Byggnadsträarbetare Lön för en Bärgningsdykare Lön för en Cementslipare Lön för en Dykarbiträde Lön för en Dykare Lön för en Dykarskötare Lön för en Dykledare Lön för en Fasadmontör Lön för en Fasadputsare Lön för en Fasadrenoverare Lön för en Fjärrvärmerörläggare Lön för en Gatuarbetare Lön för en Gruvbyggare Lön för en Husmontör Lön för en Håltagare Lön för en Injekterare, betong Lön för en Inspektionsdykare Lön för en Isarbetare, montering Lön för en Järnvägsreparatör Lön för en Kakelsättare Lön för en Kakelugnsmakare Lön för en Klinkerläggare Lön för en Markanläggningsarbetare Lön för en Markismontör, montering, reparation Lön för en Mjukfogare Lön för en Montör, klätterväggar Lön för en Montör, markiser Lön för en Montör, tält, läktare Lön för en Mosaikläggare Lön för en Murare Lön för en Murarmästare Lön för en Pipelinemontör Lön för en Plattläggare Lön för en Plattsättare Lön för en Rallare Lön för en Reparatör, ban- Lön för en Reveterare Lön för en Rivningsarbetare, övrig Lön för en Rivningstekniker Lön för en Räckesmontör Lön för en Röjdykare Lön för en Rörläggare Lön för en Skorstensinstallatör Lön för en Skorstensmontör Lön för en Skorstensmurare Lön för en Skorstensreparatör Lön för en Skorstenstätare Lön för en Skyltmontör, trafikskyltar Lön för en Skyltmontör, övrigt Lön för en Snickare, byggnads- Lön för en Spårläggare, järnväg Lön för en Stenmontör Lön för en Stensättare Lön för en Stuckatör Lön för en Stålslipare, cement Lön för en Ställningsbyggare Lön för en Ställningsmontör Lön för en Terrazzoarbetare Lön för en Timmerhusbyggare Lön för en Timmerman, husbyggnad Lön för en Ugnsmurare Lön för en VA-rörläggare Lön för en Vägarbetare Lön för en Vägmålare
Uddevalla
Installatör av solceller på villatak
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Svea Renewable Solar AB i Uddevalla
Stockholm
Självgående och erfaren snickare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Initium Gruppen AB i Stockholm
Göteborg
Installatör av solceller i större installationsprojekt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Svea Renewable Solar AB i Göteborg
Strömsund
Träarbetare / Snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Byggtjänst i Hoting AB i Strömsund
Värnamo
Solcellsmontör till Södra Stigamo!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Värnamo
Örebro
Solcellsmontör till Sesol i Örebro!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Örebro
Helsingborg
Sommarjobba som hantverkare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på TopWork Sverige AB i Helsingborg
Klippan
Sommarjobba som hantverkare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på TopWork Sverige AB i Klippan
Klippan
TopWork söker hantverkare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på TopWork Sverige AB i Klippan
Uppsala
Solcellsmontör till Sesol i Uppsala!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Uppsala
Eslöv
Extra anställning för erfaren snickare, Billinge Eslöv
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Stranden Lomma Fastighet AB i Eslöv
Staffanstorp
SNICKARE
Ledigt jobb som träarbetare/snickare på FT ENTREPRENAD AB i Staffanstorp
Botkyrka
Snickare
Ledigt jobb som träarbetare/snickare på F.S Bygg & Design AB i Botkyrka
Strängnäs
Gårdskarl till hästgård
Ledigt jobb som träarbetare/snickare på M.B Svedberg Trotting AB i Strängnäs
Tyresö
Snickare
Ledigt jobb som träarbetare/snickare på Armställ AB i Tyresö
Stockholm
Golvläggare Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Gröndal Bemanningsservice AB i Stockholm
Göteborg
Solcellsmontör till Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Göteborg
Jönköping
Solcellsmontör till Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Jönköping
Borås
Solcellsmontör till Göteborgsområdet!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Borås
Varberg
Slöjdlärare, Bosgårdsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Varbergs kommun i Varberg
Laholm
Vi söker snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Veterankraft AB i Laholm
Skövde
Solcellsmontör till Skövde!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på Sesol AB i Skövde
Halmstad
Vi söker erfaren snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Veterankraft AB i Halmstad
Nyköping
Händig veteran Nyköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Goveteran KB i Nyköping
Stockholm
Eventmontör sökes till väletablerat företag
Ledigt jobb som lärling, träarbetare på Submit AB i Stockholm
Göteborg
Servicetekniker/snickare till byggföretag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på LN Personal AB i Göteborg
Borås
Servicetekniker/snickare till byggföretag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare, utan yrkesbevis på LN Personal AB i Borås
Örebro
Montör till Solinnovation i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Nercia Bemanning AB i Örebro
Huddinge
snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som träarbetare/snickare på Construct Sweden AB i Huddinge
Danderyd
Snickare med minst 5 års erfarenhet
Ledigt jobb som träarbetare/snickare på B3 Solutions AB i Danderyd