Lön byggnadsarbetare, ospec - Lönestatistik för en byggnadsarbetare, ospec 2023

Vad tjänar en byggnadsarbetare, ospec i månaden? Medellönen är 33600 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30600 kronor i yrket medan männen har en lön på 33700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 33600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som byggnadsarbetare, ospec.


TopplistorVad tjänar en byggnadsarbetare, ospec i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln byggnadsarbetare, ospec in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en byggnadsarbetare, ospec?

Vi har inga detaljer kring vad en byggnadsarbetare, ospec jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat bygg- och anläggningsarbete än inom 7111–7116. Exempel på arbetsuppgifter: Lägger ner och sammanfogar rör av betong, metall eller plast. Utför olika arbetsuppgifter i samband med husbyggen och byggreparationer, t.ex. byggnadsträ- och betongarbete. Monterar fabrikstillverkade betongelement.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en byggnadsarbetare, ospec i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för byggnadsarbetare, ospec skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 31200 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 33600 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som byggnadsarbetare, ospec? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30600 kronor som byggnadsarbetare, ospec medan männens lön är 33700 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor0 kronor
2015 0 kronor26800 kronor
2016 26900 kronor28500 kronor
2017 0 kronor30500 kronor
2018 25100 kronor31000 kronor
2019 27600 kronor29500 kronor
2020 26900 kronor31700 kronor
2021 30600 kronor33700 kronor

Lönestatistik för byggnadsarbetare, ospec i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31500
Stockholm32200
Östra Mellansverige32600
Småland med öarna31000
Sydsverige31400
Västsverige30400
Norra Mellansverige32200
Mellersta Norrland..
Övre Norrland28500


Hur många jobbar som byggnadsarbetare, ospec i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som byggnadsarbetare, ospec enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige..
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en byggnadsarbetare, ospec i lön i månaden?

Medellönen för en byggnadsarbetare, ospec är 33600 kronor.

Hur många jobbar som byggnadsarbetare, ospec i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som byggnadsarbetare, ospec eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till byggnadsarbetare, ospec

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anläggare, markarbeten, VA m.m Lön för en Anläggningsarbetare, markarbeten, VA m.m. Lön för en Anläggningsdykare Lön för en Armerare, bygg och anläggning Lön för en Asfaltarbetare, asfaltläggning Lön för en Asfaltisolerare Lön för en Asfaltläggare Lön för en Banarbetare, järnväg Lön för en Banreparatör Lön för en Bantekniker Lön för en Beläggningsarbetare Lön för en Betongarbetare, bygg och anläggning Lön för en Betongarmerare Lön för en Betongborrare Lön för en Betongdemolerare Lön för en Betongelementmontör Lön för en Betonghåltagare Lön för en Betongsprutare Lön för en Blästrare, fasadarbeten Lön för en Byggnadsarbetare, allround Lön för en Byggnadsarbetare, ospec Lön för en Byggnadssnickare Lön för en Byggnadsträarbetare Lön för en Bärgningsdykare Lön för en Cementslipare Lön för en Dykarbiträde Lön för en Dykare Lön för en Dykarskötare Lön för en Dykledare Lön för en Fasadmontör Lön för en Fasadputsare Lön för en Fasadrenoverare Lön för en Fjärrvärmerörläggare Lön för en Gatuarbetare Lön för en Gruvbyggare Lön för en Husmontör Lön för en Håltagare Lön för en Injekterare, betong Lön för en Inspektionsdykare Lön för en Isarbetare, montering Lön för en Järnvägsreparatör Lön för en Kakelsättare Lön för en Kakelugnsmakare Lön för en Klinkerläggare Lön för en Markanläggningsarbetare Lön för en Markismontör, montering, reparation Lön för en Mjukfogare Lön för en Montör, klätterväggar Lön för en Montör, markiser Lön för en Montör, tält, läktare Lön för en Mosaikläggare Lön för en Murare Lön för en Murarmästare Lön för en Pipelinemontör Lön för en Plattläggare Lön för en Plattsättare Lön för en Rallare Lön för en Reparatör, ban- Lön för en Reveterare Lön för en Rivningsarbetare, övrig Lön för en Rivningstekniker Lön för en Räckesmontör Lön för en Röjdykare Lön för en Rörläggare Lön för en Skorstensinstallatör Lön för en Skorstensmontör Lön för en Skorstensmurare Lön för en Skorstensreparatör Lön för en Skorstenstätare Lön för en Skyltmontör, trafikskyltar Lön för en Skyltmontör, övrigt Lön för en Snickare, byggnads- Lön för en Spårläggare, järnväg Lön för en Stenmontör Lön för en Stensättare Lön för en Stuckatör Lön för en Stålslipare, cement Lön för en Ställningsbyggare Lön för en Ställningsmontör Lön för en Terrazzoarbetare Lön för en Timmerhusbyggare Lön för en Timmerman, husbyggnad Lön för en Ugnsmurare Lön för en VA-rörläggare Lön för en Vägarbetare Lön för en Vägmålare
Stockholm
Rivare sökes
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Tomaris Riv AB i Stockholm
Tranås
Fasadarbete
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fasadputsare på EUSTAFF SWEDEN AB i Tranås
Norrköping
Fogning och Brandskydd, Östergötland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fogarbetare, hus och anläggning på Fog & Byggtjänst i Östergötland AB i Norrköping
Stockholm
Rivare sökes till Stockholm omgående
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Submit AB i Stockholm
Stockholm
Rivare sökes till Stockholm omgående
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Submit AB i Stockholm
Örebro
montör med hantverkarbakgrund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som husmontör på Randstad AB i Örebro
Stagehand & Montörer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Mr.Success AB i
Halmstad
Solcellsmontörer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som husmontör på Randstad AB i Halmstad
Borlänge
Kakelsättare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fasadputsare på Gröndal Bemanningsservice AB i Borlänge
Fasadputsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fasadputsare på Preda Bygg och Städ AB i
Varberg
Montagearbeten av fasader och dörrar i aluminium och stål.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fasadmontör på Ke Alvarssons Bygg & Montage AB i Varberg
Ljungby
Resemontörer till Abetong
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongelementmontör på Eterni Sweden AB i Ljungby
Stockholm
Montörer sökes
Ledigt jobb som husmontör på Hallproman Sverige AB i Stockholm
Stenungsund
Resemontörer sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongelementmontör på GV Stars Bemanning AB i Stenungsund
Göteborg
Yrkesarbetare
Ledigt jobb som fogarbetare, hus och anläggning på Netfx AB i Göteborg
Växjö
Resemontörer till Abetong
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongelementmontör på Eterni Sweden AB i Växjö
Umeå
Rivare/Sanerare
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Decon i Umeå AB i Umeå
Karlshamn
Platsbesökare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som husmontör på Randstad AB i Karlshamn
Halmstad
Platsbesökare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som husmontör på Randstad AB i Halmstad
Malmö
Platsbesökare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som husmontör på Randstad AB i Malmö
Stockholm
Rivare sökes i Stockholm
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Submit AB i Stockholm
Malmö
Solcellsmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som husmontör på Randstad AB i Malmö
Botkyrka
Erfaren Rivningstekniker
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Ocab i Stockholm AB i Botkyrka
Stenungsund
Rivare med asbestkunnighet/diplom i Göteborgsregionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på ESIV AB i Stenungsund
Jönköping
Flexibelt arbete i en växande bransch
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Add-Up Bemanning AB i Jönköping
Botkyrka
Construction workers
Ledigt jobb som husmontör på Svea bygg och förvaltning AB i Botkyrka
Haninge
Söker duktiga rivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Dynamic Partners AB i Haninge
Stockholm
Rivare till projekt i Stockholm sökes!
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på Submit AB i Stockholm
Stockholm
Rivningsarbetare söks till Stockholmsregionen
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på KK Riv Borr & Såg AB i Stockholm
Malmö
Demontering/Rivning/Skrotning - Praca rozbiurkowa. Ogloszenie po polsku
Ledigt jobb som demonteringsarbetare/rivningsarbetare på SkåneXpressen i Malmö