Lön anläggare, markarbeten, va m.m 2023

- Lönestatistik för en anläggare, markarbeten, va m.mVad tjänar en anläggare, markarbeten, va m.m i månaden? Medellönen för 2023 är:

33 500 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30200 kronor i yrket medan männen har en lön på 33600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 35700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som anläggare, markarbeten, va m.m.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en anläggare, markarbeten, va m.m i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en anläggare, markarbeten, va m.m

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 201 kronor.

Dagslön för en anläggare, markarbeten, va m.m

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1595 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en anläggare, markarbeten, va m.m kvar i lön efter skatt? En anläggare, markarbeten, va m.m får ut 22 589 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 33 500 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 715 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 892 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 22 589 kronor


Sök lediga jobb som anläggare, markarbeten, va m.m

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som anläggare, markarbeten, va m.m eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Initium Gruppen AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Självgående och erfaren anläggare sökes!

Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Initium Gruppen AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Stensättare sökes!

Ledigt jobb som stensättare på Initium Gruppen AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Anläggare sökes!

Ledigt jobb som väg- och anläggningsarbetare, utan yrkesbevis på Initium Gruppen AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en anläggare, markarbeten, va m.m?

Vi har inga detaljer kring vad en anläggare, markarbeten, va m.m jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Lägger ner och sammanfogar rör av betong, metall eller plast till vatten- och avloppsledningar, fjärrvärme och fjärrkyla. Lägger ut asfalt eller betong på vägbanor m.m. Lägger ut räls, utför spårjustering och monterar växlar. Sätter kantsten och gatsten eller lägger sten- och betongplattor på gång- och körbanor. Monterar lekredskap, trappor och stödmurar samt räcken, skyltar och andra vägmarkeringar.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en anläggare, markarbeten, va m.m i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för anläggare, markarbeten, va m.m skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 31100 kronor

 • Kommunalanställd: 31100 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 33800 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som anläggare, markarbeten, va m.m?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som anläggare, markarbeten, va m.m.

Ungefär 18000 jobbar som anläggningsarbetare i landet, av dessa är cirka 3 procent kvinnor och 97 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för anläggningsarbetare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för anläggningsarbetare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som anläggare, markarbeten, va m.m? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30200 kronor som anläggare, markarbeten, va m.m medan männens lön är 33600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som anläggare, markarbeten, va m.m.

Lönestatistik för anläggare, markarbeten, va m.m i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 900 kronor
Stockholm36 800 kronor
Östra Mellansverige35 500 kronor
Småland med öarna32 000 kronor
Sydsverige30 800 kronor
Västsverige33 600 kronor
Norra Mellansverige33 500 kronor
Mellersta Norrland31 800 kronor
Övre Norrland33 400 kronor


Hur många jobbar som anläggare, markarbeten, va m.m i Sverige?

Det är totalt 20000 personer som idag är anställda som anläggare, markarbeten, va m.m enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige20 000
Stockholm och Stockholms län3 300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län890
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län2 400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands480
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en anläggare, markarbeten, va m.m i lön i månaden?

Medellönen för en anläggare, markarbeten, va m.m är 33500 kronor.

Hur många jobbar som anläggare, markarbeten, va m.m i Sverige?

Det finns 20000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en anläggare, markarbeten, va m.m?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 30200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 33600 kronor.

Hur mycket betalar en anläggare, markarbeten, va m.m i skatt?

En anläggare, markarbeten, va m.m betalar i snitt 9628 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln anläggare, markarbeten, va m.m in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som anläggare, markarbeten, va m.m eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till anläggare, markarbeten, va m.m

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anläggare, markarbeten, VA m.m Lön för en Anläggningsarbetare, markarbeten, VA m.m. Lön för en Anläggningsdykare Lön för en Armerare, bygg och anläggning Lön för en Asfaltarbetare, asfaltläggning Lön för en Asfaltisolerare Lön för en Asfaltläggare Lön för en Banarbetare, järnväg Lön för en Banreparatör Lön för en Bantekniker Lön för en Beläggningsarbetare Lön för en Betongarbetare, bygg och anläggning Lön för en Betongarmerare Lön för en Betongborrare Lön för en Betongdemolerare Lön för en Betongelementmontör Lön för en Betonghåltagare Lön för en Betongsprutare Lön för en Blästrare, fasadarbeten Lön för en Byggnadsarbetare, allround Lön för en Byggnadsarbetare, ospec Lön för en Byggnadssnickare Lön för en Byggnadsträarbetare Lön för en Bärgningsdykare Lön för en Cementslipare Lön för en Dykarbiträde Lön för en Dykare Lön för en Dykarskötare Lön för en Dykledare Lön för en Fasadmontör Lön för en Fasadputsare Lön för en Fasadrenoverare Lön för en Fjärrvärmerörläggare Lön för en Gatuarbetare Lön för en Gruvbyggare Lön för en Husmontör Lön för en Håltagare Lön för en Injekterare, betong Lön för en Inspektionsdykare Lön för en Isarbetare, montering Lön för en Järnvägsreparatör Lön för en Kakelsättare Lön för en Kakelugnsmakare Lön för en Klinkerläggare Lön för en Markanläggningsarbetare Lön för en Markismontör, montering, reparation Lön för en Mjukfogare Lön för en Montör, klätterväggar Lön för en Montör, markiser Lön för en Montör, tält, läktare Lön för en Mosaikläggare Lön för en Murare Lön för en Murarmästare Lön för en Pipelinemontör Lön för en Plattläggare Lön för en Plattsättare Lön för en Rallare Lön för en Reparatör, ban- Lön för en Reveterare Lön för en Rivningsarbetare, övrig Lön för en Rivningstekniker Lön för en Räckesmontör Lön för en Röjdykare Lön för en Rörläggare Lön för en Skorstensinstallatör Lön för en Skorstensmontör Lön för en Skorstensmurare Lön för en Skorstensreparatör Lön för en Skorstenstätare Lön för en Skyltmontör, trafikskyltar Lön för en Skyltmontör, övrigt Lön för en Snickare, byggnads- Lön för en Spårläggare, järnväg Lön för en Stenmontör Lön för en Stensättare Lön för en Stuckatör Lön för en Stålslipare, cement Lön för en Ställningsbyggare Lön för en Ställningsmontör Lön för en Terrazzoarbetare Lön för en Timmerhusbyggare Lön för en Timmerman, husbyggnad Lön för en Ugnsmurare Lön för en VA-rörläggare Lön för en Vägarbetare Lön för en Vägmålare
Stockholm
Stensättare sökes med start omgående!
Ledigt jobb som stensättare på Initium Gruppen AB i Stockholm
Stockholm
Självgående och erfaren anläggare sökes!
Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Initium Gruppen AB i Stockholm
Stockholm
Stensättare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som stensättare på Initium Gruppen AB i Stockholm
Stockholm
Anläggare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg- och anläggningsarbetare, utan yrkesbevis på Initium Gruppen AB i Stockholm
Göteborg
Specialjobb för erfaren anläggare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg- och anläggningsarbetare, utan yrkesbevis på A-Staffing Sweden AB i Göteborg
Göteborg
Anläggningsarbetare med VA-kompetens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på A-Staffing Sweden AB i Göteborg
Stenungsund
Anläggningsarbetare med VA-kompetens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på A-Staffing Sweden AB i Stenungsund
Stockholm
Anläggningsarbetare/maskinförare sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Prowork Bemanning AB i Stockholm
Botkyrka
Anläggare till Nitext
Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Tillväxt Botkyrka AB i Botkyrka
Bollnäs
Tätskiktsarbetare/bygg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg- och anläggningsarbetare, utan yrkesbevis på Wikan Personal AB i Bollnäs
Stockholm
Anläggare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Expanderamera Byggbemanning och Rekrytering AB i Stockholm
Botkyrka
Markarbetare Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Expanderamera Byggbemanning och Rekrytering AB i Botkyrka
Göteborg
GVV söker Anläggare/Betongarbetare till Göteborg
Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Brapersonal Sverige AB i Göteborg
Jönköping
GVV söker Anläggare/Betongarbetare till Skaraborgs och Jönköpings län
Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Brapersonal Sverige AB i Jönköping
Botkyrka
Anläggningsarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Permit Bygg AB i Botkyrka
Uppsala
Ramudden söker en Depåmedarbetare till Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Ramudden AB i Uppsala
Göteborg
Mark- och anläggningsarbetare Väg & anläggning Väst – Halland/Göteborg/Bohu
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Skanska Sverige AB i Göteborg
Nynäshamn
Trafikanordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drift- och vägunderhållsarbetare på Prowork Bemanning AB i Nynäshamn
Haninge
Trafikanordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drift- och vägunderhållsarbetare på Prowork Bemanning AB i Haninge
Botkyrka
Trafikanordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drift- och vägunderhållsarbetare på Prowork Bemanning AB i Botkyrka
Stockholm
Trafikanordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drift- och vägunderhållsarbetare på Prowork Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Elprojektör, Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Shaya Solutions AB i Stockholm
Stockholm
Markarbetare till Skanska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Adecco Sweden AB i Stockholm
Borås
Markanläggare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som beläggningsarbetare, utan yrkesbevis på Flexio Work AB i Borås
Järfälla
Trädgårdsmästare & Anläggningsarbetare
Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Sia Bygg Stockholm AB i Järfälla
Valdemarsvik
Anläggningsarbetare/rörläggare
Ledigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Valdemarsviks kommun i Valdemarsvik
Hallsberg
Anläggningsarbetare VA-ledningsnät.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Hallsbergs kommun i Hallsberg
Sollentuna
Mark- Anläggningsarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Lefa-Mark AB i Sollentuna
Eskilstuna
Anläggningsarbetare till område stadsmiljö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väg-och anläggningsarbetare på Eskilstuna kommun i Eskilstuna
Norrtälje
Trädgårdsanläggare
Ledigt jobb som stensättare på Lind, Tomas Gösta Karl Gunnar i Norrtälje