Lön skyddsassistent 2024

- Lönestatistik för en skyddsassistentVad tjänar en skyddsassistent i månaden? Medellönen för 2024 är:

36 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 36900 kronor i yrket medan männen har en lön på 36300 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 43100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som skyddsassistent.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en skyddsassistent i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 36800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en skyddsassistent

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 220 kronor.

Dagslön för en skyddsassistent

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1752 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en skyddsassistent kvar i lön efter skatt? En skyddsassistent får ut 24 903 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 36 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 301 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 290 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 24 903 kronor


Sök lediga jobb som skyddsassistent

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som skyddsassistent eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på GÖTEBORGS KOMMUN. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Ulricehamn
KBT- terapeut

Ledigt jobb som socionom på Sävsjöviks Förstärkta Familjehem AB i Ulricehamn

Läs om jobbet
Skövde
Handläggare våld i nära relation, Vuxenenheten

Ledigt jobb som socialsekreterare på Skövde kommun i Skövde

Läs om jobbet
Luleå
LSS-handläggare

Ledigt jobb som socionom på Netjobs Group AB i Luleå

Läs om jobbet

Vad gör en skyddsassistent?

Vi har inga detaljer kring vad en skyddsassistent jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utreder individers, familjers och gruppers sociala och ekonomiska problem eller samlevnadsproblem. Kartlägger hjälpbehov och insatser, ger råd och stöd samt utövar tillsyn. Gör utredningar om umgängesrätt vid vårdnadstvist.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en skyddsassistent i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för skyddsassistent skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 34300 kronor

 • Kommunalanställd: 36700 kronor

 • Regionanställd 41200 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 40500 kronorÄr det lätt att få jobb som skyddsassistent?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som skyddsassistent.

Prognosen för socialsekreterare och biståndsbedömare är en total prognos för socialsekreterare, biståndsbedömare m.fl., övriga yrken inom socialt arbete. Ungefär 36400 jobbar som socialsekreterare och biståndsbedömare i landet, av dessa är cirka 83 procent kvinnor och 17 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för socialsekreterare och biståndsbedömare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för socialsekreterare och biståndsbedömare kommer vara små till medelstora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som skyddsassistent? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 36900 kronor som skyddsassistent medan männens lön är 36300 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som skyddsassistent.

Lönestatistik för skyddsassistent i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige36 100 kronor
Stockholm38 300 kronor
Östra Mellansverige34 700 kronor
Småland med öarna35 800 kronor
Sydsverige34 900 kronor
Västsverige36 800 kronor
Norra Mellansverige34 700 kronor
Mellersta Norrland34 100 kronor
Övre Norrland34 900 kronor


Hur många jobbar som skyddsassistent i Sverige?

Det är totalt 21900 personer som idag är anställda som skyddsassistent enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige21 900
Stockholm och Stockholms län5 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län3 600
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 700
Blekinge och Skåne län3 400
Hallands och Västra Götalands län4 700
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 800
Västernorrlands och Jämtlands770
Västerbottens och Norrbottens län910

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en skyddsassistent i lön i månaden?

Medellönen för en skyddsassistent är 36800 kronor.

Hur många jobbar som skyddsassistent i Sverige?

Det finns 21900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en skyddsassistent?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 36900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 36300 kronor.

Hur mycket betalar en skyddsassistent i skatt?

En skyddsassistent betalar i snitt 10614 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln skyddsassistent in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som skyddsassistent eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till skyddsassistent

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arbetscoach, IPS modellen Lön för en Behovsbedömare Lön för en Biståndsbedömare Lön för en Biståndshandläggare, kommun Lön för en Chefskurator Lön för en Familjehemsrekryterare Lön för en Familjehemssekreterare Lön för en Familjepedagog Lön för en Familjerådgivare Lön för en Familjerättssekreterare Lön för en Familjeterapeut Lön för en Familjevårdsinspektör Lön för en Flyktinghandläggare Lön för en Flyktingkonsulent Lön för en Flyktingsamordnare Lön för en Flyktingsekreterare Lön för en Fosterbarnsinspektör Lön för en Frivårdschef Lön för en Frivårdshandläggare Lön för en Frivårdsinspektör Lön för en Fältassistent Lön för en Fältkurator Lön för en Fältsekreterare Lön för en Gruppledare inom socialtjänst Lön för en Handläggare, flyktingar Lön för en Inspektör, frivård Lön för en Integrationshandläggare Lön för en Invandrarkonsulent Lön för en Invandrarsekreterare Lön för en Kurator Lön för en LSS-handläggare Lön för en Metodhandledare (vård och stödsamordning) Lön för en Omsorgskurator Lön för en Primärvårdskurator Lön för en Rehabiliteringskonsulent Lön för en Rehabiliteringskonsult, övrig Lön för en Samtalsterapeut Lön för en Sjukhuskurator Lön för en Skolkurator Lön för en Skyddsassistent Lön för en Skyddskonsulent Lön för en Socialinspektör Lön för en Socialkonsulent, Länsstyrelsen Lön för en Socialkurator Lön för en Socialrådgivare Lön för en Socialsekreterare Lön för en Socionom, ospec Lön för en Ungdomssekreterare, socialtjänst Lön för en Vårdnadsutredare
Göteborg
Familjehemssekreterare till socialförvaltning Nordost
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som familjehemssekreterare på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Ulricehamn
KBT- terapeut
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på Sävsjöviks Förstärkta Familjehem AB i Ulricehamn
Skövde
Handläggare våld i nära relation, Vuxenenheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Skövde kommun i Skövde
Luleå
LSS-handläggare
Ledigt jobb som socionom på Netjobs Group AB i Luleå
Härjedalen
Socionom/kurator till Torvalla hälsocentral välkomnas!
Ledigt jobb som socionom på Netjobs Group AB i Härjedalen
Luleå
Vi söker fler nyexade socialsekreterare till barn- och...
Ledigt jobb som socionom på Netjobs Group AB i Luleå
Stockholm
Förmedlingshandläggare till SHIS Bostäder
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på STIFT SHIS BOSTÄDER i Stockholm
Norrtälje
Familjerättssekreterare till Familjerättsenheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som familjerättssekreterare på Norrtälje kommun i Norrtälje
Uppsala
Familjehemssekreterare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på Uppsala kommun i Uppsala
Uppsala
Familjeutredare och teamledare till Övernäs akut- och utredningshem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på Uppsala kommun i Uppsala
Täby
Socialsekreterare till Täby kommun (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Täby kommun i Täby
Vellinge
Verksamhetschef
Ledigt jobb som socionom på VELLINGE KOMMUN i Vellinge
Vellinge
Familjebehandlare till Familjeteamet i Vellinge
Ledigt jobb som familjebehandlare/familjepedagog på VELLINGE KOMMUN i Vellinge
Haninge
Socialsekreterare Ekonomiskt bistånd- mottagning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Haninge kommun i Haninge
Södertälje
Familjebehandlare till Öppenvård Ungdom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som familjebehandlare/familjepedagog på Södertälje kommun i Södertälje
Uddevalla
1:e socialsekreterare Mottagningsgrupp Försörjningsstöd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Uddevalla kommun i Uddevalla
Göteborg
Socialsekreterare Barn och Unga Myndighet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Svalöv
Socialsekreterare vuxen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Svalövs kommun i Svalöv
SocBic söker socionomkonsulter i hela landet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på SocBic AB i
Järfälla
Barnhandläggare till familjehemsenheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på Järfälla kommun i Järfälla
Uppsala
Rehabkoordinator till neuromottagningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rehabhandläggare på REGION UPPSALA i Uppsala
Stockholm
Gruppledare till ungdomsgruppen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som gruppledare inom socialtjänst på Stockholms kommun i Stockholm
Vänersborg
Fältsekreterare till Familjens hus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fältassistent på Vänersborgs kommun i Vänersborg
Kungälv
Fältande socionom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Kungälvs kommun i Kungälv
Östersund
Koordinator/skolinformatör i Östersund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rehabhandläggare på Galaxen Bygg AB i Östersund
Ludvika
Projektledare för omställningen till ny socialtjänstlag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på Ludvika kommun i Ludvika
Göteborg
Socionom/beteendevetare till Stadsmissionens Unga Forum
Ledigt jobb som socionom på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission Bistånd och Entr i Göteborg
Göteborg
Socialsekreterare Barn/Unga och personlig assistans
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Göteborg
Barnsekreterare till Socialförvaltningen Nordost
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socionom på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Stockholm
Socialsekreterare till barn- och ungdomsteamet på Kriscentrum-Kruton
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som socialsekreterare på Stockholms kommun i Stockholm