Lön chefskurator 2024

- Lönestatistik för en chefskuratorVad tjänar en chefskurator i månaden? Medellönen för 2024 är:

36 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 36600 kronor i yrket medan männen har en lön på 36500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 38900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som chefskurator.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en chefskurator i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 36600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en chefskurator

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 219 kronor.

Dagslön för en chefskurator

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1743 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en chefskurator kvar i lön efter skatt? En chefskurator får ut 24 762 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 36 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 265 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 266 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 24 762 kronor


Sök lediga jobb som chefskurator

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som chefskurator eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på REGION STOCKHOLM. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Ystad
Behandlare till Vuxenpsykiatrimottagning i Ystad

Ledigt jobb som kurator på REGION SKÅNE i Ystad

Läs om jobbet
Simrishamn
Behandlare till Vuxenpsykiatrimottagning i Simrishamn

Ledigt jobb som kurator på REGION SKÅNE i Simrishamn

Läs om jobbet
Öckerö
Skolkurator

Ledigt jobb som skolkurator på Öckerö kommun i Öckerö

Läs om jobbet

Vad gör en chefskurator?

Vi har inga detaljer kring vad en chefskurator jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ger information om samhällets olika möjligheter att ge hjälp och stöd till människor i behov av råd, stöd och hjälp. Undersöker olika lösningar för att förbättra hjälpsökandes livssituation.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en chefskurator i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för chefskurator skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38900 kronor

 • Kommunalanställd: 37100 kronor

 • Regionanställd 36000 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 36600 kronorÄr det lätt att få jobb som chefskurator?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som chefskurator.

Ungefär 10400 jobbar som kuratorer i landet, av dessa är cirka 87 procent kvinnor och 13 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för kuratorer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för kuratorer kommer vara stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som chefskurator? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 36600 kronor som chefskurator medan männens lön är 36500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som chefskurator.

Lönestatistik för chefskurator i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige35 600 kronor
Stockholm37 200 kronor
Östra Mellansverige34 700 kronor
Småland med öarna35 500 kronor
Sydsverige35 400 kronor
Västsverige36 100 kronor
Norra Mellansverige34 900 kronor
Mellersta Norrland34 600 kronor
Övre Norrland33 900 kronor


Hur många jobbar som chefskurator i Sverige?

Det är totalt 9800 personer som idag är anställda som chefskurator enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige9 800
Stockholm och Stockholms län1 900
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län840
Blekinge och Skåne län1 500
Hallands och Västra Götalands län1 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län860
Västernorrlands och Jämtlands380
Västerbottens och Norrbottens län460

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en chefskurator i lön i månaden?

Medellönen för en chefskurator är 36600 kronor.

Hur många jobbar som chefskurator i Sverige?

Det finns 9800 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en chefskurator?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 36600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 36500 kronor.

Hur mycket betalar en chefskurator i skatt?

En chefskurator betalar i snitt 10554 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln chefskurator in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som chefskurator eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till chefskurator

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arbetscoach, IPS modellen Lön för en Behovsbedömare Lön för en Biståndsbedömare Lön för en Biståndshandläggare, kommun Lön för en Chefskurator Lön för en Familjehemsrekryterare Lön för en Familjehemssekreterare Lön för en Familjepedagog Lön för en Familjerådgivare Lön för en Familjerättssekreterare Lön för en Familjeterapeut Lön för en Familjevårdsinspektör Lön för en Flyktinghandläggare Lön för en Flyktingkonsulent Lön för en Flyktingsamordnare Lön för en Flyktingsekreterare Lön för en Fosterbarnsinspektör Lön för en Frivårdschef Lön för en Frivårdshandläggare Lön för en Frivårdsinspektör Lön för en Fältassistent Lön för en Fältkurator Lön för en Fältsekreterare Lön för en Gruppledare inom socialtjänst Lön för en Handläggare, flyktingar Lön för en Inspektör, frivård Lön för en Integrationshandläggare Lön för en Invandrarkonsulent Lön för en Invandrarsekreterare Lön för en Kurator Lön för en LSS-handläggare Lön för en Metodhandledare (vård och stödsamordning) Lön för en Omsorgskurator Lön för en Primärvårdskurator Lön för en Rehabiliteringskonsulent Lön för en Rehabiliteringskonsult, övrig Lön för en Samtalsterapeut Lön för en Sjukhuskurator Lön för en Skolkurator Lön för en Skyddsassistent Lön för en Skyddskonsulent Lön för en Socialinspektör Lön för en Socialkonsulent, Länsstyrelsen Lön för en Socialkurator Lön för en Socialrådgivare Lön för en Socialsekreterare Lön för en Socionom, ospec Lön för en Ungdomssekreterare, socialtjänst Lön för en Vårdnadsutredare
Stockholm
Vikarierande samverkanskurator till BUP Kungsholmen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Ystad
Behandlare till Vuxenpsykiatrimottagning i Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION SKÅNE i Ystad
Simrishamn
Behandlare till Vuxenpsykiatrimottagning i Simrishamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION SKÅNE i Simrishamn
Öckerö
Skolkurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Öckerö kommun i Öckerö
Jönköping
Kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION JÖNKÖPINGS LÄN i Jönköping
Trollhättan
Skolkurator Anpassad grundskola Sylteskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Trollhättans kommun i Trollhättan
Lidingö
Skolkurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Lidingö kommun i Lidingö
Skövde
Kvinnohuset Tranan söker vikarierande kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Skaraborgs Kvinnohusfören Tranan i Skövde
Kalmar
Ledig tjänst som kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Kalmar Kvinnojour i Kalmar
Uddevalla
Kurator till Ramneröd 7-9
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Uddevalla kommun i Uddevalla
Ljungby
Kurator till Central elevhälsa
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Ljungby kommun i Ljungby
Ljungby
Kurator till Central elevhälsa
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Ljungby kommun i Ljungby
Umeå
Kurator till Rättspsykiatrin i Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION VÄSTERBOTTEN i Umeå
Vetlanda
Förbättra elevhälsan – bli kurator på Njudungsgymnasiet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Vetlanda kommun i Vetlanda
Nacka
Sommarvikarierande kurator till Geriatriska och Palliativa slutenvården
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB i Nacka
Örnsköldsvik
Kurator till Hälsocentralen Domsjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION VÄSTERNORRLAND i Örnsköldsvik
Göteborg
Arbetsledare till Kriscentrum för kvinnors skyddade boende
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Göteborg
Hälso- och sjukvårdskurator med KBT steg 1, Omtanken Frölunda Torg UPH
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som primärvårdskurator på Omtanken Västerleden Vård AB i Göteborg
Stockholm
Skolkurator sökes till NTI Gymnasiet Stockholm Odenplan
Ledigt jobb som kurator på NTI Gymnasiet Macro AB i Stockholm
Tidaholm
Vikarierande skolkurator till Centrala barn- och elevhälsan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Tidaholms kommun i Tidaholm
Mölndal
Rådgivare på LaSSe Brukarstödcenter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Lasse Brukarstödcenter Ekonomisk Fören i Mölndal
Hudiksvall
Kurator
Ledigt jobb som skolkurator på Hudiksvalls kommun i Hudiksvall
Kalmar
Kurator F-6
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Kalmar kommun i Kalmar
Mora
Leg Sjuksköt/socionom/steg 1 terapeut till vuxenpsykiatrin Mora
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som samtalsterapeut på REGION DALARNA i Mora
Hudiksvall
Skolkurator Västra skolan
Ledigt jobb som kurator på Hudiksvalls kommun i Hudiksvall
Sandviken
Skolkurator, Elevhälsan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Sandvikens kommun i Sandviken
Lund
Kurator /mentor som vill göra skillnad!
Ledigt jobb som skolkurator på DBGY Kronan AB i Lund
Knivsta
Skolkurator-Uppsökande arbete
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Knivsta kommun i Knivsta
Trollhättan
Kurator till internationell grundskola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Watma Education AB i Trollhättan
Falkenberg
Skolkurator, Barn- och utbildningsförvaltningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Falkenbergs kommun i Falkenberg