Lön fältkurator 2024

- Lönestatistik för en fältkuratorVad tjänar en fältkurator i månaden? Medellönen för 2024 är:

36 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 36600 kronor i yrket medan männen har en lön på 36500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 38900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som fältkurator.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en fältkurator i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 36600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en fältkurator

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 219 kronor.

Dagslön för en fältkurator

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1743 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en fältkurator kvar i lön efter skatt? En fältkurator får ut 24 762 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 36 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 265 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 266 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 24 762 kronor


Sök lediga jobb som fältkurator

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som fältkurator eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Eda på Eda kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Borlänge
Skolkurator till Kyrkskolan och Mjälga Montessori

Ledigt jobb som skolkurator på Borlänge kommun i Borlänge

Läs om jobbet
Säter
KBT-terapeut till Sävik

Ledigt jobb som samtalsterapeut på Meet a Group international AB i Säter

Läs om jobbet
Västerås
Skolkurator till Sofiaskolan och Fridhemsskolan

Ledigt jobb som skolkurator på Västerås kommun i Västerås

Läs om jobbet

Vad gör en fältkurator?

Vi har inga detaljer kring vad en fältkurator jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ger information om samhällets olika möjligheter att ge hjälp och stöd till människor i behov av råd, stöd och hjälp. Undersöker olika lösningar för att förbättra hjälpsökandes livssituation.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en fältkurator i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för fältkurator skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38900 kronor

 • Kommunalanställd: 37100 kronor

 • Regionanställd 36000 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 36600 kronorÄr det lätt att få jobb som fältkurator?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som fältkurator.

Ungefär 10400 jobbar som kuratorer i landet, av dessa är cirka 87 procent kvinnor och 13 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för kuratorer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för kuratorer kommer vara stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som fältkurator? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 36600 kronor som fältkurator medan männens lön är 36500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som fältkurator.

Lönestatistik för fältkurator i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige35 600 kronor
Stockholm37 200 kronor
Östra Mellansverige34 700 kronor
Småland med öarna35 500 kronor
Sydsverige35 400 kronor
Västsverige36 100 kronor
Norra Mellansverige34 900 kronor
Mellersta Norrland34 600 kronor
Övre Norrland33 900 kronor


Hur många jobbar som fältkurator i Sverige?

Det är totalt 9800 personer som idag är anställda som fältkurator enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige9 800
Stockholm och Stockholms län1 900
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län840
Blekinge och Skåne län1 500
Hallands och Västra Götalands län1 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län860
Västernorrlands och Jämtlands380
Västerbottens och Norrbottens län460

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en fältkurator i lön i månaden?

Medellönen för en fältkurator är 36600 kronor.

Hur många jobbar som fältkurator i Sverige?

Det finns 9800 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en fältkurator?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 36600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 36500 kronor.

Hur mycket betalar en fältkurator i skatt?

En fältkurator betalar i snitt 10554 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln fältkurator in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som fältkurator eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till fältkurator

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arbetscoach, IPS modellen Lön för en Behovsbedömare Lön för en Biståndsbedömare Lön för en Biståndshandläggare, kommun Lön för en Chefskurator Lön för en Familjehemsrekryterare Lön för en Familjehemssekreterare Lön för en Familjepedagog Lön för en Familjerådgivare Lön för en Familjerättssekreterare Lön för en Familjeterapeut Lön för en Familjevårdsinspektör Lön för en Flyktinghandläggare Lön för en Flyktingkonsulent Lön för en Flyktingsamordnare Lön för en Flyktingsekreterare Lön för en Fosterbarnsinspektör Lön för en Frivårdschef Lön för en Frivårdshandläggare Lön för en Frivårdsinspektör Lön för en Fältassistent Lön för en Fältkurator Lön för en Fältsekreterare Lön för en Gruppledare inom socialtjänst Lön för en Handläggare, flyktingar Lön för en Inspektör, frivård Lön för en Integrationshandläggare Lön för en Invandrarkonsulent Lön för en Invandrarsekreterare Lön för en Kurator Lön för en LSS-handläggare Lön för en Metodhandledare (vård och stödsamordning) Lön för en Omsorgskurator Lön för en Primärvårdskurator Lön för en Rehabiliteringskonsulent Lön för en Rehabiliteringskonsult, övrig Lön för en Samtalsterapeut Lön för en Sjukhuskurator Lön för en Skolkurator Lön för en Skyddsassistent Lön för en Skyddskonsulent Lön för en Socialinspektör Lön för en Socialkonsulent, Länsstyrelsen Lön för en Socialkurator Lön för en Socialrådgivare Lön för en Socialsekreterare Lön för en Socionom, ospec Lön för en Ungdomssekreterare, socialtjänst Lön för en Vårdnadsutredare
Eda
Vikarierande kurator 100% Hierneskolan/Adolfsfors skola
Ledigt jobb som kurator på Eda kommun i Eda
Borlänge
Skolkurator till Kyrkskolan och Mjälga Montessori
Ledigt jobb som skolkurator på Borlänge kommun i Borlänge
Säter
KBT-terapeut till Sävik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som samtalsterapeut på Meet a Group international AB i Säter
Västerås
Skolkurator till Sofiaskolan och Fridhemsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Västerås kommun i Västerås
Malmö
Kurator till Augustenborgsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Malmö kommun i Malmö
Hallsberg
Skolkurator till Alléskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Sydnärkes Utbildningsförbund i Hallsberg
Lidingö
Vik. Kurator till ASIH och SPSV Lidingö
Ledigt jobb som kurator på Aleris Närsjukvård AB i Lidingö
Hylte
Vikarierande Kurator till Örnaskolan i Hylte kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Hylte kommun i Hylte
Göteborg
Kurator till Bergsjöskolan 7–9
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Vetlanda
Gör skillnad – bli skolkurator för F-6 eller 7-9
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Vetlanda kommun i Vetlanda
Nykvarn
Kurator till Turingeskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Nykvarns kommun i Nykvarn
Stockholm
Skolkurator åk4-6
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på STIFTELSEN FRYSHUSET i Stockholm
Lerum
Kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Lerums kommun i Lerum
Borås
Kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på AcadeMedia Support AB i Borås
Stockholm
Föräldravikariat - Kurator till sektion Hälsoprofessioner Hörsel, Rosenlund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Jönköping
Skolkurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Jönköpings kommun i Jönköping
Gävle
Kurator till Hamrånge Din hälsocentral
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION GÄVLEBORG i Gävle
Flen
Skolkurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Europaskolan Malmköping AB i Flen
Göteborg
ISGR söker kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Göteborgsregionens Internationella Skola AB i Göteborg
Enköping
Kurator till mycket omtyckt vårdcentral i Enköping
Ledigt jobb som primärvårdskurator på Innovatrek AB i Enköping
Stockholm
Skolkurator till Enbacksskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Stockholms kommun i Stockholm
Älmhult
Skolkurator till Klöxhultsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på Älmhults kommun i Älmhult
Haparanda
Centrala Elevhälsan söker Skolkurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Haparanda kommun i Haparanda
Klippan
Kurator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Klippans kommun i Klippan
Linköping
Te Crea Care söker skolkurator för konsultuppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolkurator på Te Crea Care AB i Linköping
Hjo
Skolkurator Åk 7-9
Ledigt jobb som kurator på Hjo kommun i Hjo
Eslöv
SIP-koordinator till Barn- och ungdomspsykiatri i Eslöv
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION SKÅNE i Eslöv
Växjö
Vi söker en kurator till ett av våra barn/ungdomsteam på habiliteringen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION KRONOBERG i Växjö
Trelleborg
Kurator till Barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Trelleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kurator på REGION SKÅNE i Trelleborg
Askersund
Skolkurator Närlundaskolan
Ledigt jobb som skolkurator på Askersunds kommun i Askersund