Lön plåtpressare - Lönestatistik för en plåtpressare 2023

Vad tjänar en plåtpressare i månaden? Medellönen är 31300 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

När det gäller könen så tjänar männen i snitt 31400 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som plåtpressare.


TopplistorVad tjänar en plåtpressare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln plåtpressare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en plåtpressare?

Vi har inga detaljer kring vad en plåtpressare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tillverkar, monterar och reparerar produkter och konstruktioner av tunnplåt. Reparerar skador och byter plåtdetaljer på fordon. Kontrollerar, reparerar och rengör cisterner. Framställer och reparerar föremål i koppar, mässing och tenn.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en plåtpressare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för plåtpressare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31300 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Hur stor chans är det att få jobb som plåtpressare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som plåtpressare.

Ungefär 3600 jobbar som tunnplåtslagare i landet, av dessa är cirka 2 procent kvinnor och 98 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för tunnplåtslagare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för tunnplåtslagare kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som plåtpressare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en plåtpressare tjänar männen i snitt 31400 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor28100 kronor
2015 0 kronor28800 kronor
2016 0 kronor27900 kronor
2017 0 kronor30400 kronor
2018 0 kronor29900 kronor
2019 0 kronor30100 kronor
2020 0 kronor31900 kronor
2021 0 kronor31400 kronor

Lönestatistik för plåtpressare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31900
Stockholm33500
Östra Mellansverige31000
Småland med öarna..
Sydsverige29000
Västsverige31300
Norra Mellansverige31700
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..


Hur många jobbar som plåtpressare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som plåtpressare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige..
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en plåtpressare i lön i månaden?

Medellönen för en plåtpressare är 31300 kronor.

Hur många jobbar som plåtpressare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som plåtpressare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till plåtpressare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arcatomsvetsare Lön för en Argonbågsvetsare Lön för en Armeringsmontör Lön för en Bilplåtslagare Lön för en Bilskadereparatör, plåt Lön för en Bleckslagare Lön för en Blylödare Lön för en Bronsgjutare Lön för en Brännare, svetsning Lön för en Byggnadsplåtslagare Lön för en Bågsvetsare Lön för en Diktare, grovplåt Lön för en Elsvetsare Lön för en Falsare, tunnplåt Lön för en Fartygsplåtslagare Lön för en Flygplansplåtslagare Lön för en Formreparatör Lön för en Gasbågsvetsare Lön för en Gashyvlare Lön för en Gasmejslare Lön för en Gasskärare Lön för en Gassvetsare Lön för en Gelbgjutare Lön för en Gjutare, metall hantverk Lön för en Gjutmästare Lön för en Grovplåtnitare Lön för en Grovplåtslagare Lön för en Grovplåtslagare, industri Lön för en Handformare, gjuteri Lön för en Hårdlödare Lön för en Idrottspristillverkare, pokaler Lön för en Industriplåtslagare, grovplåtslagare Lön för en Industriplåtslagare, tunnplåtslagare Lön för en Järnkonstruktionsmontör Lön för en Kabelsplitsare Lön för en Karosseriplåtslagare Lön för en Klippare, tunnplåt Lön för en Klockgjutare Lön för en Konstgjutare Lön för en Kopparslagare Lön för en Kärnmakare, hantverk Lön för en Licenssvetsare Lön för en Liftbyggare Lön för en Liftmontör Lön för en Liftreparatör Lön för en Lifttekniker Lön för en Lödare, metall Lön för en MAG-svetsare Lön för en Maskinbrännare Lön för en Maskinlödare Lön för en Metallimmare Lön för en Metallkonstruktionsmontör Lön för en MIG-svetsare Lön för en Mjuklödare Lön för en Nibblare, tunnplåt Lön för en Nitare, grovplåt Lön för en Nitare, tunnplåt Lön för en Pannbyggare Lön för en Pannmontör Lön för en Pannplåtslagare Lön för en Plåtbearbetare Lön för en Plåthopsättare Lön för en Plåtmontör Lön för en Plåtpressare Lön för en Plåtslagare, bygg Lön för en Plåtslagare, flygplan Lön för en Plåtslagare, grovplåt Lön för en Precisionsgjutare Lön för en Rörsvetsare Lön för en Skadereparatör, bilplåt Lön för en Skadetekniker, reparation Lön för en Skärare, svets Lön för en Slaglödare Lön för en Splitsare, kabel Lön för en Spårsvetsare Lön för en Stansare, tunnplåt Lön för en Stålbyggare Lön för en Stålkonstruktionsmontör Lön för en Svetsare, arcatom- Lön för en Svetsare, argonbåge- Lön för en Svetsare, båg- Lön för en Svetsare, el- Lön för en Svetsare, gas- Lön för en Svetsare, gasbåge- Lön för en Svetsare, licens- Lön för en Svetsare, MAG- Lön för en Svetsare, MIG- Lön för en Svetsare, ospec Lön för en Svetsare, rör Lön för en Svetsare, spår Lön för en Svetsare, TIG- Lön för en Takplåtslagare Lön för en Tenngjutare Lön för en Tennlödare Lön för en Termitsvetsare Lön för en TIG-svetsare Lön för en Tunnplåtslagare Lön för en Tunnplåtslagare, industri Lön för en Utslagsman, grovplåt Lön för en Varvsplåtslagare Lön för en Vaxgjutare Lön för en Ventilationsplåtslagare
Göteborg
Plåtslagare/Lackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på LN Personal AB i Göteborg
Västerås
Skadetekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på BILIA AB i Västerås
Malmö
Mercedes-Benz Malmö söker en Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plåtbearbetare på Mercedes - Benz Försäljnings AB i Malmö
Borås
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Randstad AB i Borås
Malmö
Automera AB Malmö söker en Bilplåtslagare/Bilskadereparatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Automera AB i Malmö
Stockholm
Bilplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Bil+ Bromma AB i Stockholm
Stockholm
Bilskadereparatör/plåtslagare till Werksta - Västberga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Fordonsakademin Sverige AB i Stockholm
Malmö
Bilplåtslagare kvällstid till Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Mechanum Sverige AB i Malmö
Sollentuna
Skadetekniker / Plåtslagare till Sollentuna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Aura Personal AB i Sollentuna
Järfälla
Skadetekniker / Plåtslagare till Akalla!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Aura Personal AB i Järfälla
Arvika
Vi söker nu en Skadeberäknare till Arvika
Ledigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Helmia Bil AB i Arvika
Sollentuna
Vi söker plåtslagare till vår kund i Sollentuna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Aura Personal AB i Sollentuna
Solna
Vi söker plåtslagare till vår kund i Solna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Aura Personal AB i Solna
Stockholm
Vi söker plåtslagare till vår kund i Akalla!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Aura Personal AB i Stockholm
Järfälla
Vi söker plåtslagare till vår kund i Järfälla!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Aura Personal AB i Järfälla
Gävle
Skadereparatör till Din Bil - Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Fordonsakademin Sverige AB i Gävle
Gävle
Bilplåtslagare - Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Fordonsakademin Sverige AB i Gävle
Ulricehamn
Bilplåtslagare sökes till företag i Ulricehamn!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Uniflex Sverige AB i Ulricehamn
Göteborg
Bilskadereparatör till Volvo Car Retail!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Nercia Bemanning AB i Göteborg
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plåtbearbetare på Ikett Personalpartner AB i
Kungsbacka
SKadetekniker / bilplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på BILIA AB i Kungsbacka
Ängelholm
Plåtslagare Fordon
Ledigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Bil & Skadeservice Klippan AB i Ängelholm
Klippan
Plåtslagare Fordon
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Bil & Skadeservice Klippan AB i Klippan
Kungälv
Bilplåtslagare
Ledigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Rollsbo Billackering AB i Kungälv
Luleå
Skadereparatörer till Sandströms Center AB i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Lernia Bemanning AB i Luleå
Svedala
Bilplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Bilskadecentralen i Vellinge AB i Svedala
Alingsås
Skadetekniker till Lindströms Bil i Alingsås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Lindströms Bil AB i Alingsås
Trelleborg
Bilplåtslagare
Ledigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Bil-Larsson i Trelleborg AB i Trelleborg
Partille
Verkstadscoach skadeverkstad till Partille
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Mechanum Sverige AB i Partille
Kristinehamn
Vi söker två erfarna Bilskadereparatör/Bilplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilplåtslagare/bilskade- och karosserireparatör på Kristinehamnslacken Tunga Fordon AB i Kristinehamn