Lön arcatomsvetsare 2024

- Lönestatistik för en arcatomsvetsareVad tjänar en arcatomsvetsare i månaden? Medellönen för 2024 är:

32 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31000 kronor i yrket medan männen har en lön på 32600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 32600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som arcatomsvetsare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en arcatomsvetsare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en arcatomsvetsare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 195 kronor.

Dagslön för en arcatomsvetsare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1552 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en arcatomsvetsare kvar i lön efter skatt? En arcatomsvetsare får ut 21 958 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 556 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 783 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 958 kronor


Sök lediga jobb som arcatomsvetsare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som arcatomsvetsare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på MTR Tunnelbanan AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Svetsare

Ledigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i

Läs om jobbet
Gnosjö
Svetsare

Ledigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Gnosjö

Läs om jobbet
Örnsköldsvik
Svetsare

Ledigt jobb som svetsare, manuell på Bae Systems Hägglunds AB i Örnsköldsvik

Läs om jobbet

Vad gör en arcatomsvetsare?

Vi har inga detaljer kring vad en arcatomsvetsare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Svetsar och löder samman metalldelar i samband med tillverkning, montering och reparation av metallprodukter. Utför specialiserat svetsningsarbete på röranläggningar. Skär ut detaljer i olika metalliska material och kapar exempelvis grovplåtar, balkar och skrot med skärbrännare eller skärmaskin.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en arcatomsvetsare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för arcatomsvetsare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 29800 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 32600 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som arcatomsvetsare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som arcatomsvetsare.

Ungefär 13600 jobbar som svetsare och gasskärare i landet, av dessa är cirka 4 procent kvinnor och 96 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för svetsare och gasskärare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för svetsare och gasskärare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som arcatomsvetsare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31000 kronor som arcatomsvetsare medan männens lön är 32600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som arcatomsvetsare.

Lönestatistik för arcatomsvetsare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 600 kronor
Stockholm38 200 kronor
Östra Mellansverige31 900 kronor
Småland med öarna29 800 kronor
Sydsverige30 200 kronor
Västsverige32 300 kronor
Norra Mellansverige30 500 kronor
Mellersta Norrland28 900 kronor
Övre Norrland31 900 kronor


Hur många jobbar som arcatomsvetsare i Sverige?

Det är totalt 11100 personer som idag är anställda som arcatomsvetsare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige11 100
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en arcatomsvetsare i lön i månaden?

Medellönen för en arcatomsvetsare är 32600 kronor.

Hur många jobbar som arcatomsvetsare i Sverige?

Det finns 11100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en arcatomsvetsare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31000 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32600 kronor.

Hur mycket betalar en arcatomsvetsare i skatt?

En arcatomsvetsare betalar i snitt 9359 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln arcatomsvetsare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som arcatomsvetsare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till arcatomsvetsare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arcatomsvetsare Lön för en Argonbågsvetsare Lön för en Armeringsmontör Lön för en Bilplåtslagare Lön för en Bilskadereparatör, plåt Lön för en Bleckslagare Lön för en Blylödare Lön för en Bronsgjutare Lön för en Brännare, svetsning Lön för en Byggnadsplåtslagare Lön för en Bågsvetsare Lön för en Diktare, grovplåt Lön för en Elsvetsare Lön för en Falsare, tunnplåt Lön för en Fartygsplåtslagare Lön för en Flygplansplåtslagare Lön för en Formreparatör Lön för en Gasbågsvetsare Lön för en Gashyvlare Lön för en Gasmejslare Lön för en Gasskärare Lön för en Gassvetsare Lön för en Gelbgjutare Lön för en Gjutare, metall hantverk Lön för en Gjutmästare Lön för en Grovplåtnitare Lön för en Grovplåtslagare Lön för en Grovplåtslagare, industri Lön för en Handformare, gjuteri Lön för en Hårdlödare Lön för en Idrottspristillverkare, pokaler Lön för en Industriplåtslagare, grovplåtslagare Lön för en Industriplåtslagare, tunnplåtslagare Lön för en Järnkonstruktionsmontör Lön för en Kabelsplitsare Lön för en Karosseriplåtslagare Lön för en Klippare, tunnplåt Lön för en Klockgjutare Lön för en Konstgjutare Lön för en Kopparslagare Lön för en Kärnmakare, hantverk Lön för en Licenssvetsare Lön för en Liftbyggare Lön för en Liftmontör Lön för en Liftreparatör Lön för en Lifttekniker Lön för en Lödare, metall Lön för en MAG-svetsare Lön för en Maskinbrännare Lön för en Maskinlödare Lön för en Metallimmare Lön för en Metallkonstruktionsmontör Lön för en MIG-svetsare Lön för en Mjuklödare Lön för en Nibblare, tunnplåt Lön för en Nitare, grovplåt Lön för en Nitare, tunnplåt Lön för en Pannbyggare Lön för en Pannmontör Lön för en Pannplåtslagare Lön för en Plåtbearbetare Lön för en Plåthopsättare Lön för en Plåtmontör Lön för en Plåtpressare Lön för en Plåtslagare, bygg Lön för en Plåtslagare, flygplan Lön för en Plåtslagare, grovplåt Lön för en Precisionsgjutare Lön för en Rörsvetsare Lön för en Skadereparatör, bilplåt Lön för en Skadetekniker, reparation Lön för en Skärare, svets Lön för en Slaglödare Lön för en Splitsare, kabel Lön för en Spårsvetsare Lön för en Stansare, tunnplåt Lön för en Stålbyggare Lön för en Stålkonstruktionsmontör Lön för en Svetsare, arcatom- Lön för en Svetsare, argonbåge- Lön för en Svetsare, båg- Lön för en Svetsare, el- Lön för en Svetsare, gas- Lön för en Svetsare, gasbåge- Lön för en Svetsare, licens- Lön för en Svetsare, MAG- Lön för en Svetsare, MIG- Lön för en Svetsare, ospec Lön för en Svetsare, rör Lön för en Svetsare, spår Lön för en Svetsare, TIG- Lön för en Takplåtslagare Lön för en Tenngjutare Lön för en Tennlödare Lön för en Termitsvetsare Lön för en TIG-svetsare Lön för en Tunnplåtslagare Lön för en Tunnplåtslagare, industri Lön för en Utslagsman, grovplåt Lön för en Varvsplåtslagare Lön för en Vaxgjutare Lön för en Ventilationsplåtslagare
Stockholm
Bli svetsare hos MTR Tech!
Ledigt jobb som svetsare, manuell på MTR Tunnelbanan AB i Stockholm
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i
Gnosjö
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Gnosjö
Örnsköldsvik
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Bae Systems Hägglunds AB i Örnsköldsvik
Karlskrona
Svetsare / Plåtslagare / Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Uddcomb International AB i Karlskrona
Hässleholm
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Wikan Personal AB i Hässleholm
Höör
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Wikan Personal AB i Höör
Gällivare
Svetsare till mekaniska verkstan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Luossavaara-Kiirunavaara AB i Gällivare
Tomelilla
TIG-Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Tomelilla
Sjöbo
TIG-Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Sjöbo
Örnsköldsvik
Vi söker erfarna svetsare
Ledigt jobb som svetsare, manuell på Bättre bemanning och rekrytering i Sundsvall AB i Örnsköldsvik
Olofström
Svetsare till Olofström!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Olofström
Stockholm
Svetsare offshore
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Nidab Produktion AB i Stockholm
Boxholm
Skill söker svetsare till Swisslog
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Boxholm
Klippan
TIG-svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på TopWork Sverige AB i Klippan
Laxå
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Laxå
Stockholm
Byggsmed
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Auxante AB i Stockholm
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Östgöta handkraft AB i
Halmstad
Erfaren svetsare till kund utanför Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Today Consulting AB i Halmstad
Eskilstuna
Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Meet a Group international AB i Eskilstuna
Skellefteå
Drivna medarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Wikan Personal AB i Skellefteå
Sveiser TIG
Ledigt jobb som svetsare, manuell på Right Bemanning AS i
Vetlanda
Kanonjobb för dig som är en duktig SVETSARE!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på NearYou Sverige AB i Vetlanda
Lund
TIG-Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Wikan Personal AB i Lund
Härryda
Svetsare till VM-trailer i Härryda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Härryda
Hudiksvall
Svetsare till Hälsingland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Meet a Group international AB i Hudiksvall
Trollhättan
TIG-svetsare till Siemens Energy AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Ikett Personalpartner AB i Trollhättan
Halmstad
Erfaren Svetsare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Nr.1 Personalpartner AB i Halmstad
Rörtrådssvetsare sökes till Norge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Skandinavisk Kompetensservice AB i
Lund
Reparatör/Svetsare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som svetsare, manuell på Jobbakuten Väst AB i Lund