Lönestatistik för en bleckslagare 2023

Vad tjänar en bleckslagare i månaden? Medellönen är 28100 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. När det gäller könen så tjänar männen i snitt 28100 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket. Se även arcatomsvetsare , argonbågsvetsare och armeringsmontör .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 30200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som bleckslagare.

Medellön, snittlön eller medianlön för en bleckslagare?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 28100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln bleckslagare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Monterar tak- och fasadbeklädnader av plåt. Tillverkar och monterar plåtdetaljer efter ritningar eller egna måttagningar. Utför underhållskontroller av tidigare utförda plåtarbeten på tak och fasader. Installerar ventilationssystem i byggnader. Monterar ventilationskanaler med tillhörande fläktar och aggregat, utför service och reparerar systemen. Kontrollerar till- och frånluftsventilation.”

Hur ser lönestatistiken ut för en bleckslagare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för bleckslagare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 28100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som bleckslagare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en bleckslagare tjänar männen i snitt 28100 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor0 kronor
2015 0 kronor0 kronor
2016 0 kronor0 kronor
2017 0 kronor30200 kronor
2018 0 kronor0 kronor
2019 0 kronor0 kronor
2020 0 kronor0 kronor
2021 0 kronor28100 kronor

Lönestatistik för bleckslagare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige..
Stockholm..
Östra Mellansverige..
Småland med öarna..
Sydsverige..
Västsverige..
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som bleckslagare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som bleckslagare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige..
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en bleckslagare i lön i månaden?

Medellönen för en bleckslagare är 28100 kronor.

Hur många jobbar som bleckslagare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.


Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som bleckslagare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till bleckslagare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arcatomsvetsare Lön för en Argonbågsvetsare Lön för en Armeringsmontör Lön för en Bilplåtslagare Lön för en Bilskadereparatör, plåt Lön för en Bleckslagare Lön för en Blylödare Lön för en Bronsgjutare Lön för en Brännare, svetsning Lön för en Byggnadsplåtslagare Lön för en Bågsvetsare Lön för en Diktare, grovplåt Lön för en Elsvetsare Lön för en Falsare, tunnplåt Lön för en Fartygsplåtslagare Lön för en Flygplansplåtslagare Lön för en Formreparatör Lön för en Gasbågsvetsare Lön för en Gashyvlare Lön för en Gasmejslare Lön för en Gasskärare Lön för en Gassvetsare Lön för en Gelbgjutare Lön för en Gjutare, metall hantverk Lön för en Gjutmästare Lön för en Grovplåtnitare Lön för en Grovplåtslagare Lön för en Grovplåtslagare, industri Lön för en Handformare, gjuteri Lön för en Hårdlödare Lön för en Idrottspristillverkare, pokaler Lön för en Industriplåtslagare, grovplåtslagare Lön för en Industriplåtslagare, tunnplåtslagare Lön för en Järnkonstruktionsmontör Lön för en Kabelsplitsare Lön för en Karosseriplåtslagare Lön för en Klippare, tunnplåt Lön för en Klockgjutare Lön för en Konstgjutare Lön för en Kopparslagare Lön för en Kärnmakare, hantverk Lön för en Licenssvetsare Lön för en Liftbyggare Lön för en Liftmontör Lön för en Liftreparatör Lön för en Lifttekniker Lön för en Lödare, metall Lön för en MAG-svetsare Lön för en Maskinbrännare Lön för en Maskinlödare Lön för en Metallimmare Lön för en Metallkonstruktionsmontör Lön för en MIG-svetsare Lön för en Mjuklödare Lön för en Nibblare, tunnplåt Lön för en Nitare, grovplåt Lön för en Nitare, tunnplåt Lön för en Pannbyggare Lön för en Pannmontör Lön för en Pannplåtslagare Lön för en Plåtbearbetare Lön för en Plåthopsättare Lön för en Plåtmontör Lön för en Plåtpressare Lön för en Plåtslagare, bygg Lön för en Plåtslagare, flygplan Lön för en Plåtslagare, grovplåt Lön för en Precisionsgjutare Lön för en Rörsvetsare Lön för en Skadereparatör, bilplåt Lön för en Skadetekniker, reparation Lön för en Skärare, svets Lön för en Slaglödare Lön för en Splitsare, kabel Lön för en Spårsvetsare Lön för en Stansare, tunnplåt Lön för en Stålbyggare Lön för en Stålkonstruktionsmontör Lön för en Svetsare, arcatom- Lön för en Svetsare, argonbåge- Lön för en Svetsare, båg- Lön för en Svetsare, el- Lön för en Svetsare, gas- Lön för en Svetsare, gasbåge- Lön för en Svetsare, licens- Lön för en Svetsare, MAG- Lön för en Svetsare, MIG- Lön för en Svetsare, ospec Lön för en Svetsare, rör Lön för en Svetsare, spår Lön för en Svetsare, TIG- Lön för en Takplåtslagare Lön för en Tenngjutare Lön för en Tennlödare Lön för en Termitsvetsare Lön för en TIG-svetsare Lön för en Tunnplåtslagare Lön för en Tunnplåtslagare, industri Lön för en Utslagsman, grovplåt Lön för en Varvsplåtslagare Lön för en Vaxgjutare Lön för en Ventilationsplåtslagare
Malmö
Blacharz Dekarz w Szwecjii (Malmö)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Your Partners Group AB i Malmö
Botkyrka
Ventplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ventilationsplåtslagare på vent4vent AB i Botkyrka
Helsingborg
Byggnadsplåtslagare
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Victoria Tak & Plåtslageri AB i Helsingborg
Projektledare för Plåt- och Isoleringsprojekt.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Bilfinger Engineering & Maintenance Nordics AB i
Huddinge
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på DM TAK AB i Huddinge
Huddinge
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på DM TAK AB i Huddinge
Kristianstad
Plåtslagare till Vinslövs Plåt i Hässleholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på i Value Your Talent Sweden AB i Kristianstad
Ljungby
Byggnadsplåtslagare sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Häggs Plåt AB i Ljungby
Nacka
Serviceplåtslagare/Takarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Södertörns Plåt AB i Nacka
Uppsala
Vi söker ventilationsplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ventilationsplåtslagare på Q-Ventilation & Service AB i Uppsala
Filipstad
Plåtslagare, Filipstad
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Warmland, Bodil i Filipstad
Växjö
TopWork söker Plåtslagare...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på TopWork Sverige AB i Växjö
Stockholm
Plåtslagare
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Recruitment Center in Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Sheet metal worker
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Recruitment Center in Sweden AB i Stockholm
Göteborg
Montör/ produktionsmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ventilationsplåtslagare på Prowork Göteborg AB i Göteborg
Borås
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Toarps Plåtslageri AB i Borås
Ventilationmontör
Ledigt jobb som lärling, ventilationsplåtslagare på Alcom AB i
Kungsbacka
Plåtslagare
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Gottskärs Plåtslageri AB i Kungsbacka
Stockholm
Plåtslagare
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Triumf Bygg och Fastighet Gruppen AB i Stockholm
Malmö
Plåtslagare för uppdrag i Skåne
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Your Partners Group AB i Malmö
Stockholm
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Ad Basic AB i Stockholm
Stockholm
Plåtslagarlärling sökes till Tullinge
Ledigt jobb som lärling, byggnadsplåtslagare på Submit AB i Stockholm
Botkyrka
Plåtslagarassistent till Rostfria Tak
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Tillväxt Botkyrka AB i Botkyrka
Uddevalla
Plåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Bohusläns Plåtslageri AB i Uddevalla
Stockholm
Plåtslagare till Arena Tak i Vällingby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Isaksson Rekrytering & Bemanning AB i Stockholm
Huddinge
Plåtslagarlärling
Ledigt jobb som lärling, byggnadsplåtslagare på Submit AB i Huddinge
Huddinge
Plåtslagare Assistent Sökes till Tullinge
Ledigt jobb som lärling, byggnadsplåtslagare på Submit AB i Huddinge
Stockholm
Plåtslagare sökes till Länna
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på Submit AB i Stockholm
Gällivare
Byggnadsplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som byggnadsplåtslagare på Lindströms Plåtslageri i Gällivare AB i Gällivare
Danderyd
Plåtslagare 4 stycken
Ledigt jobb som byggnadsplåtslagare på B3 Solutions AB i Danderyd